Рамноправност, ама сепак не...

• Креатор на темата Креатор на темата Sussaro
  • Време на започнување Време на започнување
Ако ме бива за ковање шајки у ѕид, ќе ја заковам ич око нема да ми трепне и притоа нема посебно на транспарент да ја истакнам својата ковачка способност. :)
Ако не ме бива ќе го замолам тој што го бива, како би си ја завршила работата и би си заштедила на време, нерви и трошење енергија кои можам да ги насочам кон нешто што ќе биде продуктивно. На тој што ќе ја закова шајката може да му се плати, да му се возврати со услуга, да му се заблагодари... Сигурна сум дека тој што знае да закова шајка не знае да направи друга работа во животот што јас ја знам. Со самата размена на знаења имаме ист третман, и двајцата има по нешто што го знаеме и по нешто што не.

И на крај, многу ќе ми биде гајле дали ме исмеале или не поради фактот што јас не знам да заковам шајка во ѕид, или дали ќе ме наречат неспособна или не знам уште каков епитет поради фактот што сум жена. :)

Шајката се заменува со разно-разни предмети и примерот важи за сите "полиња на борба за рамноправност". :)

Различни суштества се ама рамноправност треба да има во некои сфери.Нормално дека има огромни разлики помеѓу машките и женските,почнувајќи од анатомијата.Да, мажите ги вршат физичките работи подобро од жените поради тоа што се мускулно поразвиени и да, жените се подобри во грижата за домот и семејството затоа што пред се покажуваат поголемо внимание и грижа.Но еве да ја земеме политиката за пример.Зошто овде жените и мажите не би биле рамноправни.Пред само стотина години и е дозволено на жената да гласа, пред педесетина години се појавиле првите жени политичари a жени претседатели можат да се избројат на прсти...
Каде е овде рамноправноста?И дали на ова поле не е возможна рамноправност поради разликите помеѓу половите?
Јас гледав генерално, а ова со политиката, но и многу други работи мажот и жената можат да ги вршат еднакво добро и потполно се сложувам. Сепак залагањето на феминистките или т.н. борци за женски права често пати ги поминуваат границите на реалните барања, а со тоа повеќе им нанесуваат штета на самите жени втурнувајќи ги во обврски кои навистина не можат да ги извршуваат.

Тоа што го имаме денес е последица на тоа што било пред сто години.Кривица е на жените нормално што не се побуниле порано.Денес сме речиси рамноправни,тоа е точно иако сеуште има дискриминација во однос на половите што најверојатно ке се искорени со текот на времето.Тоа што не се изгласува жена е токму производ на тие стереотипи.Мажите во принцип не поднесуваат жената да биде авторитативна,тоа ги плаши и им го руши и онака нестабилното его.

А пред 1893 дали жените не заслужувале да гласаат?И како одеднаш го заслужиле тоа право?

Жените имаат право на глас 100 години, а мажите 140...пред тоа немало гласање.Во Кина и ден денес мажите немаат право на глас:pos2:
Феминизмот е измислен од Бритиш сајколоџикал сосаети и потоа пласиран од РИИА,Тависток институтот,Херитиџ,Ранд и други организации.Мислам дека таму работеле мажи...

Рамноправност не постои.Зависи каде ќе се роди човек.Швеѓанка има милион пати повеќе права и можности од некој Суданец.

Еве добар пример за тоа колку реално мажите имале поголеми права...

http://www.wereldoorlog1418.nl/battleverdun/slachtoffers.htm

(Кланицата на Верден е само еден од иљадниците примери...)

somme.jpg

Ова е веројатно слика и прилика на привилегиран член на општеството

1916_march_verdun.jpg

Погоден во главата...привилегија?

afterbattle.jpg

Разнесени остатоци од привилегирани членови на заедницата...

photos_29.jpg

Голема група на привилегирани...толку се измешани што не се знае кој е кој...(да...тоа се коски собрани во куп)

97% од сите смртни случаи како последица на `несреќа на работно место` во светот (2,5 милиони годишно према ИЛО) се - мажи...
ОК?

мене не ми е јасно ШТО повеќе би барале жените... мислам...рамноправни сме зар не..сеа се бориме за заеднилките права(ако они се ускратени де) така??????
е сеа шо мажот и жената се различни од природата и се учат на различни ствари уше од мали тоа е др работа...не може жена да крене југото одпозади(и маж дали ке го крене ако не е 1.90 со 100) али муабетот ми е... не сме исти..не можеме да бидеме исти...треба само да си помагаме и да праиме тоа шо знаеме најдобро..не викам дека жените не треба да идат да работат у големи фирми да носат дома пари али....нека д мора да се напра жртва...коа ке слушнам некоја кокошка на улица:-ја ке иам 1 дете...а можда и ке посвојам..... ЈА МРЗЕЛО ДА СЕ ШИРИ У ОПЕРАЦИОНА САЛА ! ! ! ! ми идеше да и влезам со мајагери у моментот...кучко ке раѓаш и ке доиш ако сакаш да бидеш почитувана..тоа се однесува на Неа...знам дека жените сакаат деца и им е тешко да раѓаат но затоа ке си бидат мајки и ќе губат живци со децата али :toe: а мажот мора да биде дома да го воспитуе детето да иде на работа да не иде да брка други жени(зборам за идеален брак) кој ја го очекувам...знаете како...секој за себе...не сите имаат исти размислувања...но денешните коковчиња шо се шетаат по улиците и идат на кафиња НЕМААТ ВЕЗЕ СО ЖИВОТОТ...70% немаат ИЧ врска...само шминка гардероба, шопинг (у солун кој има средства не) и такодаље...а да ја видам да иде да љупи пиперки дур се праи ајвар дома(ако спремаат ајвар нејзините уопште) значи треба и родителите да напнат малце бе..не дека има и дегени од мушкоа(моја страна)...ги има многу...сегде ги има..затоа ке си бараш некој шо мислиш дека ке ти заврши работа;)у животот де..мора малце да им се смени начинот на размислување на денешнава младина...:duel:

мене не ми е јасно ШТО повеќе би барале жените... мислам...рамноправни сме зар не..сеа се бориме за заеднилките права(ако они се ускратени де) така??????
е сеа шо мажот и жената се различни од природата и се учат на различни ствари уше од мали тоа е др работа...не може жена да крене југото одпозади(и маж дали ке го крене ако не е 1.90 со 100) али муабетот ми е... не сме исти..не можеме да бидеме исти...треба само да си помагаме и да праиме тоа шо знаеме најдобро..не викам дека жените не треба да идат да работат у големи фирми да носат дома пари али....нека д мора да се напра жртва...коа ке слушнам некоја кокошка на улица:-ја ке иам 1 дете...а можда и ке посвојам..... ЈА МРЗЕЛО ДА СЕ ШИРИ У ОПЕРАЦИОНА САЛА ! ! ! ! ми идеше да и влезам со мајагери у моментот...кучко ке раѓаш и ке доиш ако сакаш да бидеш почитувана..тоа се однесува на Неа...знам дека жените сакаат деца и им е тешко да раѓаат но затоа ке си бидат мајки и ќе губат живци со децата али :toe: а мажот мора да биде дома да го воспитуе детето да иде на работа да не иде да брка други жени(зборам за идеален брак) кој ја го очекувам...знаете како...секој за себе...не сите имаат исти размислувања...но денешните коковчиња шо се шетаат по улиците и идат на кафиња НЕМААТ ВЕЗЕ СО ЖИВОТОТ...70% немаат ИЧ врска...само шминка гардероба, шопинг (у солун кој има средства не) и такодаље...а да ја видам да иде да љупи пиперки дур се праи ајвар дома(ако спремаат ајвар нејзините уопште) значи треба и родителите да напнат малце бе..не дека има и дегени од мушкоа(моја страна)...ги има многу...сегде ги има..затоа ке си бараш некој шо мислиш дека ке ти заврши работа;)у животот де..мора малце да им се смени начинот на размислување на денешнава младина...:duel:

Абе...те прочитав до пола, и нејќев више. Не е тоа поентата на раВноправноста.

Точно.
Малку и родителите да се уклучат во воспитувањето на овие млади.
Девојките само коси пеглаат,шминка и облека,парфеми-тоа и главната преокупација,сите мамини мази,не знаат јајца да спржат а за права знаат и сакаат мажот да го претворат во роб.
Исто важи и за машките,татини галетини,на ти кола,компутер и игри и не ми досадувај- и после не знаат врвките да си ги врзат.
Родителот треба да го воспита детето,а не да го остави на светот.

Рамноправни сме со мажите и што друго би барале,кажав јас мажи да бидеме не бива,јас сакам да си останам жена која ке биде домакинка,ке ги воспитува децата и ке оди на работа,да заработува како и мажот.

Е сега стварно ме збуни!
Прво слатко е жената да биде како бебе а потоа ако е како бебе нема свое јас...
Значи според тебе слатко е жената да нема свое јас?!?
Сама се збуни.
Јас кажав-маж што е како бебе не и треба на жената.
Жената е слатка кога се однесува како бебе,но ако цело време е таква...не би била добра прилика за маж.
И мажите сакаат жени со карактер:smir:

леле леле,забега темава а и јас со неа помалце.Не велам дека не се жените рамноправни со мажите денес.Се стремиме кон тоа и добро ни оди засега.Само што сите на темава се фаќаат за биолошките разлики и предиспозиции.Јас кога зборувам за рамноправност, мислам на рамноправност во почитувањето и ценењето на трудот највеќе.
Затоа што ни во денешницата не се исклучени појавите на синдромот ,,Јас сум маж во куќа и јас кажувам како ќе биде,,. Па и улогата на домаќинка не се цени толку колку што треба.Да бидеш домаќинка значи да работиш на повеќе од едно работно место истовремено.Тогаш си и готвачка и чистачка и дадилка ако има деца....
И сите овие се full time jobs ...
И што кога некој ке се врати од работното место на кое е 8 часа со паузи и ти рече ,,па што си направила ти денес, само лежиш а јас го носам лебот во куќата,,??
@ toеcutter се мисли на нормални услови во општеството а воената состојба е вонредна

Чувството на инфериорност може некој да проба да го наметне, ама на другиот останува колку и дали ќе му дозволи.

,,Јас сум маж во куќа и јас кажувам како ќе биде,,.

==================================================

Па и улогата на домаќинка не се цени толку колку што треба.

========================================================

Да бидеш домаќинка значи да работиш на повеќе од едно работно место истовремено.Тогаш си и готвачка и чистачка и дадилка ако има деца....

И сите овие се full time jobs ...
првиот болд:
како прво вие девојките не знаете што сакате....ако типот е вистински маж...и прави тоа што кажа....тогаш е лош....ако е мамино пичкице...и вие ќе можете да го контролирате...и тоа не сакате...и тогаш?

2.тоа си у право не се цени многу...но сепак има исклучоци..но ако зборуваме онака општо не се цени :toe:нит вие го цените трудот на маж што работи цел ден...и кога се враќа дома наместо да пречекате со насмева у лице....јбг со расправии од врата :SSS:

3 тоа што ќе се грижиж за твоето семејство...ќе чистиш за лична хигиена...за хигиената на твоите деца и маж...каде што хигиената е главен фактор за здрав живот...
ќе готвиш за твојот маж и деца...за да може утре мажот да оди да работи...па да ти донесе пари...децата да не ти плачат оти се гладни...

ако сите овие работи... се различни работни места според тебе... и тоа FULL TIME JOBS?
не знам што да ти кажам....јбг затоа викаат не е лесно да си мајка....а и секоја жена што има дете не е мајка ..а очигледно ти не сакаш да бидеш мајка ...
+ и татоткото има работи што ги прави..работи цел ден..плаќа сметки..пазари...ако се расипе нешто поправа у домот...и многу други работи...тоа ти е семејство...сите се организираат...сеа некој повеќе некој помалку ќе работи...но тоа е тоа....никогаш мажите и жените немаат да бидал целсно рамно правни...тоа не е возможно..

Каква бе равноправност. Најголемата грешка која набргу ќе биде очигледна е дозвола жените да влезат во сите области, во секоја пора на она кое би требало и традиционално и нормално, да е машко.
Не можеш да седнеш и да форсираш нешто, да си правиш планови за тоа како нешто би функционирало, без да земеш предвид кои се тие кои работат за да успее истото.
Со прифаќањето на жените да бидат еднакви на мажите се направија големи промени кои беа на штета на севкупното функционирање на општеството и со него и светот.
Комунистичките идеи за рамноправност ќе се покажат како неуспешни, како и што и денес се покажуваат.
Жените се добри за фалсификување и имитација, за искористување на веќе виденото и наученото и презентирање како свое.
Тоа сега за сега им минува, како безазлено и прифатливо.
Ќе видиме кога ќе се стегнат околностите како ќе можат да се снаоѓаат со притисокот за изнаоѓање на оргинални решенија.
Позитивната дискриминација е нешто најлошо кое можеше да го усвои мнозинството.

Тргнати со добра намера социјалните заедници од цел свет донесоа декрети со кои ги прифатија сите како еднакви.
Не може тоа така. Со сила нема убавина. Не е само да наметнеш и кажеш е вака ќе биде и да очекуваш резултати.
Како одговор на овие фашистички промени, ја имаме денешната состојба, која е жална слика на она кое човештвото го искреирало.
Пад на моралот, пад на вредностите, пад на истражувањата, пад на економијата, пад на она интристичното кое цело време го водело човекот напред.
Денес имаме кастрирани машки, разни забрани, промовирање на неспособни кадри, залагање за еднаквост по секоја цена и нормално резултатот е поразителен.
Реформи се потребни, потребен е ангажман од оној ум кој сеуште е останат.

првиот болд:
како прво вие девојките не знаете што сакате....ако типот е вистински маж...и прави тоа што кажа....тогаш е лош....ако е мамино пичкице...и вие ќе можете да го контролирате...и тоа не сакате...и тогаш?

2.тоа си у право не се цени многу...но сепак има исклучоци..но ако зборуваме онака општо не се цени :toe:нит вие го цените трудот на маж што работи цел ден...и кога се враќа дома наместо да пречекате со насмева у лице....јбг со расправии од врата :SSS:

3 тоа што ќе се грижиж за твоето семејство...ќе чистиш за лична хигиена...за хигиената на твоите деца и маж...каде што хигиената е главен фактор за здрав живот...
ќе готвиш за твојот маж и деца...за да може утре мажот да оди да работи...па да ти донесе пари...децата да не ти плачат оти се гладни...

ако сите овие работи... се различни работни места според тебе... и тоа FULL TIME JOBS?
не знам што да ти кажам....јбг затоа викаат не е лесно да си мајка....а и секоја жена што има дете не е мајка ..а очигледно ти не сакаш да бидеш мајка ...
+ и татоткото има работи што ги прави..работи цел ден..плаќа сметки..пазари...ако се расипе нешто поправа у домот...и многу други работи...тоа ти е семејство...сите се организираат...сеа некој повеќе некој помалку ќе работи...но тоа е тоа....никогаш мажите и жените немаат да бидал целсно рамно правни...тоа не е возможно..
Ок, да не забегуваме многу...
За првото,не треба никој никого да контролира,не треба секогаш едната страна да го има завршниот збор.
За сите останати....
Очигледно не знаеш што значи да бидеш домаќинка.Не знам и јас доволно ама да, да бидеш домакинка е многу потешко и поодговорно од повеќето работи што ги работи мажот и да, се состои од повеќе full time jobs.Доколку еве да речеме ти си самохран татко, треба да најмиш дадилка која ќе го чува детето, да најмиш готвачка која ке зготви нешто за да имаш што да јадеш кога ќе се вратиш од работа,треба да најмиш слугинка која ке ти ја среди куќата...
И на крај ќе треба и хостеса да најмиш за да те пречека со насмевка на лицето.А што се случува кога и жената и мажот работат.Тогаш има ли некој да ја пречека жената со насмевка на лицето???(Да има,купот садови за миење)
Точно е дека треба да се има компромис и распределување на работите,само зависи кој како гледа на тоа.
А што се однесува до коментарот за мене,не навлегувај, тоа не е тема на разговор колку јас сакам да бидам мајка или не!

Ок, да не забегуваме многу...
За првото,не треба никој никого да контролира,не треба секогаш едната страна да го има завршниот збор.
За сите останати....
Очигледно не знаеш што значи да бидеш домаќинка.Не знам и јас доволно ама да, да бидеш домакинка е многу потешко и поодговорно од повеќето работи што ги работи мажот и да, се состои од повеќе full time jobs.Доколку еве да речеме ти си самохран татко, треба да најмиш дадилка која ќе го чува детето, да најмиш готвачка која ке зготви нешто за да имаш што да јадеш кога ќе се вратиш од работа,треба да најмиш слугинка која ке ти ја среди куќата...
И на крај ќе треба и хостеса да најмиш за да те пречека со насмевка на лицето.А што се случува кога и жената и мажот работат.Тогаш има ли некој да ја пречека жената со насмевка на лицето???(Да има,купот садови за миење)
Точно е дека треба да се има компромис и распределување на работите,само зависи кој како гледа на тоа.
А што се однесува до коментарот за мене,не навлегувај, тоа не е тема на разговор колку јас сакам да бидам мајка или не!
очигледно не знам?
машко сум но повеќе знам и го ценам тоа од тебе..го накеруваш работно место....па ти што ќе правиш ако имаш деца и останеш будна цела ноќ?
т.е ќе пеглаш,переш,готвиш,миеш садови, чистиш + цела ноќ будна ...секогаш има полошо...но тоа сме луѓе..секогаш сакаме само полесно да ни е ... а да имаме повеќе :XD:

ете потценуваш викаш
да бидеш домакинка е многу потешко и поодговорно од повеќето работи што ги работи мажот

сите не свој начин се тешки.....ама да ..мора да се жалите за се :hihi:

Доколку еве да речеме ти си самохран татко, треба да најмиш дадилка која ќе го чува детето, да најмиш готвачка која ке зготви нешто за да имаш што да јадеш кога ќе се вратиш од работа,треба да најмиш слугинка која ке ти ја среди куќата...
зш да вработам толку луѓе...?јас викам девојките се вредни....една жена може да ги врши сите тие работи доколку се организира :back:убаво...но да..кој ќе ги гледа шпанските серии:XD:

и да морав да реагирам оти на тоа да бидеш мајка глеаш како работа...не е работа...никој не те тера со сила:helou:

gledam deka se zabega malku od temava. ne e toa vo prasanje
ali ke kazam edna rabota . poveke ramnopravnost ima dodeka si vo vrska so momceto otkolku podocna so nego vo brak

очигледно не знам?
машко сум но повеќе знам и го ценам тоа од тебе..го накеруваш работно место....па ти што ќе правиш ако имаш деца и останеш будна цела ноќ?
т.е ќе пеглаш,переш,готвиш,миеш садови, чистиш + цела ноќ будна ...секогаш има полошо...но тоа сме луѓе..секогаш сакаме само полесно да ни е ... а да имаме повеќе :XD:

ете потценуваш викаш

сите не свој начин се тешки.....ама да ..мора да се жалите за се :hihi:

зш да вработам толку луѓе...?јас викам девојките се вредни....една жена може да ги врши сите тие работи доколку се организира :back:убаво...но да..кој ќе ги гледа шпанските серии:XD:

и да морав да реагирам оти на тоа да бидеш мајка глеаш како работа...не е работа...никој не те тера со сила:helou:

I na kraj zasto mazot ne stori nesto za zenata? zasto mu e ponizuvanje ako zgotvil nesto za decata barem? ili pak pomognal vo mienjeto sadovi?
Pa decata se zaednicki, koga edniot roditel moze da odi 8 sati na rabota moze i drugiot, taka? pa koga edniot moze da izmie edna casa moze i drugiot.
Mazot e toj koj donasa pari i leb, a zenata sto raboti kaj gi nosi parite de?
Razmisli posiroko , i plus sekoja zena ne gleda spansi serii - pa pak nema vreme da zdivne.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom