M
makedon^
Гостин
застапено е јат во одредени дијалекти на пр прилепски стреа (тоа еа е уствари јат ам нз как да го пишам немат буква) и широко о во битолски (ептен се осеќа кога зборуват битолчани. А тоа шо велиш за ‘, наведи како треба да се користи, освен ‘рж, ‘ржи,‘рка или некои други зборови, ‘ неам сретнато на друго место. Само во некои дијалекти го има, како охридски, струшки, гевгелиски.
!
.Зато е потребен ерот,да кажи коja согласка треба да се чита со тврд знак.
Е како ти си у право и знаеш каде треба “јерот да ни кажи“ каде да го употребиме, а комшијава прилепчанец не е у право кога вика дека треба на друго место?! Нели тој јерот сам си знае каде, и ние соред него сами си знаеме каде да го изговориме, а не тој да ни кажува... Абе д'рво едно...
Не бе малечок, ти само така го доживуваш тоа, ама штосот е дека не е битно како јас или ти го доживуваме тоа, поентата е дека официјалниот македонски јазик е така поставен да твоите јерови и слични будалаштини повеќе не постојат бидејќи тие стручњаци сметале дека тој не влијае на изговорот и на јазикот, пишан и кажан. За мене е тоа сосема логично, бидејќи јас кога зборувам велам ЦРВ, нема ништо измеѓу, не осеќам друг глас, и не сакам да гледам некој кој мисли дека е во право за нешто да напаѓа некои луѓе од историјата и да ги нарекува со погрдни имиња само затоа што него така му се врти во главата.