Што мислите за пајак службата во Скопје?

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Moze li nekoj da mi kaze nesto povece za pajak sluzbata vo skopje koj e gazdata po kolku si delat so drzavata od profitot jas ednas bev tamu i ce vi go kazam mojot vpecatok kako da si na patarina pari eden kup sekoja minuta gledas pristignuva pajak vozilo so nekoja kola luzeto se zbudaleni od rabota sekoja minuta 3500denari nekoj vo makedonija zema 6000plata samo napret odlicen biznis.Kojznae kolku ima napustano po gradot vraboteni samo da kazuvat kade ima pogresno parkirano vozilo bukvalno se e pokrieno.Nema da vi se veruva ama bukvalno te prati pajak vozilo i cim izlezis od kolata odma ja zema.Zatoa ja staviv temata vo ekonomija i biznis posto gledam nekoj vo ovaa drzava znae da vodi dobar biznis i sigurna zarabotuvacka nemu gradot ne mu go tolci lozjeto zitoto mu e otkupeno po dobra cena mlekoto predadeno i parite si gi zemal.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Чим носи толку голем приход,зошто не го дадат бизнисот на „странски“ инвеститор на 30 години?
Ајде следен голем приход за државата што може да го шитнеме под ракав:smir:

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Јас мислам дека си игра курот со народот како сака.Кога им требаат пари помини собери 3 коли и пуна капа.И што е најтрагично само стари коли и на македонци земаат битка натака не припаруваат.:nesvest:

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Јас мислам дека си игра курот со народот како сака.Кога им требаат пари помини собери 3 коли и пуна капа.И што е најтрагично само стари коли и на македонци земаат битка натака не припаруваат.:nesvest:
Сиромаштијата има мали коли и нив пајакот може да ги дигне, кај ќе дигне на некој богат кога колите им тежат од 1.500 КГ па нагоре...

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
јас за пајак службата мислам дека ич не личи на пајак...

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Чим носи толку голем приход,зошто не го дадат бизнисот на „странски“ инвеститор на 30 години?
Ајде следен голем приход за државата што може да го шитнеме под ракав:smir:
Немој дам у даваш идеја, сега ќе најдат некој изговор дека треба нов известитор кој ќе донеси нови возила оти овие застареле, не креваат повеќе од 1,5 тони...

436053

Consigliere
Член од
19 декември 2005
Мислења
860
Поени од реакции
68
Треба да се набават уште минимум 27.000 пајак возила за да се расчисти паркирањево кај нас!
Мислам дека никој нема право да се побуни ако пајак му ја има дигнато колата.
Најголемите гужви низ град се прават само заради тоа што на булевар со 3 ленти има само пола лента слободна.Што заради погрешно паркирани возила,што заради таксистите.
Точно е дека некои делови од Скопје немаат доволно паркинг простор, ама па и немора да бидеме на 1 минута пешки од местото каде што треба да одиме.
Поздрав!

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Треба да се набават уште минимум 27.000 пајак возила за да се расчисти паркирањево кај нас!
Најголемите гужви низ град се прават само заради тоа што на булевар со 3 ленти има само пола лента слободна.Што заради погрешно паркирани возила,што заради таксистите.
Точно е дека некои делови од Скопје немаат доволно паркинг простор, ама па и немора да бидеме на 1 минута пешки од местото каде што треба да одиме.
Поздрав!
Реално е дека повеќето од поголемиот дел од Скопје нема простор за паркирање и дека паркинзите ги рушат и на нивно место дигаат згради. Работата е што државата прво треба да обзебеди паркинг простор, одпосле да воведе служба што ќе ги собира и казнува со толкава казна. Еве пример ако живееш или работиш во центар без разлика дали сакаш или не МОРАШ често да се паркираш на места што не се предвидени за паркинг зошто во спротивно ќе треба повеќе од 50% од платата да ја даваш на платен паркинг. Целиот проблем (дека веќе штетата е направена со непланско градење) би се решил со неколку катни гаражи ама очигледно не одговара тоа зошто нема да има од каде да се полни буџетот, а и глупи скулптури (има по некоја ок) и ставање пари во џеб се побитни од решавањето на проблемите...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.117
Поени од реакции
9.514
Треба и приватни пајаци да се уведат па да видиш. Инаку се слагам дека само крнтии земаат и по некоја нова кола али само од помалите класи.

Иако двапати присуствував на акција со по 3-4 пајаци кога ги водеше еден постар полицаец, чиче со бркчиња и им наредуваше кои коли да ги соберат. Еднаш пред година и нешто пред паркингот спроти ГТЦ мртов ладен собра Q7, BMW огромен (не се разбирам во коли) i Mercedes Џип, а ги оставија шкодите и југата. Истиот чиче пред два месеци го видов како собира пак лудница коли и кога еден „фраер“ му дојде со телефон и му кажа еве чуј се со некој, чиката мртов ладен му кажа „не можам да го земам телефонот ке мислат дека ме поткупуваш со мобилен“ и насмеан си замина а фраерот со зината уста остана.

Али искрени да бидеме и ние сме си говеда. Да можеме на тераса дома со колата да дојдеме ке дојдеме, или на паркинг кај цветен пазар прво во кола, па со колата до наплатната куќарка пошто нели страшно е ако прво платиш па пешки до колата. Понекогаш и две коли ке застанат и блокираат се.

Или не дај боже да паркираш 10 - 15 метри од трафика за цигари или сендвичарите кај мајчин дом, мора тука до сендвичарата, а да може да се влезе во трафика уште подобро. Моторите во кафич најдобро да се паркираат па од нив да пијат кафе.

Ке се смеам ако се укинат визите па стоката со коли ке тргне да шета и ке се врати без коли оти ке мора да ги продадат за а платат казни, не застанал на пешачки, полукружно на пуна лента, гази стоп линија на семафор и слични работи што кај нас не се ни рачунаат за страшни, а тек кога ке паркираш во Грманија а ке влезеш со тркало во соседниот простор (затоа се исцртани линии) ем казна ем две паркинг места ке платиш.

А паркинг што нема и што не е организиран тој што има е друга приказна, другарче мое работи со канцелариски материјали и во денот на 20 - 30 места носи роба, ако плати секаде отиде цела заработка.

Мора да се укинат коли и само со магаренца да си врвиме најдобро.

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Поздрав!
I ovie dovolno go maltretiraat narodot.PAJAK SLUZBATA E SAMO PRETPRIJATIE KOE STO VRSI USLUGI NA POLICIJATA A POLICIJATA GO DAVA NALOGOT ZA KREVANJE NA KOLATA.i KOGA CE POJDIS DA SI PLATIS ZA DA SI JA ZEMIS KOLATA TI DAVAT SAMO EDNA UPLATNICA I NISTO DRUGO KADE MU E NALOGOT OD POLICIJATA PO KOJ ZAKON SMEE DA TI JA ZEME KOLATA AKO NE MU SMETA NA NIKOGO.JAS SUM ZA DA SE NAPRAVI RED ZNACI AKO NEKOE VOZILO GO POPRECUVASOOBRACAJO MOZE A NE DA SE ZBIRA SAMO ZA DA SE ISPOLNE KVOTATA.nESTO NE E JASNO 3500DENARI 500 DENARI ZA DRZAVATA A OSTANATITE PARI KADE SE PA KOLKU TROSOK IMAT TIE KAMIONI ILI TOJ PLAC TAMO KOLKU PLACAT KOMUNALII.aKO NEKA IMA I 50000PAJAK VOZILA PAK NEMA DA SE RESAT PROBLEMITE VO SOOBRACAJOT.sAMO NE SI GI VIDEL TIE LUGE KAKO IZGLEDAT KOGA SI JA ZEMAT KOLATA.

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Ако ти си за брзање и немаш место за паркинг и плус не ти се дава пари за 15 минути-сврти предни гуми на страна-ќе им направиш работа дур ти ја дигнат колата-Проверено!:pipi:

Член од
14 јануари 2006
Мислења
93
Поени од реакции
2
Ако ти си за брзање и немаш место за паркинг и плус не ти се дава пари за 15 минути-сврти предни гуми на страна-ќе им направиш работа дур ти ја дигнат колата-Проверено!:pipi:
Vo red e seto toa nego kazi mi kako da se dojde do nekoj takov tender kade sto nikoj ne te znae kolku zemas od narodot nigde ne se knize kolku zarabotuvas ne ti ide finansiska inspekcija ete toa ako imas idea krasulke ce ti bidam blagodaren a ce imas i dobra zabotuvacka dodeka nekoj drug ne ti go prezeme biznisot.

Ako slucajno probas da interveniras ce ti recat pa neznam tamo toa si e privatna firma i nemozeme nisto da pomogneme a koga ce pojdis tamo na placot ti velat pa nie nemozeme da ti ja dademe kolata posto imame nalog od policijata.I sega kogo da go veruvas ocigledno deka tuka ima nesto matno.

Член од
16 март 2009
Мислења
2.130
Поени од реакции
183
Ама шансите да ти ја изгребат колата или ти скршат раткапна се поголеми нели?:)
-Јас да сум во Скопје би организирал сите пајаци да се саботираат...Зошто?
-Па нека обезбеди градот паркинг места колку што има потреба според огромниот број на возила,па тогаш нека ги казнува мангупите и мангупките што непрописно паркираат:smir:

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Ама шансите да ти ја изгребат колата или ти скршат раткапна се поголеми нели?:)
-Јас да сум во Скопје би организирал сите пајаци да се саботираат...Зошто?
-Па нека обезбеди градот паркинг места колку што има потреба според огромниот број на возила,па тогаш нека ги казнува мангупите и мангупките што непрописно паркираат:smir:
Дефинитивно е така -прво нека се направат услови за прописно паркирање па после да видиме дали народот ќе има потреба од непрописно паркирање.Ама нормално пошто некој од сето тоа профитира не му се исплати ваквото рационално решение.Инаку мојот предлог беше чисто онака "во случај на зорт искористи":smir:

Vo red e seto toa nego kazi mi kako da se dojde do nekoj takov tender kade sto nikoj ne te znae kolku zemas od narodot nigde ne se knize kolku zarabotuvas ne ti ide finansiska inspekcija ete toa ako imas idea krasulke ce ti bidam blagodaren a ce imas i dobra zabotuvacka dodeka nekoj drug ne ti go prezeme biznisot.

Ako slucajno probas da interveniras ce ti recat pa neznam tamo toa si e privatna firma i nemozeme nisto da pomogneme a koga ce pojdis tamo na placot ti velat pa nie nemozeme da ti ja dademe kolata posto imame nalog od policijata.I sega kogo da go veruvas ocigledno deka tuka ima nesto matno.
Ја тука нигде не спомнав ни тендери ни инспекции ни ништо-само спомнав привремено чаре за пајак службата која мошне добро профитира од мошне лошата инфраструктура на Скопје и недостигот на паркинг плацови:toe:
А во врска со пајачето-збирало и ќе продолжи да збира коли-некои многу добро профитира од тоа, и во скоро време нема да се откаже од прекрасниот бизнис, така да помирете се со неизбежното.Затоа и спомнав можни решенија:smir:

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Дефинитивно е така -прво нека се направат услови за прописно паркирање па после да видиме дали народот ќе има потреба од непрописно паркирање.Ама нормално пошто некој од сето тоа профитира не му се исплати ваквото рационално решение.Инаку мојот предлог беше чисто онака "во случај на зорт искористи":smir:

Ја тука нигде не спомнав ни тендери ни инспекции ни ништо-само спомнав привремено чаре за пајак службата која мошне добро профитира од мошне лошата инфраструктура на Скопје и недостигот на паркинг плацови:toe:
А во врска со пајачето-збирало и ќе продолжи да збира коли-некои многу добро профитира од тоа, и во скоро време нема да се откаже од прекрасниот бизнис, така да помирете се со неизбежното.Затоа и спомнав можни решенија:smir:
И властите имаат можни решенија,се викаат казни за погрешно паркирање,пропратени со фотографија во последно време за на суд,инаку во нормалниот свет пајаците се користат само за подигање на возила кој го загрозуваат нормалното одвивање на сообраќајот.

Kajgana Shop

На врв Bottom