Тупурко: БЦ и Киро се виновни за референцата ФИРОМ

Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Тупурко ја кажува вистината:toe:
неможе ако сега би биле сдс на власт да обвини некој друг кога ФАКТ е дека тие го смениле името
Ne samo Tupurko, tuku i Branko Crvenkovski:

"realen_07", na lagata i se kratki nozete, obrni vnimanie na bildiranoto a najmnogu na datumite :

MILS - NEWS 17 dekemvri, 1992

OBNOVENO BARANJETO ZA PRIEM VO ON

Skopje. Vladata na Republika Makedonija sinoka donese odluka za
reaktiviranje na baranjeto za priem vo ON, podneseno vo juni godinava.
Vladata, kako sto se veli vo oficijalnoto soopstenie,
bese zapoznata so dosegasnite konsultacii so zemjite clenki na
Sovetot za bezbednost na ON. Obnovenoto baranje za priem vo
Obedinetite nacii ke bide pod nejzinoto ustavno ime "Republika
Makedonija".
http://www.b-info.com/places/Macedonia/republic/news/101-200/196.1

INTERVJU SO PREMIEROT NA VLADATA
Skopje. Vo denesniot broj na nedelnikot "PULS", pretsedatelot na
makedonskata vlada, Branko Crvenkovski, megju drugoto izjavi deka
ne ocekuval problemot so priznavanjeto na Republikata da se resi
vo Edinburg. Magjutoa, dodava toj, bitno e da ne se zazeme stav
koj ke ni ja zatvori vratata i vo Obedinetite nacii. Crvenkovski
naglasuva deka e neophodno brgu da se dejstvuva i da se aktivira kandidaturata vo ON .
Ocenuvajki gi "stote dena" na vladata, Crvenkovski izjavi deka
prvata povekepartiska makedonska vlada uspeala bez pogolemi
potresi da go nadmine najgolemiot del od iskuseniijata.

http://www.b-info.com/places/Macedonia/republic/news/101-200/196.1

Eve ti gi i novinarite koi ja prenele vesta:

In Belgium:
Mr. Ljupco Naumovski, director
91, Rue du Craetveld - Kraatveldstraat 91
1120 BRUSSELS, Belgium
tel/fax: +32/2/268 18 48
modem: +32/2/262 28 97
#banc acc.: Famibank-Citibank Belgium
954 8691431 92
Internet(e-mail): amils@nyx.cs.du.edu
sk@sunbim.be
In Macedonia:
Mr. Saso Ordanovski, manager
Orce Nikolov 28
SKOPJE, Macedonia
tel/fax:+38 91 221 842

Esobar

Македонија над СЕ !
Член од
12 февруари 2008
Мислења
4.895
Поени од реакции
453
"Знам доволно", не е доволно за да дискутираш на политика.....можеби во играчница.

Ај сеа напиши што знаеш ти за вистината.
Добро јас знам доволно а ти знаеш одлично
ај те молам одговори ако сакаш кој го смени името а и знамето

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Dali kje bidite principielni ti i kompanija da go pluknite i Grujo ako prifati Severna Makedonija ili kakov i da e predlog za 2 nedeli?
Са бе зар се сомневаш во тоа.Еве јас ќе бидам првиот.(Само кој ќе го чисти после мониоторов).

"Знам доволно", не е доволно за да дискутираш на политика.....можеби во играчница.

Ај сеа напиши што знаеш ти за вистината.
А што знаеш па ти за вистината и кој овде нешто знае?Знае некој?:Не верувам.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Добро не му покажувај интелект на малиот. Секој малку повеќе описменет Македонец знае за Денко, Киро и БЦ и нивните заслуги за Македонија.
Не му покажувам интелект, туку му укажувам да не си го пика пимпилето кај што си ги мерат поголемите батковци и чичковци.
Така да ја не знам зашто воопшто се полемизира на оваа тема. Денко Малевски сега го форсираат по сите телевизии ко некојси експерт. Јас да бев ан негово место по таков дипломатски неуспех, ќе си земев стадо овци и ќе си свирев на кавал до крај на живот.
Ти можеш пак да си земеш стадо овци, никој тоа не ти го спори, но еве во прилог на дискусијата или на темава, објасни зошто Бранко и Киро се криви за референцата БЈРМ ?

Ете јас незнам и сакам од тебе да ја слушнам вистината.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Po site forumi chitav mnogu godini nanazad plukanje po Kiro Firomski od tebe i od takvite kako tebe zatoa shto prifatil referenca BJRM za megjunarodna upotreba.Dali site vie kje bidite dokraj principielni, pa po nekoja plunka vo faca da upatite i kon Grujo ako toj go napravi istoto toa za 2 nedeli?

Za 2 nedeli Grujo kje dobija ponuda shto ne kje mozhe da ja odbie Severna Makedonija,kje vidime togash dali ovie shto plukaat po Kiro Firomski kje bidat dovolno principielni da mu pluknat i na Grujo vo faca eden mrsul.Neznaete so kakov shlajm ste fatile rabota veruvaj.
TI USTE JADESH BUREK.:tapp::drk:

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Не му покажувам интелект, туку му укажувам да не си го пика пимпилето кај што си ги мерат поголемите батковци и чичковци.
Ти можеш пак да си земеш стадо овци, никој тоа не ти го спори, но еве во прилог на дискусијата или на темава, објасни зошто Бранко и Киро се криви за референцата БЈРМ ?

Ете јас незнам и сакам од тебе да ја слушнам вистината.
Затоа што власта беше во нивни раце, а не успеаа да го зачуваат името, исто ко што Грујо сеа ќе биде крив ако и он се изглупита.

Немој да мислиш дека Грусо со неговиот висок рејтинг ќе се извлече ако се изглупира.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Затоа што власта беше во нивни раце, а не успеаа да го зачуваат името, исто ко што Грујо сеа ќе биде крив ако и он се изглупита.

Немој да мислиш дека Грусо со неговиот висок рејтинг ќе се извлече ако се изглупира.
Во ред.

Прво прашање - Дали мислиш дека после осамостојувањето, во време кога насекаде околу нас некој од некого по пат на војна сакаше нешто да земе, без никаква логистика од било која посилна Европска или светска сила, Македонија можеше да опстои и да напредува како суверена држава, без својата независност да ја осигура со членство во ООН ?

Земајќи ги сите факти од тој временски период во предвид, дали мислиш дека членството во ООН беше неопходност, или пак мислиш дека тоа беше само избрзан потег на тогашните политичари ?

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Во ред.

Прво прашање - Дали мислиш дека после осамостојувањето, во време кога насекаде околу нас некој од некого по пат на војна сакаше нешто да земе, без никаква логистика од било која посилна Европска или светска сила, Македонија можеше да опстои и да напредува како суверена држава, без својата независност да ја осигура со членство во ООН ?

Земајќи ги сите факти од тој временски период во предвид, дали мислиш дека членството во ООН беше неопходност, или пак мислиш дека тоа беше само избрзан потег на тогашните политичари ?
Ако сакаше некој по пат на сила да ни земе ќе ни земеше.Знаев дека ќе ги напишеш овие глупости.А од кај знаеш пак ти како беше.Тоа што си го напишал го кажаа КГ и БЦ.А ти откај знаеш како било тогаш и како се преговарало.Можеш се и сешто да пишуваш но факт е дека се направени премногу отстапки а ефектот е никаков,дури може да се каже дека е полошо.Отстапки секогаш ќе се бараат и никогаш нема да биде како што треба.

Mangavadu

пролетер
Член од
23 март 2009
Мислења
695
Поени од реакции
42
Во ред.
Добро размислување, ама тоа е вештачка дилема. Не требаше да се доведеме до ситуација да бираме помеѓу име и ОН. Вина на тогашната гарнитура е што не успеаа Македонија да ја зачленат во ОН под уставно име. Општо познато е дека од сите земји од Југославија, Македонија ја поднесе последна апликацијата за членство во ОН.

Зошто чекавме? На кого тоа му одговараше?

И потоа откако грците ја издејствуваа лисабонската декларација, нашата позиција беше ослабната. И сега треба јас да бидам горд на БЦ и Киро?

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
Старо е ова бе Битуше.
Детално беше објавено во интервју на Тупурковски за Фокус.:toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.419
Па и човеков премногу чекал за да каже нешто. Претходно, пред да даде интервју (за српскиот или за Фокус) сигурно уживал и си свиркал -бубреже во лој, цел живот на врвот го мина онака. Вистина дадена после не знам колку години колку е вредна? Само потпала на расправии.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Добро размислување, ама тоа е вештачка дилема. Не требаше да се доведеме до ситуација да бираме помеѓу име и ОН. Вина на тогашната гарнитура е што не успеаа Македонија да ја зачленат во ОН под уставно име. Општо познато е дека од сите земји од Југославија, Македонија ја поднесе последна апликацијата за членство во ОН.
По твоја логика, Гвујо требаше пред самитот во Букурешт да поднесе апликација за членство во НАТО под уставното име, за да си неаме проблеми со грција :toe:

Ама не е така.
Факт е дека Македонија навреме ја поднесе својата апликација за членство во ООН. Факт е дека таа иста апликација преку средствата кои грција низ сите можни институции ги имаше на располагање е оспорена (саботирана) од страна на грците, бидејќи во барањето за членство стоеше нашето уставно име. Уште понеоспорлив факт е дека грција тогаш (како и сега) ги имаше сите легални и нелегални механизми за да услови нашето зачленување во ООН со наметнување на проблемот со името.

Мене не ми е јасно, дали некој може да биде до толку наивен, за да мисли дека временскиот теснец од неколку месеци е вистинската причина за наметнатиот спор со грција.

Тука да напоменам дека секоја бивша Ју република во нејзиниот пат кон осамостојувањето и зачленувањето во ООН, имаше директна подршка и логистика од некоја европска сила или велесила како Германија, Австрија.....итн.
Македонија....немаше сојузник кој ќе ја протурка низ овие лавиринти.

И уште пожално е што ова теза ја туркаат, токму оние кои овде имат напишано дека грција околу Македонското прашање се мобилизира кон крајот на седумдесетите, и почетокот на осумдесеттите.

Значи многу несериозна е тезата дека со едно едноставно давање на лев жмигавец ќе сме ги зезнеле грците, со се сета политичка доминација која ја имаа врз нас во тоа време.
Ако сакаше некој по пат на сила да ни земе ќе ни земеше.Знаев дека ќе ги напишеш овие глупости.А од кај знаеш пак ти како беше.Тоа што си го напишал го кажаа КГ и БЦ.А ти откај знаеш како било тогаш и како се преговарало.Можеш се и сешто да пишуваш но факт е дека се направени премногу отстапки а ефектот е никаков,дури може да се каже дека е полошо.Отстапки секогаш ќе се бараат и никогаш нема да биде како што треба.
Јас овде никакваргументи не прочитав, освен од кај знаеш, како знаеш и дрн дрн.

Доколку имаш некоја аргументирана реплика, повели и реплицирај.
Во спротивно, не ја троши тастатурата залудно.

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
По твоја логика, Гвујо требаше пред самитот во Букурешт да поднесе апликација за членство во НАТО под уставното име, за да си неаме проблеми со грција :toe:

Ама не е така.
Факт е дека Македонија навреме ја поднесе својата апликација за членство во ООН. Факт е дека таа иста апликација преку средствата кои грција низ сите можни институции ги имаше на располагање е оспорена (саботирана) од страна на грците, бидејќи во барањето за членство стоеше нашето уставно име. Уште понеоспорлив факт е дека грција тогаш (како и сега) ги имаше сите легални и нелегални механизми за да услови нашето зачленување во ООН со наметнување на проблемот со името.

Мене не ми е јасно, дали некој може да биде до толку наивен, за да мисли дека временскиот теснец од неколку месеци е вистинската причина за наметнатиот спор со грција.

Тука да напоменам дека секоја бивша Ју република во нејзиниот пат кон осамостојувањето и зачленувањето во ООН, имаше директна подршка и логистика од некоја европска сила или велесила како Германија, Австрија.....итн.
Македонија....немаше сојузник кој ќе ја протурка низ овие лавиринти.

И уште пожално е што ова теза ја туркаат, токму оние кои овде имат напишано дека грција околу Македонското прашање се мобилизира кон крајот на седумдесетите, и почетокот на осумдесеттите.

Значи многу несериозна е тезата дека со едно едноставно давање на лев жмигавец ќе сме ги зезнеле грците, со се сета политичка доминација која ја имаа врз нас во тоа време.
Јас овде никакваргументи не прочитав, освен од кај знаеш, како знаеш и дрн дрн.
Доколку имаш некоја аргументирана реплика, повели и реплицирај.
Во спротивно, не ја троши тастатурата залудно.
Ако мислиш дека тоа што си го напишал е некој аргумент се лажеш.Веќе ти реков тоа се аргументите со кој не матосуваја БЦ и КГ .А ти не понуди ништо ново према тоа изгледа залудно си ја трошел тастатурата.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Ако мислиш дека тоа што си го напишал е некој аргумент се лажеш.
Значи коа се води дискусија се пишуваат аргументи, а оној што реплицира треба да напише издржан контра аргумент....конташ ?

Инаку дискусијата би се свела на она твоето - како знаеш, од кај знаеш дека е точно.

Еве и јас ќе ти одговорам во твој стил.

Знам бе :toe:
Од кај знаеш па ти дека тоа не е точно ? :baeh:

Kajgana Shop

На врв Bottom