До кога најмилите ќе ни страдаат од неквалитетно здраство?

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
пред се треба да се отворат нови клинички центри во Штип,Битола и во Гостивар или Кичево,за да се намали оптеретеноста на Државна болница...па после треба да се усвои закон со кој им забранува вршење на здраствена дејност во (нивните) приватните ординации (мислам дека го има овој закон,не сум сигурен)......треба да се искоренат сите роднински и пријателски врски во болниците,бидејќе факт е,ако немаш некој познаник има да чекаш со месеци за прегле или за снимање(конкретно за паталогија и патофизиологија),а исто така и митото,па така кој ќе биде фатен да врши вкава недозволен работа,треба да се суспендира на неколку месеци, а после суспензијата, новото работно место да му биде некој од новите отворени центри низ државата,па да видиме после дали некој пак ќе направи таква гупос.....исто така голем пробле фо ефикасноста на здраството претставуваат и пациентите од Косово,кои не жалат пари(што е нормално за секој болен) за да се лекуваат т.е. им се дава поголем приоритет на нив отколку на државјаните на Македонија кои живеат и плаќаат данок на оваа држава,истата држава која им дава плата на тие лекарите(зборам за државните здраствени институции).... кога ќе се искоренат или решат овие проблеми ТОГАШ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ДЕКА МОЖНО Е ДА ИМАМЕ КВАЛИТЕТНО И ЕФИКАСНО ЗДРАСТВО

Мора да се приватизира здравството,конкуренцијата и отварањето на повеќе приватни клиники ќе ги елиминира неспособните и наместени кадри. Нека потпишат после приватниците договор за соработка со фонд за здравство, иако сум против тоа да ни се зема од личниот доход придонес за здравството.
Луѓето треба да бидат подготвени и психички и финансиски дека лоши работи се случуваат. И ако такво нешто се случи треба да си има пари настрана и да си плати.
Така и се зголемува одговорноста на луѓето да штедат за да имаат за се она кое животот им го носи.
НЕ.. за полу-социјалистичкиот модел кој сеуште се практикува.

Фантоми? Поради *можноста* за пракса на фантоми мило, докторки работат на гинекологија и сеуште незнаат дете да породат! Студентите се толку осакатени поради немањето пракси тоа е тажно, навистина е тажно .

Јас во ниеден дел од мојот пост не ја осудив мајка ти, како прво.Како второ информациите се дожиевани и преживеани конкретно во кругот на моето семејтсво.Еве на пример јас.Имам слаби капилари и ми тече крв од нос три саати без прекин.Најпривн се јавуваме во брза помош за инструции за да се соречи крварењето.Го направивме тоа, но за жал не прекинува.Викнавме брза помош дома, не дојдоа наравно биле премногу зафатени.
Отидовме на дежурен прво не сакаа да не примат.Кој е тој доктор дежурен што зема плата за да биде дежурен и да не сака да прими пациент што крвари и може да искрвари?Кој а таа професионалност лекарот да ти вика дур мене ми тече непрекинливо крв од нос, зошто сум го разбудила за време на негово работно време?Јас не сум му отишла дома да го будам и да барам помош, него тоа ми е работа...
А за фантомите, не може мајка ми да иде во болница да и земат крв и две медицински сестри да не можат да и ја погодат вената и жената да се врати со модрици од горе ди доле.Уште не може да ја превитка раката...И која е таа професионалност?
Случките што ги наведов не се напамет..од искуство се извадени..
Постот беше, здравството е катастрофа така..? Мајка ми е професор доктор и со тоа припаѓа во здравството. Викам, дека треба да се винимава против кого се збори затоа што не се сите исти. Медицинска сестра незнае инекција да стави, да видам дали доктор на науки незнае. За дежурните прв пат слушам дека некој ќе ти збори зашто си го разбудил. А за крв од нос, тоа се сметаа дека во домашни услови можеш да го сопреш.

Какви партиски поставени. Секоја недела има по 2-3 случаи од вакво тип. До сега немаат ниту еден доктор осудено. Што ти кажува тоа?
Не се сите доктори партиски ама кај нас во судството владее мито и корупција па се случува ова што се случува.

Еден е партиски, другиот краде со него пошто знае дека утре овој првиот ќе му помогне тој да краде. А третиот ги помага пошто има процент за него.

И заради тоа што Брза помош вели мозочен удар не е страшно, па одвај натерани докторка и екипа го носат пациентот во болница со 40-50 на час, па тропаат на врата -никој едно десетина минути не им отвора и...така, отиде.

Или ради тоа што е опериран од слепо црево, а имал и рак на дебело црево, а докторот тоа не го спомнал никому и после една година ракот се шири со метастази, а после и други органи... и сега е инвалид, а фала му на бога што воопшто е жив.

Ова се само два од тие случаи каде треба малку повеќе ред и совест. А што ако на некој нивни ова се случи?

Јас не викам дека здравството цвета, пошто никоја државна институција во државава не цвета. Дека завршиле медицински факултет пошто тато молел по декани не викам дека не е така. Но нека не се збори за здравството дека 80% (карикирам) е срање и дека се неедуцирани, мрзливи, непрофесионали пошто е крајно необјективно.

Постот беше, здравството е катастрофа така..? Мајка ми е професор доктор и со тоа припаѓа во здравството. Викам, дека треба да се винимава против кого се збори затоа што не се сите исти. Медицинска сестра незнае инекција да стави, да видам дали доктор на науки незнае. За дежурните прв пат слушам дека некој ќе ти збори зашто си го разбудил. А за крв од нос, тоа се сметаа дека во домашни услови можеш да го сопреш.

Јас за дежурните немам слушано само еднаш- имам слушано повеќе пати и доживеано како што ти кажав.Крв од нос прекинува во домашни услови точно.Секојдневие ми е, ама не кога не прекинува после цели 3 саати?Кога не доаѓа кобме на брза помош?
Без разлика за каков случај станува збор дежурниот лекар е должен да те прими а не да ти се продерава зашто си го разбудил?Тоа ти е исто како да речеме сега ти си службеник работиш најпроста работа ти доаѓа клиент и ти да земеш да му се дереш зошто дошол и што бара од тебе?
Тоа е огромен знак за непрофесионализам и неодоговорност.Докторите положуваат заклетва која треба да ја почитуваат.Тој доктор што мене ми се падна сигурно не е исклучок, но зошто така изреагара до ден денешен не ми е јасно.
Јас направив една група генерализација дека здравството кај нас е за никаде а воедно и докторите со се нив и во погорните постови пишав секоја чест за исклучоците.Јас не се сомневам дека мајка ти е преофесионалец на своето рабпотно место само споменав дека досегашното мое искуство со докотрите не било така розево.
За горенаведените ситуации немаат никакво оправдување..

Јас за дежурните немам слушано само еднаш- имам слушано повеќе пати и доживеано како што ти кажав.Крв од нос прекинува во домашни услови точно.Секојдневие ми е, ама не кога не прекинува после цели 3 саати?Кога не доаѓа кобме на брза помош?
Без разлика за каков случај станува збор дежурниот лекар е должен да те прими а не да ти се продерава зашто си го разбудил?Тоа ти е исто како да речеме сега ти си службеник работиш најпроста работа ти доаѓа клиент и ти да земеш да му се дереш зошто дошол и што бара од тебе?
Тоа е огромен знак за непрофесионализам и неодоговорност.Докторите положуваат заклетва која треба да ја почитуваат.Тој доктор што мене ми се падна сигурно не е исклучок, но зошто така изреагара до ден денешен не ми е јасно.
Јас направив една група генерализација дека здравството кај нас е за никаде а воедно и докторите со се нив и во погорните постови пишав секоја чест за исклучоците.Јас не се сомневам дека мајка ти е преофесионалец на своето рабпотно место само споменав дека досегашното мое искуство со докотрите не било така розево.
За горенаведените ситуации немаат никакво оправдување..
1. Дефинитивно, зашто уопште е лекар???
2. Затоа што знае дека иако го тужиш тој пак ќе си остане на работа, а ти само ќе искинеш и нерви и живци и ќе изгубиш од скапоценото време за ништо.
3. Немаат, нема ни да имаат!
Само тоа се исклучоци повторно ќе кажам, а не *здравството* па да се мисли после на поише од половина :smir:

1. Дефинитивно, зашто уопште е лекар???
2. Затоа што знае дека иако го тужиш тој пак ќе си остане на работа, а ти само ќе искинеш и нерви и живци и ќе изгубиш од скапоценото време за ништо.
3. Немаат, нема ни да имаат!
Само тоа се исклучоци повторно ќе кажам, а не *здравството* па да се мисли после на поише од половина :smir:
Темата гласи до кога нашите најмили ќе страдаат од неквалитетното здравство па затоа јас, како и многумина го истакнав моето негативно искуство со истите.Реков дека почести се случаите за немили случки во здравството од оние добрите и кои што се вредни за почит.Секоја чест за таквите.Затоа јас направив таква генерализација.А не викам дека нема и такви доктори кои си ја вршат својата работа како што треба.Таквите за жал се ретки но постојат:smir:

нее ни чудо што здравството ние вакво,еве последниве слуѕчувања,шипциве несакаат нивните да полагаат приемен ко демек мора да влезат нивните и точка,им ебам племето глупо па утре ке фрли некое евро зада помине љунга транс на право и ке отвори ординација и кете лечи до смрт:toe:

Јас не викам дека здравството цвета, пошто никоја државна институција во државава не цвета. Дека завршиле медицински факултет пошто тато молел по декани не викам дека не е така. Но нека не се збори за здравството дека 80% (карикирам) е срање и дека се неедуцирани, мрзливи, непрофесионали пошто е крајно необјективно.
Но здравството не е обична институција. Заради тоа треба се внатре да се смени, комплетна поставеност, одговорност, инвестиции во него, пари...Не може матичен само со слушалки и инекции да функционира, мора и пропратни услуги.
Не знам за тоа што го болдирав на што мислеше, но моите и двајца родители се/беа во здравството -едниот доктор, другиот медицинска сестра. Запознат сум доволно и јас и не можам да замижам пред тоа. Ниту пак тие-иако беа од тоа здравство.

Но кога од најблиска фамилија еден ќе си оди целосно од светов, а другиот кога ќе остане маркиран за цел живот, знаејќи дека е грешка на медицинските лица, тоа не се заборава, простува или оправдува. На никој начин.
И медицинските лица настапуваат самоуверено (како атеистите со не-господ) се додека нешто не се деси и во нивната најблиска фамилија.

Медицинска сестра незнае инекција да стави, да видам дали доктор на науки незнае.
За ова за медицинска сестра само една искрена насмевка :) Постарите генерации сестри не беа преку партии примани, но дел од транзициските сестри се и најверојатно примени слично на другите државни службеници.

И за ова VertigO не би рекол дека не е здравството. Зошто на онкологија делеа вишоци, сува пара, зошто ненаменски трошења кога имаа еден апарат и тој попушташе. Кога можеа поскапите цитостатици кои беал делотворни (со поголем % на успех) да ги стават на позитивна листа. Кога се нема ПЕТ СКЕН систем за рано откривање и контрола после терапија. И не само за онкологија, тој систем е и за многу други области. Снима до дел од милиметар, секаква промена -па и за каридоваскуларниот систем.

Кога амбулантите имаат само една лажичка и апарат за притисок. Дали матичните се постојано информирани, дали идат по семинари за новите лекови (или имаат наредба од Фондот да трошат еден до два вида лекарства, да не даваат многу боледувања и да не издаваат многу рецепти), за новите техники...

Секој од вас имал лоши искуства со лечење во Македонија факт е тоа, ама мора да разберете дека до некаде толку се можностите со 0 евра инвестиции.

Тоа што гледате Gray's Anathomy на А1 и што ви доаѓа идилично здравство уживајте тоа е најголема мафија во светот.

Бидете странец во Америка и одете разболете се од нешто па да видите што е здравство... ако не ме разбирате идете на ЈуТјуб и најдете го на Мајкл Мур мислам дека беше документарецот.

Секој од вас имал лоши искуства со лечење во Македонија факт е тоа, ама мора да разберете дека до некаде толку се можностите со 0 евра инвестиции.

Тоа што гледате Gray's Anathomy на А1 и што ви доаѓа идилично здравство уживајте тоа е најголема мафија во светот.

Бидете странец во Америка и одете разболете се од нешто па да видите што е здравство... ако не ме разбирате идете на ЈуТјуб и најдете го на Мајкл Мур мислам дека беше документарецот.
........тоа е за тие што немаат здравствено осигурување.......не е исто како кај нас,ИАКО си здравствено осигуран,сепак треба да платиш одредена сум на пари за да не чекаш со месеци:tapp:

........тоа е за тие што немаат здравствено осигурување.......не е исто како кај нас,ИАКО си здравствено осигуран,сепак треба да платиш одредена сум на пари за да не чекаш со месеци:tapp:
А дали примети убаво ако воопште си го гледал документарецот, како стигаш до тоа да си здравствено осигурен?

Тоа што го кажуваш за чекањето ке ти го повторам по 100ти пат на темава, ТАКА е и ке биде се додека не се изградат нови клинички центри за да се тргне целата концентрација од клиничкиот центар во Скопје.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom