ogledalo
провинцијалец
- Член од
- 12 мај 2008
- Мислења
- 3.198
- Поени од реакции
- 174
Тој е Европеец, ако живее во Европа. Зошто да не? Од каде тоа расистичкото кое излегува на секое? Имигрантите кои се во Европа се исто толку Европјани колку и оние што се многу подолго на таа почва. Всушност, секој 4ти французин има најмалку еден директен пра-родител (баба, дедо) кој не е французин. И што со тоа?
Солид - од што мака имигрантите би го запалиле Париз? Тоа е и нивен град, всушност. Нашиот проблем е во главите. Пред некој ден еден другар Арап очи ќе ми извадеше кога почнав да се заебавам за немањето смисла за хумор на Французите, тој е роден и израснат во Франција и не се чувствува повеќе Мароканец отколку Французин.
Не велам (по втор пат) дека не постои расизам и национализам. Го има сеуште, иако многу помалку. Ама јас не гледам дека нешто им фали на Европејците. Кај си ти, кај што по 10 години се чувствуваш сеуште како не-европеец? Во смисла на - не си дел од системот и имаш проблеми поради потеклото? Ниту еден образован Македонец (посебно ако образованието му е стекнато овде) нема никакви проблеми Често сум во контакт со нашите овде, сите си го имаат убаво наредено животот.
А впрочем, не ми е јасно - ако не ти чини, што мајка бараш веќе 10 години?
е затоа светов е на ова дереџе.
дошол 93-94 од конго како студент , ја опнал братучедами , зел пасош и станаl европеец?????????????????????????