Македонски менталитет

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.820
Поени од реакции
11.445
Ме нервира моментот кога некој е во невоља, а сите други гледаат, снимаат со мобилни, се смеат, ама никој не се осудува да му/и помогне. Па има ли нешто поидиотско од тоа? Глуп народ, со исклучоци нормално!
Народ кој пати од комплекс и ништо повеќе.

Manga

Golem alat
Член од
21 април 2006
Мислења
7.756
Поени од реакции
5.018
Интересен менталитет .. можеби и најгостопримлив :раце: ама нема некоја слога баш меѓу нас Македонците ..проклетие-самоуништување... овие другиве менталитети ми се многу роботски :uvo:

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
Оговараме.
Ние „се знаеме“.
Ние сме најпаметна нација.
Се што не спаѓа под „бели христијани“ никој не ги прифаќа.
Сите „надворешно“ сме мајки и татковци Терези, додека пак внатре коваме планови како да му ја убиеме на козата на комшијата.
Првото дете е најбитно.
Второто дете е побитно од најбитното само ако е машко, пошто нели, треба фамилија да се сочува, презиме, едно друго.
Жената треба да биде заврзана за кујната, кујната и само кујната.

Е, ова произлегува од македонскиот менталитет.
Кој патем, постои, и се одразува сериозно на следните генерации, кои тргнале за жал, по надолна скала. Нема да коментирам понатака, затоа што тастатурава од прозор ќе ја фрлам.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Немање самокритичност, и да му умре козата на мошијата тоа се битните работи кои бараат менување, со надеж дека остатоците од одредени пост ју ефекти врз менталитетот ќе исчезнат само и од себе бидејќи неможат да функционираат во денешниот систем.

?

..........

Гостин
Абе кај постариве со таков менталитет и не ми пречат многу некогаш ми се многу интересни.....ама младината со таков менталитет:pop:

skywallker77

realen pragmaticar
Член од
1 октомври 2009
Мислења
223
Поени од реакции
28
Sepak najloso od se e nasiot makedonskiot sindrom na samounistuvanje.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Една од позитивните работи кај нас како што кажаа погоре е гостопримливоста. За чекање гости и одење по кафани, веселење сме први.

Работи кои што ме нервираат кај нашиот менталитет е задоволувањето со малку, добропознатото на комшијата да му цркне козата, претерувањето со сеирењето, исмевање на сешто и за крај ја оставам неслогата која што се јавува како резултат на овие што и претходеа.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
која генерализација на македонски менталитет ти се молам ..
као демек овие карактеристики, човечки особини ги немаат други :kesa:

Fragola

највкусната јагодка..
Член од
25 септември 2009
Мислења
301
Поени од реакции
7
Супер тема,браво:wink:.. Она што мене најмногу ми смета,е као што јас го викам македонскиот синдром на самоуништување,и потценување на самиот себе си..сведок сум секојдневно на тоа како ние самите си викаме на себе абе македонче(у превод ситна душа)..цел живот така си викаме за самите себе,па сакаме некој друг да не цени и поштува..први сме да ги критикуваме другите,се нешто не ни се допаѓа,коа друг ќе го прифати од надвор одма и ние го сакаме,не ми се сфиѓа таа несигурност кај народот,немањето верба во себе,секад мислиме дека некој е подобар од нас,паѓаме секогаш на психолошки план коа треба да се одлучи нешто важно,клучно и мн.други работи..секогаш има исклучоци нормално,а и позитивни работи во нашиов менталитет,да не искочи сеа дека сме само негативни,напротив,расположени за уживање 24часа на ден..:wink:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Остај македонски ама да видите шо е битолски менталитет :nesum:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Остај македонски ама да видите шо е битолски менталитет :nesum:
Пиши де што. Што мислиш за македонски а што за битолски.
Мразам вакви постови, го мрзи да напише подетално ама битно се му смета.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Пиши де што. Што мислиш за македонски а што за битолски.
Мразам вакви постови, го мрзи да напише подетално ама битно се му смета.

Неопишлив е поимот,треба да живејш тука за да видиш шо ја гази ова земја :pos2:

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
По мене хардкор андергроунд Македонски менталитет е кога некој ке каже:
Да му умре козата на комшијата.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Синтагмата ,,македонски менталитет" е изговор зад кој се кријат личните преференци на субјектот. Не верувам во колективна свест, освен идеолошка.

Холи шит, нема врска со темава, ама морав да кажам дека изгледа како Тупурко (или еве, Ферид Мухиќ) да ти е духовен отец! :))

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
која генерализација на македонски менталитет ти се молам ..
као демек овие карактеристики, човечки особини ги немаат други :kesa:
Најди ги сите овие карактеристики згужвани на вака мало место како Македонија:)

Неопишлив е поимот,треба да живејш тука за да видиш шо ја гази ова земја :pos2:
Ајде ајде, македонче си е македонче. Па какво и да е, со зборови се опишува:) Долови ја сликата на битолскиот менталитет накусо со 2-3 реченици па потоа остави на оние кои не ги знаат битолчани да си претпоставуваат што е главната слика за битолскиот менталитет, а оние кои ги знаат само да се присетат дека и во Битола се истите како и во остатокот од земјава со минимални разлики кои ги има во секое населено место поради географската разместеност:)

Kajgana Shop

На врв Bottom