- Член од
- 13 септември 2007
- Мислења
- 5.785
- Поени од реакции
- 4.028
Не може од една изјава или констатација на некои таму да менуваме став во корен. Денеска го велат ова, утре она, задутре пак првото...
Збориме за истражувања од АПА..Се слагам со мислењето на Lurtz. И мојата дилема кога го прочитав ова беше колку е веродостоен исказот на ова здружение и колку високо/ниско котира истото во неговата бранша, односно колку му се издржани тврдењата. Што ако утре се појави некое X здружение од Европа и го тврди спротивното, чие е тогаш она вистинското?
Значи не е некое рандом здружение, туку е највлијателното и најголемото здружение на психолози во светот.
Не прават некои рандом истражувања на двајца субјекти, туку прават прецизни истражувања со статистичка важност.
Исто е како ЦЕРН да даде некој научен податок, а ние да се сомеваме дека утре-задутре некоја рандом африканска лабараторија ќе си каже некоја теорија...
Секако, околу ова имало и ќе има дебати уште долги години, секогаш ќе има некои што со сила ќе се обидуваат да ги вратат хомосексуалците во хетеросексуалци.
Но еве, ако веќе таа теорија дека терапијата кај хомосексуалците Е успешна, тогаш со слична терапија од хетеросексуалец ќе те направат хомо.
Не е тешко, менување ориентација е во двата случаеви.
А има некој уствари што некогаш се „излечил“ од хомосексуалност?
Е сеа, колку овие луѓе навистина се „излечиле“ или само сакале да бидат оставени на мира, тоа е друго.More than half of 61 subjects either converted to heterosexuality or "disidentified" with homosexuality while embracing chastity, their study said.
Wait....What?!Психолозите во немоќност на решавање на проблемот, ја негираат хомосексуалноста како проблем.
А и читам овде нормализирање на педофилија :lud:.
Психо-душа, логос-наука. Самото име е лажно, види сега каква контрадикторност наука за душата која што ја негира душата. Затоа што психологијата влечи корен од Дарвиновата теорија на еволуција која што тврди дека сме бездушни животни со потекло од мајмун.
Според мене хомосексуалноста не е болест на телото или некој мутиран ген, туку духовна деформација.
Психологијата ја негира душата?
ЊТФ?
Психолозите ја негираат хомосексуалноста како болест затоа што нема доказ дека е болест.
И како може да е деформација?
Убаво кажа Мац)), да беше цело општество хомосексуално, хетеросексуалните ќе беа третирани како болни.
:uvo:
А и прочитај го целиот текст, еве ти исечок
The APA task force took as a starting point the belief that homosexuality is a normal variant of human sexuality, not a disorder, and that it nonetheless remains stigmatized in ways that can have negative consequences.
Имаш предиспозиции кон нив и се плашиш дека нема да можеш да се контролираш и страсно да им се нафрлиш?!хомосексуалците треба да останат далеку од мене во радиус од 1000 метри од безбедносни причини :salut:
Kidding:smir:
Па тоа и ова здружение се обидува да докаже, дали треба да ги сметаме за болни и да се обидуваме да ги лечиме, или да ги оставиме да живеат нормално и да ги прифатиме онакви какви што се без да ги покажуваме со прст.Никој не е компетентен да каже дали се болни или не.