Ајде Лет3. кажи ми што значи овој стих, оти верувам дека си јак на толкување:
„...И ако те солбазнува раката твоја, отсечи ја; подобро е за тебе без рака да влезеш во животот, отколку да имаш две раце и да отидеш во пеколот, во неизгасливиот оган...„.(Марко, 9.43).
Се извинувам што се мешам, ама сакам да се обидам да одговорам:
Мислам... у ствари,
сигурен сум дека овој стих значи: Не дркај! ... ОК...покултурно, значи „Не мастурбирај“...
Сега јас да те прашам нешто, ако може. Дали ти, како понизен верник, мастурбираш? ...и, пошто одговорот на ова ќе го земам здраво за готово (пошто си верник покорен и послушен, нели) ќе одговорам наместо тебе - „Дибек, па ја не мастурбирам - тоа е грев голем!“
...па затоа јас ќе те прашам поинаку:
„Што правиш кога имаш
влажни сништа?!?“ ... што правиш кога, на пример, таков сон ќе имаш со колешката од финансии или со комшијата од карши? Или со мајка ти? (за ова не се азаебавам, Фројд вика дека секој здрав маж барем еднаш во животот има еден влажен сон со сопствената мајка - некој се сеќава, некој не, ама тоа е тоа - архетип за жена = мајка)...
И уште едно: Што правиш кога ќе се попалиш? ...како верник, мислам...
---------------------------------------------
Мики... абе ти да поминеш покрај огромна, колку зграда голема
духовност, обоена у жуто и црно, и да ти вика со мегафон, на уво: „Микиии, ја сум Духовност, Микииии!!!“ - тешко да ќе ја забележиш... Мое мислење - може грешам.
Маркус, бриши ако сакаш - не се љутам ич. Мерак ми беше, со намера духовита. Не верувам дека Мики ќе се наљути...
А во православната Црква, еден од основните услови да се биде нејзин член, е потребата од немање доверба во своето мислење.
Дали има тука јунак да реагира на ова? И од верниците и од другиве? Ако ја земам да пишувам, пак ќе искочам сељак. Срам ми е више.