немало да се деси ако не се преоптоварел ...Тоа што немало појаси е голем пропуст иако овој пат не е било до појасите, немало толку време да ги стават и ќе имало неред на бродот кој побрзо да дојде до појас. Не е тоа некој Титаник па да тоне 2 сата. Појасите нема да спасеа никого, експлозијата онесвестила и сигурно дел од патнивите биле затрупани и неможеле да го напуштат бродот. Значи не се криви ни државата ни Охриѓани сегде се случуваат вакви несреќи.
И јас сакам да додадам за тоа. 3 Години одам на одмор во Охрид и од година во година ја гледам се поголемата лакомост кај луѓето (Охриѓаните). Колку што е можно повеќе и повеќе да заработат. Секој ден кога се возев во такси, шоферите од кола на кола се пцујат, возат брзо, не ги почитуват собраќајните правила, сето тоа за да може брзо да ги пренесе патниците од едно на друго место и да се врати пак за да може повторно да зема некој денар + а не размислуват колку возат, и дека може од една ситна грешка од својата лакомост да загинат. Ова што се случи и не ме чуди многу. Жално е само што многу невини лица загинаа заради на некој да му биде подолг џебот.Појаси? Хех, абе ние немаме време шопска да ви напраиме, појаси ...
Голема е трагедијата. Никој не ги обвинува охриѓани (добро, некој ги обвинува...), ама факт е дека најверојатно лакомоста за профит на капетанот (и сопственикот) и негрижата за бројот и патниците се причинители на оваа несреќа. Какви бранови, какви бакрачи... Да потонал бродот од бранови, изјавите на очевидците ќе почнуваа со „имаше големи бранови“, а не „се слушна експлозија и бродот се преполови на пола“. У пичку матер, ептен сум изгневен.
Тоа е, го пренакрцале и им рокнал.
Незнам како би можел некој да помисли на ова при ваква трагедија... Ако има вина, таа е најверојатно поради преоптовареност на бродот. Ако е така, тогаш се знае чија е вината - на капетанот. Не на охриѓани или на Македонците како народ. Не сме ги застрелале туристите, побогу... Не зборете глупости.Бог да ги прости, само се надевам нема ова да влијае на влошување на и веќе влошените македонско бугарски односи.