DBack
gloveless
- Член од
- 19 декември 2007
- Мислења
- 5.372
- Поени од реакции
- 2.556
Да не се лажеме, сега... колку што јас знам (а може грешам) Исус викал дека верата е интимна, дека сам ќе си се молиш, дека нема у излог со својата вера да се ставаш, дека нема напразно да го дрвиш за бог и сл.Се работи за вера,духовно убедување на луѓето ако сакаш и морален принцип,а токму таа вера ти го одржала идентитетот и те води во животот,значи се работи за духовен принцип а не за материјално убедување.А ти своето мислење можеш да го искажеш слободно бидејки е демократија.
Според ова, јас овде се наоѓам како еден од ретките на темава кој би смеел да си дозволи да пишува на овој под-форум. Оние како тебе, Маркус или Мики, мислам дека си ги надминуваат овластувањата поставени од самиот систем (покорност, тајност на молитвата, милост и вртење на другиот образ). Затоа сметам дека со секој следен напишан збор, или вратена реплика (особено мрчаторска) вие се покажувате како „не вистински“ христијани.Ова е само мое лаичко мислење.
И да нема забуни, јас воопшто не тврдам дека христијанството е лошо, ама затоа не штедам прстни мускули насекаде да упатам на страшната заблуда која ја промовираат оние кои Светата Книга ја читаат буквално и кои се обидуваат да ја прошират скепсата која со себе ја носи стравот од казната божја!!!
За мене, бог не е осветољубив и не ме чека во заседа да не згрешам, ниту пак ме чека да се ПОКАЈАМ. Наместо тоа, мојот Бог од мене очекува да научам од моите грешки и да станам подобар човек учејќи, а не плашејќи се од него/неа!