Управител со пет вработени ќе има во секоја зграда

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Kewl :):)

Значи кај мене, од 8 спрата, по 3 стана, 24 станари.
Просек на еден стан е околу 65 метри квадратни. ТОП! :) Месечно ќе собереме 1560 денари, ќе му ги дадам на управителот, и тој нека ми чисти, нека ми искоси тревата, паркот позади зграда да ми го наводенува. Сметките за струја и вода на влезот нека ги плати, плата за другите 5 вработени, плата за себе, сигурносен систем нека воведе, нешто а-у, хајтек камери ти реков ми рече.

И после македонци сиромашен народ...пффф, шо се глупирате? Нели глеате дека со 20 евра чуда праиме?? А замисли гумени чизми да му дадеме на управителот...ко шо викаат на к-15, од нив јахта ќе направи :)
Ce bide zabavno koga ce dojde vreme za placanje na toj upravitel a od prvi septemvri imame uste edno iznenaduvanje placanje na MRTV ili izvrsitel ce bide interesno

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Абе крај краева, ме заболе лево маде...во Чаир живеам. Нека дојде извршител :)

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Абе крај краева, ме заболе лево маде...во Чаир живеам. Нека дојде извршител :)
e tamu nema da dojde 100% samo kaj mirnite ovci ,onie sto se za sozivot
sto ne fermaat ziva sila tamu ne vazi zakon nego i jas imam 7 stanari Albanci
mozebi ce ne zaobikolat

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Баш како што реков минимум 130 000 денари.
Ајде сега да пресметаме 130 000:24=5416.6

Аууу 5400 денари во месецот :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.

Цела кафана је устала на ноге
пева се песма моја и нјена
а кад ми падне мрак на очи моје
биче срче до кољена :je::je::je::je::je::je::je:
Добро де ..не шири ДЕФЕТИЗАМ...нема да бидат 5416.6, туку само некаде околу 2000 :)
Инаку не ми е јасно зошто Владата трпи невработени...кога би можела секого да го натера да биде вработен и да ги плаќја давачките кон БУЏЕТОТ.....??? на оние кои не можат да го заработат пропишаниот и од Владата одреден просек, ќе им дополнува до тој износ....тие што го натфрлаат..,ќе ги оданочува..пропорционално...така се' , на општо задоволство ќе си се одвива СПОРЕД ПЛАНОТ и нема да има ни невработеност , ни проблеми со неплатени сметки...дури и сметководството ќе им го обезбеди на сите ...со фирми како овие за одржување на станови.... стварно не ми е јасно зошто се толку " смотани "

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Оуууу јеееа ....значи стварно почнавме да си играме "држава" :pos2:
Ај сеа не заебавај и ти......Политичариве оддамна си играат држава,ама овие сега си играат ЕВРОПСКА ДРЖАВА.....имаш европски закони,екстра големи казни со мизерни македонски плати.:eek:lee:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Wall Street i ekipa za edna godina zbrisaa 34 trilioni dolari ,pustija vestacki svinski grip , se spremaat da vakciniraat (otrovat) polovina od svetskata populacija ,80 % od makedoncite se zadolzeni kako kucinja koj kaj Banki koj kaj privatni lihvari,od realna ekonomija nema ni "R", malite pretprijatija se kaznuvaat kako inkvizicijata sto kaznuvala vo sredniot vek a vesnicite ne zamaraat so gluposti kako sijalici ,kuken red, upraviteli ili najgolemata glupost deka mora upravitelot da ima pravnik i ekonomist :pos2:

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
Ајде малку весела математика ...
.. и тоа од другата страна, управителската.

Минимум петмина вработени, со минимум просечна плата од 20 000 денари + придонеси нешто преку 10 000 = 160 000 динари трошок за вработени. Останати трошоци:

физичко сместување на фирмата
- рента 30 000
- струја, вода, парно, комуналии 30 000
- телефон, интернет 10 000
- потрошни материјали 6 000
- регистрација и лиценца (не кажуваат колку, но да речеме 1 000)

со што минималните трошоци за постоење на една управителска фирма, пред воопшто да направи трошок за било која извршена услуга (чистачка на пример), се заокружуваат на 237 000 динари, отприлика 4 000 евра. За да обезбеди толкави средства, фирмата треба да наплати од корисниците најмалку 5000 евра од кои, откога ќе го одбие данокот ДДВ, ќе остане потребниот минимум за преживување.

Заклучок што следи? Управителската фирма мора да има на список 300 000 м2 станбен простор, доколку наплатува за услугите според владините прописи. Тоа би дошло 5 000 станови со просечна квадратура од 60 м2.

Кој супер-управник ќе контролира 50 чистачки, 200 електричари, 300 водоинсталатери, 500 уредувачи на тревници, хаусмајстори и останато со персонал од четворица од кои едниот е правник а другиот економист?

Нешто е скриено во математиката, исто како што беше скриена промената на името МАКЕДОНИЈА во портокаловата програма за преродба. Да почекаме да видиме што ќе испадне. Во моментов едно е јасно: не постои економска оправданост за постоење на бизнис кој по рекламираната цена би се занимавал со одржување на градежни објекти.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Во име на Отецот, Синот и СВЕТИОТ БУЏЕТ....или BUXHET...како сакате :)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Минимум петмина вработени, со минимум просечна плата од 20 000 денари + придонеси нешто преку 10 000 = 160 000 динари трошок за вработени. Останати трошоци:
Зошто просек од 20.000??? Не верувам дека платата на чистачките би им била поголема од 7-8.000 ... Ефективно канцелариски работници ќе има само двајца. Ако си економист или правник, покрај тебе само уште еден, што значи 20 квадрати за канцеларија се доволни.
Трошоци само за кафе, хартија за печатење фактури и договори, нормално тоалетна хартија, и секако најголем трошок во фирмата би бил интернетот. Брз и стабилен интернет без ограничувања за да може бизнисот неограничено да расте.

Не велам дека е логично тоа што е предложено и дека делува рентабилно, само малку ти ги изместувам параметрите. Секако дека на прв поглед целата математика е голема дупка, ама во дупката често има вода, бистра и ладна, па некој добро ќе се напие. Јас сигурно нема, ќе пијам пиво :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
... Ефективно канцелариски работници ќе има само двајца.
Шта зна мали дете што је 200 кила? Он земе, па носи...

Мислиш дека сега АБЦ, кој по цели ноќи поминува самиот во неговот интернет кафе, би можел едноставно да запосли уште две чистачки, да склучи неколку договори за одржување, и ете му проширен бизнис и додатен приход? Нели ти е јасно дека законот е направен така да уште во стартот малите бизниси се исфрлени од играта?

Зборувам за трошоците за постоење на фирмата која управува со зградите; ефективните трошоци за одржување - лифтарина, струја, чистење се додатен трошок, кој ќе се наплатува како варијабилен дал врз основниот фиксен трошок за луксузот дека имаш управител на зградата.

Ако сакаш сам да си смениш прегорена сијалица во ходникот на зградата, ќе ја платиш сијалицата и тоа ти е трошокот. Ако сакаш некој друг да го стори тоа место тебе, ќе треба да платиш за услугата. Просто, нели?

Значи, за да имаш управител на зградата, мора најпрвин да го платиш него, зшто ќе биде посветен целосно да ти биде тебе на услуга, па потоа да ги платиш сите останати услуги што тој ќе ги врши за да имаш зграда во која се ќе функционира беспрекорно, ќе биде чиста и претставителна во секое време. Нормално, цената за овие услуги ќе биде поинаква одошто досегашните диви договори со чистачки и хаусмајстори, зашто со новиот ситем никој од нив нема да може да избегне плаќање данок како досега.

За да може законот навистина да функционира и да ги даде резултатите кои се замислени, трошоците за одржување на зградата што ги плаќа секое домаќинство по воведувањето на новиот систем ќе треба да бидат далеку поголеми одошто досегашните.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
A шо си помисливте дека тие пари од квадрат тоест еден денар од квадрат,само ке кошта??:pos2::pos2::pos2: не бре тие пари се само за правителот,и тимот негов а давачките што беа досега ке останат а може и повисоки ке бидат,тоа управителот ке определи колку ке треба да се плака:toe:

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ke padne i ovoj zakon na ustaven!
Povreda na sopstvenosta itn.
Neobmislen e, kako i drugite dosega.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ke padne i ovoj zakon na ustaven!
Povreda na sopstvenosta itn.
Neobmislen e, kako i drugite dosega.
Negde ovde rekov deka Gwujo prvo treba da pobara od svoite ZAKONOPRAVACI da mu demonstriraat deka se sposobni da si brcnat prst u...g....... pa posle da gi pusti da praat bilo kakov zakon..., barem toj test be da go projdat ovie nevideni dilei....

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Necini premnogu gledanje na americki filmovi.....lesno se vleguva vo film......ama epten shkart film!

..stvarno.......ova prerodbenicite imaat li popametna rabota....
..ova ima da stane..sekoja vtora firma vo Makedonija da e firma za upravuvanje so zgrada:pos2::pos2:...jbg....kolku zgradi tolku firmi:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom