За христијаните СПЕЦИЈАЛНО

Soulscar

Uber macedonische
Член од
29 мај 2009
Мислења
154
Поени од реакции
8
Дај преслушај се малце, дали 3.000 ученици во Охрид биле тепани и со сила праќани во мисија.

Дали Кирил и Методиј оделе со армија покрај нив за покрстување.

Навидум тераме отворена дискусија, а наметнувате некои затупени објаснувања.
СЕГА МАЛКУ ИСТОРИЈА:classic:

1. Ти батка гледам дека си прав македонец. УБАВО, УБАВО. Ама дали знаеш дека страдаш од таа религија што ја браниш?
- Да и јас сум свесен дека за најцрните времиња, пр. Турско и сите што следеле и предходеле, таа црква е заслужна за задржувањето на целината на нашиот народ.НО-
За време на првата крстоносна војна, трупите кои поминале низ нашата земја пратени од the big boss him self:pop: катастрофално ја опустошиле, силувале и палеле се што ќе стигнат. Ама битно тргнале да го ослободат Ерусалим со добри намери и добра волја. Од друга страна биле под целосна команда на самиот Папа т.е. the big boss him self:pop:, но не му текнало кога ги праќал да им каже кого треба уствари да го тепаат па лом напраиле и христијани и муслимани и евреи. Па сеа ти види доброта.

2. Викаш црква, христијанство. Ако толку сите исто се крстиме зошто постои Католицизам, Протестанство, Православност и сл. Или на овие ограноци од мафијата во црно (бетмен и другарчињата) веќе не им одговарало да се клањаат на некој батка шо живее на стара слава и се замислува дека е цезар, па они си се одделиле без притоа да ги прашаат верниците кои они толку ги поштуваат за своето мислење. Значи вера или не она пак пропагира раздорност. Зар ни се малку нас проблемите па уште за вера да се расправаме.

3. Е сега тука иде страшниот заклучок

СИТЕ СТЕ ОВЦИ

, еве и зошто. И покрај тоа што знаете дека верата ве дели на помали и помали парчиња, доејќи ве со омраза кон останатите, експлоатирајќи ве и користејќи ве како персонални војничиња вие пак се крстите во нив.:nenene:

4. Ако за едно имал право Маркс, за тврдењето дека целата таа шарада од попови, монаси, монахињи и други децо:pusk: , се само потрошен човечки капитал.

5. Значи не станувај поп стани лекар па смисли лек за рак или стани инженер па најди најди некој алтернативен извор на енергија. А мртвите и без да ги испее попот ќе си отидат два метра под земја.

Тоа се само неколку примери па ако сакаш ке ти кажам и уште:uvo:

Grickalico za nokti i.e Noktarico, Stariot Zavet e od evreite, kaj niv postojat samo lugje (judi) i site ostanati (nejudi).
Poradi toa, a i nivnata istorija podjaremi i ropstva, gi imame tie misli.

Koga govoris za ekspanzijata na risjanstvoto po princip "pokrstuvanje so ogan i sabja" na krstonoscite, na Pizzaro, Cortez i ostanata bratija, se toa se dolzi na (mrazam da se povtoruvam) izvitoperuvanjeto na originalnoto ucenje od strana na institucijata narecena mosne popularno "crkva", a so cel bogatenje, mokj i premokj na onie koi se samoproglasile za nejzini velmozi (svestenstvoto).
А ЗНАЧИ ТИ СИ БИЛ ПРАВИОТ ВЕРНИК.АААААААААААААА.:kesa:

1. Гледам со го гледал Stigmata, ама незнам дали си го сватил. Начелата на религијата се нешто што представува добро и пожелно однесување, што е ok според мене. Ама тоа дека некој одозгора ги издиктирал мислам дека треба да се запрашаш:uvo:???? Мислам дека многу јасно на сите учителката во 5 одд. ви кажала дека над нас има недокажано голема празнина наречена вселена полна со мали топчиња најчесто во три агрегатни состојби т.е. планети и по некое жешко топче што ни дава живот наречено сонце (тие светлите топчиња). И мислам дека нема место за теории дека околу нас се врти сонцето и космосот и дека некој тип со бела брада и далински управувач си седи и не гледа и ни се смее и одвреме на време одлучува да притисне копче на далинскиот и да ни помогне за да не заборавиме дека е горе.

2. А ти батка или тетке, ако сакас да веруваш во права вера според твоето кажување, треба да не се крстиш ни на икони ни на празници, да не одиш во цврква и да веруваш дека си во директен контакт со бога. Значи се што ВЕРУВАМ дека правиш. односно се спротивно од ова што ти го кажав треба подхитно да прекинеш да го правиш.

ПРАШАЊЕ: Сакаш да ми кажеш дека како сите добри овчички ти не одиш во црква и не си кажуваш молитва пред јадење. АКО Е ТАКА ТОГАШ :aplauz: ОД СИТЕ ВАМУ СИ МНОГУ ПО НАДЕЖЕН И МИСЛАМ ДЕКА ЗА ТЕБЕ ИМА СПАС. Сакам да кажам дека барем не им плаќаш баждарина на тие добрите чичковци во црно:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Доколку постојат подмитливи доктори, доколку има доктори кои оперираат на црно и продаваат органи на црниот пазар, дали тоа значи дека и Медицината е непотребна, лоша, беспредметна, насилна итн. итн. ?

Дали верувајќи дека медицината може да ти го спаси животот те прави ОВЦА?

Но, некои работи неможе да ги излекува медицината, туку вербата.

И престани да мешаш црквени политики со религија.

Soulscar

Uber macedonische
Член од
29 мај 2009
Мислења
154
Поени од реакции
8
A што се однесува до тебе mister smartypants, чекај малку и тебе да те закачам:tapp:.

Не сум никој и ништо и стварно сум нов на форумов ама гледам дека сите ти ќутат и радно е некој да ти каже:cds::classic:

Заклучок за твојата личност:Ти си значи олицетворение на дедото одозгора, ГЛЕДАМ СЕ ЗНАЕШ. Тебе никој неможе ништо да ти каже во се ти си прв а и лекции гледам си давал - ДА НЕ ТИ ЛИЧИ ТОА НА НЕКОЈ- (Мислев на тој чичкото што прв воскреснал, непогрешниот)

1. Незнам дали си го гледал `Збогум на дваесетиот век` ама ти си како ликот што :drk: на иконата. (не навлегувам во персонални ствари). Ист како него. Значи типот не може да го крене на ништо освен на верата па и затоа настрада а и неуништлив е. Сите го тепаат го пукаат ама никако да умре. АМА ЖАЛНА ВЕСТ, ТИПОТ НЕ ДЕКА НЕМОЖЕ ДА УМРЕ ТУКУ Е ПРОКЛЕТ да страда и да биде жив ОД ТОА ШТО Е МАКЕДОНЕЦ ПРВО (МОЖЕШ ДА ВИДИШ КАЈ МЕНЕ НА ПОТПИС, АМА ЈАС ГО САКАМ ТОА ШТО ЈА ИМАМ ТАА КЛЕТВА), ПА ЗАТОА ШТО ВЕРУВА ВО РЕЛИГИЈА И ВО СИТЕ ОКОЛУ НЕГО (браќата).

Слушај малку Архангел и ќе видиш зошто за овој лик од филмот вели: СТОЈАМ ОДСТРАНА И ПОСМАТРАМ И ВО НИШТО ПОВЕЌЕ НЕ ВЕРУВАМ, ЅИД ОД ПРАЗНИ ЗБОРОВИ МЕЃУ НАС И ОНА ШТО Е СУШТИНА па така и ти ЧЕКАШ ИСТРЕЛ ДА ТЕ РАЗБУДИ ЧЕКАШ ИСТРЕЛ ШТО ЌЕ ПРЕСУДИ

АМИН....................АМИН.:baeh:

Да, мислев на Цвингли, моја грешка...

Што се однесува до робството, тоа не е туѓо или непознато дури и во Новиот Завет. За робовите, Ап. Павле советува да бидат послушни кон своите господари, како единствен начин да се зачува мирот меѓу така поделените луѓе и да не се хули името Господово.
1. Еве сега за сега па понатаму повеќе ЗА ТЕБЕ ЗА ТЕМАВА. Твоиве светци, додека твојот спасител го распнувале стоеле и јаделе семки гледајќи како искрварува. НЕШТО ПРЕДХОДНО БЕШЕ СПОМНАТ И ПЕТАР. Епа тој Зевзек, ако добро се сеќаваш прв се одрекол од својот водач и тоа 3 пати. Сирот овој спасителов твој ама ја згрешил планетава ако мислел дека ќе најде чесни луѓе да стојат до него и да ги застапуваат истите идеали. Јуда барем се обесил за да се искупи делумно од гревот, ама овој другиов како ништо да не било ТРГНАЛ ДА ШИРИ ХРИСТИЈАНСТВО, ПРВ ВЕРНИК, ШТА ДА ТИ ПРИЧАМ.

2. А за мојот стил, тоа е едниствениот начин на кој можеш да ме сватиш зошто гледам факти не ти помагаат, нели ти си allmighty, па си викам вака може човечево ќе свати нешто, ама тешко. Мислам дека маската на верник многу добро ти стои само напред:kesa:

3. Баткоти да ти каже гледај да не го потрошиш животот на грешни ствари, како на пр. киснење по форуми и докажување прашина.

ФАЛА НА ВНИМАНИЕТО!!!!!!

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Доколку постојат подмитливи доктори, доколку има доктори кои оперираат на црно и продаваат органи на црниот пазар, дали тоа значи дека и Медицината е непотребна, лоша, беспредметна, насилна итн. итн. ?

епа за разлика од верата медицината спасува животи и не ветува работи кои не може да ги исполни. И кои работи може да ги излекува вербата со не може медицината. (А очен приѕисок лечи ли)
Ти не мешај корупција и медицина. Корупција има секаде па и кај твоите светци. Медицината е институција која е световна и е подложна на тоа. А што станува со светиве работи. Тие треба да се настрана од тоа ???????

Член од
5 април 2009
Мислења
151
Поени од реакции
15
Би ги запрашал сите сатанисти кои евде се декларираат како такви... ако еден од принципите на тоа учење е: ако некој те удри.. ти врати му..

Што би се случило кога би ја превземале цела власт над цел свет во секоја држава..
и да ја спичкаат цела планета базирани на тоа учење.. кога ќе ти гекне некој проектил и ти уништи село семејство, куќа и се што имаш/// кого ќе го величаш тогаш ?? ,, нели.. тој те удрил, ти врати му, тој ти враќа.. итн..

не ли приметувте колку ви ТРУЕ.. тоа вистинската религија ??
Сепак мислам дека мешаш сатанизам и сатанизам
Има 2-3 вида на сатанизам како што знам,едното е учење по законите на природата итн.а другото е антихристијанско итн

Ако Аурите,внатрешна енергија,биоенергија и такви баења и работи ги класифицираш во верба мислам дека си разбрал нешто погрешно...

Soulscar

Uber macedonische
Член од
29 мај 2009
Мислења
154
Поени од реакции
8
Неверојатно, значи овде од некои луѓе едноставно не можеш да добиеш одговор:vozbud:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
„..некои прашања, не заслужуваат одговор...“„ -СДСМ.

Викиче

Sarcasm is my best friend
Член од
27 ноември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Добро зошто секоја тема отворена за религија мора да биде и тема на препукување и убедување дали некој треба да биде атеист, сатанист, христијанин, муслиман....

Па добро бе секој си има различен поглед на работите и различно размислува
Не можеме ние НИКОГО да го убедуваме дека нештата се онака како што ние ги гледаме. А и не само што не можеме , немаме ни право...

Ако сака некој да биде атеист, смета дека црквата, иконите, молитвите се само губење на време или пак обратно... НЕГОВО ПРАВО!!!

И доста веке со препукувањата ми се смачи да читам... ( Знам сега некој ке ме цитира и ке речи ако ти се смачи тогаш НЕ ЧИТАЈ ама ако :) )

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Добро зошто секоја тема отворена за религија мора да биде и тема на препукување и убедување дали некој треба да биде атеист, сатанист, христијанин, муслиман....

Не можеме ние НИКОГО да го убедуваме дека нештата се онака како што ние ги гледаме. А и не само што не можеме , немаме ни право...

Ако сака некој да биде атеист, смета дека црквата, иконите, молитвите се само губење на време или пак обратно... НЕГОВО ПРАВО!!!

И доста веке со препукувањата ми се смачи да читам... ( Знам сега некој ке ме цитира и ке речи ако ти се смачи тогаш НЕ ЧИТАЈ ама ако :) )
Не бе читај ти никој не ти брани. А всушност темата и не беше за тоа наменета ама таква стана. Изгледа тоа е актуелно сега................

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Религијата е извитоперена од црквата - тоа е факт.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
епа за разлика од верата медицината спасува животи и не ветува работи кои не може да ги исполни. И кои работи може да ги излекува вербата со не може медицината. (А очен приѕисок лечи ли)
Ти не мешај корупција и медицина. Корупција има секаде па и кај твоите светци. Медицината е институција која е световна и е подложна на тоа. А што станува со светиве работи. Тие треба да се настрана од тоа ???????
Медицината е исто извор на многу голема, незамисливо голема заработка. Индустрија за пари, тамифлу, Градски Аптеки...
Дали овде во овој и ред вакви случаи медицината е хумана?
Помогнете и на Ива Миленковиќ!
Цели еден милион долари чини лекувањето на 28-годишната Ива Миленковиќ. Таа боледува од карцином кој ги зафатил речиси сите внатрешни органи.
Моментално е на лекување во Америка во Центарот за рак „Доктор Андерсон“. Тука лекарите се борат за нејзиниот живот.
Од април постојано е на цитостатска терапија која само една доза чини околу 1.500 долари.
„Секое тестирање или еден ден хемотерапија неа ја чини околу 1.500 до 2.000 долари, во зависност каков вид на хемотерапија прима, со какви лекови“, изјави Лујза Бојчова, пријателка на Ива.
Жалам што вмешувам световно во тема за религија, но ова не е хуманост-милион евра. Дури и најбогатите кај нас нема да можат ова да го соберат.
Да беше хумана медицината немаше од брат ми да направи пола човек, немаше ради едно слепо црево 5 години да се бори против ракот, немаше да му бара 2000 евра месечно за лекови, сам да купува и да се лечи, додека медицината нема ниту еден денар дадено за хемо и зрачна терапија. Ниту за додатни средства кои мора да ги прима, а до кога ќе издржи во оваа борба... Медицината...нема хуманост ни таму, само ампицилин. Да беше хумана, ќе дадеше средства против ракот слободно да се препишуваат, а не за 2000 евра месечно. Таа е за богатите, дури ниту за нив.

Секој со своја приказна и искуство.

Blackout

An emotional retard
Член од
14 мај 2009
Мислења
1.690
Поени од реакции
451
Медицината е исто извор на многу голема, незамисливо голема заработка. Индустрија за пари, тамифлу, Градски Аптеки...
Жалам што вмешувам световно во тема за религија, но ова не е хуманост-милион евра. Дури и најбогатите кај нас нема да можат ова да го соберат.
Да беше хумана медицината немаше од брат ми да направи пола човек, немаше ради едно слепо црево 5 години да се бори против ракот, немаше да му бара 2000 евра месечно за лекови, сам да купува и да се лечи, додека медицината нема ниту еден денар дадено за хемо и зрачна терапија. Ниту за додатни средства кои мора да ги прима, а до кога ќе издржи во оваа борба... Медицината...нема хуманост ни таму, само ампицилин. Да беше хумана, ќе дадеше средства против ракот слободно да се препишуваат, а не за 2000 евра месечно. Таа е за богатите, дури ниту за нив.

Медицината не дава пари ниту ги зима
Исто како што не треба да се мешаат црква и вера така не треба да се меша медицинската наука на која сите и се свртуваме ако нешто тргне наопаку и начинот на организирањето на здравството во некоја држава или во светот.

Soulscar

Uber macedonische
Член од
29 мај 2009
Мислења
154
Поени од реакции
8

Добро душичке, па како може на ФОРУМ кој служи за изнесување мислења и при што многу реално е дека ќе има конфликти ти да тврдиш нешто друго.ЖИТИ СЕ АЈ СПОРЕД ТЕБЕ КАЖИМИ ШТО ПРЕДСТАВУВА ФОРУМ, ТЕ МОЛАМ ПРОСВЕТЛИ МЕ???

Викиче

Sarcasm is my best friend
Член од
27 ноември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Добро душичке, па како може на ФОРУМ кој служи за изнесување мислења и при што многу реално е дека ќе има конфликти ти да тврдиш нешто друго.ЖИТИ СЕ АЈ СПОРЕД ТЕБЕ КАЖИМИ ШТО ПРЕДСТАВУВА ФОРУМ, ТЕ МОЛАМ ПРОСВЕТЛИ МЕ???

Добро нормално е да има спротивставени мислења ама нема потреби од наметнувања на туѓите. Тоа ми беше поентата...

Soulscar

Uber macedonische
Член од
29 мај 2009
Мислења
154
Поени од реакции
8

Те разбирам целосно и нормално е дека после таков случај ќе се чуствуваш така. Но факт е дека медицината е само наука која служи за подобрување и продолжување на животот, додека нејзината злоупотреба е нештото за кое треба да се дискутира. Тоест треба прецизно да се изјаснуваш за вакви теми.

А ФАКТОТ ЗА ЗЛОУПОТРЕБАТА НА МЕДИЦИНАТА ПАК ТИ Е ЦЕЛОСНИО НА МЕСТО. ЗНАЧИ ЧОВЕК НЕ БИ ПЛАТИЛ ЗА НИШТО ПОВЕЌЕ ОД ЗАЧУВУВАЊЕ НА СВОЈОТ ЖИВОТ. Затоа денешните мултимилјардерски компании кои се занимаваат со медицина се повеќе и повеќе го зголемуваат своето салдо со помош на измислување и подметнување на нови и нови болести, вируси идр., со цел за истите подоцна да продадат лек по огромна цена по што истите стануваат и спасители. Е ТОА Е СТРАШНО

НО да не се лажеме сепак од овие нови начини на правење пари сите можат само да учат од црквата она е најдобра и најстара и најоригинална и сеуште делува. Е ТОА Е НАЈСТРАШНО

Добро нормално е да има спротивставени мислења ама нема потреби од наметнувања на туѓите. Тоа ми беше поентата...
Да ама како да се разбереш со личности кои само ги замолуваш да те сослушаат и да ти одговорат на фактите кои им ги изнесуваш а они од друга страна одат со глава во ѕид тврдејќи дека ти се обидуваш да ги заведеш и да ги збуниш од нивниот пат.

Тоа не е наметнување на мислење, ТОА Е РАЗГОВОР НА ЛИЦА КОИ ПРИПАЃААТ НА ДВА РАЗЛИЧНИ МИЛЕНИУМА:uvo:

ЕВЕ ПРАШАЈГО МИКИ ОН ПОСЕИЗГЛЕДА Е И ОД ПРЕД ТОА, НЕШТО ПРЕД ИСУС.

Kajgana Shop

На врв Bottom