Дали свинското месо е забрането во христијанството?

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Глеадам јас дека по повеќе точки не се разбираме.

1. Јас не сум православен христијанин исто како што не е ниту попот што краде, мами и посакува туѓо. Исто како и сите други кои додека биле бебиња, попот ги попрскал со вода и ги нарекол христијани. Исто како сите на форумов што се чукаат во гради како силни верници, а мислат дека вапцањето јајца во 4 сабајле е почит кон Исус. Или оние кои вртат паричка за Василица и што се коцкаат за Свети Трифун. Не се православни христијани ни оние кои Книгата не ја прочитале, а ОДАТ НАОКОЛУ И ВИКААТ, како што ти викаш на крајот од 2.

2. Не знам како е источната појака од католичката, презбетеријанската, лутеранската, протестантската, адвентистичката, или онаа блесавата мормонска, јеховинската, или било која друга од 20.000-те подваријанти на едното-те-исто-политички востановено Христијанство. Јудеизмот барем се филтрирал од народот израелски. Христијанството е политички институционализирана догма. Толку. Прочитај малку за процесот на креирање на христијанството. Мислам дека ќе ти се разјаснат полно работи.

3. :D очекував кога-тогаш да улетаат масоните :) ... Не. Не зборувам за нова религија. Рационалната мисла и свеста за планетава и универзумот се предалеку отидени за да можеш да се надеваш дека во ова време на информации и информираност некој ќе може да измисли ново чудо како што беше со Исус или Мохамед. Прош'o воз! Единствената можна патека е разоткривање на лагите во и разнебитување на религиите, воопшто. Кога ќе се случи тоа, не знам, но јасно се гледа како стојат работите со религиозноста и вербата во религии (кои и да се) во развиениот свет (освен САД). Колку е земјата поразвиена, а стандардот на живот повисок, толку е поголем бројот на атеисти во нив. Истражувано е. Статистички е значајно. То ти је.

4. И назад на основната тема. Нема стар закон - нов закон. Нема стари или нови правила. А НИКАКО НЕМА СТАР ИЛИ НОВ МОРАЛ (така ти вика Книгата). Основната поставка на религијата е дека Се' е дадено од Господ. И ако Господ вика уби го детето кое не те почитува - ти ќе го убиеш! Ако ти каже ќе јадеш лајна ќе јадеш, пошто така вика Законот. За да не се љутиме, јас ти го цитирав Матеј, кој, пак, го цитира Исус кога вели:

Ако си верник, мислам дека треба да си верник до крај. Има само едно упатство (...додуше во два неконзистентни дела, ама, еј, што да правиш - тоа ти е) Не можеш нешто да почитуваш, а нешто не.

Ако Господ кажал немој - НЕМОЈ! ...Освен ако си повремен верник. А знам такви полно, да ти кажам, не би бил сам.

--- надополнето ---

и

или

Се меѓународно среќавани (не прифатени, пошто за тоа треба институција) симболи за атеизмот.
DBack, само едно off topic прашање од мене. Дали твоја идеја, желба и цел е укинувањето на политичкото државно владеење низ светот?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ај Проучи го Давид Корешников интересен лик е ќе се најдеш себе си
за јадење на лајна пишува во библијата ќе јадат лајна многу лажни пророци
Пак не се разбираме. Фриков е адвентист. Не си ми јасен. Не знаеш за атеизмот?

Инаку, ова со лајната е од Библијата. Јасни насоки од Бога:
Езекиел 4
12 А ќе јадеш погача од јачмен што ќе ја испечеш пред нив врз човечка нечистота.”
13 И Господ рече: „Така Израелевите синови ќе го јадат својот нечист леб меѓу народите меѓу кои ќе ги протерам.”
14 Јас му одговорив: „О Господи, Боже, ете, мојата душа не е извалкана, зашто уште од детството не вкусив ништо пцовисано ни раскинато, ниту во мојата уста влезе некогаш нечисто месо.”
15 А Тој рече: „Ете, ти давам кравска лепешка место човечка нечистота, за да испечеш леб врз неа!”
И за да се разбереме подобро, да не се чудиш. Не сум религиозен. Немам омилена вера. Сите ми се подеднакво интересни и полно од нив имаат исти корен. Посебно ми е интересна јудео-христијанско-исламсакта варијанта и проблемите што си ги прават едни на други верниците во неа.

како можеш да кажеш дека една религија е позакон од друга?!? Или она со „православното ортодоксно е вистинската“?!?

Како? Врз основа на што?!?

--- надополнето ---

DBack, само едно off topic прашање од мене. Дали твоја идеја, желба и цел е укинувањето на политичкото државно владеење низ светот?
Би бил многу среќен човек доколку го доживеам падот на политичкиот садизам или падот на монетарната економија. Пусти желби...

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Пак не се разбираме. Фриков е адвентист. Не си ми јасен. Не знаеш за атеизмот?

Инаку, ова со лајната е од Библијата. Јасни насоки од Бога:
Езекиел 4

И за да се разбереме подобро, да не се чудиш. Не сум религиозен. Немам омилена вера. Сите ми се подеднакво интересни и полно од нив имаат исти корен. Посебно ми е интересна јудео-христијанско-исламсакта варијанта и проблемите што си ги прават едни на други верниците во неа.

како можеш да кажеш дека една религија е позакон од друга?!? Или она со „православното ортодоксно е вистинската“?!?

Како? Врз основа на што?!?

--- надополнето ---

Би бил многу среќен човек доколку го доживеам падот на политичкиот садизам или падот на монетарната економија. Пусти желби...
Аха, ок. Поздрав до тебе и другите во центарот :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Аха, ок. Поздрав до тебе и другите во центарот :)
?!?Центарот!?!? Кој Центар?

хехе... ко ќе се истрошат аргументите... ко ќе се заглавиш во ќошот, ќе почнеш да дисквалификуваш од кур-ташак, недоволно јасно, за да други се збунат, така ли?
Нема везе што ти пишав дека не ме интересираат секти, дека масоните се смешен муабет, дека Книгата ти е збунка, тешко е изгледа да се задржиш на муабет, па сега ќе пушташ вода наоколу колку да си последен, а?

Мандрак си ти, глам ја... ем верник, ем магионичар... сакаш еден цитат за магиите да ти ископам?

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Господ Исус Христос рекол ништо од тоа влегува во устата не може да ве извалка, само она што излегува од устата а е отровно и нечисто може
да опогани.

S

Sheldon Cooper

Гостин
Свинското месо не е забрането никаде луѓе..знаете ли која е причината зошто Муслиманите избегнуваат свинско? Ако размислите малку логички ќе ви стане јасно. Каде се појавува Исламот/Христијанството? Блискиот исток. Која е температурата таму? +40 до 45 степени. Што се случува на толкава температура со месото? Се расипува и луѓето се трујат и умираат па Мухамед нормално дека си напишал во книжулето препорака до верниците да не јадат свинско за да не му умрат..а сигурно и христијаните се воздржувале од свинско поради истите причини. Така и постите настанале, преку лето луѓето за да се исчистат од токсините што ги внесувале во зимата, се воздржувале од мрсна храна (во спротивно умирале). А сигурно и не сте знаеле дека фереџето т.е шамијата не потекнува од Исламот туку исламот ја презел од христијанството :) Поздрав :smir:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Свинското месо ..... Се расипува и луѓето се трујат и умираат

Се расипува кога не го ставаат во фрижидер за длабоко!!! Инаку камо свинско....сосе копита ќе го мавниме...............еми не, што мислиш?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Svinskoto e zabraneto i vo Biblijata, zatoa adventistite na sedmiot den koi se hristijani ne jadam svinsko nitu pijat alkohol, ali rucno mozes da si biras sto ti odgovara...

Член од
16 декември 2011
Мислења
79
Поени од реакции
54
Свинското месо не е забрането во христијанството. Освен, се разбира, за време на пост.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Свинското месо не е забрането во христијанството.
Во Христијанството е забрането исламистичко толкување на Библијата.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Свинското месо не е забрането во христијанството.
Во Христијанството е забрането исламистичко толкување на Библијата.
Жити све! Тоа дека тебе ти се бута свинско, па не е забрането? Библијата вика поинаку:

Левит 11:

7
А свињата, иако има копита, не прежива - нечиста е за вас.
8 Не јадете го нивното месо, ниту да се допирате до нивната мрша - тие се нечисти за вас.’

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Жити све! Тоа дека тебе ти се бута свинско, па не е забрането? Библијата вика поинаку:
Да, жими све. Свинското месо не е забрането во христијанството. Како што кажав, во христијанството е забрането исламистичко толкување на Библијата, а во твојот случај би додал дека е забрането и површно, неконтекстуално толкување на Библијата. Со еден збор, во христијанството се смета за смешно и крајно несериозно толкувањето на Библијата од страна на некој што не ги разбира нејзините елементрани учења од неа и само од ракав тресе стихови небаре непознати за христијаните.

F

Frankie Yale

Гостин
Да, жими све. Свинското месо не е забрането во христијанството. Како што кажав, во христијанството е забрането исламистичко толкување на Библијата, а во твојот случај би додал дека е забрането и површно, неконтекстуално толкување на Библијата. Со еден збор, во христијанството се смета за смешно и крајно несериозно толкувањето на Библијата од страна на некој што не ги разбира нејзините елементрани учења од неа и само од ракав тресе стихови небаре непознати за христијаните.
Епа ајде ти како поутапен, објасни ни што сакал авторот да каже во тие стихови од постот на Dback.

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Јао јебо те колку глупа тема... ццц

Kajgana Shop

На врв Bottom