Зло - што е тоа?

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
како прво, мора да се каже дека не постои ништо што е добро или зло само по себе. ние ги даваме тие квалификации. А кои сме ние? Епа да речеме мнозинството. Тоа одредува што е добро, а што е зло. Така би претпоставил дека она што е лошо за мнозинството би се окарактеризирало како зло.
Мнозинството го оценува крадењето како штетно по неговиот напрадок и развој, па го прави зло, забрането со закон.
And there it is.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.308
како прво, мора да се каже дека не постои ништо што е добро или зло само по себе. ние ги даваме тие квалификации. А кои сме ние? Епа да речеме мнозинството. Тоа одредува што е добро, а што е зло. Така би претпоставил дека она што е лошо за мнозинството би се окарактеризирало како зло.
Мнозинството го оценува крадењето како штетно по неговиот напрадок и развој, па го прави зло, забрането со закон.
And there it is.
Робин Худ.
Краде од лошите да даде на сиромашните.
Значи, поставуваме анкета, како гласа мнозинството, мањебитно зло/добро, ти се согласуваш?
Лошо.

Имајте свое мислење и став. Зборевме за општо прифатените морални норми, поназад.
Да не се повтарам.

B

Borg_Drone

Гостин
Па, ме интересира, која е вашата дефиниција за зло, кои дела се зли?
Не сум дипломиран филозоф или психолог па затоа не можам да ти дадам дефиниција "by the book" (или по книгата) но можам да ти го кажам она што јас го мислам а тоа е дека зло е нешто лошо, а под лошо подразбирам нешто што ќе направиш и не е корисно (во ниту еден поглед) и за себе, и за човековата околина и за тој на кого си му ја направил таа лоша работа.А според мене "зло" и "лошо" одат заедно.

-Мислите ли дека на нормален човек, вродено му е препознавањето на она што е зло?
Родителите нас не учат од мали (кај мене барем да, за кај другите не знам), кои се добри а кои се лоши работи, односно да ги правиме оние работи кои се корисни за нас, и да не ги правиме оние работи кои не се корисни за нас, но како и да е се зависи од нас дали ние тоа ќе го разбереме или не. "Од секое дрво, свирка не бива" или "толку ти фаќа пиперот" :wink:

-Постојат ли луѓе што се пример за зло, кои што се апсолутно зли? Ако
да, што ги прави такви?
Да, постојат такви луѓе, а што ги прави такви постојат милион примери, и се зависи пак од нив.

-Се водите ли по оние начела кои ги има, на пример, во христијанските десет Божји заповеди ....
Сите гледаме да се водиме според тие божји заповеди, но како и да е пак на крај успеваме да направиме нешто, што не е според тие божји заповеди, а тоа е зошто човекот уште не е совршен и не сме стигнати до тој степен на размислување.Но како и да е откако е воведена религијата, според мене тие работи во светот сега за сега се намалени, сега не ме разбирајте погрешно не велам дека се намалени до тој степен да се случува кражба еднаш на секои 1000 години, или пак убиство еднаш на секои 1000 години, но пак ако направиме споредба со минатото и сегашноста, да веќе човекот како што оди времето напред, така станува се посвесен и посвесен за своите постапки.Иако денес нашето општество не е совршено, доволен доказ за тоа дека тие работи (како што оди времето напред) се намалуваат е и тоа што за првпат во историјата ние немаме веќе 59 години по ред војна од толкави размери, како што беше на пример Втората Светска Војна.Друг доказ е, порастот на населението, во услови на војна немаш шанси ти да бележиш пораст на населението.Во минатото (уште пред да се појави христијанството) имало дефиниции за тоа што е лошо и злобно да се прави, но јас мислам дека откако се појавила христијанската религија (кај нас) тие работи почнале да се намалуваат, зошто христијанството се залага за мир,љубов,чесност и.т.н.Е сега дури и кога се појавило христијанството пак имало војни, но требало време за да проработи сето ова,а доволен доказ дека работи е и овој 59 годишен мирен период што го имаме на Земјата. Е сега малце го претерав со историјава, сакав само да ти ја доловам сликата, што е заслужно според мене за тоа ние денеска да разликуваме што е добро, а што е зло, сега не сум верник, но мислам дека во некои работи и самата религија одиграла голема улога тука.

Извини пак уште еднаш што забегав но сакав да ти ги објаснам некои работи за да ме разбереш целосно што сакам да ти кажам. :)

П.С.

На темава размислував веќе 15 минути како да ти одговорам, но како и да е вредеше.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Зло е сè она што ние луѓето го согледуваме како спротивно од моралните вредности за добрина. Подетално објаснето, злото е можеби сè она што е спротивно на природата.

Природата го дава мирот - зло е да се наруши.
Природата ја дава водата - зло е да се загадува.
Природата не ја создава болката - зло е да се создаде.
Природата го дава животот - зло е да се одземе.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.308
Зло е сè она што ние луѓето го согледуваме како спротивно од моралните вредности за добрина. Подетално објаснето, злото е можеби сè она што е спротивно на природата.

Природата го дава мирот - зло е да се наруши.
Природата ја дава водата - зло е да се загадува.
Природата не ја создава болката - зло е да се создаде.
Природата го дава животот - зло е да се одземе.
Природата го дава цунамито - зло е да се превземаат превентивни мерки?
И уште многу примери водејќи се по твојата природа..

Спротивно од моралните вредности за добрина?
Кои се поставени од? Луѓето.
А прибидејќи не сме сите партиски пиунчиња да користеме еден мозок за цело општество, имаме различни ставови и агли кон работите, и релативна е одлуката за дефиниција за злото.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728

А прибидејќи не сме сите партиски пиунчиња да користеме еден мозок за цело општество, имаме различни ставови и агли кон работите, и релативна е одлуката за дефиниција за злото.
Јас грешно се изразив, мислев на сè што е добро а е дадено од природата.
Никаде не спомнав дека злото не е релативна работа. Само кажав дека тоа е спротивно на моралните вредности.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566

Прво едно уводно прашање...

Кога беше мал, твоите родители, училиштето, или која и да е општествена група, често ти нагласуваше дека не треба да убиеш човек?

Значи, таа норма директно ти ја пренесоа, па ти ја осозна, или...?

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.308
Јас грешно се изразив, мислев на сè што е добро а е дадено од природата.
Никаде не спомнав дека злото не е релативна работа. Само кажав дека тоа е спротивно на моралните вредности.
Па и кон тоа целам. Кој фактор ги одредува тие замислени и зацртани морални вредности.
Дали човекот, кој го губи својот кредибилитет поради недоволната објективност, е доволен темел за истите?
За да се добие спротивност треба да се завзеде страна.
Јас велам за крадење треба да се убива. Ти ме негираш со бла бла морални лекции дека тоа е злобно. Јас враќам дека правам добро дело, обезбедувајќи посигурен живот за општеството. По чии норми треба да се водиме во случајот? Како ке одлучи општеството? Сигурно 60% би ме следиле мене, пошо се инволвирани во прва рака.. нормално, би сакале да се посигурни, ги боли за нечиј живот, нивниот е поважен (го сфаќаме приоритетот нели), другите 40 мислат дека не треба да се уништи тукутака човечки живот и дека е неморално. И сега само затоа што водам неколку проценти повеќе, јас ги поставувам моралните вредности?

@ ada, исти примери сме земале. Пишував, не го видов твојот пост lol:

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Па и кон тоа целам. Кој фактор ги одредува тие замислени и зацртани морални вредности.
Дали човекот, кој го губи својот кредибилитет поради недоволната објективност, е доволен темел за истите?
За да се добие спротивност треба да се завзеде страна.
Јас велам за крадење треба да се убива. Ти ме негираш со бла бла морални лекции дека тоа е злобно. Јас враќам дека правам добро дело, обезбедувајќи посигурен живот за општеството. По чии норми треба да се водиме во случајот? Како ке одлучи општеството? Сигурно 60% би ме следиле мене, пошо се инволвирани во прва рака.. нормално, би сакале да се посигурни, другите 40 мислат дека не треба да се уништи тукутака човечки живот и дека е неморално. И сега само затоа што водам неколку проценти повеќе, јас ги поставувам моралните вредности?

Моралните вредности не се одредуваат преку ноќ. Она кое ние го живееме денес е одредено многу време наназад. Луѓето кои ги поставиле овие вредности, не се воопшто исти со нас. Ние живееме според нивните вредности, и од тие вредности знаеме дека убивањето (го земаме нели како пример) не е на место, дека е зло.
А она што ти сакаш да го кажеш за процентуалноста на луѓето, тоа ќе влијае во понатамошниот развој на човештвото и промената на вредностите. Јас не тврдам дека злото засекогаш по дефиниција ќе остане исто. Само тврдам дека не може да кажеме дека неговото одредување не е според моралните вредности. Реков, можеби во иднина тоа ќе се промени. И да, сето тоа зависи од човекот, без разлика дали е објективен или не. Нажалост, но така е.
Е сега друг проблем кој малку го контрира моето размислување е тоа што независно од општеството, секој човек има свои морални вредности. И тоа игра, и те како голема улога.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Не се исти примерите...Јас прашувам дали за секоја, буквално секоја, морална норма е потребно оние околу тебе стриктно да ти нагласат што смееш, а што не смееш, или некои нешта како да се подразбираат и инстинктивно ти прават реакција у утробата која е недвосмислена?

Пошо на пример не сум видела многу родители кои ги спречуваат своите деца да го убијат другарчето, велеќи им, не сине, тоа е лошо, остај го Мики да живее, ако не ти ја дава количката....

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.731
Поени од реакции
34.308
Моралните вредности не се одредуваат преку ноќ. Она кое ние го живееме денес е одредено многу време наназад. Луѓето кои ги поставиле овие вредности, не се воопшто исти со нас. Ние живееме според нивните вредности, и од тие вредности знаеме дека убивањето (го земаме нели како пример) не е на место, дека е зло.
А она што ти сакаш да го кажеш за процентуалноста на луѓето, тоа ќе влијае во понатамошниот развој на човештвото и промената на вредностите. Јас не тврдам дека злото засекогаш по дефиниција ќе остане исто. Само тврдам дека не може да кажеме дека неговото одредување не е според моралните вредности. Реков, можеби во иднина тоа ќе се промени. И да, сето тоа зависи од човекот, без разлика дали е објективен или не. Нажалост, но така е.
Е сега друг проблем кој малку го контрира моето размислување е тоа што независно од општеството, секој човек има свои морални вредности. И тоа игра, и те како голема улога.
Taжно е што живееме по нормите на минатото.
Штета што веќе не ги палиме eпилептичните случаи, мислејќи дека се опседнати.
Треба сами да си донесуваме правила што е правилно а што не, сепак ние живееме сега, не некој од 19ти век. И стварно е идиотско ние да одредуваме моралните вредности за генерациите после нас. (по твојот пример)

Не се исти примерите...Јас прашувам дали за секоја, буквално секоја, морална норма е потребно оние околу тебе стриктно да ти нагласат што смееш, а што не смееш, или некои нешта како да се подразбираат и инстинктивно ти прават реакција у утробата која е недвосмислена?

Пошо на пример не сум видела многу родители кои ги спречуваат своите деца да го убијат другарчето, велеќи им, не сине, тоа е лошо, остај го Мики да живее, ако не ти ја дава количката....
Ада, не ми забегавај во екстрими.
Збориме за границата кога општеството процентуално е поделено на пола, околу тоа што е погрешно (злобно) а што праведно.

Само, колку да видам кои се твоите морални вредности.
Како се декларираш на ова прашање?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Taжно е што живееме по нормите на минатото.
Штета што веќе не ги палиме eпилептичните случаи, мислејќи дека се опседнати.
Треба сами да си донесуваме правила што е правилно а што не, сепак ние живееме сега, не некој од 19ти век. И стварно е идиотско ние да одредуваме моралните вредности за генерациите после нас. (по твојот пример)
Можеби е идиотско, но ако малку размислиш, така е. Ти ги живееш последиците од постапките на некој од минатото, метафорички кажано. Светов во кој живееш не е онаков каков што е поради тебе, мене, или некој кој живее во нашево време. Таков е поради некој кој живеел малку поодамна.
И кога ќе видиш, она што ти денес сакаш да го промениш кон подобро(заедно со малку поголема група на луѓе) ќе биде рана на денешницата, која ќе прерасне во лузна на иднината.:salut:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ада, не ми забегавај во екстрими.
Збориме за границата кога општеството процентуално е поделено на пола, околу тоа што е погрешно (злобно) а што праведно.

Само, колку да видам кои се твоите морални вредности.
Како се декларираш на ова прашање?
Кои екстреми?

Има нешта кои инстинктивно знаеме дека не треба да се прават, кои едноставно подразбираме дека се зли. И ако околу нив има, рецимо 90% согласност, онда више збориме за некој морален императив, кај кој релатвизации и други современи обиди да се претвори злото во нешто прифатливо, не палат.
Околу тоа зборев.

Патем, каков став бараш на оваа статија?
Луѓе во очај, донесени таму најповеќе поради глобалниот систем, кој е тотално обезчовечен, и кој меѓудругото се штити себе баш преку морален релативизам, едноставно не можат да издржат повеќе и праќаат последни повици за помош.

Прашуваш дали треба да ги убијат децата?
Не треба. Треба некој да им помогне да преживеат.

Kajgana Shop

На врв Bottom