Абре Македонче- до кога ќе толерираш се и сешто?

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Ако сум јас Хари Кришна тоа треба да значи дека не сум Македонец?:nenene:

Многу македонцски муслимани се дискриминирани од македонските христијани.
А многу ми е жал што бидејќи се муслимани право сите се нафрлуваат на нив де албанци де срби де бугари биле...

Edit.

Инаку на темата,бугарите од ВМРО на комунистичката тајна служба на Бугарија управувана од влав шо нема блага врска со Македонија прај ексурзи по делојте во Албанија населени со македонци,биле муслимани или христијани и има многу "misleading" клипој на ЈТ.

Албанофон а не Албанец:nenene:... Иако зборуваат Албански немаат Албански Имиња туку Словенски и не се идентификуваат како Албанци туку како Македонци Баба ми воопшто не ги сакаат Албанците посебно Муслиманите бидејќи во минатото качаците и балистите често ги напаѓале и ограбувале тие села.
Финтата е како егејците само што овие не збореле грчки туку Албански. Јеби га ја научи 2 без 3 збора албански тапа сум :wink:.

Качаците правеле зулуми и кај Албанското население, киднапирале и убивале и силовале, ограбувале...
И дедо ми имаше арапско име, се викаше Мустафа, па беше албанец.

Шкретите се албанци, за жал славјанизирани, од таму потекнува и Јосиф Багери, албански преродбеник, Матеја Матевски итн.

Не сакам да навлегувам во причините зошто тие и се одродиле себеси, само есенцијата и нивна и моја е иста:)

Будаливе блгари уште се занeсуваат со фалсификувата пропаганда од пред 150 години. Нашите на Кнчев му кажувале дека се Македонци, арно ама тој ги преиначувал во Бугари. И овие денеска како таа Тања Мангалакова него го цитираат, ни срам ни перде. :nerv:

Among torbeshi in Macedonia

21/09/2009writes Tanya Mangalakova

Torbeshi villages are also in the municipalities of Centar Zupa, Debar, which is part of the plateau. According to sources in the twelfth century until the early twentieth century this region was called Vapaa. Torbeshi I live here in nine villages, Brostica, Zitineni, Golem Papradnik, Mal Papradnik, Balance, Odjovci, Crnobuci, and Gorenc Baramoci. A century ago, the ethnologist Bulgarian Vasil Kanchov spoke of a mixed population of Orthodox Bulgarians and Bulgarian Muslims.

А еве како ги извртел работите потатарениот Кнчев:

"...При определјането на границите ние ште се р'ководим главно от' обштото в'зрение на местното население и от определението, което дават' нај-вештите нови п'тешественици.

Местните б'лгари и куцовласи, които живејат в пределите на Македонија СЕ НАРИЧАТ САМИ МАКЕДОНЦИ и околните народи ги зов'т т'ј. Турците и арнаутите не се казват' македонци, но попитани от к'де са, отговарјат': от Македонија. ..."

Васил К'нчов, "Орохидрографија на Македонија", Пловдив, Печатница Хр. Г. Данов, 1911 г.

Mакедонците од исламска вера се пак тоа, Македонци.

Многу е битно како тогашната интелектуална елита ги гледала нештата.
Како оние кои удриле темели на тајните организации гледале на овие нешта. Народото, простиот, е само прост и со една добра кампања и пропаганда го менува мислењето за една година. Со добра пропаганда Македонците моментално стануваат и постари од Адам и Ева, родители на Цезар, и Маќеи на Наполеон. Оти идентитет зачувале до некаде само оние во западна македонија, но сепак до некаде, затоа што интелектуалната елита била ПРО-БАЛГАРСКИ настроена. А многу се побитни интелектуалците него масата.

Качаците правеле зулуми и кај Албанското население, киднапирале и убивале и силовале, ограбувале...
И дедо ми имаше арапско име, се викаше Мустафа, па беше албанец.

Шкретите се албанци, за жал славјанизирани, од таму потекнува и Јосиф Багери, албански преродбеник, Матеја Матевски итн.

Не сакам да навлегувам во причините зошто тие и се одродиле себеси, само есенцијата и нивна и моја е иста:)
И Паскал Сотировски ...итн Шкретите не се Албанци туку Македонци и се сметаат за Албанофони Македонци додуше денеска нема многу што зборуваат веќе и Албански најчесто двојазични највеќе 1-2000 жители во горна река заедно со и поградовите во главно се постари луѓе.
Они е Македонци кој научиле Албански Јазик така викаат.
А тоа дека се Анти-албански настоени се во основа се работи за религија е поради тоа што не биле муслимани биле често напаѓани од старана на Качаците и другите банди кој поради тоа што биле муслимани имале попусти кај Турците. Затоа и живеел во најнепристапни краишта. И цркавата има свое влијание и тоа.
Е сега за жал или нежал се славјани тоа друг муабет.

Евтина пропаганда ти е ова. Врска нема.

Шкретите се Македонци.

Некои од Македонците ја прифатиле верата од исламските поробувачи. Други кои не сакале да ја сменат верата, само го земале јазикот на локалните Муслимани. Шкретите се во вториве.

Баба ми (од Мајка) е од село Бродец (на Кораб, а не тоа што сите го знаеме). Цело село збореле Албански. Ама имињата им се (во моја фамилија) Нада, Вера, Марко, Перо, Данило... Носијата - Македонска 100% (можам и слики да ти покажам) и други карактеристики, да не набројувам. Сите тие, било кога, било кој да ги прашал велеле дека се Македонци.

Цело село во Втора Светска Војна било исселено, откако Балистите почнале да ги напаѓаат. Убиле два тројца за пример и на останатите им рекле да се исселат веднаш инаку ќе ги убиеле сите (неколку, не многу, фамилии).
Отишле за Гостивар, Скопје, некои од нив во кампови во Сев. Африка, па во САД.
Оттогаш мислам дека во Бродец нема никој.

Шкретите се Македонци.

Некои од Македонците ја прифатиле верата од исламските поробувачи. Други кои не сакале да ја сменат верата, само го земале јазикот на локалните Муслимани. Шкретите се во вториве.

Баба ми (од Мајка) е од село Бродец (на Кораб, а не тоа што сите го знаеме). Цело село збореле Албански. Ама имињата им се (во моја фамилија) Нада, Вера, Марко, Перо, Данило... Носијата - Македонска 100% (можам и слики да ти покажам) и други карактеристики, да не набројувам. Сите тие, било кога, било кој да ги прашал велеле дека се Македонци.

Цело село во Втора Светска Војна било исселено, откако Балистите почнале да ги напаѓаат. Убиле два тројца за пример и на останатите им рекле да се исселат веднаш инаку ќе ги убиеле сите (неколку, не многу, фамилии).
:helou: Земјак Според пописот од 2002 година, во селото Бродец живеат 7 жители, сите Македонци. Тоа селото кај мене е целсно напуштено има само една војничка карала иста приказна. Поради тоа се раселени тие села поради Теророт на Балиситие и Качаците МАНУ е 100% во право имам живи сведоци на тоа.

Шкретите се Македонци.

Хааабе, пропаганда викаш а?

Самото име Шкрети ти нема никаква етимологија користејќи го Македонскиот јазик.

Као второ Шкретите живеат до строго Македонски-Православни села-градови, т.е. Мијаци.
Ако тераме по твоја логика, онда зошто останатите торбеши-помаци не го сториле истото?

Не везете за џаба, а и не ме терајте на цела оваа немаштија да ви платам по еден ДНА тест, да излезете по албанци од мене.

Инаку Шкретите се одродени албанци, т.е. православни албанци, како Арванитите кои исто така ја прифалите романтичарката идеја на западот за Грција и Балканска Грција.

Ова не е пропаганда, кој му ебе матер, за одродници не се зборува, али тоа ти е тоа. Не знам колку знаеш и ти и останатите, Матеја Матевски извесен период живеел во Битола, АРНАУТМААЛЕ, и чудно, ми кажуваат соседи нивни кои ден денес живеат во Битола, дека истите тие Православни албанци не влегувале во брачен однос со Македонци православни туку само со албанци православни.

Значи, Шкретите се албаци, и по куќите нивни носат слики од Исмаил Ќемали, од Сами Фрашери, од Јосиф Багери итн.

И Паскал Сотировски ...итн Шкретите не се Албанци туку Македонци и се сметаат за Албанофони Македонци додуше денеска нема многу што зборуваат веќе и Албански најчесто двојазични највеќе 1-2000 жители во горна река заедно со и поградовите во главно се постари луѓе.
Они е Македонци кој научиле Албански Јазик така викаат.
А тоа дека се Анти-албански настоени се во основа се работи за религија е поради тоа што не биле муслимани биле често напаѓани од старана на Качаците и другите банди кој поради тоа што биле муслимани имале попусти кај Турците. Затоа и живеел во најнепристапни краишта. И цркавата има свое влијание и тоа.
Е сега за жал или нежал се славјани тоа друг муабет.

Со ова ништо квалитетно не ми кажа!

А тоа дека се Анти-албански настоени се во основа се работи за религија

Видиш како сам си кажа се! Поради религија себеси се одродиле и се припоиле национално према групацијата која е носител на истата религија.

А качаците биле зулумќари од кои јасно се дистанцирала цела тогашна албанска интелектуална елита.

Оти чудно е сепак, торбешите иако живееле покрај албанци, ја примиле верата, а не јазикот! А за овие па, како што вие теоретизирате и одлагате вистина, за да не ја примат верата го примиле јазикот! А сепак верата била она која била најбитна во тоа време, и Турчинот "турчел" верски а не јазично!

Бош ви се теорииве. А од друга страна ги имаме мијаците кои си останале такви какви што си биле, покрај многубројните напади и зулуми на Качаците!

Не се вадете со вакви глупости. Јас не се срамам што и јас имам некоја подалечна жичка славјанска во мене, мојот прапрадедо си зел Македонка од Селце(Крушевско). Треба и вие да сте горди на корените.

Зошто е бе тоа така? Кој може мене да ме натера да се откажам од националноста па незнам какви репресии да врши над мене.
Да јадеш ќотек, да ти се закануваат, полиција дати доаѓа во 12 часот навечер и да те плаши... има многу работи, потполно ги сваќам, само не можан Македонците да ги сватам.
Оди види ги нашите во Лерин како живеат или Бугарија па ни на крај памет не им дошло да се откажуваат од тоа што се.
Од 10 еден не се откажал а другите од страв јавно се се кажуваат, кога ќе престанат репресиите врз Македонците ( па дури некој пат и во сопствената држава ) тогаш приказната е сосема друга.
Ама вие ја бирате религијата која патем ви е насилно наметната пред браќата по крв.
Тука си во право, грешка на самата држава и самите ние, религијата не е репер, пред 2000 години моите претци верувале во други богови, а ако почнеш да копкаш по религиите на луѓето ќе сватиш дека секоја религија е слична самата на себе.

Као второ Шкретите живеат до строго Македонски-Православни села-градови, т.е. Мијаци.
Ако тераме по твоја логика, онда зошто останатите торбеши-помаци не го сториле истото?

Не везете за џаба, а и не ме терајте на цела оваа немаштија да ви платам по еден ДНА тест, да излезете по албанци од мене.

Инаку Шкретите се одродени албанци, т.е. православни албанци, како Арванитите кои исто така ја прифалите романтичарката идеја на западот за Грција и Балканска Грција.

Ова не е пропаганда, кој му ебе матер, за одродници не се зборува, али тоа ти е тоа. Не знам колку знаеш и ти и останатите, Матеја Матевски извесен период живеел во Битола, АРНАУТМААЛЕ, и чудно, ми кажуваат соседи нивни кои ден денес живеат во Битола, дека истите тие Православни албанци не влегувале во брачен однос со Македонци православни туку само со албанци православни.

Значи, Шкретите се албаци, и по куќите нивни носат слики од Исмаил Ќемали, од Сами Фрашери, од Јосиф Багери итн.

Видиш како сам си кажа се! Поради религија себеси се одродиле и се припоиле национално према групацијата која е носител на истата религија.

А качаците биле зулумќари од кои јасно се дистанцирала цела тогашна албанска интелектуална елита.

Оти чудно е сепак, торбешите иако живееле покрај албанци, ја примиле верата, а не јазикот! А за овие па, како што вие теоретизирате и одлагате вистина, за да не ја примат верата го примиле јазикот! А сепак верата била она која била најбитна во тоа време, и Турчинот "турчел" верски а не јазично!

Бош ви се теорииве. А од друга страна ги имаме мијаците кои си останале такви какви што си биле, покрај многубројните напади и зулуми на Качаците!

Не се вадете со вакви глупости. Јас не се срамам што и јас имам некоја подалечна жичка славјанска во мене, мојот прапрадедо си зел Македонка од Селце(Крушевско). Треба и вие да сте горди на корените.
Леле и ти влезе у филмови со ИГЕНЕА :pos2:

Како да не ај не измислувај таму да му збориш на некој што незнае ај. Какви слики на ?????. И сите или најголем дел од Шкретите се земени за Православни Македоници па дури и за Срби. Ама ај... Џабе муабет за ова кога бла. Ништо не е точно од ова. Барем сум видел и знам а имам и дома живи сведоци.
Инаку што се однесува до тоа дали биле (само во минато време може да се зборува) православни Албанци е чисто академско прашање.Истото важи и за другата теорија она јазичната. За таа твоја теорија можеш само во минато време да зборуваш Бидејќи сега дефинитивно не се барем тие од река што ги знам а речи си сите ги знам зошто нема многу.
Во основа мене не ми е ни многу битно која е точна.
Исто и за Торбешите е финтата...дури можат да се нарекучаат Торбеши во етничка смисла на зборот како засебен и посебен етнос и тоа е ОК не им го одземам и тоа право.
Не сум некоја будала која ќе шири пропаганда од овој вид како твојов.

Леле и ти влезе у филмови со ИГЕНЕА :pos2:

Како да не ај не измислувај таму да му збориш на некој што незнае ај. Какви слики на ?????. И сите или најголем дел од Шкретите се земени за Православни Македоници па дури и за Срби. Ама ај... Џабе муабет за ова кога бла. Ништо не е точно од ова. Барем сум видел и знам а имам и дома живи сведоци.
Инаку што се однесува до тоа дали биле (само во минато време може да се зборува) православни Албанци е чисто академско прашање.Истото важи и за другата теорија она јазичната. За таа твоја теорија можеш само во минато време да зборуваш Бидејќи сега дефинитивно не се барем тие од река што ги знам а речи си сите ги знам зошто нема многу.
Во основа мене не ми е ни многу битно која е точна.
Исто и за Торбешите е финтата...дури можат да се нарекучаат Торбеши во етничка смисла на зборот како засебен и посебен етнос и тоа е ОК не им го одземам и тоа право.
Не сум некоја будала која ќе шири пропаганда од овој вид како твојов.

Еве пак коа не знаете како да ја измамите логиката и кога не знаете доволно да ни покажете зошто е тоа така(како што вие мислите), ќе се маневрира вака.

Значи доаѓаме до точка на сознание која вришти дека: "Албанците не асимилирале, туку асимилирале турците, и тоа ВЕРСКИ(торбешите) а не јазично."

Значи Торбешите се Македонци, исламизирани, а Шкретите се Албанци, славјанизирани, т.е. Македонизирани.

Торбешите изнесуваат крупна и голема бројка на луѓе. Истите некогаш и некаде(во одредени подрачја и населенија) се изјаснувале како Албанци, само поради фактот на тоа што Албанците или повеќето од нив се муслимани како и самите Торбеши, но поради тоа што се во поголем број и поради тоа што никнаа овчари кои ова стадо со овци ќе го одведе до неговото новосоздадено трло, тоа е (торбешија). За неколку години и они ќе си бараат права!

За разлика од нив, Шкретите живееле некаде кај Матија, и биле во екстремно помал број од торбешите и лесно и побрзо се стопиле во македонско-христијанскиот етникум.

Лесно е, само треба да се подразмисли, а ме чуди како некои што мислат, во случајов не сакаат да МИСЛАТ.

Нема врска со вистината, по твоја логика пола од Албанците ако не и повеќе се Турци што се срамат од своето потекло, а да не зборувам за голем дел денешните албански политичари ( зборам за Тетово и Гостивар-бидејќи нив ги знам). Оние од градските фамилии и ден денес зборат турски, а во многу блиско минато и се пишуваа Турци и носеа фесови и турски имиња и исклучиво говореле на турски јазик, т.е тие имааат многу повеќе заедничко со Турците отколку Шкретите со Албанците.:toe:

Шкретите не се Мијаци.

Самиот назив ШКРЕТИ означува СЛОВЕНИ на гегски, од гегскиот збор ШКЈА. Така, Малисорите (албанците населени во Црна Гора), Црногорците ги нарекуваат исто така Шкрети, па на староседелците Црногорци кои живееле со новодојдените Албанци, овие им туриле презимиња ШКРЕЉ. Тоа е општо познато.

Нема врска со вистината, по твоја логика пола од Албанците ако не и повеќе се Турци што се срамат од своето потекло, а да не зборувам за голем дел денешните албански политичари ( зборам за Тетово и Гостивар-бидејќи нив ги знам). Оние од градските фамилии и ден денес зборат турски, а во многу блиско минато и се пишуваа Турци и носеа фесови и турски имиња и исклучиво говореле на турски јазик, т.е тие имааат многу повеќе заедничко со Турците отколку Шкретите со Албанците.:toe:

Еј еј, на ваков муабет ние албанците викаме вака...

"Ja fute kot"

Турски збореле скоро сите градски семејства албанци муслимани па дури и албанци христијани, затоа што во тоа време било престиж!
Тоа и ден денес е актуелно, али треба да ги прашаш како се чуствуваат тие, и ако кажат дека се чуствуваат како турци онда нема што да праиме муабет.

А такви има многу во Горстивар и Охрид, кои себеси се нарекуваат Турци(а што уствари се не сакам да навлегувам оти гледам дека не знаете...), и се дистанцираат од Албанскиот ентитет, значи си се сам по себе ентитет, основа, сегрегирани...

А албанците ги спојува јазикот, затоа што се полирелигиски настроени, и кај албанците партиципираат повеќе религии, и тоа е дозволено, а кај македонците очигледно не е, и освен Македонец-Христијан(православен), друг не може да е Македонец. Затоа сега ќе имаме и нов етникум наречен Торбеши.

Така да, Ja fute kot.

Шкретите не се Мијаци.

Самиот назив ШКРЕТИ означува СЛОВЕНИ на гегски, од гегскиот збор ШКЈА. Така, Малисорите (албанците населени во Црна Гора), Црногорците ги нарекуваат исто така Шкрети, па на староседелците Црногорци кои живееле со новодојдените Албанци, овие им туриле презимиња ШКРЕЉ. Тоа е општо познато.

Гледаш дека болдот ти е точен! Ама тоа не е предмет на расправа!

Името Шкрети потекло наоѓа кај албанското име Шкрет, кој има јасно дефинирано значење, како КУТАР, КУТРИЧОК, ЗА ГРЕВ...

Тоа име им е дадено од страна на албанците(муслимани), поттикнати од имамите и таквите верски клерици, со што и самите албанци се оградиле од нив.

Пак ќе ти кажам и тебе, оти потешко сфаќаш и ти(иако си албанец), дека АЛБАНЦИТЕ не АСИМИЛИРАА, туку Турците АСИМИЛИРАА и тоа ВЕРСКИ!

Значи асимилирани се македонци, и трансформирани во Муслимани! А албанците не асимилирале. Јазикот им е од прадедовина, на шкретите.

Еј еј, на ваков муабет ние албанците викаме вака...

"Ja fute kot"

Турски збореле скоро сите градски семејства албанци муслимани па дури и албанци христијани, затоа што во тоа време било престиж!
Тоа и ден денес е актуелно, али треба да ги прашаш како се чуствуваат тие, и ако кажат дека се чуствуваат како турци онда нема што да праиме муабет.

А такви има многу во Горстивар и Охрид, кои себеси се нарекуваат Турци(а што уствари се не сакам да навлегувам оти гледам дека не знаете...), и се дистанцираат од Албанскиот ентитет, значи си се сам по себе ентитет, основа, сегрегирани...

А албанците ги спојува јазикот, затоа што се полирелигиски настроени, и кај албанците партиципираат повеќе религии, и тоа е дозволено, а кај македонците очигледно не е, и освен Македонец-Христијан(православен), друг не може да е Македонец. Затоа сега ќе имаме и нов етникум наречен Торбеши.

Така да, Ja fute kot.

Името Шкрети потекло наоѓа кај албанското име Шкрет, кој има јасно дефинирано значење, како КУТАР, КУТРИЧОК, ЗА ГРЕВ...

Тоа име им е дадено од страна на албанците(муслимани), поттикнати од имамите и таквите верски клерици, со што и самите албанци се оградиле од нив.

Пак ќе ти кажам и тебе, оти потешко сфаќаш и ти(иако си албанец), дека АЛБАНЦИТЕ не АСИМИЛИРАА, туку Турците АСИМИЛИРАА и тоа ВЕРСКИ!

Значи асимилирани се македонци, и трансформирани во Муслимани! А албанците не асимилирале. Јазикот им е од прадедовина, на шкретите.

тоа ja fute kot најмногу за тебе се однесува , пошто ти напразно се убацуваш во секоја тема. Самиот контрадикторен на себе си. Овде ми викаш прашај ги оние Албанци кои се пишувале Турци како се чуствуваат денес, а друга страна човекот ти кажува дека е Македонец и дека и неговите предци се чуствувале Македонци- ама за тебе сега тоа правило неважи и го нарекуваш АЛбанец и уште му порачуваш да не се срами.
П.С. Албанците асимилирале и уште асимилираат, процесот одел вака македонец христијанин-македонец муслиман-турчин-албанец или од македонец муслиман-директно албанец. Ден денес има фамилии албански во Тетово и тетовско кои знаат дека имаат македоски корени и ги знаат своите роднини , дури голем дел од нив со своите роднини се кумовски поврзани.:toe:

Шкрети во Македонија и Шкрељи во Црна Гора е гегски назив за словените кои биле принудени да говорат Албански.

Еве и други примери за албанизација на Македонците, опишан од Белгијанци во 19 век.
До 1870 г. жителите на областите Девол и Горица (денешна Корча јужна Албанија) говореле исклучиво македонски јазик. Поради албанскиот притисок, првенците на 50 села од овие области се заколнале да не говорат повеќе словенски, да не го пренесуваат македонскиот јазик на своите деца и да станат Албанци (Списание "Albania" Bruxelles, 15–30 Juni 1898, страна 32.).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom