LordDragonII
Dr.Strangelove
- Член од
- 15 август 2008
- Мислења
- 10.995
- Поени од реакции
- 5.726
Е да, се е во парите на крајот нели?Токму така.
Таму се работи и се заработува,а тука само се работи и не се заработува.
Е да, се е во парите на крајот нели?Токму така.
Таму се работи и се заработува,а тука само се работи и не се заработува.
У шведска може-они даваат најмногу азил-само кажи дека си хомислав и немај мака свенска хијр ај камммм..:pos2:kuti more bar pekar si naucil leb da pravis 500 evra plata bolje nego nisto ili 200 evr.kolku bese ama ova poslednoto ti e najdobro so golemi bukvi
bravo be dragone ama kaj da gi pratis isto sefe i tamu ke smetaat najdobro u okejan ama koj da gi udavi denes i za gjubrinja se odgovara
ha ha dobar si sega sansite ti se pogolemi druze bez viza si mozebi i ke se ozenis vo stranstvo toa ti e edina sansa ili baraj azil vo belgija toa e denovive popularno
Т0чно.Пост наместо.Ама сега гледај ти и од друга страна......не знам,а и не ме интересира каква е твојата положба(економска мислам),но на пр си од богато семејство,и ти е лесно да си приуштиш определни луксузи без око да ти трепне(пак ќе речам не се однесува на тебе,ама по што ти реплицирам,ќе гледаш многу ТИ:smir.А што да правам јас...или 60% деца од државава,кои имаат само еден вработен родител.Примање од една страна...и толку.ДА...се живее и малце подобро,ама за да купам нешто шо поскапо чини,јас морам да ја тупам глава од зид 1 недела,и да се мислам 24 сати на ден,ко тоа да е мојата најбитна одлука во живитов...а всушност купувам патики од 2 500 ден.Зошто ако ѓи купам нив,знам дека домашниот буџет се кинит за 30%,а исто знам (сега и ко баба почнав да мислам),то е леб за цел месец:smir:.Друго,шо викаш ти,јас не сакам да си го поминам животот мислејки се и правејки рачуни ,како и нервирајки се дека нешо не ми е платено и 'рмбам за џабе.Вистина,надвор не цветаат рози,ама барем таму нешто се цени,а и + стандардот е направен за да живее и оној со 500,и оној со 1000 и оној со 2000 евра(да бидам реален.киријата и парното се изгор).Јас имам и стрико и вујко,и двајцата се странство.Стрико ми е Италија,вујко ми е Америка.Стварно работаат по 12 -13 сати на ден,ама јас не ѓи жалам.Зашо за ттоа земаат јаки пари.И +ако појдат во Сабота или Недела на работа....заработувааат колку за 2 недели работа.А ја жалам мајка ми,која работи на секој 4 дена дежурство 16 сати,а и се плаќа како 9 сати.Е тоа ми е поентата.И заради тоа сакам да живеам настрана.Зашто знам дека и во странство не бараат легачани туку бараат работа,ама бар знам дека ќе ми биде платена.Е да бе, секаде надвор тече мед и млеко, само во Македонија ништо не чини. На кој не му е добро нека си оди. Само во странство за тие ебани пари и материјални ствари што ги зборите ќе треба да црнчиш буквално, ќе треба да се убиеш од работа, а ние реално можеби не заработуваме многу, ама не ни се преработуваме реално кажано ( со чест на одредени категории). Македонија е прекрасна земја, никогаш не би ја напуштила освен на краток период можеби за шетање, семинари, собирање искуства, има многу што да понуди. А државата ја сочинуваат луѓето, што значи дека ако државата не чини, сами сме си криви.
Доста веќе со кукање дека ништо не е како што треба, па никаде не се живее како тука. На запад веќе сите се роботизирани, емоционално хендикепирани. Е па ако треба така да живеам попрво би си направила харикири со џамлија.
Можеби материјално нема да имам премногу, ама срцево ми е полно и сум горда на ова парче земја и јас ги гледам сите убавини и можности кои таа ги нуди.
Да, врски, корупција итн итн, тоа го има не велам не и не велам дека е се розево и совршено, ама нема никогаш да си дозволам да паѓам во транс по туѓо и да патам да живеам во држава од ЕУ или Америка, бидејќи совршено ми е јасно дека животот таму не е како по филмовите.
Од што е грдо тука, затоа сите странци не сакаат да си идат. Дека не чини де. Дека е грд животот. Од што луѓето се занигде, странците сакаат да седат бидејќи велат дека сме топол народ. Што значи дека имаме емоции, за разлика од толлку величествениот запад.
Народот го фатило невидена апатија. Феномен. Ништо не му чини, ама затоа не се ни замара нешто да промени. Сакат да се ...., ама нејќат да им влезе.
кога веќе спомна за работата... да,во италија/германија/швајцарија и мн други земји, има пари... НО,идеш на работа од 07,00 до 19,00... измеѓу има пола саат/саат одмор и тоа... на +40 степена ти на нивата собираш плодови,ова она... се враќаш дома,буквално преморен,неможеш да мрдаш,легнуваш и утре пак исто... дома-работа-дома... па нормално дека ке имаат пари...Е да бе, секаде надвор тече мед и млеко, само во Македонија ништо не чини. На кој не му е добро нека си оди. Само во странство за тие ебани пари и материјални ствари што ги зборите ќе треба да црнчиш буквално, ќе треба да се убиеш од работа, а ние реално можеби не заработуваме многу, ама не ни се преработуваме реално кажано ( со чест на одредени категории).
Јас не велам дека од економска гледна точка ружи цветаат, ама реално и народот е мрзлив. Едноставно сакаат пари, а не сакаат да се преработуваат. Извини реков и во претходниот мој пост, подобро ќе имам просечен живот, нормални услови за живот како покрив над глава, јадење и останати неопходни потреби, ама да бидам среќна, отколку да се убивам од работа, да имам пари и да немам ни време да ги трошам затоа што ќе бидам мртва уморна од работа.Т0чно.Пост наместо.Ама сега гледај ти и од друга страна......не знам,а и не ме интересира каква е твојата положба(економска мислам),но на пр си од богато семејство,и ти е лесно да си приуштиш определни луксузи без око да ти трепне(пак ќе речам не се однесува на тебе,ама по што ти реплицирам,ќе гледаш многу ТИ:smir.А што да правам јас...или 60% деца од државава,кои имаат само еден вработен родител.Примање од една страна...и толку.ДА...се живее и малце подобро,ама за да купам нешто шо поскапо чини,јас морам да ја тупам глава од зид 1 недела,и да се мислам 24 сати на ден,ко тоа да е мојата најбитна одлука во живитов...а всушност купувам патики од 2 500 ден.Зошто ако ѓи купам нив,знам дека домашниот буџет се кинит за 30%,а исто знам (сега и ко баба почнав да мислам),то е леб за цел месец:smir:.Друго,шо викаш ти,јас не сакам да си го поминам животот мислејки се и правејки рачуни ,како и нервирајки се дека нешо не ми е платено и 'рмбам за џабе.Вистина,надвор не цветаат рози,ама барем таму нешто се цени,а и + стандардот е направен за да живее и оној со 500,и оној со 1000 и оној со 2000 евра(да бидам реален.киријата и парното се изгор).Јас имам и стрико и вујко,и двајцата се странство.Стрико ми е Италија,вујко ми е Америка.Стварно работаат по 12 -13 сати на ден,ама јас не ѓи жалам.Зашо за ттоа земаат јаки пари.И +ако појдат во Сабота или Недела на работа....заработувааат колку за 2 недели работа.А ја жалам мајка ми,која работи на секој 4 дена дежурство 16 сати,а и се плаќа како 9 сати.Е тоа ми е поентата.И заради тоа сакам да живеам настрана.Зашто знам дека и во странство не бараат легачани туку бараат работа,ама бар знам дека ќе ми биде платена.
Токму тоа ми беше и поентата.кога веќе спомна за работата... да,во италија/германија/швајцарија и мн други земји, има пари... НО,идеш на работа од 07,00 до 19,00... измеѓу има пола саат/саат одмор и тоа... на +40 степена ти на нивата собираш плодови,ова она... се враќаш дома,буквално преморен,неможеш да мрдаш,легнуваш и утре пак исто... дома-работа-дома... па нормално дека ке имаат пари...
Сметаш дека илјадниците што конкурираат секојдневно за било каква работа, што се без никакви придонеси и не знаат како пензија ќе дочекаат, како ќе се лекуваат. На оние кои газдите, кога конкурираат, им велат дека треба возачка, број на години, знаење од се и сешто и на крај пак со пробна работа за тукуречи социјална помош...Ако си работлив и вреден, ако не одиш по цел ден на кафиња и мрчиш за се и сешто, тогаш нема потреба да се напушти Македонија. Ако те бива, те бива. А мрзливците кои постојано се жалат дека немаат работа, нека не мислат дека кога ке отидат во странство нема да работат. Има газот да го топат и да го колнат денот кога ја напуштиле Македонија.