Стефус-Рефус
Jesus Loves Macedonia
- Член од
- 30 август 2009
- Мислења
- 3.452
- Поени од реакции
- 1.210
Вака ова се само хипотези без некои посериозни докази ама не ми е многу гајле што било и од како било. Само поентат ми е дека Шкретите не се индентификуваат со Албанците и не се сметата за дел на тој народ. Додуше за ги нема премногу моја груба проценака е дека се на се се максимум 10.000 во македонија од кои само 1-2000 зборуваат албански се уште.Еве пак коа не знаете како да ја измамите логиката и кога не знаете доволно да ни покажете зошто е тоа така(како што вие мислите), ќе се маневрира вака.
Значи доаѓаме до точка на сознание која вришти дека: "Албанците не асимилирале, туку асимилирале турците, и тоа ВЕРСКИ(торбешите) а не јазично."
Значи Торбешите се Македонци, исламизирани, а Шкретите се Албанци, славјанизирани, т.е. Македонизирани.
Торбешите изнесуваат крупна и голема бројка на луѓе. Истите некогаш и некаде(во одредени подрачја и населенија) се изјаснувале како Албанци, само поради фактот на тоа што Албанците или повеќето од нив се муслимани како и самите Торбеши, но поради тоа што се во поголем број и поради тоа што никнаа овчари кои ова стадо со овци ќе го одведе до неговото новосоздадено трло, тоа е (торбешија). За неколку години и они ќе си бараат права!
За разлика од нив, Шкретите живееле некаде кај Матија, и биле во екстремно помал број од торбешите и лесно и побрзо се стопиле во македонско-христијанскиот етникум.
Лесно е, само треба да се подразмисли, а ме чуди како некои што мислат, во случајов не сакаат да МИСЛАТ.
Знам дека кога дошла баба ми во скопје тогаш научила Македонски и се земала со дедо ми кој не е Шкрет и така. Дома речиси никогаш не зборувала Албански дури многу ретко и со роднините од тој крај сега сите зборуаат само Македонски.
Нема ништо против јазикот секој јазик е богатство. Ама никогаш не збореш албански дома и ништо не научив од неа.Ама е контрапродуктивно да се прават Шкретите нешто што не СЕ СЕГА.:smir: