Дали Исус навистина воскреснал?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Христијанството како и јуадеизмот и исламот тврдат дека бог е семоќен и сезнаен и се што се случува е по негова воља!
Христијанството не тврди дека се што се случува е по Божјата воља.

Ако богот на монотеистичките религии е сезнаен, семоќен и се се одвива според негова воља, тогаш што мајка бара казната и наградата?!
1. Не можеш да зборуваш за „богот“ на монотеистичките религии во еднина, бидејќи тој не ист во сите религии. Христијанскиот Бог е дијаметрално различен од исламскиот Алах и по природа, и по карактер и по односот што го има со созданијата итн.

2. Христијанскиот Бог им дал на луѓето слободна воља, која пак повлекува и индивидуална одговорност. Значи овде на Земјата не се случува се по Божјата воља. Ние луѓето имаме слободна воља, но и одговорност за истата.

Плус, во библијата истиов овој сезнаен и семоќен бог, првин констатира дека тоа што го создал е добро, за потоа да се покае и да го уништи во потоп! Сезнанен и совршен бог кој се кае?!
Не е вистина дека Бог се покајал во смисла дека погрешил што ги создал. Глаголот што во македонската Библија е преведен како „покајав“ во оригиналниот хебрејски јазик значи „длабоко воздивнување“ во смисла на жалење. Значи Бог се сожалил врз луѓето заради нивната изопаченост и потоа ги уништил. Бог ништо не згрешил за да се покае, туку луѓето згрешија и не се покајаа и затоа загинаа. Слично ќе биде и со луѓето денес, како што вели Исус:
„ако не се покаете, сите ќе загинете така.“ (Исус, ев. Лука 13:3, Библијата)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во тој случај таквиот бог не е сезнаен, ниту семоќен.
2. Христијанскиот Бог им дал на луѓето слободна воља, која пак повлекува и индивидуална одговорност. Значи овде на Земјата не се случува се по Божјата воља. Ние луѓето имаме слободна воља, но и одговорност за истата.
Не им дал само слободна воља, им ги дал и карактеристиките и особините кој потоа им ги забранил! Без особините кој ги имаме, не би се разликувале од обични роботи. Која одговорност бараш кај луѓето кога твојата религија тврди дека бог ги создал луѓето со овие особини?! Или можеби и тоа ќе го негираш сега?
Не е вистина дека Бог се покајал во смисла дека погрешил што ги создал. Глаголот што во македонската Библија е преведен како „покајав“ во оригиналниот хебрејски јазик значи „длабоко воздивнување“ во смисла на жалење. Значи Бог се сожалил врз луѓето заради нивната изопаченост и потоа ги уништил. Бог ништо не згрешил за да се покае, туку луѓето згрешија и не се покајаа и затоа загинаа. Слично ќе биде и со луѓето денес, како што вели Исус:
„ако не се покаете, сите ќе загинете така.“ (Исус, ев. Лука 13:3, Библијата)
Не се покајал, туку жалел?!
Се сожалил на луѓето и потоа ги уништил?!? :pos: Абе навидени бисери, нема што!!

Ако купиш било каков производ, и потоа востановиш дека не функционира како што треба, дали ќе тврдиш дека вината е во производот или во производителот?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Во тој случај таквиот бог не е сезнаен, ниту семоќен.
Не е точно.

Без особините кој ги имаме, не би се разликувале од обични роботи.
Точно така. Затоа и не сме роботи, туку живи личности, со сопствена воља. Роботот нема воља. Тој го прави она за што е програмиран, што не е случај со нас луѓето.

Ако купиш било каков производ, и потоа востановиш дека не функционира како што треба, дали ќе тврдиш дека вината е во производот или во производителот?
Бог не создал расипани роботи, туку личности со слободна воља да изберат да Му бидат послушни на Бог и со слободна воља да изберат да Му бидат непослушни на Бог. Луѓето одлучиле да му бидат непослушни на Бог и покрај тоа што знаеле дека тоа ќе ги води кон уништување.

Ако со жена ти „направите“ две деца - близнаци, еднакво ги одгледате, со едаква грижа, еднакво воспитување, а сепак понатаму едниот од нив постане добро, послушно и воспитано дете, а другиот непослушен, бунтовен, насилник, наркоман, криминалец итн. Дали вината ќе ја бараш во тебе, во жена ти или на друго место?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не е точно.

Точно така. Затоа и не сме роботи, туку живи личности, со сопствена воља. Роботот нема воља. Тој го прави она за што е програмиран, што не е случај со нас луѓето.

* * *
Ако со жена ти „направите“ две деца - близнаци, еднакво ги одгледате, со едаква грижа, еднакво воспитување, а сепак понатаму едниот од нив постане добро, послушно и воспитано дете, а другиот непослушен, бунтовен, насилник, наркоман, криминалец итн. Дали вината ќе ја бараш во тебе, во жена ти или на друго место?
Точно е. Не се прави глупав кога не си. Ако некој нема моќ да направи нешто тогаш тој не е семоќен.

Паралелата со близнаците ти е бош. Ти си немал близнаци кои си ги растел со подеднакво внимание, а едниот излегол дијаметрално различен по темперамент. Ако се еднојајчани, па, никако. Најди пример со кој ќе го потврдиш тврдењето. Не можеш. Исто како паралелите со саатот кој некој го креирал.

Има луѓе на овој форум кои внимателно читаат. Има некои кои се обидуваат со метафори и паралели да постигнат ефект на доказ. Тоа не е во ред.

--- надополнето ---

ерм...семоќен е.
Жими ку*ов е семоќен! Да беше семоќен немаше со Луци да се клади, Адам да го бара кај се скрил, да се љути на Баал и да се нервира, да љубомори и завидува. Немаше да се чуди кога плановите му пропаѓаат, а креациите негови му се одметнуваат.

Немаше да се заканува, ако беше семоќен, нели.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Постои можност Исус да доживеал клиничка смрт или да се онесвестил на крстот па подоцна кога се освестил да избегал. Сепак нема ни еден доказ дека тој умрел на крстот, никој не му пришол да му опипа пулс или некое медицинско лице констатирало смрт. При извршување на смртната казна секогаш лекар е присутен за да констатира смрт. Во антиката римјаните ги оставаа распнатите да почнат да скапуваат по крстовите пред да ги фрлат во заеднички гробници. Телата не им ги предаваа на роднините. Кај исус е сомнително тоа што умре многу брзо на крстот (обично требаше од неколку дена па до недела дена за распнатиот умре), сомнително е тоа што телото му го предадоа на непознат човек кој не бил ни роднина на распнатиот, сомнително е и што мимо сите закони и правила го распнаа на приватен имот далеку од очите на јавноста наместо како сите други што ги распнуваа пред маса луѓе 9за да служат за пример) и на јавни фреквентни места (пред портите на град, покрај патишта што водат до градот......

Распнувањето на исус нема никаква врска со распнувањата кое римјаните го извршуваа секојдневно, може да се речи дека личи како изрежирана престава.
Значи пак да кажам, нема доказ дека Исус навистина умрел за да може да се зборува дека воскреснал.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не е точно.
Семоќен и сезнаен, а не е се според неговата воља?! За тебе тоа е семоќност?
Епа во тој случај и јас сум сезнаен....само што незнам се! :toe:
Не е само слободната воља што не прави луѓе, туку и особините како гордоста, зависта, гневот, љубовта, сочуството...итн! Особини кој не ни паднале од небо, туку според библијата бог не создал со овие особини! Тогаш зошто дел од тие особини сега ги користи како причина за да казнува а дел за да наградува? Ако несакал луѓе кој се бунтовни, горди, завидни...и слично, што ги вклучил тие особини како дел од нашиот карактер?! Ако јас направам програма која сакам да конвертира мп3-ки, ама и дадам особини кој нема да дадат квалитет, програмата е крива или јас? Што треба да направам според христијанската логика? Да ја прогласам програмата за грешник, и да ја уништам и да тврдам дека јас сум постапил правилно?
Јас немам моќ да ги создадам моите деца со особини какви што сакам да имаат, а бог има таква моќ според вас! Затоа компарацијата е несоодветна!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
БРАВО. Колку христијански и човечен пример. Од посочениов пример можам да заклучам само едно.
Дека ти крајно нехуман човек, нечовек, ѕвер. Дотолку ти е испран мозокот што не знаеш ни да размислиш со своја глава. Имаш ли памет што зборуваш?

И што треба таков родител да направи? Да му го ’ргне анџарот на сред плоштад? Да го спали на клада? Да го убие своето дете? Тоа ли сакаш да кажеш? Засрами се.....

И не мора да се близнаци, моето дете ако тргне по погрешен пат, тогаш е моја вина и на сопругата, затоа што не сме му дале сознанија за доброто и лошото, не сме му дале добро воспитание, вината е наша. Немам зборови... срамота

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
-Ova najblago kazano ne e tocno i pokazuva nepoznavanje na Biblijata i tolkuvanjeto na istata niz istorijata, vtoro kko protestant bi trebalo da znaes deka Luter tokmu svoeto ucenje go baziral na Avgustin koj odejki po svetoto pismo ja naglasil dogmata za predestinacija deka Suveren e Bog i deka samo milosta Negova spasuva znaci On odnapred odredil koj ke se spasi a toa znaci sto i da pravis ti ke go napravis ona sto On znael deka ke go napravis, da ne naveduvam citati od Biblijata ti bi trebalo da gi znaes podobro...samo nekoi koi gi imam pri raka inaku celata biblija e prepolna so citati koi jasno kazuvaat deka Bog e suveren i bukvalno se e od nego, samo vo noviot zavet kolku ima za ona pa zosto togas ne kori, za grncarot i stvarno mi e nejasno kako pominuvas preku tolku jasni citati a za stariot zavet da ne kazuvam posto ke kazes ama toa ne vazi iako kolku sto gledam biblijata vi e i so stariot zavet, nego eve nekolku Исаија 45-7
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам се тоа.’

Исаија 45.5,6, 7

5. Јас сум Господ
и нема друг; нема Бог освен Мене; Јас те препашав, иако не ме познаваше,
6. за да дознаат од изгрев сонце и од
запад, дека нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
7. Јас ја создавам *светлината и ја правам
темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.

"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна...Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така!" (Исаија 48:3-5, Библијата)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Го читам нихилистава и почнувам и јас нихилистички да размислувам како Ниче, Ако веќе Бог е омнисцентен и омнипотентен и веќе ја предодредил нашата судбина преостанува дека, молењето во црква нема никаков ефект зошто Бог нема да го смени тоа што го наумил, дискусијата на форуми за да конвертираш некој во христијанин нема никаков ефект зошто Бог го предодредил дотичниот да биде излажан од црњомањестиот(sic!, го цитирам МИКИ1) да не верува во Бог тогаш зошто верниците го прават спротивното?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Го читам нихилистава и почнувам и јас нихилистички да размислувам како Ниче, Ако веќе Бог е омнисцентен и омнипотентен и веќе ја предодредил нашата судбина преостанува дека, молењето во црква нема никаков ефект зошто Бог нема да го смени тоа што го наумил, дискусијата на форуми за да конвертираш некој во христијанин нема никаков ефект зошто Бог го предодредил дотичниот да биде излажан од црњомањестиот(sic!, го цитирам МИКИ1) да не верува во Бог тогаш зошто верниците го прават спротивното?
Најверојатно затоа што црквата е многу влијателна организација во која се врти огромен капитал, па неможат своите субјекти(овци за шишање) да ги пуштат на слобода туку така.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
-Ova najblago kazano ne e tocno i pokazuva nepoznavanje na Biblijata i tolkuvanjeto na istata niz istorijata, vtoro kko protestant bi trebalo da znaes deka Luter tokmu svoeto ucenje go baziral na Avgustin koj odejki po svetoto pismo ja naglasil dogmata za predestinacija deka Suveren e Bog i deka samo milosta Negova spasuva znaci On odnapred odredil koj ke se spasi a toa znaci sto i da pravis ti ke go napravis ona sto On znael deka ke go napravis, da ne naveduvam citati od Biblijata ti bi trebalo da gi znaes podobro...samo nekoi koi gi imam pri raka inaku celata biblija e prepolna so citati koi jasno kazuvaat deka Bog e suveren i bukvalno se e od nego, samo vo noviot zavet kolku ima za ona pa zosto togas ne kori, za grncarot i stvarno mi e nejasno kako pominuvas preku tolku jasni citati a za stariot zavet da ne kazuvam posto ke kazes ama toa ne vazi iako kolku sto gledam biblijata vi e i so stariot zavet, nego eve nekolku Исаија 45-7
Јас ја творам светлината и ја создавам темнината. Јас ја создавам среќата и ја доведувам бедата, Јас, Господ, го правам се тоа.’

Исаија 45.5,6, 7

5. Јас сум Господ
и нема друг; нема Бог освен Мене; Јас те препашав, иако не ме познаваше,
6. за да дознаат од изгрев сонце и од
запад, дека нема друг освен Мене: Јас сум Господ, и нема друг.
7. Јас ја создавам *светлината и ја правам
темнината, правам мир и причинувам неволји. Јас, Господ го вршам сето тоа.

"Минатите настани ги навестив одамна, излегоа од Мојата уста и јас ги објавив; Направив брзо и се збидна...Затоа веќе тогаш ти навестив, ти јавив пред да се збидне, за да не речеш: Мојот кип го направи тоа, мојот делкан лик и одлеаниот идол заповедаа така!" (Исаија 48:3-5, Библијата)
Освен тоа и бројот на луѓе кои ќе се спасат на судниот ден не е определен по дело или вера туку си има квота која ќе биде активирана при акцијата на четирите ангели...:)

Захарија 13-8 и во целата земја - говори Господ - ќе бидат истребени две третини, а една третина оставена.
Захарија 13-9 Таа третина ќе ја поминам низ оган, ќе ги очистам како што се чисти среброто, ќе ги очистам како што се очистува златото и тие ќе го повикуваат Моето име, а Јас ќе им се одѕвијам; и ќе речам: ‘Тоа е Мој народ!’ а тие ќе речат: ‘Господ е мој Бог!’”

Откровение 9-15 И беа одврзани четирите ангела, приготвени за час, за ден, за месец и за година, да убијат третина од луѓето.
Откровение 9-18 Од овие три зла - од огнот, од димот и од сулфурот, што излегуваа од нивните усти, загина третина од луѓето.
Откровение 9-20 А другите луѓе, кои не загинаа од овие зла, не се покајаа за делата на своите раце, да не им се поклонуваат на бесовите и на златните, сребрените, бронзените, камените и дрвените идоли, кои не можат ниту да гледаат, ниту да слушаат, ниту да одат.

2,27 - 4,53 милијарди луѓе ... ќе бидат елиминирани, а како што сфаќам до судниот ден душите на веќе починатите од почетокот на светот до денес не се во рајот или пеколот туку во некоја врста небесен рисајкл бин каде го чекаат второто доаѓање...

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Сега организирај се, Бог ни ги дал или природата?

Или Бог со посредство на природата?

И што бара дискусија за екологијата во темата за воскреснувањето на Исус?
Природата е дело на Бога, а законите не природата се Божји закони - не убивај, не уништуивај, не лажи, не кради, не мисли лошо - баш во религиозните книги ги има истите правила, со кои ние успешно можеме да живееме во хармонија со природата. Почнав да ги почитувам религиите, набљудувајќи ја природата и “правилата“ и релациите кои важат во неа.
Исус го доживувам како симбл на љубовта - а бога ми треба да ја сакаме, цениме и почитуваме и ШТИТИМЕ (од себе си) нашата мајка Природа.
Егото (Алчноста, злопамтењето, држењето лутина - се’ на се’ нељубењето) е тоа што ни го поматува умот и се дешава ова што се дешава на нашава планета - СЕ’ ШТО СЕ СЛУЧУВА Е КАКО РЕЗУЛТАТ НА ОДРЕДЕНА КОЛИЧИНА ЉУБОВ ИЛИ (за жал, кога се прави штета) ОДСУСТВО НА ЉУБОВ.
ТРЕБА ДА СЕ САКАМЕ СИТЕ, ИСКРЕНО И БЕЗУСЛОВНО (без било какво делење: познат/непознат, пријател/душман, валкан/чист, дебел/слаб, рабтник/академик, сиромав/богат, педер/непедер, зелен/црвен, сдсмовец/вмровец, турчин/акедонец, еверин/католик . . . . без никакви услови: убав/неубав, ме сака/ме неќи,) БАШ КАКО ШТО РЕКОЛ ИСУС, ДА СЕ ЉУБИМЕ СИТЕ И ЗЕМЈАВА ЌЕ НИ БИДЕ РАЈ. Поделбите се тие што креваат ѕидови меѓу нашите срца. Затоа да престанием да ги креваме меѓу нас бариерите и да ги рушиме веќе постоечките. Тогаш Исус/Љубовта ќе воскресни (повторно).

--- надополнето ---

Бог не постои другарице... Да постоеше, сигурно немаше да можеш да го наречеш љубов, пошто на душа носи 2500000 (милиони се ова) ДОКУМЕНТИРАНИ злосторства, како што е читко и јасно запишано во Библијата. Некој тука очигледно треба да ја препрочита книгата внимателно.

Твојот бог е само еден од 5000-те „активни“ божества во светот денес. Тој е само една капка во морето митови измислени од човекот во немоќ да ги објасни природните и менталните феномени за кои не успеал да најде рационално објаснување.

Природата, како што и самата кажуваш, е оној вистински БОГ кој е универзален за сите луѓе, останатите животни и растенијата на оваа безначајна топка железо која лебди во огромното пространство на за нас видливиот универзум.

Човек да тврди дека е создаден од семоќно, препотентно, сеприсутно, љубоморно божество кое има фаворити меѓу своите креации, според мене барем, е во најмала рака неинформираност.

За да постои бог, каков што ти го претставуваш - креатор со план и список на заповеди - неопходно би било да е и самиот креиран од уште покомплексен, посовршен (и пољубоморен, нели) бог од себе. И така натаму до бесконечност.

Бог не постои. Поготово не христијанскиот трофазен бог - креатура составена од митови од претходни религии кои на Константин му бил насушно потребен за да своето царство во тремор успее барем малку да го стегне и подоправи.

Тажно е што христијаните не си ја знаат сопствената генеза. ...а време на интернет е и пристап до неограничени количества информации...
:):):) Интересен човек си - се прашувам што е тоа што те тера со толку жустро да докажуваш - кога ни јас ни ти немаме опопливи докази :):):):):):):)
PS Во Швајцарија научниците во Хадронскиот Асцелатор се обидуваат да ја прнајдат Божјата честичка, Ајнштан верувал во Бога (не викам ајде сега верувај и ти - тоа би немало смисла, само те информирам пошо фино е да се знае) Не викам и дека сите треба да имаат иста сликаи доживување за Бога, Ако Ајнштајн веруал во Бога незначи дека верувал во сликата која ти или јас ја имаме за Бога (добро ти неверуваш) или сликата за Бога на некој трет.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Природата е дело на Бога, а законите не природата се Божји закони - не убивај, не уништуивај, не лажи, не кради, не мисли лошо - баш во религиозните книги ги има истите правила, со кои ние успешно можеме да живееме во хармонија со природата. Почнав да ги почитувам религиите, набљудувајќи ја природата и “правилата“ и релациите кои важат во неа.
Исус го доживувам како симбл на љубовта - а бога ми треба да ја сакаме, цениме и почитуваме и ШТИТИМЕ (од себе си) нашата мајка Природа.
Егото (Алчноста, злопамтењето, држењето лутина - се’ на се’ нељубењето) е тоа што ни го поматува умот и се дешава ова што се дешава на нашава планета - СЕ’ ШТО СЕ СЛУЧУВА Е КАКО РЕЗУЛТАТ НА ОДРЕДЕНА КОЛИЧИНА ЉУБОВ ИЛИ (за жал, кога се прави штета) ОДСУСТВО НА ЉУБОВ.
ТРЕБА ДА СЕ САКАМЕ СИТЕ, ИСКРЕНО И БЕЗУСЛОВНО (без било какво делење: познат/непознат, пријател/душман, валкан/чист, дебел/слаб, рабтник/академик, сиромав/богат, педер/непедер, зелен/црвен, сдсмовец/вмровец, турчин/акедонец, еверин/католик . . . . без никакви услови: убав/неубав, ме сака/ме неќи,) БАШ КАКО ШТО РЕКОЛ ИСУС, ДА СЕ ЉУБИМЕ СИТЕ И ЗЕМЈАВА ЌЕ НИ БИДЕ РАЈ. Поделбите се тие што креваат ѕидови меѓу нашите срца. Затоа да престанием да ги креваме меѓу нас бариерите и да ги рушиме веќе постоечките. Тогаш Исус/Љубовта ќе воскресни (повторно).

--- надополнето ---

:):):) Интересен човек си - се прашувам што е тоа што те тера со толку жустро да докажуваш - кога ни јас ни ти немаме опопливи докази :):):):):):):)
PS Во Швајцарија научниците во Хадронскиот Асцелатор се обидуваат да ја прнајдат Божјата честичка, Ајнштан верувал во Бога (не викам ајде сега верувај и ти - тоа би немало смисла, само те информирам пошо фино е да се знае) Не викам и дека сите треба да имаат иста сликаи доживување за Бога, Ако Ајнштајн веруал во Бога незначи дека верувал во сликата која ти или јас ја имаме за Бога (добро ти неверуваш) или сликата за Бога на некој трет.
А за муслиманите важи твојава порака или ке мора да се покрстат прво.
ПС: Ајнштајн не верувал во вашиот бог.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Љубовта не поставува услови . . . . Од каде сега пак тие тоа!?
Незнам кој е тој вашиот бог?! На кој мисилиш?
не ме познаваш шо одма си ставраш мислење за мене - јас не сум христијанин
Па пошто го спомна Исус, помислив дека си верник на некоја ЈХИ религија.

MakeLOVEnoTwar

Љуби без оглед на се’
Член од
10 декември 2010
Мислења
213
Поени од реакции
114
Па пошто го спомна Исус, помислив дека си верник на некоја ЈХИ религија.

Ајнштан во кој Бог верувал?
Сакам да знам повеќе на таа тема :)

Kajgana Shop

На врв Bottom