Влада Vs. ЕВН , дали се согласувате со политиката на владата?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување

Дали мислите дека владата води разумна политика во спорот со ЕВН?

• Да, апсолутно се согласувам со владата

Гласови: 38 55,9%
  • Да, сепак во интерес на надворешниот углед и инвеститорската клима треба да отстапи од сегашните поз

Гласови: 5 7,4%
  • Не, ЕВН е во право

Гласови: 21 30,9%
  • Друго, наведи во коментар

Гласови: 4 5,9%

• Вкупно гласачи
    68
Сеуште наивно мислиш дека ЕВН ќе тужи само за да не го плати наводниот долг од околу 107 милиони евра ?

Ти мириса ли ситуацијава на нова Окта ?

Ајде пак ќе ти објаснам. Разликата помеѓу овој случај и Окта се состои во тоа што: тука според договорот оштетена страна е ЕЛЕМ(значи Македонија) а тогаш беше ОКТА. Во случајот со ОКТА се тужевме со нив за да се утврди дали Македонија и должи на ОКТА или не, а овдека спорот е обратен дали ЕВН и должи на Македонија или не.

После твоево запињање ко вол за слама и покрај сите аргументи што ти ги изнесов јас добивам 2 заклучоци. Или си ти пратен од ЕВН, или од СДС или па тераш инает.

Ајде пак ќе ти објаснам. Разликата помеѓу овој случај и Окта се состои во тоа што: тука според договорот оштетена страна е ЕЛЕМ(значи Македонија) а тогаш беше ОКТА. Во случајот со ОКТА се тужевме со нив за да се утврди дали Македонија и должи на ОКТА или не, а овдека спорот е обратен дали ЕВН и должи на Македонија или не.
Сепак сеуште стоиш на наивниот став, и наместо за суштината се фаќаш за формалности....што апсолутно е твое право, исто како што и мое право е да верувам дека портокаловото слепило не ти дава да ја воочиш сличноста во двата случаи каде што Македонија поради неукост од толкување на меѓународни договори (за чиј спор се надлежни меѓународните судови), на добар пат е по втор пат да исплати енормна сума на пари.
Единствената разлика може да биде
Единствена разлика би можела да биде во сумата која ќе биде приморана да ја исплати или компензира. Ако во случајот окта се олеснивме за некаде 40 милиони евра, во овој случај сумата би била далеку повисока.
После твоево запињање ко вол за слама и покрај сите аргументи што ти ги изнесов јас добивам 2 заклучоци. Или си ти пратен од ЕВН, или од СДС или па тераш инает.
Овој пат ќе ја прескокнам ова бедна провокација, а заклучокот ќе го оставан на твојата бујна фантазија.

Сепак сеуште стоиш на наивниот став, и наместо за суштината се фаќаш за формалности....

Правото не е формалност, се надевам дека го сфаќаш тоа. Оштетена странка е Македонија и одлуката може да биде само во правец дали ЕВН ќе плати 200 милиона, помалце или воопшто нема да плати.

Потоа во друг процес може да бара ЕВН пари за нарушен углед ама не можат тука да добијат повеќе од неколку милиони евра.

Јас повеќе му верувам на правото него на неписмените новинари али за тебе изборот е твој.

Не знам кој е во право, не сум го читал договорот и анексот, а и да го прочитам можда пак нема да знам кој е во право.
Ако владата мисли дека е во право нека тера понатака. Но ако се случи Македонија да биде доведена во ситуација да плаќа вакви суми кои се споменуваат како отштета на ЕВН тогаш владата ќе мора да си ја понесе одговорноста. Затоа нека мислат добро што прават.

Тужбата во Вашингтон - на стаклени нозе
Автор: Александар С. Димковски

Арбитражата во Вашингтон е ѓаволски тешка работа, но изгледите на Македонија да го добие спорот се повеќе од реални, сметаат експертите.

ЕВН Австрија вчера соопшти дека покренала постапка против Македонија пред меѓународниот Арбитражен суд во Вашингтон. Ова е втор случај странски инвеститор да ја тужи Македонија на меѓународниот суд откако ОКТА пред неколку години го доби случајот во Париз и доби отштета од 40 милиони долари. Залогот сега е многу поголем. Тужбата на ЕВН се заснова врз договорите за заштита на инвестициите меѓу Република Македонија и Република Австрија.

- Ќе бараме компензација на сите досега направени штети. Износот ќе биде дополнително утврден. Ние сме бизнис-компанија и сакаме да ја работиме нашата работа, но досегашните постапки на ЕЛЕМ нè принудија на ваков потег. - вели Гинтер Офнер од ЕВН Австрија. Експертите кои ги консултиравме сметаат дека нема простор за загриженост за државата.

Основна работа е што спорот помеѓу ЕВН и ЕЛЕМ е трговски спор, за кој се надлежни македонските судови. Впрочем двете страни за ова и се договориле. Единствена арбитража надлежна за ваков случај е домашната арбитража при Стопанската комора на Македонија, велат нашите извори.

За постапка во Вашингтон треба многу силни аргументи, како национализација на компанијата, експропријација, оневозможување на право на жалба, неповикување на рочиште, дискриминаторски однос и слично. Во овој случај нема такво нешто. Не може да се тврди дека судската постапка е дискриминаторска, а таа не дошла до крај, тврдат експертите. Според нив со ова се врши притисок врз државата за да се постигне договор. Од ЕВН Австрија сметаат дека сè уште има можност да се спречи уште поголема штета.

- Арбитражата не ја исклучува можноста за решение. ЕВН досега нема добиено предлози за решение од која било страна во спорот надвор од судот, ниту била заштитена од неоснованите побарувања - ни изјави Офнер.

Иако важи за високопрофесионално тело, сепак не се исклучува можноста и за политичко влијание врз судот, велат експертите.

Во членот 42 (1) од Конвенцијата на Судот се вели: Трибуналот ќе одлучи во врска со спорот во согласност со законските правила кои се договорени помеѓу странките. Во отсуство на вакви договори судот ќе ги примени меѓународните правила. Во случајот со ЕЛЕМ и ЕВН постои меѓусебен договор каде се регулирани правата и обврските, тврдат правниците.

Од извори блиски на ЕРВЕ од Германија, која исто така беше заинтересирана за купување на ЕСМ, ни изјавија дека се повлекле и не сакале да преземат ризик токму заради проблемот со наплатата на старите долгови. Нивно мислење е дека се работи за утка на консултантите.

Македонија има потпишано околу 40 билатерални спогодби со различни држави кои меѓу другото се потпишуваат и како заштита и чадор за странските инвеститори. Со самото тоа Македонија се обврзува дека прифаќа да се суди со секој инвеститор, во случајот ЕВН Австрија, што ќе оди во Вашингтон. Тоа е израз на висока демократска култура, велат експертите. Земјите од јужна Америка на пример не прифаќаа никаква арбитража.

Постапката пред судот во Вашингтон ја водат тројца врвни експерти, од кои еден избира Македонија, еден Австрија и за третиот двете странки треба заеднички да се договорат.

Најновата пресуда на судот се однесува на спор помеѓу израелски инвеститори и Чешка, каде што судот после 5 годишен процес се прогласи за ненадлежен. Генерално земено постапките траат неколку години, а адвокатските трошоци се големи и за двете страни. Најкарактеристичен случај каде што меѓународната арбитража пресудила против државата е во САД, кога второстепениот суд го задолжил инвеститорот да даде кауција од 600 милиони долари само за да има право да поднесе жалба. Во Македонија секој може да се жали за сè и сешто пред судовите и тоа е бесплатно.

Австријците очекуваат праведен третман кон ЕВН

Кај австриската влада постои надеж дека ќе има праведно решение во спорот меѓу ЕВН и ЕЛЕМ и дека австриската компанија ќе има праведен третман како инвеститор во Македонија.

Ова го рече Алојз Краут, амбасадор на Австрија во земјата, кој вчера одржа трибина во Прилеп на тема „Акција за Европа“. Според Краут, кај нивната Влада сè уште постоела надеж дека ќе се најде компромисно решение за спорот меѓу ЕВН и ЕЛЕМ.

- Се надеваме, со оглед на тоа дека ЕВН поднесе жалба до Апелацискиот суд, дека ќе биде прифатена жалбата и ќе се донесе вистинската одлука. Она што јас можам да го кажам е дека на 30 април до македонската влада доставивме писмо потпишано од шест амбасадори, при што реагиравме на пропустите што беа направени во судскиот процес, кој беше воден надвор од сите стандарди - рече амбасадорот Краут.

Ка.М.

http://www.novamakedonija.com.mk/De...=2&fCat=1&EditionID=394&top=1&ArticleID=24622

Германците не ја купиле ЕСМ баш заради тоа шо у договорот имало да се наплатат долгови ..... а ЕВН го прифанале тоа ... Нивен Проблем ,....

целава работа е фарса...манипулира Гвујо со народот....

Да им објавиме војна на сите, и да си ја повратиме империјата!!!

Напишано од realen_07Сепак сеуште стоиш на наивниот став, и наместо за суштината се фаќаш за формалности....што апсолутно е твое право, исто како што и мое право е да верувам дека портокаловото слепило не ти дава да ја воочиш сличноста во двата случаи каде што Македонија поради неукост од толкување на меѓународни договори (за чиј спор се надлежни меѓународните судови), на добар пат е по втор пат да исплати енормна сума на пари.
Е реален за да не речеш дека портокаловото слепило и мене ме зафатило овој пат мислам и јас дека имаш право.Само можеби и нее неукост туку можеби Гвујо и тука гледа некоја зделка.Откако Македонија ќе го изгуби спорот (а и да го добие) ќе има многу пазарења.Тука ќе има големи пари.Јас лично мислам дека и ова од владата е пукање со ќор-фишек.Добро мие познат начинот на кој е продадено старотоЕСМ и мислам дека ЕВН оди на сигурно.Не држат обвинувањата на форумов од некои дека ЕВН исклучувала цели населби па дека снемало струја ваму онаму итн.Значи сепак ние си играме со оган.А експертите?Кој се експертите?Можеби В.Чинговски или Ф.Бесими?Или можеби Весна Борозан која одма по продажбата е назначена за амбасадор во Австрија?Веќе сме разговарале за експерти .Кај нас сето е ЕХПЕРТ до ЕХПЕРТ и стално на крајот го кркаме подолгиот.

Ќе ве замолам, некој да објасни во 5-6-7 реченици, кратко и новинарски, во што е проблемот со ЕВН???

Mislam deka Batkata Cingovski stanuva degutanten( batkata od ELEM).Site granici gi pominuva na odnesuvanje.Se faka na zlatnata kokoska EVN ,pa kako lihvari nedokvakani kopat po poveke pari.Prvo bese deka dolzat okolu 80-90milioni evra, od razdolzuvanjeto pomegu ELEM i EVN.Otkako i ministri od vladata se proiznesoa deka dogovorot so EVN e regularen.Deka EVN ne dolzi ama bas nisto.Sega otkako ne uspeaa.Lihvarite sega pokazuvat 20milioni EVRA ne plateni fakturi sprema ELEM.Utre i ova ke pomine so pobivanje od strana na EVN ili nekoja revizorska kuka.Pa pak odnovo so nekoja nova faktura so pomal iznos ,samo da zemat plus parice.Rabotava ispaga reket od drzavata sprema EVN.Sepak denes vo era na globalizacija ova ne pominuva.Uste poveke zborovite deka ova e Makedonska drzava so Makedonski zakoni i tocka.Istiot treba prvo da znae deka EVN e prodaden so megunaroden dogovor kade vo dogovorot ne pisuva deka edinstven sud ke bide Makedonskiot.Postojat i megunarodni sudovi kako na pimer Londonskiot sud.Primer OKTA i ostetata sto ja plati Makedonija.Znaci govorot na Cingovski ne drzi .Cingovski ne se zatskrivaj zad zborovite : Ako gresam ke si dadam ostavka.Ne batka ako zgresis i ako platime nie kako drzava ,togas ke treba osven moralna odgovornost da se bara i krivicna odgovornost od tebe licno.Nemoj samo da popuvas ,tvojata inatenje za nas graganite prestavuva odbivanje od nasi dzebovi.Zato mislam deka ovaa hajka protiv EVN da prestane.

Ovde e samo reket drzaven vrz stranska investicija.Nisto poveke batka .
Sto ne se tuzea so SVEDMILK ,samo tamu tvojot rabotodavec Gruevski delese pari.Kade e taa silna policija vlada sudstvo da go apsat Sveganecot.Tuku go pustija da si odi doma kako da ne bilo noisto.A rabotodavec te narekov bidejki mora da si se ofajdil od ovaa idiotska vlast.I so okta dobro se ispazari tvojot premier,mora Grcite da mu oprostuvat del od parite bidejki potpisot bese na pastirot tvoj idealen.

I EVN ne dolzi nisto na ELEM a uste pomalce na Makedonija.Lugeto si dojdoa ,si kupija i sega se firma so rezultati.Nema da navlleguvam deka Nikolce sakase toj da si ja prodava .Otkako ne mu uspea da ja stopira so partiskite aktivisti od SVETLINA sega moze samo da im go rusi mirot EVN.Uste i za SVETLINA da se znae deka se ukina odma posle izborite 2006 bidejki moraa da se vrabotuvaat kako zasluzni kadri na ovaa vlast

Mislam deka Batkata Cingovski stanuva degutanten( batkata od ELEM).Site granici gi pominuva na odnesuvanje.Se faka na zlatnata kokoska EVN ,pa kako lihvari nedokvakani kopat po poveke pari.Prvo bese deka dolzat okolu 80-90milioni evra, od razdolzuvanjeto pomegu ELEM i EVN.Otkako i ministri od vladata se proiznesoa deka dogovorot so EVN e regularen.Deka EVN ne dolzi ama bas nisto.Sega otkako ne uspeaa.Lihvarite sega pokazuvat 20milioni EVRA ne plateni fakturi sprema ELEM.Utre i ova ke pomine so pobivanje od strana na EVN ili nekoja revizorska kuka.Pa pak odnovo so nekoja nova faktura so pomal iznos ,samo da zemat plus parice.Rabotava ispaga reket od drzavata sprema EVN.Sepak denes vo era na globalizacija ova ne pominuva.Uste poveke zborovite deka ova e Makedonska drzava so Makedonski zakoni i tocka.Istiot treba prvo da znae deka EVN e prodaden so megunaroden dogovor kade vo dogovorot ne pisuva deka edinstven sud ke bide Makedonskiot.Postojat i megunarodni sudovi kako na pimer Londonskiot sud.Primer OKTA i ostetata sto ja plati Makedonija.Znaci govorot na Cingovski ne drzi .Cingovski ne se zatskrivaj zad zborovite : Ako gresam ke si dadam ostavka.Ne batka ako zgresis i ako platime nie kako drzava ,togas ke treba osven moralna odgovornost da se bara i krivicna odgovornost od tebe licno.Nemoj samo da popuvas ,tvojata inatenje za nas graganite prestavuva odbivanje od nasi dzebovi.Zato mislam deka ovaa hajka protiv EVN da prestane.

Ovde e samo reket drzaven vrz stranska investicija.Nisto poveke batka .
Sto ne se tuzea so SVEDMILK ,samo tamu tvojot rabotodavec Gruevski delese pari.Kade e taa silna policija vlada sudstvo da go apsat Sveganecot.Tuku go pustija da si odi doma kako da ne bilo noisto.A rabotodavec te narekov bidejki mora da si se ofajdil od ovaa idiotska vlast.I so okta dobro se ispazari tvojot premier,mora Grcite da mu oprostuvat del od parite bidejki potpisot bese na pastirot tvoj idealen.

I EVN ne dolzi nisto na ELEM a uste pomalce na Makedonija.Lugeto si dojdoa ,si kupija i sega se firma so rezultati.Nema da navlleguvam deka Nikolce sakase toj da si ja prodava .Otkako ne mu uspea da ja stopira so partiskite aktivisti od SVETLINA sega moze samo da im go rusi mirot EVN.Uste i za SVETLINA da se znae deka se ukina odma posle izborite 2006 bidejki moraa da se vrabotuvaat kako zasluzni kadri na ovaa vlast

Што си купија бе?Си купија 200 милиони евра за 180?Па кај го има тоа некој да купи 200 милиони за 180 милиони?Или само овие од ЕВН се паметни тоа да го направат.Сега треба сите што учествуваа да го состават договорот и што го потпишаа,дури и од обете страни правец Шутка на освежување меморија.Па да видиме кој продал некому 200 милиони евра за само 180 милиони.И тоа дали оние кој платија 180 милиони евра превзедоа некакви обврски,а не ги исплнуваат.:toe:

Што си купија бе?Си купија 200 милиони евра за 180?Па кај го има тоа некој да купи 200 милиони за 180 милиони?Или само овие од ЕВН се паметни тоа да го направат.Сега треба сите што учествуваа да го состават договорот и што го потпишаа,дури и од обете страни правец Шутка на освежување меморија.Па да видиме кој продал некому 200 милиони евра за само 180 милиони.И тоа дали оние кој платија 180 милиони евра превзедоа некакви обврски,а не ги исплнуваат.:toe:

Ne znam zasto sakate da se razmetnuvate so brojki.Ednostavno pred 3 meseci se prodade kompanija koja vredi 35 milioni evra za 1 dolar.Momentalno se otpisuvat dolgovite na site zagubari koj se vo drzavna sopstvenost.Sega prasanje zasto?Dolgovite se otpisuvaat poradi ponatamosna prodazba na zagubarite.Odgovorot e lesen.Vo Makedonija nikoj ne doaga zatoa sto e opien od nasive politicari tuku za da kupi nesto eftino i da go restartira.Znaci EVN i dr.kompanii imaa isti uslovi na tenderot.EVN pobedi so ponudata i tuka veke nema diskusija.Istoto bese so Telekomot ,Feni,Okta i red dr.firmi.Ako sakame da bideme realni celava situacija so EVN e samo mesanje na politikata vo biznisot.Premierot bi sakal preku uceni da naplati nesto bidejki togas bese opozicija.Togas po taa logika ke treba se sto e prodadeno na stranci vo R.Makedonija da se nacionalizira,lugeto koj gi prodavale da se odnesat vo Idrizovo kako sto predlagas.I nie site ovde sto sme na forumot da go prevzememe upravuvanjeto so R.Makedonija.Samo ne se tepajte za funkcii,mesto ke ima za site.Bidejki site politicari sto ne vodea vo izminative 17 godini ke bidat vo zatvor.Zarem ne vi lici ova na CAVES

Ne znam zasto sakate da se razmetnuvate so brojki.Ednostavno pred 3 meseci se prodade kompanija koja vredi 35 milioni evra za 1 dolar.Momentalno se otpisuvat dolgovite na site zagubari koj se vo drzavna sopstvenost.Sega prasanje zasto?Dolgovite se otpisuvaat poradi ponatamosna prodazba na zagubarite.Odgovorot e lesen.Vo Makedonija nikoj ne doaga zatoa sto e opien od nasive politicari tuku za da kupi nesto eftino i da go restartira.Znaci EVN i dr.kompanii imaa isti uslovi na tenderot.EVN pobedi so ponudata i tuka veke nema diskusija.Istoto bese so Telekomot ,Feni,Okta i red dr.firmi.Ako sakame da bideme realni celava situacija so EVN e samo mesanje na politikata vo biznisot.Premierot bi sakal preku uceni da naplati nesto bidejki togas bese opozicija.Togas po taa logika ke treba se sto e prodadeno na stranci vo R.Makedonija da se nacionalizira,lugeto koj gi prodavale da se odnesat vo Idrizovo kako sto predlagas.I nie site ovde sto sme na forumot da go prevzememe upravuvanjeto so R.Makedonija.Samo ne se tepajte za funkcii,mesto ke ima za site.Bidejki site politicari sto ne vodea vo izminative 17 godini ke bidat vo zatvor.Zarem ne vi lici ova na CAVES

Прикажана вредност е едно,а пари се друго.Вредноста на компанијата ЕСМ беше проценета на 220 милиони евра од кој ЕВН си врати 30-40 милиони по извршената сомнителна ревизија,а парите кој ги должат граѓаните и фирмите изнесуваа уште дополнителни 200 милиони евра (кеш) и од нив ЕВН никогаш не се откажа,па ги наплаќа и по судски пат,значи си ги собира назад на своето конто.Јас мислам дека досега има собрано 180 милиони евра од граѓани и фирми кој должеа на ЕСМ,или точно онолку колку што дадоа на почетокот за да ја купат ЕСМ.Доколку се откажеа од тужби и наплати работата ќе беше друга,ама сега е веќе доцна за тоа.Знаеш и сам дека ЕВН исклучуваше и не приклучуваше нови приклучоци доколку некој само со иста адреса на должникот не го подмирил долгот,без разлика дали тоа лице е сосем друга особа?Јас,а сигурно и многумина други во земјава сме имале таков проблем.ЕВН најпрвин си ги наплати долговите од нас затоа што стариот должник починал,за да пристапи кон нов приклучок на сосема друга локација каде имавме поднесено барање.Каде се тие пари,или треба да си ги собере до цент само ЕВН дури и од лица кој никогаш немале никаков долг кон ЕСМ,затоа што некој покоен должник случајно живеел на иста адреса со подносителот на новото барање кое се однесува на сосема друга локација?Значи работата е кристално јасна и нема што тука да се дрнда,дека монополот на ЕВН бил оштетен кога треба да се соочи со лавина тужби токму за вакви или слични работи од каде успеа и сеуште успева да собира пари,дури и од невини граѓани кој никогаш немале никаков долг кон некого.:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom