Управител со пет вработени ќе има во секоја зграда

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
ubavo pisa nekoj deka treba da se zamajuva siromasniot graganin so vakvi gluposti vo
nenormalno glup zakon,no ne samo vo vrska so promena na imeto,tuku ima i uste eden kup gluposti koi doprva treba da se protnat na mala vrata vo nasata drzava.

neznam samo od kaj da pocnam da pisuvam sto se ke ni se slucuva vo periodot koj doaga?
kako prvo treba da se ispolni baranjeto na menduh taci vo vrska so upotreba na jazikot na nacijata koja broi poveke od 20 procenti.toa znaete li sto znaci?
sega bara dpa da se zbori na albanski na teritorijata na cela drzava,a ne samo vo mestata kaj sto ziveat nad 20 procenti albanci.znaci vtor sluzben jazik da bide albanski.i spored toj zakon na primer vo policiskata stanica vo aerodrom ke bide vrabote albanec i ke si zbori na albanski,pa koga ke imas potreba i ke prasas na makedonski nesto,on ke ti kaze deka ne te razbira i ke te tera da go prasas na albanski,a ako neznaes togas nisto nemozes da si zavrsis rabota.so ova baranje na menduh taci se slozuvaat i drugite politicki partii na albancite.sprema toa aj da pogodime "DALI KE SE PRIFATI BARANJETO NA DPA " jas vikam deka ke se prifati.
vtora rabota sto baraat i normalno sto ke dobijat e novo zname na koe ke ima i ORLI,pa i nova himna ,pa penzii za BORCITE NA UCK ,pa amnestija za site albanci sto
"LEZAT NEVINI VO ZATVOR",...........i.t.n.
a so ovoj zakon za domuvanje pak ke iskorista najmnogu vmrovcinjata koi divo se vselia vo opstestveni stanovi i po najpovolni uslovi ke si gi kupat stanovite.zosto velam vmrovcinjata ? zatoa sto samo oni znaea koi stanovi se prazni i da si vlezat divo .a znaete od kade doznale ? pa sega toj sto e gradonacalnik na opstina aerodrom
do pred izborite bese DIREKTOR NA STAMBENOTO ,i normalno deka na svoite sopartijci ke im kaze vo koj stan divo da se vselat i sega da si go kupat po bagatelni ceni i bez ucestvo. (za ova pisuvav na podforumot so tema "dali se zenite posnaodlivi vo vreme na recesija )
i za kraj samo ke konstatiram deka momentot so "upravitelot "e tolku nebiten vo sporedba so "malverzaciite"koi sto gi pisav pogore .
NO ZA OVOJ NAROD I OVA E MALKU.
a so ogled na toa deka glavna AKTERKA vo zakonodavnata komisija e BABA DULIC ,NE ME CUDI STO SE NOSAT VAKVI ZAKONI.
jebi ga......druze sudija kad si ga osudio na smrt...., a i kako mi se gleda ..ovoj narod treba da iscezne..prirodata ne trpi sekakvi iscedoci...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ајде малку весела математика ... во моментов месечно плаќам 100 ден. за чистење и 100 ден. за други ситни одржувања (лифт, струја и сл.). За тие пари добивам често неисчистени заеднички простории и темница по ходниците.
Ако за мојата квадратура плаќам 60 денари (по највисока тарифа од 1 ден.) и ако во најмала рака го добивам истото тогаш ќе бидам задоволен, а да не збориме ако добијам повеќе. Во секој случај ќе имам кого да псујам и со кого да се расправам ако нешто не е во ред, а не со неписмена чистачка (се извинувам на ретките исклучоци). Башка, разликата од 140 ден. ќе ја конвертирам во 2 ладни пива и ќе ги споделам со некој пријател.
Мене ми делува ок ... а дека некој ќе слапа дебело тоа гарант, само не гледам проблем во тоа ако си работи како што треба ... сите среќни и весели.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
Зошто, ако е толку ефтино не можат станарите да се договорат и разберат? Сијалици е најмалку што фали по зградите. Една сијалица од 15-30 денари, има 4 или 6 станови. Зошто е проблем некој да ја смени таа сијалица или да зачисти во ходникот пред себе...самиот? Ние во куќа сами менуваме, не гледам проблем во трошокот, а како е во куќа се знае-минимум 5-6 сијалици само на влезови, тераси...
Трошокот е нула дури и за она погоре чистачка, ситни поправки-ако споредиме со животот во куќа.

У ствари куќата излегува далеку поскапо задоволство отколку станот, но да не се врзуваме за скапотијата. Работата е дали ќе профункционира ова.
Хм, да. И зошто правник и економист. За нив има банки, други фирми каде можат да работат.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ајде малку весела математика ... во моментов месечно плаќам 100 ден. за чистење и 100 ден. за други ситни одржувања (лифт, струја и сл.). За тие пари добивам често неисчистени заеднички простории и темница по ходниците.
Ако за мојата квадратура плаќам 60 денари (по највисока тарифа од 1 ден.) и ако во најмала рака го добивам истото тогаш ќе бидам задоволен, а да не збориме ако добијам повеќе. Во секој случај ќе имам кого да псујам и со кого да се расправам ако нешто не е во ред, а не со неписмена чистачка (се извинувам на ретките исклучоци). Башка, разликата од 140 ден. ќе ја конвертирам во 2 ладни пива и ќе ги споделам со некој пријател.
Мене ми делува ок ... а дека некој ќе слапа дебело тоа гарант, само не гледам проблем во тоа ако си работи како што треба ... сите среќни и весели.
hmmmm...da ne si veke pocnat so toa pivata???? :)
zar ima nekoj koj ke poveruva vo vakva matematika???? deka nesto sto cini 200 den..vo privatna inicijativa...ke cini 60 vo DRZAVNA, pa uste od toa nekoj DEBELO DA SLAPA....????:)
pa zosto be togas go zaebavme stariot dobar komunjarizam...???
Gwujo ednostavno groznicavo bara FORMALNO resenie na problemot so nevrabotenost , posebno na NIKAKVITE kadri od NOVOKOMPONIRANITE i drzavnite fakulteti koi pocnuva da gi proizveduva kako kobasici...
...vakvi i slicni proekti , kade i da e ke pocnat da se pojavuvaat kako pecurki...bidejki prerodbenicive se ljubiteli na LESNITE..PEVLIVI ..resenija..i brza neoporezena, netransparentna para ..
Isto kako i komunjarcinava i nivniot proekt veke zaboraven ... AKCIJA ZA VRABOTUVANJE... :)
...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Зошто споредуваш приватна и државна иницијатива? Спореди приватна и организирана приватна иницијатива.
Како и да е, само правев математика (која би важела во идеални услови), а не кажав дека верувам дека никој нема да се нафатира добро и дека сите ќе работат како што треба свиркајќи ја Интернационалата. Затоа е паметно да почнеме со пивата додека не ни ги стопиле парите :party2:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.812
Поени од реакции
12.301
Зошто споредуваш приватна и државна иницијатива? Спореди приватна и организирана приватна иницијатива.
Како и да е, само правев математика (која би важела во идеални услови), а не кажав дека верувам дека никој нема да се нафатира добро и дека сите ќе работат како што треба свиркајќи ја Интернационалата. Затоа е паметно да почнеме со пивата додека не ни ги стопиле парите :party2:
Мислам дека и не е битно како ќе се нарече. Битно е околината да се направи пријатна за живеење, а кој ќе земе иницијатива, кој ќе купи сијалица...и не е толку битно. Има згради (за жал ретки се, но има) каде имаат направено многу пристојни места за живеење. Али за тоа треба ваљда и соседите да се погодат.

Инаку, на здравје пиво :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
nema privatna i organizirana privatna inicijativa.... ima samo profitabila i neprofitabilna..privatna inicijativa :)
a stom se umesa DRZAVA so detalen plan kako treba da izgleda pljackata na narodot...togas toa nema ama ic nikakva vrska so privatna inicijativa...kolku da ja farbaat vo taa boja...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Од секогаш објектите за заедничко домување морале да имаат регистриран правен субјект. Многу згради во последниве 10-тина години, се имаат пререгистрирано како здруженија или фирми кои располагаат и управуваат со заедничкиот простор (посебно ако имаат простор кој го издаваат). Сите имале печати и овластени потписници ... оние кои така не функционирале факт е дека работеле на црно ... и истото го правеле за да бутнат некој смешно беден денар во џепче.

Сите тие, во основа колку и да не се профитабилни (немале цел да натрупаат пари), сепак биле замислени со цел да носат добивка преку подобрени услови за живеење (а што повеќе од тоа ми е потребно на мене како станар).

Убаво кажа Lurtz ... „Има згради (за жал ретки се, но има) каде имаат направено многу пристојни места за живеење.“ ... за жал, навистина се ретки зошто човековата глупост е многу голема. Па и јас кога би бил „биг бос“ на една зграда, следејќи го познатото правило „како први, тако други“, нема да менувам сијалици туку ќе купам мезе за пивото.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Лиценцата ќе се издава со рок на важење од пет години, а ќе чини 150 евра. Работата на управителот и на неговите вработени ќе ја плаќаат граѓаните, но според Михајловски, цената на неговата услуга нема да има големо влијае на буџетот на станарите и ќе се движи од 0,5 до 1 денар за квадратен метар месечно.

Kewl :):)

Значи кај мене, од 8 спрата, по 3 стана, 24 станари.
Просек на еден стан е околу 65 метри квадратни. ТОП! :) Месечно ќе собереме 1560 денари, ќе му ги дадам на управителот, и тој нека ми чисти, нека ми искоси тревата, паркот позади зграда да ми го наводенува. Сметките за струја и вода на влезот нека ги плати, плата за другите 5 вработени, плата за себе, сигурносен систем нека воведе, нешто а-у, хајтек камери ти реков ми рече.

И после македонци сиромашен народ...пффф, шо се глупирате? Нели глеате дека со 20 евра чуда праиме?? А замисли гумени чизми да му дадеме на управителот...ко шо викаат на к-15, од нив јахта ќе направи :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334

Просек на еден стан е околу 65 метри квадратни. ТОП! :) Месечно ќе собереме 1560 денари, ќе му ги дадам на управителот, и тој нека ми чисти, нека ми искоси тревата, паркот позади зграда да ми го наводенува. Сметките за струја и вода на влезот нека ги плати, плата за другите 5 вработени, плата за себе, сигурносен систем нека воведе, нешто а-у, хајтек камери ти реков ми рече.

И после македонци сиромашен народ...пффф, шо се глупирате? Нели глеате дека со 20 евра чуда праиме?? А замисли гумени чизми да му дадеме на управителот...ко шо викаат на к-15, од нив јахта ќе направи :)
Da ne ti se slosi slucajno od mnogu arno....:pos2::pos2:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799

Просек на еден стан е околу 65 метри квадратни. ТОП! :) Месечно ќе собереме 1560 денари, ќе му ги дадам на управителот, и тој нека ми чисти, нека ми искоси тревата, паркот позади зграда да ми го наводенува. Сметките за струја и вода на влезот нека ги плати, плата за другите 5 вработени, плата за себе.
Еее ништо од бизнисот според моите пресметки ми требаа најмалку 130 000 денари, а ти велиш 1560.
Добро бе кој нормален ќе се нафати за тие пари да си има расправии со секакви будали, прво и прво финансиски не се исплаќа и понатаму со ред сите работи.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
На каква глупа тема се навлеков не ми се верува ... ама ај, кога веќе сум навлечен :uvo:

Ова е извадок од предлог законот (јули 2009):

[FONT=&quot]Член 33[/FONT]​
[FONT=&quot]Месечна пресметка за трошоците[/FONT]​
[FONT=&quot](1) Управителот на секој сопственик на посебен дел е должен месечно да му издаде пресметка за трошоците за редовно одржување.[/FONT]

[FONT=&quot](2) Во пресметката за трошоците управителот е должен оддлено да го прикаже секој трошок за работењето и одржувањето за целата станбена зграда и на одделните делови на кои се однесува пресметката, висината на месечниот надоместок во резервниот фонд, надоместокот за управувачките услуги и други плаќања, како и за состојбата на резервниот фонд за целата станбена зграда.[/FONT]

Факат, надоместот за управување е просто и едноставно надомест за работењето на управителот, а трошоците се посебна приказна, плус резервен фонд кој постојано ќе се полни а ќе биде празен. Со други зборови далеку е од неисплатливо, кога ќе почнат да сечат со високи трошоци + фондови + плата .... сакам да сум управител :salut:

Ништо од кусурот за пиво, ќе мора и да доплаќаме :toe:

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Оуууу јеееа ....значи стварно почнавме да си играме "држава" :pos2:

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
На каква глупа тема се навлеков не ми се верува ... ама ај, кога веќе сум навлечен :uvo:

Ова е извадок од предлог законот (јули 2009):

[FONT=&quot]Член 33[/FONT]​
[FONT=&quot]Месечна пресметка за трошоците[/FONT]​
[FONT=&quot](1) Управителот на секој сопственик на посебен дел е должен месечно да му издаде пресметка за трошоците за редовно одржување.[/FONT]

[FONT=&quot](2) Во пресметката за трошоците управителот е должен оддлено да го прикаже секој трошок за работењето и одржувањето за целата станбена зграда и на одделните делови на кои се однесува пресметката, висината на месечниот надоместок во резервниот фонд, надоместокот за управувачките услуги и други плаќања, како и за состојбата на резервниот фонд за целата станбена зграда.[/FONT]

Факат, надоместот за управување е просто и едноставно надомест за работењето на управителот, а трошоците се посебна приказна, плус резервен фонд кој постојано ќе се полни а ќе биде празен. Со други зборови далеку е од неисплатливо, кога ќе почнат да сечат со високи трошоци + фондови + плата .... сакам да сум управител :salut:

Ништо од кусурот за пиво, ќе мора и да доплаќаме :toe:

he,he..sto ti rekov???? jal ne jal......na prvi ke dobies smetka kako KUKJA za da moze
"upravitelot" da podeli PROSECNA...od VLADATA opredelena plata, BUDZETOT da moze da naplati pridonesi, za da moze da si go plati glasackoto stado od sveti kravi...i site da bidat srekni ....iAMA...posle 50 neplateni smetki, ti prakja IZVRSITEL , te sutira od stanot ...I POLEKA, POLEKA SI GO OSTVARUVA golemiot globalisticki plan: SITE DA SE BEZDOMNICI I ZAVISNI ROBOVI... :)
,a be isto ko DDV od toa plasticnite kesi , isto ko............................itn.itn.
nikako samo da pocnat da pottiknuvaat REALNO proizvodstvo i IZVOZLIVI uslugi.... :) da stvaraat realni...ne bajka-uslovi za takvo nesto.... :) OSVEN NA BILBORDI I NA TV SEKOJDNEVNI ZOMBI RECITACII...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
he,he..sto ti rekov???? jal ne jal......na prvi ke dobies smetka kako KUKJA za da moze
"upravitelot" da podeli PROSECNA...od VLADATA opredelena plata, BUDZETOT da moze da naplati pridonesi.
Баш како што реков минимум 130 000 денари.
Ајде сега да пресметаме 130 000:24=5416.6

Аууу 5400 денари во месецот :nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest::nesvest:.

Цела кафана је устала на ноге
пева се песма моја и нјена
а кад ми падне мрак на очи моје
биче срче до кољена :je::je::je::je::je::je::je:

Kajgana Shop

На врв Bottom