Вистинскиот основач на Христијанството

Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
..
ВАКВИТЕ ТВРДЕЊА НА ИСЛАМОТ ДЕКА ФАРИСЕЈОТ САВЛЕ (АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ ) НЕЗНАЕЛ ЗА СТАРИОТ ЗАВЕТ И ДЕКА НЕ МУ БИЛО ПОЗНАТО ХРИСТОВОТО УЧЕЊЕ

СЕ НАЈБЛАГО РЕЧЕНО ....СМЕШНИ
Овие текстови не се мои или Исламски тврдења туку зборови на Павле во Библијата ....повели читај :


б) Односот помеѓу Павле и Петар


Во делата апостолски сè до 15 поглавје се спомнуваат активностите на Петар. После тоа, одеднаш, за него престанува секој спомен сè до 27 поглавје. Зошто било потребно ова премолчување за Петар? Одговорот на ова може да се види од Павловото послание упатено на Галанчаните во кое се вели: „Но кога Кефа (т.е. Петар) дошол во Антиохија, јас во лице му се спротивставив, бидејќи заслужи осуда.“ (Галанчаните 2,11)
До ова дошло непосредно после ерусалимскиот концил. Непобитно е докажано дека Павле не се спротивставувал на Петар сè до заседанието на споменатиот концил, па неговиот ученик Лука сето ова време пишувал за Петар. Меѓутоа, кога Петар дошол во Антиохија, после одржувањето на ерусалимскиот концил и таму му се спротивставил на Павле, во светлина на овие настани, најверојатно како и Барнаба, го напуштил Павле. После овој судир со Павле во Антиохија, Петар независно од Павле, формирал свој кружок на приврзаници за пропагирање на исправно учење на христијанството. На тоа упатува една Павлова изрека во посланието упатено на Коринчаните во кое се вели: „Ми рекоа, браќа мои, Клоини куќни дека помеѓу вас има препирање. Со ова сакам да кажам секој поединец од вас да говори: Јас сум Павлов, јас сум Аполонов, јас сум Петров, јас сум Христов,“ (Коринчани 1,11-12) Ова говори дека веќе тогаш Кефа (Петар) формирал свој независен кружок и се отцепил од Павле. Ова упатува на уште нешто: тие двајца не се поднесувале. До ваков заклучок дошол писателот на студии за Петар. Нејзината содржина ја пренесува Британската енциклопедија, на 642 страна, од седмиот том.

в) Односот помеѓу Јован и Павле

Односот помеѓу Јован и Павле по своите прилики бил како и односот на неговиот колега Петар и Барнаба. После ерусалимскиот концил за него во Делата апостолски не се говори ништо, иако тој бил една од централните личности на концилот и еден од столбовите врз кои почивала црквата. Не е познато каде, после споменатиот концил ја продолжил мисионерската работа. Трба да се нагласи дека овде се работи за апостолот Јован , еден од Исусовите ученици, кому истовремено му се препишува евангелието и три посланија од Новиот завет.

д) Павловите противници

Низ сите три први столетија на историјата на младото христијанство Павле имал свои приврзаници и противници. Во третото столетие, имено, христијанството станува званична вера на Византиското царство, а Павловите приврзаници се здобиле со симпатии на дворот, што имало пресудно значење за понатамошниот развој на христијанството. За некои од овие Павлови противници, историјата ни сочувала штури вести. Меѓу нив се истакнуваат: аренејската, назаретската и ебионитската секта. Тие не ја признавале божественоста на Исус, ниту Павле за апостол. Живееле во второто столетие по Христа. После овие секти, во третото столетие е забележана плодна активност на приврзаниците на Павле – Самосати, а во четвртото на Луциевите и Ариевите следбеници. Имињата на останатите Павлови противници може да се прочитаат на крајот од книгата Ма хије ен-Насранијјету каде се набројуваат нивните имиња и изворите од кои се превземени. Џемс Макинон, писателот на книгата From Christ to Constantine за нив дава доста податоци, па читателот може да се обрне на неа. Понатамошниот развој на христијанството одел во правец на верување во:

-тројството
-распетието ради искуп од гревот кој го починил Адам и
-дека Исус ќе им суди на луѓето на Судниот ден, а не Бог, за кое веќе се говореше.

тоа го тврдел и самиот Исус
Јован: 14:21 Кој ги има Моите заповеди и ги пази, тој Ме љуби; а кој Ме љуби Мене, него ќе го љуби Мојот Татко, и Јас ќе го љубам, и ќе му се јавам Сам.”

иако јас кај Павле не гледам објава туку Логика

само ги поврзал сите конци како треба што нее чудно за писмен човек кој се откажал од религијата

Павле ги поврзал работите од Стариот Завет со кажувањата на Исус и нема баш некој негови лични додавања 99 % му е препис од Стар Завет и Евангелијата

Галатјани: 1:23 тие беа само слушале: „Оној, кој некогаш нè гонеше, сега ја проповеда верата, која некогаш ја разурнуваше.”

НЕ РАЗБРАВ ДАЛИ СЕ РАБОТИ ЗА ПРОРОШТВО АМА ЌЕ ВИДИМЕ ...

Читај следно можеби ќе разбереш подобро !!!

Павле како преносувач на Мојсиевите заповеди


Зашто заповедите: „Не прави прељуба! Не убивај! Не кради! Не посакувај!” - и ако има уште некоја друга заповед - содржани се во овие зборови: „Љуби го својот ближен како себеси!” (Рим.гл 13.9)

Како што гледаме во горенаведеното , Павле на своја рака ги менувал десетте Божји заповеди кои Бог му ги објавил на Мојсеј . Притоа , јасно се приметува дека ги набројува помалку битните Божји заповеди за разлика од оние кои целосно ги изоставил , и притоа вели :и ако има уште некоја друга заповед .

Но има друга заповед , и тоа прва ,а не би била прва ако не била и најважна за Бог , која гласи : Немој да имаш други Богови освен мене . Оваа прва Божја заповед дирекно се коси со Павловите измислици во кои вели :

Кој е оној кој ќе ги осуди? Христос Исус ли, Кој умре - но уште и воскресна - Кој е од десната страна на Бога и Кој се застапува за нас? (Рим.гл. 8.34)

Значи уште првата Божја заповед е во целост сменета .

Но не е тука крајот . Дека Павле е во целост контрадикторен на Светото Писмо ќе видиме и од следниве пораки кои говорат за постоење на еден и единствен Бог.

И Тој рече ,нема никој сличен на Господ, нашиот Бог (Izlazak 8, 6).

Чуј Израеле ! Господ наш , Бог , е еден Господ (Pon.Zakon 6, 4).

Таткото е поголем од Мене. (Јован 14.28)

На тој ден ќе биде еден Господ , и името Негово едно (Zaharija 14.9)

Наш Господе , нема никој како што си Ти, ниту има Бог освен Тебе , по се што ушиве наши слушнале (Ljetopisi 1, 17-20 i Samuel 2, 7-22).

и кој може на небото да се спореди со Господ ? Кој меѓу синовите моќни може да биде сличен на Господ ? (Psalmi 89, 7).

Во овие пораки јасно е кажано дека не постојат два или три Бога , ниту на Бог некој близок , ниту со Него , покрај Него или било од која страна , лева или десна !

Е ако и ова за тебе не е веродостоен доказ тогаш незнам што уште бараш , или не ги читаш или само инает тераш .
 
A

ateist

Гостин
Продолжува........

3.Односот на учениците спрема Павле


а)
Односот помеѓу Павле и Барнаба



Што повеќе, тој во понатамошниот текст отворено го напаѓа Петар, кого го нарекува „Кефа“ и го обвинуваа за лицемерство и заведување на Барнаба. Истовремено, тој го вложува сиот свој труд на своите приврзаници да им докаже дека тој во секој момент прима објава од Бога. (Галачаните, 2,11-13). Од овие негови зборови недвосмислено може да се заклучи дека Павле веќе во времето на пишување на ова послание бил во судир со апостолите.
Во неа тој го обзнанува својот раскид на односот со Петар и вели: „А кога Кефа дојде во Антиохија, јас во лице му се спротивставив, бидејќи заслужи осуда“ потоа додава:„Кефи, пред сите реков: ’Ако ти, кој си евреин живееш ПАГАНСКИ, а не еврејски, како можеш паганите да ги силиш да живеат еврејски?“ (Галачаните 2,11 и 2,14)
КУПИШТА ЗЛОНАМЕРНИ ПОДМЕТНУВАЊА И ИЗМИСЛИЦИ

ИМАЛО НЕКАКОВ СУДИР ОКОЛУ ОБРЕЗУВАЊЕТО - СУНЕТОТ НО АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ ИСПАДНАЛ ПОБЕДНИК ---- ДОКАЖАЛ ДЕКА НАВИСТИНА НЕЕ ПОТРЕБНО

1) ------------------------------------

апостол Петар познат и како Симон Петар , Симон или Кифа Името Петар или Кифа значи КАРПА Тоа име му го дал самиот Исус и воопшто не значело ПОТЦЕНУВАЊЕ .

галатите 2
8 зашто Оној, Кој го оспособи Петра за апостолство меѓу обрезаните, ме оспособи и мене за паганските народи -

9 и кога ја познаа благодатта, што ми е дадена, Јаков, Кифа и Јован, кои беа сметани за столбови, ни ги дадоа, мене и на Варнава, десниците во знак на заедништвото; за да одиме ние до паганските народи, а тие до обрезаните;

10 само да си спомнуваме за бедните, за истото, што и ревнував да го правам.

11 А кога Кифа дојде во Антиохија, му се спротивставив во лице, зашто требаше да биде осуден.

12 Имено, пред да дојдат некои од Јакова, тој јадеше со многубошците, но кога дојдоа овие, тој се повлече и се отстрани, заради страв од обрезаните.

13 И дволичеа со него и другите Јудејци, така што нивното лицемерство го заведе и Варнава.

14 Кога видов дека не одат право според вистината на Евангелието, му реков на Кифа пред сите: „Ако ти, кој си Јудеец, живееш како народите; а не ЈУДЕЈСКИ , како можеш да ги принудуваш НАРОДИТЕ да живеат ЈУДЕЈСКИ .
.
А ШТО има другите народи да живеат Јудејски кога Народите ако е така си имаат свој традиции па нема да прифаќаат Јудејска традиција !
Убедувања - вера според христијанство е Комунизам-Анархизам а не традиција на едиси таму некој што си измислувл
.
.................... ПЕТАР ЗБОРИ ЗА ПАВЛЕ.....

2 Петар 3

15 А долготрпеливоста на нашиот Господ сметајте ја како спасение, како што и нашиот возљубен брат Павле ви напишал, според дадената му мудрост;

16 како што и во сите свои писма зборува за ова; во нив има некои тешко разбирливи нешта, кои неучените и неутврдените ги изопачуваат, како и другите Писма, за своја погибел.
.
.

2) ---------------------------------

Сунетот - Обрежувањето бил чиста измислица -- ОТСЕКОГАШ БИЛ ИЗМИСЛИЦА

Дела Ап.: 15:1 А некои дојдоа од Јудеја, и ги учеа браќата: „Ако не се обрежете според Мојсеевиот обичај, не можете да се спасите.”

Еремија: 9:25 „Еве, наближуваат денови - зборува Господ - ќе ги казнам сите кои се обрежани заедно со необрежаните:

Галатјани: 2:3 Но ни Тит, кој беше со мене, иако Грк, не беше принуден да се обреже,

Дела Ап.:
16:3 Павле посака да го поведе со себе; го зеде и го обреза заради Јудејците, кои беа по оние места: зашто сите знаеја дека татко му е Грк.---- ЕВЕ КАД ПАВЛЕ ДОКАЖАЛ И ДЕКА И ДА СЕ ОБРЕЖАТ НЕ ИГРА НИКАКВА УЛОГА

Римјаните: 2:27 И така, оној, кој не е телесно обрезан, а го исполнува Законот, ќе ти суди тебе, кој си престапник на Законот - и покрај тоа што го имаш словото на Законот и обрезанието.

4:10 Па како му се засмета? Кога беше обрезан или кога беше необрезан? Не кога беше обрезан, туку кога беше необрезан.

1 Коринтјани: 7:18 Обрезан ли е повикан некој, да не го крие обрезанието; необрезан ли е повикан некој, да не се обрезува!

Филипјани: 3:5 обрезан сум во осмиот ден, од Израелевиот род сум, од Венијаминовото племе, Евреин од Евреите; по закон - фарисеј;

--------------- ОВА Е БИТНО -----------------


РИМЈАНИТЕ 4
8 ”Блажен е човекот, кому Господ не му засметува грев!”

9 Дали блаженството се однесува само за обрезаните, или и за необрезаните? Зашто ние велиме: „На Авраама верата му се засмета за праведност.”

10 Па како му се засмета? Кога беше ОБРЕЗАН или кога беше НЕОБРЕЗАН? Не кога беше обрезан, туку кога беше необрезан.

11 И го прими знакот на обрезанието како печат на праведноста, што ја доби преку верата како необрезан, за да им биде татко на сите, кои веруваат како необрезани; за да им се засмета и ним тоа во праведност,

12 и да им биде татко и на обрезаните, но не на оние, кои се само обрезани, туку кои и одат по стапките на верата на нашиот татко Авраам, која ја имаше додека уште беше необрезан.

13 Зашто, ветувањето на Авраама, или на неговото потомство, дека ќе биде наследник на светот, не дојде преку Законот, туку преку ПРАВЕДНОСТА од верата..
.
.
Битие: 17:23 Потоа Авраам ги зеде: својот син Исмаил и сите кои беа родени во неговиот дом и сите што ги купи со сребро - сите машки домашни - и ги обреза во истиот ден, како што Бог му рече.
17:24 Авраам имаше деведесет и девет години кога се обреза,
17:25 а неговиот син Исмаил имаше тринаесет години кога го обреза.
21:4 И по осум дни Авраам го обреза својот син Исак, како што Бог му нареди..
.
.
........................ ЕВАНГЕЛИЕ ПО ЈОВАН --- ИСУС ЗА ОБРЕЗУВАЊЕТО-СУНЕТОТ
Јован:
7:22 Затоа Мојсеј ви го даде обрезанието - не како тоа да е од Мојсеја, туку од татковците, па вие во сабота обрезувате човек.

ЕТЕ И ИСУС КАЖАЛ ДЕКА Е ОБИЧНА ЧОВЕЧКА ИЗМИСЛИЦА
 

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Добар сум,одличен сум со здравјето ме служи,туку поентата ми беше никој не верува дека Алах е над сите,некој друг е......

И јас имам вера бе,Христијанин сум,верувам во Господ Бог,но не верувам дека Господ Бог е Алах како што вие наведувате да мислиме...

A dobro togas koj e ako ne e Allah?

апостол Петар познат и како Симон Петар , Симон или Кифа Името Петар или Кифа значи КАРПА Тоа име му го дал самиот Исус и воопшто не значело ПОТЦЕНУВАЊЕ .

Koj Isus mu go dade be koga toj nikogas isus nego ni vide...Toj se rodi mnogu godini posle isus....Vsusnost toj i samiot se proglasi za 13-ti apostol...imas vrska sto voopsto zboris?
 
A

ateist

Гостин
Koj Isus mu go dade be koga toj nikogas isus nego ni vide...Toj se rodi mnogu godini posle isus....Vsusnost toj i samiot se proglasi za 13-ti apostol...imas vrska sto voopsto zboris?
Евангелие по Матеј:
16:16 Симон Петар одговори и рече: „Ти си Христос, Син на живиот Бог.”
16:18 И Јас ти велам, дека ти си Петар, и на тој Камен ќе ја изградам Мојата Црква, и портите на пеколот нема да надвладеат наспроти неа.


allahov_rob....имаш голема желба а никакви познавања и гитла не ми одземај време без потреба
 

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
A dobro togas koj e ako ne e Allah?



Тоа никој не го знае,а вие си тврдите дека е Алах....

Isprateni se poveke od 124.000 pratenici tokmu od Nego (Bog) i da ne se zane koe mu e vlastito ime? Pa toga zasto se tie voopsto prateni? Ti znaes koja im bila misijata na site Negovi pratenici
od Adem a.s (Adam) do Muhammed a.s?
 
A

ateist

Гостин
..


Овие текстови не се мои или Исламски тврдења туку зборови на Павле во Библијата ....повели читај :
пред воопшто да се нафатам да се замарам со твој нови измислици

прво и елементарно

БАРАШЕ ФАКТИ ДОБИ ФАКТИ
ТИ НАЈДОВ КУПИШТА ЛАГИ И ИЗМИСЛИЦИ САМО ШТО ЅИРНАВ МАЛКУ ЕДНО ТЕКСТЧЕ

ЗНАЧИ :
за да не те разберам дека си тука само за ширење лаги дезинформации и ПРОПАГАНДА

треба да дадеш контрааргументи за :

1 ) ти ДОКАЖАВ дека Исламот бил укинат пред 2000 год од Исус Христос

дај контрааргументи дека нее така ако воопшто можеш

2)
дај контрааргументи на тие измислици и лаги што досега ти ги најдов
.
.


Е ПОСЛЕ ТОА ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ !

ЌЕ ТИ ГИ КОМЕНТИРАМ И ДРУГИТЕ РАБОТИ ( ИЗМИСЛИЦИ )!
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Е вака сегааа...

Си бил еден египетски фараон по име Аменофис IV и него едно време му се јавила генијална мисла како да ги контролира своите поданици. И си ја измислил типот првата монотеистичка религија...И се прекрстил во Акенатон. Еден од врховните свештеници на таа нова религија бил некој тип по име Мозес. Армо ама на рајата, оваа нова вера им се видела тешко срање... И ваму-таму се собрале луѓе на чело со Генерал Хоремхеб и решиле да го соборат Фараонот-манијак. И го собориле, Акенатон избегал и го оставил својот трон на својот син Тутанкатон. Арно ама Хоремхеб немал доверба во синот на манијакот, сметал дека е многу на татка си и наредил да му ја разбијат главата со чекан. И биднало така. И наредил да се ликвидираат сите свештеници на новата вера и да се уништат сите нивни храмови и името Атон да се брише така да Тутанкатон е познат како Тутанкамон према врховното божанство на старата религија Амон-Ра. Хоремхеб седнал на тронот и се посветил на санирање на последиците од владеењето на Акенатон.
И се ќе било добро и сега верниците наши ќе немаа во кого да веруваат ако меѓу ретките кои ја избегнале осветата на Хоремхеб не бил врховниот свештеник Мозес. Меѓу широките народни маси познат по евреизираното име Мојсеј. Тој го продолжил ширењето на болната религија на неговиот ментор во припадниците на јадното и бедно пустинско-номадско племе Јудејци.Заедно со Арон неговиот брат по крв и лудило.
Останатото е како што велат, историја.
Мојсеј,Исус,Мухамед,разни други религии и секти ја продолжуваат мисијата на својот болен основач Акенатон кој си замислувал поданици лишени од било каков ум и разум кои ќе бидат робови без да мислат на своето ропство.
Разликите во денешниве религии се чисто семантички.

Вечна слава на херојот-генерал Хоремхеб!
 

bojan_reddevil

Господар (MASTER)
Член од
18 јуни 2008
Мислења
21
Поени од реакции
1
Inaku nie imame vera koja e od Isus Hristos a ne od vasiot taka narecen prorok Muhamet koj vie go narekuvate utesitel koj sega go nema nigde tuku negovite koski se vo meka medna a koskite na mojot spasitel gi nema zosto toj VOSKRESNA NA TRETIOT DEN i sega e ziv i sedi desno od Bog Tatkoto.
A sakam tuka da gi cujam koj se poslednite zborovi na Muhamet i sto rekol muhamet za svetite knigi.
I da za kraj napravi si razliki pomegu religija i vera,
brat si me nasmeal sega so ova sedi desno od bog kako moze da sedi do bog ?
neli gospod ne e vo covecka forma ?
 

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Евангелие по Матеј:
16:16 Симон Петар одговори и рече: „Ти си Христос, Син на живиот Бог.”
16:18 И Јас ти велам, дека ти си Петар, и на тој Камен ќе ја изградам Мојата Црква, и портите на пеколот нема да надвладеат наспроти неа.


allahov_rob....имаш голема желба а никакви познавања и гитла не ми одземај време без потреба

HAhahahaha abe smejurija si ziva....ti samiot ja pisuvas taa smejurija ne se smees tuku si ozbilen :P

Sto si napisal gore vide? Evangelie po Matej,po Luka,po ovoj po ono... kako na koj ke mu tekne...

kako moze Simon petar da mu rece na Isus "ti si Isus" koga toj ne bil ni roden vo toa vreme....Vreme ti e da prestanes da se drogiras.

Jovan 1/14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и вистина.
Jovan 3/16 Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.
Rim 9/5 чии се и татковците, од кои потекнува и Христос по тело, Кој е Бог над сите, благословен во сите векови! Амин!
Isaija 9/6 Зашто, ни се роди Дете, Син ни се даде, власта му е на рамото. Името ќе Му биде: Чудесен Советник, Силен Бог, Вечен Татко, Кнез на Мирот.
1 Jovanovo 5/7 (Зашто тројца се Кои сведочат во небото: Таткото, Словото и Светиот Дух; и Овие Три се едно).
Tit 2/13 очекувајќи ја блажената надеж и славното јавување на нашиот Сèмоќен Бог и Спасител, Исус Христос,
Vaka veli Gospod Bog evrejski:Izrail e mojot prvoroden sin.
(Vtora kniga mojseeva,4:22)

I Gospod vide,pa se naluti i se razdrazni poradi grevot na sinovite Svoi i Kerkite Svoi..
(Petta kniga Mojseeva.32:19)

Jovan 1/14 И Словото стана тело и се настани меѓу нас и ја видовме Неговата слава, славата што ја има како Единороден од Таткото - полн со благодат и висти (copy od marjancho)


Spored Biblijata,se na se Bog kolku deca ima?
Izrail mu e Prvoroden a Isus mu e Ednoroden

Uste edna kontradiktornost na Bibliata,kaj sto se dokazuva deka Petar ne se snasol bas najdobro.
 
Член од
23 октомври 2007
Мислења
1.035
Поени од реакции
1.025
Ako dobro procita userot mi e Allahov rob a ne Muhammedov rob....Jas Muhammed a.s go postuvam do toj stepen koj mu e daden od Allah....Inace sum jas musliman Elhamdulillah(fala mu na boga) od sa,moto raganje,samo sto vo posledno vreme se predadov totalno kon negovite baranja i propisi na zivot...sakam da ziveam na takov nacin kako sto Allah mene mi bara..

A za ona prvoto sto go napisa sto planira so tebe Allah...haha toa samo toj go znae.
Znam deka sekoj koj sto ne klanja namaz 5 pati dnevno go ceka dzehennem (pekol) no nemora da znaci deka e toa edinstvenata rabota...
Za da se postigne Allahovata milost potrebno e da se klanja i + da go mrazis se ona sto toj go zabranil a da se saka se ona sto toj go dozvolil....se nadevam zadovolen (inshallah)

Аууу да бе :(
Инаку , не зборев за твојот user , туку за натписот под него.
Во еден пост ќе ти одговорам и на тебе и на твојот колега.

Туку сега што правиме кажи ми ти? Кај јас , кај уште едно 2-3 милијарди луѓе сургун отидовме директ у Џенем. Па нели е греота бе?
Па зошто јас? Па зошто Мајка Тереза? Па зошто Ким Јонг Ил? или Индира Ганди? ВАСКО ФОРТИ човече!? Со што оваа група сме заслужиле да идеме у Џенем? Не сме биле ние криви што не не вовеле во "вистинската" вера? Ти текнува на што алудирам друже?
Ај па јас среќлија , го отворив форумов па ја согледав "Вистината"
и сега нели ми има спас , конвертизам. Ама криво ми е бе ептен за милијарда кинези што ете ни можат форумов да го разберат (ако го најдат) , или пак у околина немаат пропагатори од твој ков. Кој на нив ќе им каже за молењето 5 пати на ден? Ај ти си имал "среќа" , просветен си се родил , ама рестото од пола човечанство?

Или па другар ти Хасан. Легенда е.
Као у стилу , не дека Исус(Иса) не е јак фраер , ама ние повеќе го поштуеме Мухамед. А зошто? Е зошто де?!
Го прашувам како тоа Исус , Господов(Алахов) посланик не успева да им пренесе на луѓето речта Негова. Тој мене ми вика , дека Исус успеал , ама Павле ја сјебал работата. Е браво бе , ашкол сум! Господ праќа свој човек доле , и на него му ги мрси работите , никој друг туку лично тој - Павле! Да не е бе Павле некоја персонификација на Шејтанот? Така некако ми мириса дека оваа прикаска ќе има кулминација.

Ви кажав. Верувајте во своите вери , без да им кажувате на другите кај се грешни или контрадикторни. Не за друго , извирате самите со своите контрадикторности и испаѓате многу смешни - верски фанатици , зар не?
 
Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
пред воопшто да се нафатам да се замарам со твој нови измислици

прво и елементарно

БАРАШЕ ФАКТИ ДОБИ ФАКТИ
ТИ НАЈДОВ КУПИШТА ЛАГИ И ИЗМИСЛИЦИ САМО ШТО ЅИРНАВ МАЛКУ ЕДНО ТЕКСТЧЕ

ЗНАЧИ :
за да не те разберам дека си тука само за ширење лаги дезинформации и ПРОПАГАНДА

треба да дадеш контрааргументи за :

1 ) ти ДОКАЖАВ дека Исламот бил укинат пред 2000 год од Исус Христос

дај контрааргументи дека нее така ако воопшто можеш

2)
дај контрааргументи на тие измислици и лаги што досега ти ги најдов
.
.


Е ПОСЛЕ ТОА ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ !

ЌЕ ТИ ГИ КОМЕНТИРАМ И ДРУГИТЕ РАБОТИ ( ИЗМИСЛИЦИ )!


Алоооооооо Атетистуу , ти ги читаш ли воопшто моите постови ??

И дали прво пишуваш па размислуваш што пишуваш или воопшто не размислуваш што си напишал ?

Читај сега како сам си поставуваш прашање и сам си даваш одговор на истото , а тоа е контра аргумент против тебе или твоите таканаречени докази .
Читај внимателно!!!
1 ) ти ДОКАЖАВ дека Исламот бил укинат пред 2000 год од Исус Христос/quote]

Е како е можно бе другар Атеист , ако според тебе и многу други со исто мислење дека Исламот се појавил 6 века после Исус а овде јавно , и тоа повеќе пати викаш дека Исламот бил укинат пред 2000 години . Е дај сега те молам докажи ми како е можно да се укине нешто ако се појавило 6 века потоа ?? Значи сепак постоел нели ??
Овде другар Атеист само потврдуваш дека Исламот постоел , и пред , и за време на Исус , и од пуста желба да се истакнеш како учен и да доставиш некој контра аргумент , на крајот сепак само го потврдуваш она што јас ти го говорам .

дај контрааргументи дека нее така ако воопшто можеш

2)
дај контрааргументи на тие измислици и лаги што досега ти ги најдов
.
.)!

Не видов никаде дека си дал контра аргументи , туку само потврда на моите аргументи .

Е ПОСЛЕ ТОА ЌЕ ПРОДОЛЖИМЕ !

ЌЕ ТИ ГИ КОМЕНТИРАМ И ДРУГИТЕ РАБОТИ ( ИЗМИСЛИЦИ )!

За ова болдираново во црвено , да не мислеше ќе ги потврдиш моите (според тебе) измислици .
Хехехехе......затоа пред да кажеш нешто два пати размисли па кажи .
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Дај бре не се расправајте, видете пост 113 кој ги основал вашите омилени религии.
 
Член од
20 мај 2009
Мислења
97
Поени од реакции
3
Дај бре не се расправајте, видете пост 113 кој ги основал вашите омилени религии.

А ова што го изнапиша во тој пост сигурно е твојата омилена приказна од детството а ??

Аууу да бе :(
Инаку , не зборев за твојот user , туку за натписот под него.
Во еден пост ќе ти одговорам и на тебе и на твојот колега.

Туку сега што правиме кажи ми ти? Кај јас , кај уште едно 2-3 милијарди луѓе сургун отидовме директ у Џенем. Па нели е греота бе?
Па зошто јас? Па зошто Мајка Тереза? Па зошто Ким Јонг Ил? или Индира Ганди? ВАСКО ФОРТИ човече!? Со што оваа група сме заслужиле да идеме у Џенем? Не сме биле ние криви што не не вовеле во "вистинската" вера? Ти текнува на што алудирам друже?
Ај па јас среќлија , го отворив форумов па ја согледав "Вистината"
и сега нели ми има спас , конвертизам. Ама криво ми е бе ептен за милијарда кинези што ете ни можат форумов да го разберат (ако го најдат) , или пак у околина немаат пропагатори од твој ков. Кој на нив ќе им каже за молењето 5 пати на ден? Ај ти си имал "среќа" , просветен си се родил , ама рестото од пола човечанство?

Или па другар ти Хасан. Легенда е.
Као у стилу , не дека Исус(Иса) не е јак фраер , ама ние повеќе го поштуеме Мухамед. А зошто? Е зошто де?!
Го прашувам како тоа Исус , Господов(Алахов) посланик не успева да им пренесе на луѓето речта Негова. Тој мене ми вика , дека Исус успеал , ама Павле ја сјебал работата. Е браво бе , ашкол сум! Господ праќа свој човек доле , и на него му ги мрси работите , никој друг туку лично тој - Павле! Да не е бе Павле некоја персонификација на Шејтанот? Така некако ми мириса дека оваа прикаска ќе има кулминација.

Ви кажав. Верувајте во своите вери , без да им кажувате на другите кај се грешни или контрадикторни. Не за друго , извирате самите со своите контрадикторности и испаѓате многу смешни - верски фанатици , зар не?

Другар , никој не ти кажа тебе да конвертираш или на било кој друг , дебатираме за основачот на христијанството и ние ви доставуваме контрадикторноси од Библијата , и би сакал (ако ја познавате добро) да прокоментирате околу тие контрадиторности со контра аргументи , бидејќи тоа не се мои зборови туку зборови напишани во Библијата , и затоа би ве замолил прво добро да ги читате моите постови без предрасуди и да не коментирате со свои напаѓачки мислења искажани во лутина а ни најмалку во контекст со темава . Не сум дошол тука да навредувам некого или нечиа вера , доволно знам за христијанството и би сакал да прокоментирам со христијани околу тоа но нажалост изледа не си ја познавате добро вашата религија па затоа и не коментирате достојно онака како што треба да се претстави својата религија (ако добро се познава) па затоа тврдоглаво без да ги согледате фактите само се инаетите и некако не сакате да ги прифатите тие факти па така според вас виновен сум јас или било кој припадник на Ислам . Ако јас сум се заинтересирал да знам нешто повеќе за христијанството тоа е само еден ПЛУС за мене , а ништо не сум изгубил туку сум научил можеби и повеќе од некој кој припаѓа на христијанството , тука нема ништо лошо ако се научи нешто повеќе и од другите религии , но првин треба да се познава својата , и незнам што би вои пречело и вас да научите и да го запознаете Исламот , запознавање не е исто како и прифаќање , нели ??
Верата не се купува во киоск , не се дава како подарок , и не се наметнува насилно , верата се чувствува со срце .
 
A

ateist

Гостин
Е како е можно бе другар Атеист , ако според тебе и многу други со исто мислење дека Исламот се појавил 6 века после Исус а овде јавно , и тоа повеќе пати викаш дека Исламот бил укинат пред 2000 години . Е дај сега те молам докажи ми како е можно да се укине нешто ако се појавило 6 века потоа ?? Значи сепак постоел нели ??
.

прочитај зошто ?
многу убаво ја имам објаснето баш таа работа !
или еве сега без цитати (ги имаш тамму да не ти правам копи пејст)
Затоа што Исламот како и сите други религии проповедаат Атеизам
поточно нашата атеистичка Суета сте ја прогласиле за " побожност " " верување " и " духовност " . ЕТЕ ЗАТОА ! Непостојат никакви ВИДЛИВИ разлики меѓу нас Атеистите и вас кој се нарекувате верници . И ние суетни и вие .
Исламот постоел отсекогаш оти е Атеизам ...Суета

ДЕФИНИЦИЈА :
СУЕТА е земски дух- идеал на смртните луѓе кој неверуваат во вечен живот , не веруваат ниту во Бог ,( ниту во Христос – бесмртната личност ),како и на сите неверници , лажни верници , декларативни верници , измамници , па затоа тежнеат да остават што поголеми траги – докази за своето постоење низ времето на земјата со ....деца , земја , пари, капитал или Достигања по кој ќе ги запаметат другите луѓе ( суетна слава ) во војни , бизнис , политика , итн итн .

Е ова е дефиницијта за суетност . И според оваа дефиниција се одредува степенот на (без)суетност на секој поединец ,на секој Закон какви меѓучовечки односи регулира , општествено уредување , достигнат степен- ниво на општествена свест кај секој поединец или генерално во општеството ..

.
.
ТОА Е ( суетата ) земски-Смртен Дух-идеал кој Бог им го дава на тие што ги казнува

Второзаконие: 29:4 Ама Господ не ви даде до денес разум за да сфатите, очи за да гледате, ни уши за да слушате.

очи заслепени од од земски богатства

уши што освен нивен интерес не слушаат ништо друго

разум.....да не водат сметка за чуства на други луѓе , да ги уценуваат Угнетуваат
.
.

Марко: 7:6 А Тој им рече: „Добро пророкуваше Исаија за вас лицемерите, како што е напишано: ‘Овој народ Ме почитува со усните, а нивното срце е далеку од Мене;.
.

Евангелие по Јован
38 за да се исполни словото, што го рече пророкот Исаија: „Господи, кој и поверува на нашата проповед? И кому му се откри Господовата рака?”

39 Затоа не можеа да веруваат, зашто Исаија уште рече: „

40 Им ги заслепи Очите, и им ги скамени Срцата; за да не гледаат со очите, за да не разбираат со срцето; и за да не се обратат - и да не ги излечам.”.
.

..
инаку во речници се наоѓа слична дефиниција :

Суета :славољубие , алчност за слава ,за почести
Суетен :славољубив-а , болна амбиција , алчност за сопствено истакнување .

.
.
.
Римјаните: 11:8 како што е напишано: „Бог им даде Дух на Мртвило, очи да не гледаат и уши да не слушаат до денешниот ден.”

ЦЕЛАТА РАБОТА Е ЕПТЕН ЈАСНА НЕМА МЕСТО ЗА НЕДОУМИЦИ !

Не видов никаде дека си дал контра аргументи , туку само потврда на моите аргументи .
смешни работи стварно .
Апостолот Павле веќе 1700 години откако постојат правослвие католицизам протестантизам не го разбрале сега ти као ќе ја спасиш ситуацуијата .

хахахах свашта на овој свет .
Еве дури да ти ја исполнат желбата од православие католицизам протестантизам ДА СЕ исфрат посланија на Павле од Нов завет ...повторно нема да ти-ви игра НИКАКВА УЛОГА.
Ништо нема да смени!
Зошто ?
Од причина што Павле само ја дава Логиката поврзаноста на нештата од стариот завет и евангелијата од новиот завет .Нема или многу малку се негови лични видувања .
Па така штом јас ја имам Логиката значи истите работи што сакам да си ги докажам пак ќе си ги докажам и БЕЗ апостолот Павле .
И мене сега не ми треба за си докажам што ми треба оти ја знам Логиката .

Еве ти го потполно истиот најсвеж ПРИМЕР дека сте Незнабошци и БЕЗ апостолот Павле

ЕВЕ ГЛЕДАЈ И ДИВИ СЕ :

На Исус НЕ МУ БИЛА Спорна ВЕРАТА на Евреите !
Дури и ги Пофалил !
Оти верувале во Еден Бог !

ЕВЕ :

Марко: 12:32 И книжникот Му рече: „Добро, Учителе, кажа според вистината дека Бог е Еден, и нема друг освен Него,

Марко: 12:29 Исус одговори: „Првата е: ‘Слушај Израеле - Господ, нашиот Бог - е единствен Господ,

ЕТЕ ГЛЕДАШ ! НА ИСУС НЕ МУ БИЛА СПОРНА ВЕРАТА НА ЕВРЕИТЕ !

Спорот бил оти НЕ ГО ПОЗНАВАЛЕ Богот за кој знаеле и во кој верувале дека постои !

ЕТЕ ТОА БИЛ СПОРОТ !

Евреите биле НЕЗНАБОШЦИ ........НЕ ГО ПОЗНАВАЛЕ БОГОТ ВО КОЈ ВЕРУВАЛЕ !

Јован: 8:55 Вие НЕ Го ЗАПОЗНАВТЕ, а Јас Го ПОЗНАВАМ . И ако речам дека НЕ Го ПОЗНАВАМ, ќе бидам лажец како и вас; но Јас Го ПОЗНАВАМ и го пазам Неговото слово.

10:14 Јас Сум Добриот Пастир: и ги ПОЗНАВАМ Моите и Моите Ме ПОЗНАВААТ Мене.

10:15 Како што Татко Ми Ме ПОЗНАВА Мене, и Јас Го ПОЗНАВАМ Мојот Татко; и Јас го давам Мојот живот за овците.



Е затоа Исус бил пратен да им го КАЖЕ кој е Единиот Бог !
За да знаат во Кого да веруваат !

еве :
Псалм: 59:8 Но, Ти им се смееш, о Господи, и им се ругаш на сите НЕЗНАБОШЦИ .


Псалм: 56:7 Плати им според беззаконието, о Боже, со гнев обори ги НЕЗНАБОШЦИТЕ !

Езекиел: 5:6 Но тој им се спротивстави на Моите наредби повеќе отколку НЕЗНАБОШЦИТЕ , на Моите закони повеќе, отколку земјите што го опкружуваат.’
.
.
.
И ЕВЕ ИСУС ИМ КАЖАЛ КОЈ Е ЕДИНИОТ БОГ :

Јован: 17:26 Им го објавив Твоето име и ќе го објавувам

Името = Надлежноста на единиот небесен Бог е МИРОТ
ЕДИНИОТ НЕБЕСЕН БОГ Е БОГ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА
МИР = БЕЗКОНФЛИКТНОСТ МЕЃУ УМНО РАЗУМНИ БИТИЈА

Е овој Бог го вознел- воскреснал Исус
и сите што веруваат во овој Бог библија им гарантира ВЕЧЕН ЖИВОТ.
.

И ПЛУС :

Осија: 1:10 А Израелевите деца ќе бидат на број како мроска песок што не може да се измери ни да се изброи. Во место каде што им зборуваат: Вие не сте Мој народ, ќе ги НАРЕЧАТ : Синови на Живиот Бог.

Исаија: 59:8 Тие не го ПОЗНАВААТ патот на Мирот, нема ПРАВДА на нивните патеки. Ги искривија своите патишта, кој тргнува по нив, НЕ го познава Мирот.

Лука: 1:35 Ангелот одговори и и рече: „Светиот Дух ќе дојде на тебе и силата на Сèвишниот ќе те осени; затоа Светото кое ќе биде родено од тебе - ќе се НАРЕЧЕ (САМ СЕБЕ И ОД ДРУГИТЕ) Божји Син.

Матеј:
27:54 А стотникот и оние, кои со него Го чуваа Исуса, откако го видоа земјотресот и сè што стана, се уплашија многу и рекоа: „Навистина, Овој беше Божји Син!”

Матеј: 5:9 Блажени се Миротворците, зашто тие ќе бидат наречени (САМИ СЕБЕ ) СИНОВИ Божји!.

Епа ако Миротворците имаат право сами себе да се наречат Синови...тогаш нивниот Небеен ТАТКО е Богот на Мирот....НЕ МОЖЕ НА МИРОТВОРЦИТЕ ТАТКО ДА ИМ БИДЕ БОГОТ МАРС = БОГ НА ВОЈНАТА

(блажени = исполнителни на Божјата Волја.....Божјата Волја е Мирот = безконфликтноста меѓу умно разуни битија )

Псалм: 16:10 Зашто нема да ја оставиш мојата душа во Подземјето, ниту ќе дозволиш твојот светец да види гниење.
Лука: 4:34 ”Ех, што имаме ние со Тебе - Исусе Назареецу? Дали дојде да нè упропастиш? Знам, Кој си Ти: Божји Светец.”

ете се гледа дека Богот што не дозволил неговиот светец да види гниење е Богот на Мирот .

ЕТЕ НЕ МИ ТРЕБАШЕ АПОСТОЛОТ ПАВЛЕ ДА ДОКАЖАМ ДЕКА НЕБЕСНИОТ БОГ Е БОГ НА МИРОТ = БЕЗКОНФЛИКТНОСТА ТУКУ СТАРИОТ ЗАВЕТ И ЕВАНГЕЛИЈАТА !

кој е Богот на Муслиманите ?
Бог на што ?
Знаат ли во кого и што веруваат или се НЕЗНАБОШЦИ (очигледно барем до сега)?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom