која влашка чета бе цинцар ??? доста пробуваш да омаловажиш народ и земја од која лебот го вадиш...
слушне ме штерјо... да славиш дигање на востание и ден на пораз се две различни работи.....
и цинцар уште една работа, МАКЕДОНЕЦ, ке бидеш кога ке бидеш во наша положба и ке издржиш..антички или не тоа ти нема никогаш ни да знаеш ни да биднеш...
Не сум ни Влав, не се нервирај и не дели етикети. Питу Гули е влашко име, и се кладам дека во неговата чета имало повеке Власи него Македонци. Никаде, ако ги прочиташ мојте постови нема да најдеш омаловажување за Илинденците, напротив, али ако некој се вреѓа од истината за подоцнежната и понова Македонска историја јас не можам тука ништо да направам, не можам да лажам.
Иако не е во ред да се ситиме на туѓата несреќа, неможам да прогледам низ прсти кога гледам ваква “самокритичност“, кога се работи за нашата историја.
Не очекував нешто вакво од тебе, никогаш не сум сакал да си контрираме меѓусебно, меѓутоа чинам возрасен си и знаеш што пишуваш, макар било тоа последица на провокација. Немаш оправдување за потценување, особено кога тоа е неосновано.
Воопшто не ме интересира Косовската битка и што славеле Србите, меѓутоа да речеш дека Илинденското востание со кое е прогласена првата Македонска Народна Република требало да се гледа како пораз е срамота.
Ние го славиме денот на почетокот на востанието, а не денот на неговото задушување!
Општа пропорција на противничките сили што се бореле е: 1 востаник против 15 Турци, а особено во Кичевската околија, 1:25, во Охридската 1:22, во Битолската 1:15, во Леринската 1:13, во Костурската 1:7.
Или во бројки приближно, 20.000 востаници против 300.000 турски аскер+платеници!
Јас никаде во моите постови не кажав ништо лажно или грешно. Ако сум кажал, посочи ми ја лагата или грешката и ке се поправам и извинам.
Се слагам со славењето на востанието како израз на желбата за самостојност на Македонскиот народ, али во Крушево барем пола од востаниците биле Власи и тоа е факт.
Јас востанието иако како што кажав го почитувам како СИМБОЛ, морам да кажам дека е неуспешно не затоа што е угушено или што кратко траело, туку затоа што од слаба организација не се дигнала цела Македонија туку еден мал дел (свака част за бројките на востаниците ако се точни, и те молам пиши каде ги најде за да прочитам повеке, зошто стварно ме интересира, не се зезам) а остатокот чекал да види што ке се случи.
Јас еве освен што сум наречен Србин со мал полов орган од еден форумџија, сега сум и цинцар, само затоа што ја кажав вистината? Дали подобро е вака: „Срби педери не мрзат маму им!!!!“ сега Македонец сум?
Во секој политика а посебно во меѓународната НЕМА ПРИЈАТЕЛИ И НЕМА НЕПРИЈАТЕЛИ, ИМА САМО ИНТЕРЕСИ. Во наш интерес беше да го признаеме Косово (ваљда, се надевам нема да ни се врати на ист начин па еден ден некој да признава независен Тетовско - Гостиварски регион) а нив во интерес им е да им се умилкуваат на Гејците заради каква таква подршка).
Кога нашиов народ напатен ке го свати ова и ке прекине на власт да става ретардирани, неизживеани, исфрустрирани лопови (зборам за сите овци, и за СДСМовците и за ВМРОвците) можеби ке можеме да почнеме да не се нервираме за небитни работи и ке почнеме да работиме на вистинските проблеми.
Мир.