Абре Македонче- до кога ќе толерираш се и сешто?

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Еве пак коа не знаете како да ја измамите логиката и кога не знаете доволно да ни покажете зошто е тоа така(како што вие мислите), ќе се маневрира вака.

Значи доаѓаме до точка на сознание која вришти дека: "Албанците не асимилирале, туку асимилирале турците, и тоа ВЕРСКИ(торбешите) а не јазично."

Значи Торбешите се Македонци, исламизирани, а Шкретите се Албанци, славјанизирани, т.е. Македонизирани.

Торбешите изнесуваат крупна и голема бројка на луѓе. Истите некогаш и некаде(во одредени подрачја и населенија) се изјаснувале како Албанци, само поради фактот на тоа што Албанците или повеќето од нив се муслимани како и самите Торбеши, но поради тоа што се во поголем број и поради тоа што никнаа овчари кои ова стадо со овци ќе го одведе до неговото новосоздадено трло, тоа е (торбешија). За неколку години и они ќе си бараат права!

За разлика од нив, Шкретите живееле некаде кај Матија, и биле во екстремно помал број од торбешите и лесно и побрзо се стопиле во македонско-христијанскиот етникум.

Лесно е, само треба да се подразмисли, а ме чуди како некои што мислат, во случајов не сакаат да МИСЛАТ.
Вака ова се само хипотези без некои посериозни докази ама не ми е многу гајле што било и од како било. Само поентат ми е дека Шкретите не се индентификуваат со Албанците и не се сметата за дел на тој народ. Додуше за ги нема премногу моја груба проценака е дека се на се се максимум 10.000 во македонија од кои само 1-2000 зборуваат албански се уште.
Знам дека кога дошла баба ми во скопје тогаш научила Македонски и се земала со дедо ми кој не е Шкрет и така. Дома речиси никогаш не зборувала Албански дури многу ретко и со роднините од тој крај сега сите зборуаат само Македонски.
Нема ништо против јазикот секој јазик е богатство. Ама никогаш не збореш албански дома и ништо не научив од неа.Ама е контрапродуктивно да се прават Шкретите нешто што не СЕ СЕГА.:smir:

Шкрети во Македонија и Шкрељи во Црна Гора е гегски назив за словените кои биле принудени да говорат Албански.

Еве и други примери за албанизација на Македонците, опишан од Белгијанци во 19 век.
До 1870 г. жителите на областите Девол и Горица (денешна Корча јужна Албанија) говореле исклучиво македонски јазик. Поради албанскиот притисок, првенците на 50 села од овие области се заколнале да не говорат повеќе словенски, да не го пренесуваат македонскиот јазик на своите деца и да станат Албанци (Списание "Albania" Bruxelles, 15–30 Juni 1898, страна 32.).

Првото не е вистина второто можеби е.

Али за разлика од Корча и Девол, Тетово, Гортивар и Реките... Се наоѓаат во Македонија!
И овде можат да бидат само Македонизирани, а не Албанизирани!

Имате ум, ама ко да немате. Логикујте малку, оти ќе ви се исуши.

Во албанија биле принудени, ама тука не БИЛЕ! Затоа што наоколу живееле Македонци, а не Албанци.
Можеби биле доселеници од албанија, ама биле албанци!

Вака ова се само хипотези без некои посериозни докази ама не ми е многу гајле што било и од како било. Само поентат ми е дека Шкретите не се индентификуваат со Албанците и не се сметата за дел на тој народ. Додуше за ги нема премногу моја груба проценака е дека се на се се максимум 10.000 во македонија од кои само 1-2000 зборуваат албански се уште.
Знам дека кога дошла баба ми во скопје тогаш научила Македонски и се земала со дедо ми кој не е Шкрет и така. Дома речиси никогаш не зборувала Албански дури многу ретко и со роднините од тој крај сега сите зборуаат само Македонски.
Нема ништо против јазикот секој јазик е богатство. Ама е контрапродуктивно да се прават Шкретите нешто што не СЕ СЕГА.:smir:

Гледаш колку убав пример даваш. Ја ценам искреноста.

Точно така, тие се асимилирани, не сакале да имаат врска со Албанско-Муслиманските "Терористи", и си се одродиле. Крај, пријатно, со здравје!

Ние имаме и Албанци во Македонија кои се муслимани, ама еве живеат во Битола, не можат пиче да си фатат, па на крај се одродуваат, некои се фалат дека се Турци(тоа пали многу), демек турчин ако си гревот е помал, а некои па ептен удираат на тотална асимилација и викаат дека се македонци. Знам такви семејства, атеисти, ослонети на либерализам... А камоли за Албанци Христијани...

Гледаш колку убав пример даваш. Ја ценам искреноста.

Точно така, тие се асимилирани, не сакале да имаат врска со Албанско-Муслиманските "Терористи", и си се одродиле. Крај, пријатно, со здравје!

Ние имаме и Албанци во Македонија кои се муслимани, ама еве живеат во Битола, не можат пиче да си фатат, па на крај се одродуваат, некои се фалат дека се Турци(тоа пали многу), демек турчин ако си гревот е помал, а некои па ептен удираат на тотална асимилација и викаат дека се македонци. Знам такви семејства, атеисти, ослонети на либерализам... А камоли за Албанци Христијани...
Поентава на приказната која ти ја дадов кој е вистина и јас сум жив сведок на тоа е дека така. Токму тој однос теророт кој го вршеле Качаците и Балистите кој Шкретите е поради тоа што не биле муслимани. Тоа е главната причина сигурно не било поради јазикот.
Балистите во 2 св. војна избркале доста луѓе од тој крај само поради што не биле како нив. Значи тоа не почитување на разликите води кон ова зашто тебе денес ти е „жал“.
Сакам да ставам некој морална општочовечка поука во целава приказна. Никој не треба да биде третиран различно поради својата вера , јазик или што ти ја знам што и секој има право да си бира што и да е. И ти тука немаш ни најмало право да им кажуваш на Шкретите што се а што не се.
А дебата за потеклот на Шкретите се води на друг начин и со академски цели барем така би требало да биде во нормалниот свет.
Ај Поздрав

Поентава на приказната која ти ја дадов кој е вистина и јас сум жив сведок на тоа е дека така. Токму тој однос теророт кој го вршеле Качаците и Балистите кој Шкретите е поради тоа што не биле муслимани. Тоа е главната причина сигурно не било поради јазикот.
Балистите во 2 св. војна избркале доста луѓе од тој крај само поради што не биле како нив. Значи тоа не почитување на разликите води кон ова зашто тебе денес ти е „жал“.
Сакам да ставам некој морална општочовечка поука во целава приказна.
А дебата за потеклот на Шкретите се води на друг начин и со академски цели барем така би требало да биде во нормалниот свет.
Ај Поздрав

Веќе за време на втора светска војна, тие биле целосно асимилирани и Македонизирани.
Ипак, не пропагирам ништо, пошто и ти и бабати сигурно сте (биле) убедени Македонци, така да нема врска, еве си праиме некој површен муабет.

А албанците ги спојува јазикот, затоа што се полирелигиски настроени, и кај албанците партиципираат повеќе религии, и тоа е дозволено, а кај македонците очигледно не е, и освен Македонец-Христијан(православен), друг не може да е Македонец. Затоа сега ќе имаме и нов етникум наречен Торбеши.

А кај Македонците има устав во кој пишува дека Македонци можат да бидат само христијани. Абе не тропај глупости, сега јас да станам католик или муслиман некој ќе ми каже ти не си Македонец.
А Албанци и Шитпари различен етникум ли се?

А кај Македонците има устав во кој пишува дека Македонци можат да бидат само христијани. Абе не тропај глупости, сега јас да станам католик или муслиман некој ќе ми каже ти не си Македонец.
А Албанци и Шитпари различен етникум ли се?

Да, Албанците потекнуваат од КАФКАЗ, а Албанците од Курдистан.

Узурпирале се живо и диво, и сега се бунат и барат права, по сите европски и балкански земји и држави каде што се населени насилно.

Жално нели?

Да, Албанците потекнуваат од КАФКАЗ, а Албанците од Курдистан.

Узурпирале се живо и диво, и сега се бунат и барат права, по сите европски и балкански земји и држави каде што се населени насилно.

Жално нели?

За првото повеќе ми беше, дека Македонци можат да бидат само христијани?
Јас имам другари муслимани и кога ќе ги прашаш што се они викаат торбеши, никако да ги убедам дека кажат Македонци, па после христијаните се криви.

Христијаните се криви, пошто се дистанцирале од нив!
И тоа не е пример само со нив, туку со скоро сите народи кои биле во судир со таквите национално-етнички искуства.

Тоа што тие се продале себеси за привилегии, нешто слично како Албанците, тоа е башка работа, иако на крај пак не ги добиле тие привилегии.

Не гледај сега, пази го минатото каде што се случувало се и сешто, а што нам ни е малку презентирано.

Христијаните се криви, пошто се дистанцирале од нив!
И тоа не е пример само со нив, туку со скоро сите народи кои биле во судир со таквите национално-етнички искуства.

Тоа што тие се продале себеси за привилегии, нешто слично како Албанците, тоа е башка работа, иако на крај пак не ги добиле тие привилегии.

Не гледај сега, пази го минатото каде што се случувало се и сешто, а што нам ни е малку презентирано.

Во право си за минатото. На пример како што денес Македонците не ја почитуваат онаа бугаркана Спаска, така и тогаш не ги почитувале тие што смениле религија, ама мислам дека денес не е баш таков односот кон Македонците муслимани.

За првото повеќе ми беше, дека Македонци можат да бидат само христијани?
Јас имам другари муслимани и кога ќе ги прашаш што се они викаат торбеши, никако да ги убедам дека кажат Македонци, па после христијаните се криви.

Тие по народност се нарекуваат јаничари.

Ај Поздрав
комбинација од Илири и словени да скратиме полемиката
-.-
ме стегна серка од темава
сериозно
Кој што како чив спрем донор какво предигре има ебати ме заболе главата , сте се напнале ко некоја мистерија да разрешувате на животот и ко да ќе ја победите смртта со тоа
Аманте...

Веќе за време на втора светска војна, тие биле целосно асимилирани и Македонизирани.
Ипак, не пропагирам ништо, пошто и ти и бабати сигурно сте (биле) убедени Македонци, така да нема врска, еве си праиме некој површен муабет.

За разлика од Македонците Муслимани, кај Шкретите нема дилема дали се Македонци или не.
Носијата им е чисто Македонска (од тој крај) и тука нема дилема.
Имињата - чисто Македонски. Еве пак ќе ги повторам (од моја фамилија): Бојана, Вера, Нада, Марко, Перо...Обичаите и тн.

Значи, не ги мешај качаците кои отсекогаш напаѓале во тој крај, со балистите - кои со терор го исселиле селото, во Втора С.В..

Тоа што го говореле Албанскиот јазик, не го сметам за ништо погрешно, туку за богатство. Македонците од другата страна на границата во Голо Брдо (еден од деловите во Албанија, кај што немаат никакви права) исто така го говорат и тој јазик.

Станува збор за живи луѓе кои знаат што се и отсекогаш знаеле што се. А истапувањето од позиции слични на позициите на Српските, Бугарските и Грчките денационализатори на Македонецот не е ништо ново и е надминато.

Ова што ти го говорам е од прва рака и нема врска со онаниите што ги имате со anaveno на форум Историја.

срам да ти е пикасо
да ги слушниш Македонците кои што останаја во Албанија
тие да ти кажат шо е како е
не треси зелени

За разлика од Македонците Муслимани, кај Шкретите нема дилема дали се Македонци или не.
Носијата им е чисто Македонска (од тој крај) и тука нема дилема.
Имињата - чисто Македонски. Еве пак ќе ги повторам (од моја фамилија): Бојана, Вера, Нада, Марко, Перо...Обичаите и тн.

Значи, не ги мешај качаците кои отсекогаш напаѓале во тој крај, со балистите - кои со терор го исселиле селото, во Втора С.В..

Тоа што го говореле Албанскиот јазик, не го сметам за ништо погрешно, туку за богатство. Македонците од другата страна на границата во Голо Брдо (еден од деловите во Албанија, кај што немаат никакви права) исто така го говорат и тој јазик.

Станува збор за живи луѓе кои знаат што се и отсекогаш знаеле што се. А истапувањето од позиции слични на позициите на Српските, Бугарските и Грчките денационализатори на Македонецот не е ништо ново и е надминато.

Ова што ти го говорам е од прва рака и нема врска со онаниите што ги имате со anaveno на форум Историја.

Добро бе само вие Македонците се фаќате за имињата! Ѓорѓи бил Македонец оти се викал Ѓорѓи.
А Мустафа бил арап оти се викал Мустафа.
Не оди логиката.

А после она што го кажав, сепак не ти променив мислење, мислам дека нема потреба да се маневрира лево десно.

По дома Шкретите зборуваат само Албански(во минатото не сега пошто сега го заборавиле и не го пренеле на следно колено), и крај!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom