- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.197
Па ќе си прочиташ Библијата, ќе споредиш со другите. Ќе си размислиш која книга е онаа точната. Понатаму, Христијанството е најраспространетата религија. Втора е исламот, која исто се заснова на Библијата (преработена, едитирана во куран). Многу исчезнаа, некои тек ќе се родат. Христијанството постои 2000год, плус уште некоја илјада година наназад како јудејство, и плус уште наназад. А и кога ќе почнеш да живееш Христијански живот - читање на писмото, присуствување на литургии, молитви, пост, исповед, причест итн ќе се увериш дека си на вистинскиот пат.
Вака, првиот аргумент не држи. Јас сум ја читал Библијата и наоѓам дека некои други религии се пологични. Манихеистичките религи на пример, како Зороастризмот или Богумилската ерес, ми се пологични од христијанството. За распространетоста, тоа е историска случајност, и е политички условено, и како такво не е никаков аргумент за вистинитоста на христијанството. Третиот аргумент, дека ако го проучуваш и практикуваш христијанството ќе ти се виде вистинито, важи и за сите други религии. Ако ги проучуваш и практикуваш, сигурно ќе ти се видат вистинити, инаку не би ги практикувал.
Чаре?
--- надополнето ---
Ти си посебен во очите на мајкати затоа што тоа е нејзина желба и поради ништо друго. Ама никој не ја обвинува дека не е во право. Да, христијанството е посебно само заради лична желба нечија, и што со тоа?
Што у ствари се обидуваш да докажеш?
Еве јас ќе ти одговорам (во свое име се разбира) велам да Христијанството е посебно затоа што јас така сакам. И сеа нема да те тупам да сакаш и ти исто што и јас. А ти цело време се обидуваш да покажеш дека нечија желба, како што ја нарекуваш не е во ред, и дека треба да има друга желба, односно да ВЕРУВА дека не постои господ?
Не бе пријател, верувај си ти, јас амо уште еднаш ќе ја кажам Ничеовата напомена за магариња.
Потребата да постои некои ентитет, и интензитетот на таа потреба, не е доказ за постоењето на тој ентитет...
Просто.