До кога најмилите ќе ни страдаат од неквалитетно здраство?

• Креатор на темата Креатор на темата igor108367
  • Време на започнување Време на започнување
Како ке го добиеме....
Директори на болници кои што нема да бидат бирани партиски, инвестиција во изградба на нови клинички центри во секој поголем град во Македонија, координација на работење и компјутеризирање на клиниките, набавување на нови амбулантни возила, зголемување на платите на докторите според нивниот ранг, купување квалитетни лекови и вакцини, праќање на семинари на младите доктори.... тоа е одговорот на прашањето само за тоа треба пари a lot, но сепак на никој не му е гајле за обичниот народ сепак нели побитно е да имам кај да се молам во црква со мермер каде што фасадата кошта 16 милиони евра него да бидам лечен како што треба.

Ете таму е одговорот и тој е повеќе од очигледен, се се може ако се сака.
Ме насмеа малце...

-Нови клинички центри не се потребни за докторот да може да потрча од едната страна на ходникот до другата за да го прифати тешко болниот и да му даде права дијагноза и третман.
-Компјутеризирање??? Што ке му е на доктор компјутер? Карти да играат? Компјутер може, на секретарката...Но секретарката не спасува животи...
-Зголемување на платите?? АХаххахаа...мали да не им се платите бе? Тресеш зелени човеку...Да не збориме кафињата, бомбоњерите и бенефициите...
-Квалитетни лекови и вакцини - ммм...можеби, да...позитивна ствар...ама што ке ти е добар лек, кога докторот нема да се замара да те прегледа убаво за да ти го препише....Miss again....
-Семинари за младите доктори - Е тоа е стваро позитивно...и изводливо, само уште да ги учеа и заангажираност за пациентите и грижа таму и се ке беше розево...

Ме насмеа малце...

-Нови клинички центри не се потребни за докторот да може да потрча од едната страна на ходникот до другата за да го прифати тешко болниот и да му даде права дијагноза и третман.
-Компјутеризирање??? Што ке му е на доктор компјутер? Карти да играат? Компјутер може, на секретарката...Но секретарката не спасува животи..
.
-Зголемување на платите?? АХаххахаа...мали да не им се платите бе? Тресеш зелени човеку...Да не збориме кафињата, бомбоњерите и бенефициите...
-Квалитетни лекови и вакцини - ммм...можеби, да...позитивна ствар...ама што ке ти е добар лек, кога докторот нема да се замара да те прегледа убаво за да ти го препише....Miss again....
-Семинари за младите доктори - Е тоа е стваро позитивно...и изводливо, само уште да ги учеа и заангажираност за пациентите и грижа таму и се ке беше розево...

-поголеми клиники треба затоа што голем дел се пренатрупани и нема простор за работа како операциони сали. Со поголеми клиники би се решил овој проблем и би се убрзала процедурата. Исто треба да се растерети целиот товар од Скопје не е само Скопје град во Македонија па сите болни таму да се праќаат.
- Компјутеризацијата не ја разбирај така. Многу е битна. Сега се спроведува проект (во фаза на развој) во европа каде секој човек во неговото тело ќе стави чип и од него за неколку секунди ќе се добијат сите потребни медицински информации и нема да има проблеми и недоразбирања кога ќе го примат. Од истата причина е потребна и кај нас компјутеризација малку да се олесни преносот на податоците за пациентот од една во друга клиника. Не мора се рачно и со шетање на пациентот кој треба да оди да збира триста чуда па да ги носи.
- А исто џабе ти е да ти даде лек ако лекот наместо да те оздрави те доотепа.

Ко што беше случајот со девојчето од залутан куршум што беше повредено за една Нова година, Наташа мислам се викаше. Ја третираа како изгорена од петарда се додека да почине и на обдукцијата да го пронајдат куршумот што за тоа време и го разорувал организмот одвнатре. :(((.

Ме насмеа малце...

-Компјутеризирање??? Што ке му е на доктор компјутер? Карти да играат? Компјутер може, на секретарката...Но секретарката не спасува животи...
Очигледно не си запознаен многу со состојбите во нашето здравство.

Ниедна болница во Македонија не е способна да изврши посложена операција и сите се праќаат во Скопје, па настанува претрупување и гушење на докторите, како што кажав низ светот има правила по колку луге се лекуваат дневно, а со изградбата ке се децентрализира и ке се тргне од Скопје целата концентрација на пациетни.

Компјутеризирањето го ставам во ист кош со апаратите затоа што сепак треба да се водат електронски картони, следење на состојба и слично... за ова забелешкава ти е тотален промашај.

За платите апсурдно е да зборувам, најголемата плата на професионален лекар е нешто преку 500 евра (самиот удри математика колку изнесуваат трошоци за живот во Македонија па реплицирај ми пак).
Па нели несмеат да земаат докторите никакви бомбоњери и кафиња, после тоа ке лежат во затвор и ке бидат снимани и кривично гонети заради тоа.

Сигурно доктор доколку ги има условите што ги наведов горе, ке знае точно на кој пациент кој лек му треба.

-поголеми клиники треба затоа што голем дел се пренатрупани и нема простор за работа како операциони сали. Со поголеми клиники би се решил овој проблем и би се убрзала процедурата. Исто треба да се растерети целиот товар од Скопје не е само Скопје град во Македонија па сите болни таму да се праќаат.
- Компјутеризацијата не ја разбирај така. Многу е битна. Сега се спроведува проект (во фаза на развој) во европа каде секој човек во неговото тело ќе стави чип и од него за неколку секунди ќе се добијат сите потребни медицински информации и нема да има проблеми и недоразбирања кога ќе го примат. Од истата причина е потребна и кај нас компјутеризација малку да се олесни преносот на податоците за пациентот од една во друга клиника. Не мора се рачно и со шетање на пациентот кој треба да оди да збира триста чуда па да ги носи.
- А исто џабе ти е да ти даде лек ако лекот наместо да те оздрави те доотепа.
-ммм...да, до негде...ама “најјако“ е кога имаш итен случај а те ставаат да чекаш у чекална...:icon_cool
-чип?? ауу...не летај со умот :) многу сајберски размислуваш...како прво од просто тоа што докторите после ке треба да имаат и познавање од информатика....
-да...се согласив и јас, само реков дека е помалце битно од мотивирањето на постоечките доктори во постоечките услови да работат поасално

-ммм...да, до негде...ама “најјако“ е кога имаш итен случај а те ставаат да чекаш у чекална...:icon_cool
-чип?? ауу...не летај со умот :) многу сајберски размислуваш...како прво од просто тоа што докторите после ке треба да имаат и познавање од информатика....
-да...се согласив и јас, само реков дека е помалце битно од мотивирањето на постоечките доктори во постоечките услови да работат поасално

Не се рабти за научна фантастика туку за реалност. Ианку од чипот се вадат информациите при влиз од вратата така да нема потреба докторите да знаат информатика. они добиваат здравствена историја на пациентот за неколку секунди. Тие веќе постојат единствено што кочи се законите кои треба да се адаптираат за да дозволат таков општ пристап до информациите за пациентите.

Ама тоа здравство е бесплатно, јебига 99% од лугето немаат пари да одат приватно и да се лечат...

Бесплатно? Можеби е за тебе ако си осигуран преку родителите,ако си социјален случај или под завод.

Мене секој месец ми одбиваат 7,5% од плата за здравство, и 0,5% за дополнително здравство, значи 8% од бруто платата ми оди за здравство.

Не се рабти за научна фантастика туку за реалност. Ианку од чипот се вадат информациите при влиз од вратата така да нема потреба докторите да знаат информатика. они добиваат здравствена историја на пациентот за неколку секунди. Тие веќе постојат единствено што кочи се законите кои треба да се адаптираат за да дозволат таков општ пристап до информациите за пациентите.

Заеби. Ако може мојата здравствена историја да прочита докторот, ќе може и работодавачот, осигурителната компанија и хакерот во зградана од карши. Иако концептот со унифицирани електронски здравствени досиеа е супер како проспект за иднината, сепак мислам дека денес секаков обид за чување во централна база, па и на индивидуален чип е опасно опасен по здравје и добросостојба.

Пред месец дена имав одвратни неподносливи(според мојата хипохондричка природа-смртни)болки во пределот на грбот и стомакот. Не можев да дишам. Се онесвестував од болка. Во Воена болница каде што итно ме однесоа, лекарите како да не работат ноќе. Да му е страв на човек да добие напад ноќе. 35 минути се будеше единствениот лекар на спратот, за да непрегледувајќи ме, ми акне 2 инјекции Кетонал и Дијазепам. Ни дијагноза, ни препорака... После тоа од пресилното дејство на овие инјекции добив запаление на желудник(гастритис). Од едно ,,те лечат", од друго те разболуваат. И само вие мајки и татковци-напред, буткајте ги вашите неспособни и незаинтересирани деца во средното медицинско училиште. Само така! Утре ќе умираме заради нивната незаинтересираност и некомпетентност на која вие ги лечите вашите комплекси. И тешете се дека имаме подобро здравство од Америка. Тоа е една од малкуте земји споредбено со која нашето здравство е совршено. Канада-е тоа е филмот!

Ќе страдаат додека горнион не ги земе :kesa: ако се разболеш овде поарно не оди на лекар ќе ти дадат погрешна терапија и ќе те умрат во рекордно време, ако си здрав болен ќе станеш, ако си болен ќе станеш уште поболен.:toe:

Прво морам да кажам дека толку глупости и неподржани работи прочитав што не ми се верува.

Никој не ги брка докторите напротив тие се ставени во златно звоно па затоа и се случуваат овие арботи кои се случуваат денес. Да не беше така досега десетица доктрои ќе лежеа во затвори. ако не се лажам во Македонија се уште нема ниту еден доктор осуден.

А не ми е јасно како тоа мислиш лошо се третирани. На кој начин? Кој ги третира толку лошо?

Златно ѕвоно?? Кажи ми ја основата на ова пошто можам и ќе ти наборојам 10 работи минумим каде ич не ми изгледа дека некој е во стаклено ѕвоно...:nenene:
Кој ги третира? Тие што се партиски поставени и што се моментално директори на клиники и предходните директори што биле но се сменети поради партијата.. Ете кој.

Непрофесионалноста на здравството кај нас ги минува сите граници.Примери милијарда.Мислам дека нема човек кој немал лошо искуство со здравствената услуга.Итен случај после полноќ-лекарите се лути зошто ги будиме молим ти се?
Тие земаат плата за да работат или да спијат?А тоа што се работи за сериозен случај не е воопшто битно него жестоко се расправаат и напаѓаат што сонот им бил прекинат?
Обичен лекарски преглед и доаѓа ред за зимање на крв од вена.Две сестри не можат да ја погодат вената добри дваесет минути и си боцкаат постојано, се додека особата не се онесвестува од болки поради преголемите модрици и отоци од безуспешното погаѓањето во целта.Навистина некој треба да се учи на некого, ама за лаборантите има пракса на фантоми...
Друга работа е со несоодвтноста на лекарствата што ги препишуваат и квалитето на вакцините.Точно е и тоа дека дури и една Америка има проблем со квалитетот на вакцините кои предизвикуваат премногу болести навесто да излечат и да спречат нешто, но сепак тоа не е оправдување.
Треба да се преземат сериозни мерки...

Жити мене од каде информацииве? Немој вака пер.. Мајка ми непрофесионала е? непрофесионали се тие што се избуткани и заедно ставаат пари во џеб. Тие се непрофесионални пошто ги боли к**от, зашто да работи кога 10 000 евра од проект земал?

Фантоми? Поради *можноста* за пракса на фантоми мило, докторки работат на гинекологија и сеуште незнаат дете да породат! Студентите се толку осакатени поради немањето пракси тоа е тажно, навистина е тажно .

Ало...нема броење на позитивни ствари се додека не престанат смртните случаи поради вина на мрзеливите доктори...Неможе некој да рече “Еј, и шо сеа ако оној умре, вчера 2ца спасив...“

Ова од сигурни извори знаеш дека дека смртта настапила поради мрзливоста на докторите или?? Неможе сите да ти преживеат на маса, мора некој и да умре нели?

Пред месец дена имав одвратни неподносливи(според мојата хипохондричка природа-смртни)болки во пределот на грбот и стомакот. Не можев да дишам. Се онесвестував од болка. Во Воена болница каде што итно ме однесоа, лекарите како да не работат ноќе. Да му е страв на човек да добие напад ноќе. 35 минути се будеше единствениот лекар на спратот, за да непрегледувајќи ме, ми акне 2 инјекции Кетонал и Дијазепам. Ни дијагноза, ни препорака... После тоа од пресилното дејство на овие инјекции добив запаление на желудник(гастритис). Од едно ,,те лечат", од друго те разболуваат. И само вие мајки и татковци-напред, буткајте ги вашите неспособни и незаинтересирани деца во средното медицинско училиште. Само така! Утре ќе умираме заради нивната незаинтересираност и некомпетентност на која вие ги лечите вашите комплекси. И тешете се дека имаме подобро здравство од Америка. Тоа е една од малкуте земји споредбено со која нашето здравство е совршено. Канада-е тоа е филмот!

Мими, неможам ни да се сетам колку пати до сега имам трпено кетонал во гз. Секој пат болел, секој пат стомакот ми бил партал и сум пиела спазмекси и еглонили. Инекцијата е таква. Ако повеќе ти одговарала болката во грбот тогаш нема да земеш кетонал. Не е во ред ако не те известиле дека боли, затоа што навистина боли знам како е. За желудникот ти кажав дека можно е тоа да добиеш и затоа те предупредив да јадеш повеќе од нормалното и да пиеш повеќе течности за да не се создадат екстра проблеми.

И неможете така да зборите за здравството. Тие што вие ги зборите се тие корумпираните, кои поради тоа што пливаат во пари воопшто не им е до спасување на живот. А ретко кој може да стигне да биде лечен од некој што е на таква висока функција пошто си имаат критериуми кои им се клиентелите. И нештава нити ги читам од весници, нити слушам А1 пошто толку знае медиум да извитопери работа, тоа е просто неверојатно!

Ова од сигурни извори знаеш дека дека смртта настапила поради мрзливоста на докторите или?? Неможе сите да ти преживеат на маса, мора некој и да умре нели?
да, има случаи кога пациентот умрел на маса, пошто превенцијата била прекасна...го оставиле да чека во чекална...

да, има случаи кога пациентот умрел на маса, пошто превенцијата била прекасна...го оставиле да чека во чекална...
Да пошто предходно 3 дена го држеле во друг медицински центар надвор од скопје и го "лекувале" соодветно па во петок поручек вообичаено или за време на викенд го праќаат во Скопје полумртов за да умре. Паценти не умираат во други градови туку во скопје поради чекањето во чекална. Бре..

Прво морам да кажам дека толку глупости и неподржани работи прочитав што не ми се верува.
Жити мене од каде информацииве? Немој вака пер.. Мајка ми непрофесионала е? непрофесионали се тие што се избуткани и заедно ставаат пари во џеб. Тие се непрофесионални пошто ги боли к**от, зашто да работи кога 10 000 евра од проект земал?

Фантоми? Поради *можноста* за пракса на фантоми мило, докторки работат на гинекологија и сеуште незнаат дете да породат! Студентите се толку осакатени поради немањето пракси тоа е тажно, навистина е тажно .

Јас во ниеден дел од мојот пост не ја осудив мајка ти, како прво.Како второ информациите се дожиевани и преживеани конкретно во кругот на моето семејтсво.Еве на пример јас.Имам слаби капилари и ми тече крв од нос три саати без прекин.Најпривн се јавуваме во брза помош за инструции за да се соречи крварењето.Го направивме тоа, но за жал не прекинува.Викнавме брза помош дома, не дојдоа наравно биле премногу зафатени.
Отидовме на дежурен прво не сакаа да не примат.Кој е тој доктор дежурен што зема плата за да биде дежурен и да не сака да прими пациент што крвари и може да искрвари?Кој а таа професионалност лекарот да ти вика дур мене ми тече непрекинливо крв од нос, зошто сум го разбудила за време на негово работно време?Јас не сум му отишла дома да го будам и да барам помош, него тоа ми е работа...
А за фантомите, не може мајка ми да иде во болница да и земат крв и две медицински сестри да не можат да и ја погодат вената и жената да се врати со модрици од горе ди доле.Уште не може да ја превитка раката...И која е таа професионалност?
Случките што ги наведов не се напамет..од искуство се извадени..

Златно ѕвоно?? Кажи ми ја основата на ова пошто можам и ќе ти наборојам 10 работи минумим каде ич не ми изгледа дека некој е во стаклено ѕвоно...:nenene:
Кој ги третира? Тие што се партиски поставени и што се моментално директори на клиники и предходните директори што биле но се сменети поради партијата.. Ете кој.

Какви партиски поставени. Секоја недела има по 2-3 случаи од вакво тип. До сега немаат ниту еден доктор осудено. Што ти кажува тоа?
Не се сите доктори партиски ама кај нас во судството владее мито и корупција па се случува ова што се случува.

Да пошто предходно 3 дена го држеле во друг медицински центар надвор од скопје и го "лекувале" соодветно па во петок поручек вообичаено или за време на викенд го праќаат во Скопје полумртов за да умре. Паценти не умираат во други градови туку во скопје поради чекањето во чекална. Бре..
И заради тоа што Брза помош вели мозочен удар не е страшно, па одвај натерани докторка и екипа го носат пациентот во болница со 40-50 на час, па тропаат на врата -никој едно десетина минути не им отвора и...така, отиде.

Или ради тоа што е опериран од слепо црево, а имал и рак на дебело црево, а докторот тоа не го спомнал никому и после една година ракот се шири со метастази, а после и други органи... и сега е инвалид, а фала му на бога што воопшто е жив.

Ова се само два од тие случаи каде треба малку повеќе ред и совест. А што ако на некој нивни ова се случи?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom