ЕУ држава?

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Абе добро е цела европа да биде една држава со парламент кој ке го бира народот со председател и сето тоа ...арно ама државите и нациите во европа се најстари и нај фашистички...така да ако распадот на југославија донесе крвави војни ...
неможам да замислам какви ке бидат последиците доколку рикне унијата

Никогаш народите во европа нема да создадат заедничка држава како УСА затоа што тука се различни нации култури јазици измешани истории секој му го збира на некој.....
ако мисли некој дека германците и французите сега живеат заедно и многу се сакаат се лаже ......нивните врски опстојуват само заради економија :toe:

Не ја мешајте Југославија и ЕУ. Не е истата замисла, не се истите луѓе. Во ЕУ исто време за зборување има претставникот на Германија и претставникот на Малта, не е помалку Европеец Словакот од Французинот... Не би рекла дека тоа се најфашистичките држави, или бар не може да бидат - младите генерации. Премногу мешање имало до сега и тоа само се засилува. Не може да е Французинот националист ако и самиот по баба е Италјанец, а ќерка му има дете со црнец од Конго. Давам глупав пример, ама на тоа се сведува.
Да ти се однесуваше последната реченица на Англија можда до негде и ќе држеше вода, затоа што Англичаните уште држат дистанца (пред се со валутата, не можат да си дозволат да користат валута која е директен наследник на Марката). Ама Германците преку унијата добија шанса да се одново почитуван и голем народ, после војната. Тие се отворени за Федерација, тие се првите кои тоа го внесоа и во Националниот Устав. Франција, од друга страна, иако има неколку протекционистички периоди - го даде предлогот за ЕУ. Не негирам дека се е почнато од стравот од нова војна, па подоцна и за економските прашања, ама денес е многу повеќе од економски интерес, Европа...

Никогаш...баш дискутирав на една тема со бацилус и не би сакал да се повторувам,ама тешко Мнооогууу тешко...сега засега...поверојатен е распад наредниве 20-30 години поточно они уште сега се поделија на стара и нова европа,па не сите ЕУ членки се и членки на монетарниот фонд...од јаглен и челик до ДРЖАВА меѓународен фактор Јеаххх:vozbud:

Европската унија е основана за да се овозможи единствен пазар, слободен проток на луѓе, стоки, услуги, капитал. Не сакат европјаните да плаќаат царини на секоја граница и мито на локалните бирократи и мафијаши и границите ги направија формални. Логично е дека интеграцијата и понатаму ќе продолжи. Се разбира правото за напуштање на унијата е загарантирано.
Продолжување на империјализмот од Западната Римска Империја. :toe:
Продолжување на бебиситерството на недораснатите, корумпирани држави и одвојување на средства за нивно субвенционирање.

Никогаш...баш дискутирав на една тема со бацилус и не би сакал да се повторувам,ама тешко Мнооогууу тешко...сега засега...поверојатен е распад наредниве 20-30 години поточно они уште сега се поделија на стара и нова европа,па не сите ЕУ членки се и членки на монетарниот фонд...од јаглен и челик до ДРЖАВА меѓународен фактор Јеаххх:vozbud:

Не е толку тешко, всушност:) Европејците се многу попрактични од нас, кои даваме одма песимистички прогнози. Не е само јаглен и челик. Безбедност, екологија, наука.... Се треба да се земе во предвид. Исто, треба да се има на ум дека постоењето на Еврото само по себе е голем чекор. Пред да има евро имаше Еку (European Curency Unit, не знам дали се спелува вака) кое беше смислено за да олесни некои трансакции и добро си ја вршеше работата. Економска Унија за да постои не би морало да има единствена валута (како што е еврото за евросистемот), може да биде и со заедничка валута тоа постигнато (единствена валута: Н држави 1 валута; заедничка валута: Н држави Н+1 валута). Желбата да се остане во заедничка држава многу јасно може да се најде во самиот чин на прифаќањето на еврото. Распадот е неверојатен:) Мислам... Освен во Србија и Македонија, нигде не се ни алудира дека постои можност да се распадне унијата. Таа само се зацврстува, и тоа е добро. Ќе треба време, не велам не. Посебно поради кризите кои не се одминати, ама... Ќе биде:) И искрено се надевам дека ќе успееме во меѓувреме и ние да влеземе во таа држава...

Никогаш ова нема да се деси.ЕУ како држава нема шанси.Премногу народи,премногу различни култури.

проект осуден на пропаст, не верувам дека посебно поголемите сили во европа се спремни да го делат својот суверенитет...замисли надворешна британска политика да зависи од воњата на да речеме бугарски бирократ во брисел.

Не ја мешајте Југославија и ЕУ. Не е истата замисла, не се истите луѓе. Во ЕУ исто време за зборување има претставникот на Германија и претставникот на Малта, не е помалку Европеец Словакот од Французинот... Не би рекла дека тоа се најфашистичките држави, или бар не може да бидат - младите генерации. Премногу мешање имало до сега и тоа само се засилува. Не може да е Французинот националист ако и самиот по баба е Италјанец, а ќерка му има дете со црнец од Конго. Давам глупав пример, ама на тоа се сведува.
Да ти се однесуваше последната реченица на Англија можда до негде и ќе држеше вода, затоа што Англичаните уште држат дистанца (пред се со валутата, не можат да си дозволат да користат валута која е директен наследник на Марката). Ама Германците преку унијата добија шанса да се одново почитуван и голем народ, после војната. Тие се отворени за Федерација, тие се првите кои тоа го внесоа и во Националниот Устав. Франција, од друга страна, иако има неколку протекционистички периоди - го даде предлогот за ЕУ. Не негирам дека се е почнато од стравот од нова војна, па подоцна и за економските прашања, ама денес е многу повеќе од економски интерес, Европа...

-Sloboda? Kolku sto im dadoa sloboda na Ircite, na referendum, za potoa da im go povtoruvaat se dodeka ne recat DA!

-Ednakvost? Sindromot na Polskiot Vodovodzija e uste aktuelen, samiot po sebe kazuva na kogo kaj mu e mestoto vo EU.
Nekoj koj ne e od Francija i Germanija kje rmba 10 saati na isto rabotno mesto , i ke zema 3 pati pomala plata, od nekoj Germanec i Francuz koi ja rabotat istata rabota, dodeka cenite vo EU se recisi identicni(duri i poskapi vo Istocna Evropa), danocite isto taka, a i monetarnata i fiskalna politika e kontrolirana od Brisel, deficitot ne smeel da nadmine 3%.

-Ramnopravnost ,pocit i sloboda na mislenje? Nikogas! Eve vidi sto ke mu napravat sega na Vaclav Klaus, samo zatoa sto covekot ima poinakva percepcija za nivnata fasisticka neo tvorevina narecena EU. Citam mu se zakanuvaat so interpelacija dodeka ne potpise i ne svitka kicma! Kade ti tuka gledas sloboda???
Dali nekoj gi prasal obicnite lugje vo EU za Lisabonskiot dogovor?
Zosto bese usvoen bez referendum, i bez da se prasa narodot???

-Nemalo nacionalizam , ksenofobija i rasizam?Prikazni za mali deca...
Dali znaes kako ke reagirase Evropska Unija, ako slucajno Gruevski ili Crvenkovski go narecese Obama , isoncan???
Dali EU reagira za Makedonskite malcinstva vo Bugarija i Grcija, isto kako sto reagira za Albanskoto vo Makedonija???
Dali EU reagira za Romite vo Ceska i Ungarija,koga im gradea dzid okolu naselbite izolirajki gi vo karantin?Zosto nemaat ucilista na majcin jazik??

EU ti e edno ogromno FAIL!!!! Neo-nacisticka tvorevina sozdadena po miren pat...

Francija + Germanija +UK +Italija ke si uzivaat standard, Polska Ceska Ungarija i Baltikot ke im rmbaat, i ke im sluzat kako evtini fabriki, a Balkanot ke im e zamorce za izivuvanje, i eksperimenti...:toe:

-Sloboda? Kolku sto im dadoa sloboda na Ircite, na referendum, za potoa da im go povtoruvaat se dodeka ne recat DA!

-Ednakvost? Sindromot na Polskiot Vodovodzija e uste aktuelen, samiot po sebe kazuva na kogo kaj mu e mestoto vo EU.
Nekoj koj ne e od Francija i Germanija kje rmba 10 saati na isto rabotno mesto , i ke zema 3 pati pomala plata, od nekoj Germanec i Francuz koi ja rabotat istata rabota, dodeka cenite vo EU se recisi identicni(duri i poskapi vo Istocna Evropa), danocite isto taka, a i monetarnata i fiskalna politika e kontrolirana od Brisel, deficitot ne smeel da nadmine 3%.

-Ramnopravnost ,pocit i sloboda na mislenje? Nikogas! Eve vidi sto ke mu napravat sega na Vaclav Klaus, samo zatoa sto covekot ima poinakva percepcija za nivnata fasisticka neo tvorevina narecena EU. Citam mu se zakanuvaat so interpelacija dodeka ne potpise i ne svitka kicma! Kade ti tuka gledas sloboda???
Dali nekoj gi prasal obicnite lugje vo EU za Lisabonskiot dogovor?
Zosto bese usvoen bez referendum, i bez da se prasa narodot???

-Nemalo nacionalizam , ksenofobija i rasizam?Prikazni za mali deca...
Dali znaes kako ke reagirase Evropska Unija, ako slucajno Gruevski ili Crvenkovski go narecese Obama , isoncan???
Dali EU reagira za Makedonskite malcinstva vo Bugarija i Grcija, isto kako sto reagira za Albanskoto vo Makedonija???
Dali EU reagira za Romite vo Ceska i Ungarija,koga im gradea dzid okolu naselbite izolirajki gi vo karantin?Zosto nemaat ucilista na majcin jazik??

EU ti e edno ogromno FAIL!!!! Neo-nacisticka tvorevina sozdadena po miren pat...

Francija + Germanija +UK +Italija ke si uzivaat standard, Polska Ceska Ungarija i Baltikot ke im rmbaat, i ke im sluzat kako evtini fabriki, a Balkanot ke im e zamorce za izivuvanje, i eksperimenti...:toe:

Ајде и јас со цртки:)

- Ирците се една од државите кои највеќе профитираше од ЕУ. Можат да кенкаат, ама во секој случај реалноста е дека не сакаат да излезат од унијата.
- Полјаците ќе рмбаа и да не беа во ЕУ, ама за без пари, сега бар земаат плата. Полека ќе оди целиот процес на еднаквост за цела Европа, ама верувај ми - се работи на тоа. Бугарија и Романија нема да ја стигнат Германија за 100 години од сега ама тоа е нормално, ако се земе во предвид колку е Германија понапред од нив во старт, битното е што ќе напредуваат реално и новите членки.
- Во Франција знам сигурно зошто тука живеам, за остатокот од Европа не знам. На луѓето им се допаѓа идејата да се дел од Европа, им се допаѓа да можат да патуваат со лична карта насекаде, да имаат нормален живот. Можда и на тебе би ти се допаднало тоа, ако имаше шанса да го живееш. Ама од игнорантската анти-позиција која ја имаш заземено - не можеш да видиш како е навистина.
- Има национализам, има расизам... Треба време за да се излечат некои болести. Ама кажав и погоре, новата Европа е држава за сите кои живеат во неа.

- Ирците се една од државите кои највеќе профитираше од ЕУ. Можат да кенкаат, ама во секој случај реалноста е дека не сакаат да излезат од унијата.
- Полјаците ќе рмбаа и да не беа во ЕУ, ама за без пари, сега бар земаат плата. Полека ќе оди целиот процес на еднаквост за цела Европа, ама верувај ми - се работи на тоа. Бугарија и Романија нема да ја стигнат Германија за 100 години од сега ама тоа е нормално, ако се земе во предвид колку е Германија понапред од нив во старт, битното е што ќе напредуваат реално и новите членки.
- Во Франција знам сигурно зошто тука живеам, за остатокот од Европа не знам. На луѓето им се допаѓа идејата да се дел од Европа, им се допаѓа да можат да патуваат со лична карта насекаде, да имаат нормален живот. Можда и на тебе би ти се допаднало тоа, ако имаше шанса да го живееш. Ама од игнорантската анти-позиција која ја имаш заземено - не можеш да видиш како е навистина.
- Има национализам, има расизам... Треба време за да се излечат некои болести. Ама кажав и погоре, новата Европа е држава за сите кои живеат во неа.

да дел од европа заедно со се пола северна африка и субсахарска африка исто.

имамм близок род во нанжис, во париз и мелун...братучетката се омажи за конгоанец, ми дојдоа на гости 2 близначиња црнчиња..комшииве излегоја да го видат зетов ))))), и види чудо конгоанецов ми кажуваше како е да си европеец ))))))))))))))))))))))))))))))))). нешто е труло во државата данска пардон франција.

-Irska najvekje profitirase od EU, po cena sekogas da se otkaze od delot pod Britanska Okupacija...hm...vredi li?A plus, se vide nivniot profit, i progres koj se srusi kako kula od karti so finansiskava kriza. Dali navistina bese realen, ili kako balon napumpan???
-Polska, i Poljacite barem kje rmbaa, ama ke doprinesuvaa i gradea za svojata zemja i opstestvo, a ne da rmbaat vo Francija,ili UK vo mizerni uslovi, za potprosecni,za taa zemja i opstestvo, primanja! Dali si zapoznaena statisticki, za kolku % im se poniski primanjata na EU imigrantite, vo edna stara EU zemja vo soodnos, so lokalnoto naselenie, za identicno rabotno mesto?!
-Jas vekje ziveam vo t.n EU 10 godini, sum go videl seto toa sto na slikovit nacin se obiduvas da go prikazes. Znam kako se odnesuvaat sprema crncite, arapite, slovenite(istocna EU).Vo EU nikogas nema da bides svoj na svoeto, i da se custvuvas kako doma. Duri i da si 30-40 godini vo Francija, nikogas nema da bides na isto ramniste so Francuzite!
Vo Francija se cveta zatoa krsat koli i palat prodavnici, onie koi opstestvoto i Francuskata Drzava dlaboko gi marginalizirala..imigrantite!
Kade e tolerancijata i ednakvosta na EU vo toj slucaj(osobeno sto EU se pretstavuva kako gragjanska tvorevina a ne nacionalna)?
Kade e sloganot, Obedineti vo Razlicnosta??
Ili toa samo za nadvoresna upotreba vazi????

Novata Evropa kje bide drzava za nekoi favorizitirani nacii,a za drugite ke bide bas ona sto se slucuva so Makedonija...

Kje im farbaat mozok deka "Republika XXXX, nema druga alternativa" "Republika XXXX ke se raspadne dokolku zastane na patoto na evro-atlanskite integracii" i slicno...

I uste nesto..Evropa nikogas nema da bide USA!!! zatoa sto osnovata na EU, smrdi... solidna kukja ne se gradi na blato...:helou:

Новата Европа нема врска со таа стара славна Европа.Да не се уверев лани лично колку емигранти од Африка има во Франција,Шпанија и др. земји. ќе помислев дека тоа биле само гласини.Вечерва да им текне на тие емигранти ќе го запалат цел Париз како од шега.Франција и Малта никогаш не може да бидат исти.

Не е толку тешко, всушност:) Европејците се многу попрактични од нас, кои даваме одма песимистички прогнози. Не е само јаглен и челик. Безбедност, екологија, наука.... Се треба да се земе во предвид. Исто, треба да се има на ум дека постоењето на Еврото само по себе е голем чекор. Пред да има евро имаше Еку (European Curency Unit, не знам дали се спелува вака) кое беше смислено за да олесни некои трансакции и добро си ја вршеше работата. Економска Унија за да постои не би морало да има единствена валута (како што е еврото за евросистемот), може да биде и со заедничка валута тоа постигнато (единствена валута: Н држави 1 валута; заедничка валута: Н држави Н+1 валута). Желбата да се остане во заедничка држава многу јасно може да се најде во самиот чин на прифаќањето на еврото. Распадот е неверојатен:) Мислам... Освен во Србија и Македонија, нигде не се ни алудира дека постои можност да се распадне унијата. Таа само се зацврстува, и тоа е добро. Ќе треба време, не велам не. Посебно поради кризите кои не се одминати, ама... Ќе биде:) И искрено се надевам дека ќе успееме во меѓувреме и ние да влеземе во таа држава...

епа може мултиетничкиот соживот кај нас што го форсираа истите ЕУ бастарди(наместо финансиска помош и економска помош) кој даде контра ефект беше експеримент....еххх сега да ги видам ние сме МУЛТИЕТНИЧКО

а они ќе бидат мулти‘мулти етничко на трета а и толку истории...а кој е виновен за втора светска воја а???:pos2::pos2:

абе да има шанса очите ќе си ги ископаат...има разлика од организација заснована на економска основа(а контролата на челикот уствари била да се пази де...топовските цевки:wink:) и организација заснована на национална основа така да јасно е..

Ако Сем го сака ова....ќе биде, ако не, НЕМА ДА БИДЕ!!!!!!!
Кратко и јасно.
Сем ја создаде ЕУ, Сем може да ја гаси.:)

конгоанецов ми кажуваше како е да си европеец

Тој е Европеец, ако живее во Европа. Зошто да не? Од каде тоа расистичкото кое излегува на секое? Имигрантите кои се во Европа се исто толку Европјани колку и оние што се многу подолго на таа почва. Всушност, секој 4ти французин има најмалку еден директен пра-родител (баба, дедо) кој не е французин. И што со тоа?

Солид - од што мака имигрантите би го запалиле Париз? Тоа е и нивен град, всушност. Нашиот проблем е во главите. Пред некој ден еден другар Арап очи ќе ми извадеше кога почнав да се заебавам за немањето смисла за хумор на Французите, тој е роден и израснат во Франција и не се чувствува повеќе Мароканец отколку Французин.

-Jas vekje ziveam vo t.n EU 10 godini, sum go videl seto toa sto na slikovit nacin se obiduvas da go prikazes. Znam kako se odnesuvaat sprema crncite, arapite, slovenite(istocna EU).Vo EU nikogas nema da bides svoj na svoeto, i da se custvuvas kako doma. Duri i da si 30-40 godini vo Francija, nikogas nema da bides na isto ramniste so Francuzite!

Не велам (по втор пат) дека не постои расизам и национализам. Го има сеуште, иако многу помалку. Ама јас не гледам дека нешто им фали на Европејците. Кај си ти, кај што по 10 години се чувствуваш сеуште како не-европеец? Во смисла на - не си дел од системот и имаш проблеми поради потеклото? Ниту еден образован Македонец (посебно ако образованието му е стекнато овде) нема никакви проблеми Често сум во контакт со нашите овде, сите си го имаат убаво наредено животот.
А впрочем, не ми е јасно - ако не ти чини, што мајка бараш веќе 10 години?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom