Зло - што е тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата ada
  • Време на започнување Време на започнување
На нормален човек (иако незнам каков е тој нормален човек)
Обично нагласувам, но тука сум испуштила...Значи, условно кажанио нормален човек, нешто најблиску до општо-прифатениот просек :)
Мислам дека е малку екстремно да се каже дека злото може да е вродено. Особено кога збориме за нанесување зло некому.
Прашував дали препознавањето на злото, односно на она што дефинитивно не треба да се прави, е вродено или и тоа се учи?

Еве ја бе ја најдов Ајнштајн :):

Прашував дали препознавањето на злото, односно на она што дефинитивно не треба да се прави, е вродено или и тоа се учи?
Па претпоставувам дека и тоа се учи, во најголем дел. Вродено би било само она што како условен рефлекс не одвраќа од „зли“ работи што се потенцијална опасност, а прикошн за таквата опасност би бил стравот.
Но од друга страна, стравот не секогаш основано се поврзува со нешто зло. А и често е последица на претходни лоши искуства, па испаѓа дека и тоа се учи.
Сеа само гласно размислувам уствари, и најпосле заклучокот сепак ми е дека не е вродено :)
Немам конкретни примери во глава кои би илустрирале зло... Тоа и е челното прашање у темава уствари, нели :) Затоа го спомнав претходно нанесувањето зло, како единствена фактичка форма што можам да си ја визуелизирам. Pure evil како апсолутно, кажав дека не сметам дека постои. А пошто ми е тешко да го дефинирам, тешко ми е и да изведам заклучок дали е вродено или не, иако поаѓајќи од тоа дека детето се раѓа со свест за мал број на појави, како на пример стравот од бучава (пак стравот, аман :) ) и некои такви основни, сепак се сведува на тоа дека препознавањето на зло е нешто што се учи, под влијанија на средината во која расте поединецот.

Зло е лошата страна од границата која определува дали постапките и мислите се добри и лоши. Таа граница е зададена од луѓето и едноставно може да се помрднува како било. Злото е создадено од луѓето и определено од луѓето. Но луѓе како луѓе цел живот се стремежат кон подобрување на себе во општеството или кон придобивање на повеќе ресурси. За тоа некои бираат пат и начин на кој тие го добиваат тоа што им е зацртано но преку газење на други на неприфатлив начин во определената норма. Човекот кој е прегазен вели дека врз него е направено нешто зло зашто тој изгубил а некој профитирал на начин кој не е прифатлив од никого освен од тој што профитира. Но тој неприфатлив начин ако стане регуларен начин за просперирање тогаш човекот кој профитира нема да направи зло зашто се е во зададената норма. Едноставно злото е тешко да се определи глобално и најчесто е оставено индивидуално да се определени што е зло а што е добрина.

Извесни гледишта го препознаваат злото како дисбаланс, а доброто како баланс.

Не постои добро и зло. Постои само аголот од кој се гледаат нештата.

Епа зависно од аголот, се нарекуваат тие нешта добро или зло (?)
Според тебе, нели.

Се е релативно, така да секој си има различен агол од кој гледа на нештата кои се околу него и може да кажам дека има бесконечно многу варијации. Неможеме да дадеме строга и стрикна дефиниција што е добро или зло.

Се е релативно, така да секој си има различен агол од кој гледа на нештата кои се околу него и може да кажам дека има бесконечно многу варијации. Неможеме да дадеме строга и стрикна дефиниција што е добро или зло.

Тука веќе целосно се согласувам.
Само те цитирав да разјасниме за официјалните термини на личните агли.

Тука веќе целосно се согласувам.
Само те цитирав да разјасниме за официјалните термини на личните агли.

Сепак мислисш ли дека има некое општоприфатено зло или добро ?

Кој пее зло не мисли.Така да пејте сите и ќе ја избркаме круела девил.Шала на страна мислам дека не постои зло.Тоа е само недостаток на доброто(мисла на Ајштајн)

Сепак мислисш ли дека има некое општоприфатено зло или добро ?

Не бе, потполно се согласувам. Се е релативно.
Сега зависно кој како гледа на ситуацијата. Битно се класификацира на зло и добро, трето нема.

Дефиницја неможе да се даде за зло/добро.

Не бе, потполно се согласувам. Се е релативно.
Сега зависно кој како гледа на ситуацијата. Битно се класификацира на зло и добро, трето нема.

Дефиницја неможе да се даде за зло/добро.

Знам.

Но дали би ги земал општоприфатените морални норми кој постојат во секое општество како мерило за добро и зло ? (што е право а што не)

Јас сум 75-25 %

Знам.

Но дали би ги земал општоприфатените морални норми кој постојат во секое општество како мерило за добро и зло ? (што е право а што не)

Јас сум 75-25 %

Хех. Тие замислени морални норми се премногу динамични. Константно вршат некој апдејт кој по дефулт е во поголем процент лицемерен. Секогаш градам став според мојата положба, без паралелна споредба на назадспоменатите норми.

50-50. :D Сепак многу ситуации, целта ги оправдува средствата, општата маса би ги етикирала како зло. :P

Хех. Тие замислени морални норми се премногу динамични. Константно вршат некој апдејт кој по дефулт е во поголем процент лицемерен. Секогаш градам став според мојата положба, без паралелна споредба на назадспоменатите норми.

50-50. :D Сепак многу ситуации, целта ги оправдува средствата, општата маса би ги етикирала како зло. :P

Значи пак имаме некоја основа од која ги делиме нештата. Сега дали тие нешта се со испревртена слика која е создадена од самото општество и неговите институции тоа е друга работа.

Мислам дека треба да се бараат тие одговори во сите извори од религијата и нејзините норми.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom