Скулптура со облик на ВЦ шоља: поставена па отстранета!

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Да нема недоразбирање - кој поточно, според тебе, го валка името на Шатев?
не се замарај џабе, кутрото не знае кој е Павел Шатев.
од кај да го знае пак не членувал Павел во СДСМ ))

J

Johnny Stulic

Гостин
Ne znam zosto ja trgnale ova ti e tipicen pop-art koga mozi Andy Warhol so supa od domati da napravi pari zosto nekoj nas umetnik da ne profitira od vakva ideja.

Se nema sens za umetnost vo ovaa drzava

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Жалам злато ама да ставиш ВЦ шоља на јавно место
А што требаше да стават?Сладолед на топки?
Да стават скулптури во "метрополата" Скопје кои не личат на ништо,да кажат дека е економска криза и нема доволно пари за граѓаните,а за ставање скулптури има пари и НЕМА економска криза?

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Викам ја огледало...
Ne nego nekoj "patrioti" umeshno se krijaat zad imeto VMRO i Pavel Shatev i istite gi valkaat.
Ne znam zosto ja trgnale ova ti e tipicen pop-art koga mozi Andy Warhol so supa od domati da napravi pari zosto nekoj nas umetnik da ne profitira od vakva ideja.

Se nema sens za umetnost vo ovaa drzava
А што требаше да стават?Сладолед на топки?
Да стават скулптури во "метрополата" Скопје кои не личат на ништо,да кажат дека е економска криза и нема доволно пари за граѓаните,а за ставање скулптури има пари и НЕМА економска криза?
Павел Шатев не е холивудски глумец па некој уметник да се заебава со неговото име и да го става на ВЦ шоља. Ме нервира кога се правите паметни и еманципирани а не знаете разлика помеѓу Бред Пит и Васил Чакаларов.

Штом толку се правите паметни пријавете се па името на дедо ви нека седи на следната ВЦ шоља, сите ќе имаме големо разбирање за уметникот :helou:.

Иронијата е намерна!

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
За ова им требаше шољата изгледа

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Хаха добра слика волк, само со една грешка. Нашиве се експерти за предавство а не почетници и тоа treason for dummies би имало логика само ако е напишано од тој на шољата, а овој од страна му бара автограм. :)

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Викаат целава работа со шољава била организирана од грујо за да се префрли вината на друг

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Кој тоа, анонимни извори?
Истите тие што рекоа дека пред алумина бранко пратил свои луѓе да пружаат отпор против него.

земјава ни е полна со мазохисти.

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Павел Шатев не е холивудски глумец па некој уметник да се заебава со неговото име и да го става на ВЦ шоља. Ме нервира кога се правите паметни и еманципирани а не знаете разлика помеѓу Бред Пит и Васил Чакаларов.

Штом толку се правите паметни пријавете се па името на дедо ви нека седи на следната ВЦ шоља, сите ќе имаме големо разбирање за уметникот :helou:.

Иронијата е намерна!
Не се :nerv: може за некое време и сите ќе си добиеме по некоја статуа,пошто немаат пари за нас,па ќе компензираат со СТАТУИ.
Подобро нешто,отколку ништо:toe:

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Не се :nerv: може за некое време и сите ќе си добиеме по некоја статуа,пошто немаат пари за нас,па ќе компензираат со СТАТУИ.
Подобро нешто,отколку ништо:toe:
Те разбирам де, за секоја одлука на владата опозицијата (ако ја има) и народот имаат право да реагираат онака како сметат дека е најдобро.

Шољата не е проблем како уметнички револт на одредени постапки, името на Шатев е проблем и мислам тука нема што повеќе да се дискутира.

Ако било случајно требало повеќе да се едуцираат (бидејќи е срамота да не знаеш) а ако е намерно тогаш и онака не е само обичен револт против владата и скулптурите туку многу повеќе.

Мислам се разбравме :smir:.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Еве еден текст напишан во групата која вчера ја отворив и за некои си 24 часа собра 584 членови и сеуште се зголемува...

"The great trouble with art in this country at present, and apparently in France also, is that there is no spirit of revolt—no new ideas appearing among the younger artists”

Marcel Duchamp, The Bulletin of the Museum of Modern Art,
New York, vol. XIII, No.4-5, 1946. pp. 19-21

Во време кога естетските бунтувања повеќе не предизвикуваат уметнички контроверзи, што ни преостанува? Делата веќе одамна не ја предизвикуваат Уметноста како таква! Тие денес ја предизвикуваат политиката, го предизвикуваат општеството! Иако делумно инспирирано од делата на Дишан (1) и позлатениот писоар на Левин (2), сепак "Празнење" (4) својата енергија ја црпи од провокацијата на Манцони (3). Секогаш неутралниот и неангажираниот Дишан, индифирентен кон политиката не е таткото на оваа скулптура. Физичката реалност на неговите "readymade" за Дишан беше небитна, додека Манцони (3) целосно и се предаваше на провокацијата, соочувајки не најдиректно со декаденцијата на современото општество и култура. Златната боја на WC - Школката... алузија на поплавата од бронза на ул. Македонија, или можеби на убавината на златото. Испразнето од содржина тоа нуди инстант вредност, без ангажман, без контемплација. Проектот за центарот на Скопје со инстант скулптури чија единствена вредност е што се таму, што постојат, зошто претходно ги немало! Постоењето ја субституира вредноста! Артистичкото "празнење" на Министерството за Култура врз ул. Македонија беше силно, самоволно, и предизвика на бунт! Павел Шатев, анархистот, бомбашот, внесува немир во етаблиранот поредок! Поставува скулптура без дозвола, го предизвикува законот! И потоа иронијата удира силно... иако поставена на "диво", скулптурата Празнење (4) совршено се вклопува во урбанистичкиот план на Министерството за Култура! Најсилен показател за "културата" на Министерството (според авторот), кое непочитувајки ја архитектонската логика, внесува повеќе урбанистички хаос отколку ред. Обвинувањата за "сквернавење" на името на Павел Шатев може да потекнуваат само од суштинско непознавање на неговиот лик и дело. Оставете им го името на анархистот на уметниците, кога веќе сакаат да го носат!

1. Marcel Duchamp, Fountain, 1917
http://img40.imageshack.us/img40/7264/marcelduchampfountain19.jpg

2. Sherrie Levine, Fountain (after Marcel Duchamp A.P.), 1991
http://img29.imageshack.us/img29/3337/sherrielevinefountainaf.jpg

3. Piero Manzoni, Artist's shit (Italian Merda d'artista), 1961
http://img33.imageshack.us/img33/1334/pieromanzoniartistsshit.jpg

4. Павел Шатев. Празнење, 2009
http://img37.imageshack.us/img37/6112/44491995666153376910403.jpg
http://img39.imageshack.us/img39/4156/44491995666253376910403t.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/8374/n1672476806565795521085.jpg
Тука

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Обвинувањата за "сквернавење" на името на Павел Шатев може да потекнуваат само од суштинско непознавање на неговиот лик и дело. Оставете им го името на анархистот на уметниците, кога веќе сакаат да го носат!
ВАУ! Го поставиле името на Павел Шатев во знак на почит.
:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Те разбирам де, за секоја одлука на владата опозицијата (ако ја има) и народот имаат право да реагираат онака како сметат дека е најдобро.

Шољата не е проблем како уметнички револт на одредени постапки, името на Шатев е проблем и мислам тука нема што повеќе да се дискутира.

Ако било случајно требало повеќе да се едуцираат (бидејќи е срамота да не знаеш) а ако е намерно тогаш и онака не е само обичен револт против владата и скулптурите туку многу повеќе.

Мислам се разбравме :smir:.
Ти миличок од цела шоља за плочката се фати:)

Kajgana Shop

На врв Bottom