Протести на основци и средношколци

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Со јајца против екстерното оценување

Сега протестираат и основците и средношколците
Жаклина Хаџи-Зафирова
Со фрлање јајца и извикување пароли „долу Влада“, основците и средношколците од повеќе училишта вчера уште од раните утрински часови протестираа пред Министерството за образование и наука, барајќи и тие како и матурантите да бидат ослободени од екстерните тестови. Некои од учениците биле заклучувани во училиштата, па морале да чекаат голем одмор за да дојдат пред Министерството за да го искажат својот револт поради екстерните тестови.

Тие тврдат дека никој не ги известил за екстерните тестови за што им било кажано пред неколку дена. Но, најреволтирани се од фактот што предметите кои ќе ги полагаат треба да ги научат за само неколку дена пред полагањето. Дури најавија дека е можно да ги бојкотираат тестовите ако Министерството продолжи со својата политика по секоја цена да се реализира екстерното проверување на знаењето на учениците.

Ставот на Министерството вчера не омекна под налетот на канонадата од јајца што беа фрлани кон Министерството ниту, пак, од свирежите на учениците. Тие го повторија ставот - екстерно оценување ќе има и - точка.
Пред зградата на Министерството вчера се собраа околу двесте основци и средношколци, а дел од нив рекоа дека имаат поддршка од своите наставници за да дојдат на протести. На притисоци се пожалија од средното „Васил Антевски-Дрен“ и Основното училиште „Војдан Чернодрински“, кои велат дека ги заклучувале за да не одат на протести.

„Немаме од каде да учиме, бидејќи немаме книги, а за полагањето на овие тестови ни кажаа пред пет-шест дена“, вели Перкан Асановски од ГУЦ „Здравко Цветковски“. Средношколецот Емил Попов се жали дека им дале малку време за учење. „Вчера добивме информација дека на 30 мај ќе ни кажат што ќе полагаме. Зошто не ни ги дадат на четири пати да ги полагаме тестовите како што правиме на тримесечјата. Немаме време книга од 200 страници да учиме само за пет-шест дена! Не е добро да ги тестираат наставниците преку нас“, вели Попов.

Протестот се вжештуваше како што пристигнуваа нови ученици и им се придружуваа на учениците, додека во меѓувреме полицајците ги дисциплинираа да не фрлаат со јајца и ги истиснуваа кон соседниот парк.

„На нас, основците, не ни кажаа дека ќе полагаме. Можеби има некаков друг начин да бидат проверени оценките. Ако сакаат, нека доаѓаат на часови да гледаат како учиме“, вели една ученичка од Основното училиште „11 Октомври“.

На протестите се појави и Кирил Спировски, претставник од Средношколската унија, која пред неколку дена застана зад протестите на матурантите, но вчера се оградија од учениците кои протестираа пред Министерството, бидејќи тие, наводно, „знаеле дека ќе бидат тестирани“.

Во Министерството за образование тврдат дека екстерно оценување мора да има. „Екстерното проверување на учениците од четврто до осмо и учениците од средно ќе има за да се утврди професионалното однесување и објективното оценување на наставниците. Тоа е регулирано со законот и со подзаконските акти“, изјави раководителот за основно и за средно образование, Љупчо Спасовски. Тој апелираше до директорите, наставниците и до родителите, учениците да се вратат онаму каде што им е местото, а тоа е во клупите. Според него, единствените „структури“ кои се против екстерното оценување се директорите, кои се слаби раководители и менаџери, потоа слабите наставници и родители кои се научени нивните деца да добиваат оценки без знаење, како и учениците кои добиваат оценки без да научат. „Но тоа е помала група“, рече тој.

Спасовски не верува дека некој ученик или наставник не знае за екстерното оценување, бидејќи самиот тој вели дека ги известил за оценувањето уште во септември, во почетокот од учебната година. Сепак, тој не знаеше да каже кога би требало учениците да знаат кои предмети полагаат, бидејќи, како што кажа, „тоа го пишувало во измените на Правилникот за екстерно оценување“. Сепак, медиумите не се запознаени со овие измени.

Директорите во училиштата велат дека најдоцна до 15 мај очекуваат да ги добијат списоците со распоредот за полагање од страна на Министерството за да одредат која паралелка по кој предмет ќе биде оценувана. Сепак, од Министерството не кажуваат како ќе се изведува тестирањето во оние училишта каде што нема компјутери ниту, пак, откриваат кој и како ќе ги оценува тестовите кои учениците би требало да ги полагаат електронски. Тестирањето засега се знае дека ќе биде рачно во повеќето основни училишта каде што нема поставено компјутери, а електронски ќе се изведува само во средните училишта. Но, и тука има шанси да се појават проблеми, според кажувањата од некои училишта, какви што имало за време на поединечни пробни тестирања на екстерното оценување кога паднал компјутерскиот систем, па не можело да се изведе тестирањето.

utrinski

добро бе....``долу влада`` од деце помеѓу 11 и 14 години...

протести потикнати од губење часови,...ц ц ц ц.

треба ли некој да одговара за ова? знаат ли родителите дека нивното 11 годишно дете ( на тв вчера ми идеше да заплачам кога а1 интрвју праеше со дете од 5 одд) сака да ја падне владата што се дрзнала да го провери неговото знаење а со тоа и работата на наставникот????

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Мамата нивна вчера од Градска сум идел пешки до работа ради тоа дечиштата. А јајца фрлаат ко од нивни кокошки да се, а луѓе за леб немаат пари. Ебати и родители и домашно воспитување

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Абе дечурлана кои не учат и биле научени со врски да поминуваат, сега штрајкуваат.

Од такви неуки, кои утре со врски ќе добијат универзитетски дипломи, Македонија ќе пати. Повеќето од СДС така завршија школи и факултетии и неги бидува за ништо.

Затоа, само строго со школството и треба солидно учење на потребни работи. И јас сум за елиминација на претерани училишни градива, но она што е суштествено за една материја, треба да се научи! Како после Македонија ќе се развива?

После ќе имаме дебили како ова комуњариве немакедонски, па ќе велат дека сме “антички Македонци“, демек живееме во антика, а не знаат што е тоа.

Мамата нивна вчера од Градска сум идел пешки до работа ради тоа дечиштата. А јајца фрлаат ко од нивни кокошки да се, а луѓе за леб немаат пари. Ебати и родители и домашно воспитување
Кој нема пари за леб во Македонија? Гледаш ли по улицине, 80% од народов се дебели ко американцине со мевои и гозои пушчени :toe:

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
ова ме потсети на времето кога бев во основно па и средно, на неколку наврати на час ќе дојдеше инспектор ( посебно почесто во основно кога бев) и инспекторот ке оценуваше работата на наставникот на часот вклучително и проверка на знаењето на учениците. во 7 оделение на крај на година неколку дена пред крајот им каза дека ќе испитуваат по македонски јазик, наставникот ни даде 3 дена слободни за да се спремаме за македонски за цел материјал вклучително и граматика......како на нас во тие доцни 80 години не ни текна да излеземе на штрајк и демонстрации се прашувам, глупави ли бевме???

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Да бевте вие средношколци немаше да штрајкувате?
Ај не тресете. Сега сте возрасни и ве здоболе за средношколците. Да бевте и вие средношколци ќе бевте во толпата што штрајкува. Тие си имаат мака нека штрајкуваат ако им пречат тестовите. А и ги подржувам. Зашто? Затоа што донесуваат од министерствата екстерни тестови да се полагаат, а уште ни самите тие не знаат како треба да ги спроведат тестовите. И ќе го разрешат тоа на 9ти јуни и на 10ти ќе им дадат на децата тестови.
Што се децава т.е ученициве во Македонија бели глувчиња па секоја година да се експериментираат нови и нови тестирања. Нашиов образовен систем е катастрофа. Се донесуваат измени кога ќе им текне, сега вака а утре ќе се предомислат па ќе сменат.
Кога се запишав прва година бев по нова програма, па идната година тие што се запишаа и тие беа по нова, па после ние ќе полагаме матура, па ај не следната генерација, па ај не таа него другата. Па дури откако јас матурирав па и дипломирав се донесе државната матура значи 4 години каснеа. До 1 јуни ние 4 години не знаевме што не очекува. Исто е и со факултет сум по нова програма кредит трансфер систем, кој барем кај мене се спроведува некои си 50% а на државниве факултети ни 5% на пола факултети. Јас со правен сум 3 години, така била програмата по болонската декларација. Затоа кога пробувавме со колеги да се запишеме на постдипломски во други држави ни бараа повеќе кредити т.е да имаме уште една година.
Министерството за образование донесува закони само писмено, не размислува дали тоа може во пракса да се исполни.

Нека штрајкуваат.
Точно дека не им доликува на децата да извикуваат политички пароли и да маваат со јајца. Ама од кај тоа го научиле? Од нивните родители!!!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ги запазивте ли изјавите на децата ...
едно кажа дека и психологот или педагогот незнам не сум сигурен кој .. им рекол да одат и ги подржил ... едно рече и директорот ...

а доста е на 5деца да им го кажеш тоа ... школските мангупи ... и сите ќе испаднат само колку на школо да не одат ... :toe:
едно девојче го прашаа зошто си тука ... рече за да не одам на школо ...

сепак за изјавите на децата кои педагогот и директорот им рекле одете ... треба да се испита кои се тие педагози и директори кои ги праќаат децата на штрајк непромислено и подршка им даваат ..

Член од
4 април 2009
Мислења
1.311
Поени од реакции
21
Кој се - зарем не знаете,дајте ве молам - една изјава со победата на Горги Иванов - ,,на Мекедонија бог да им е на помош,,(само штета што некој политичари во земјава не можеа да свата дека ова парче свето земја е од памтивек на ,,грифинот,,така е денес,така ке биде во иднина.Што побрзо го сватат ова тоа подобро за сите нив - поздрав (највеке мразам кога деца се злоупотребуваат )

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
Раководителот на секторот за основно и средно образование Љупчо Спасовски, не верува дека некој наставник или ученик не знае дека ќе се спроведе екстерното оценување, бидејќи Законот е во сила од јуни 2008 година.
- Сите директори лично се запознаени дека ќе има екстерно проверување уште во септември минатата година. Екстерно проверување на знаењето за учениците од четврото до осмо одделение и учениците од прва до трета година во средните училишта ќе има оваа учебна година. Тоа е регулирано со Законот и сите подзаконски акти - изјави Спасовски. Тој, апелира до директорите на училишта, наставниците и професорите и до родителите, учениците да се вратат таму каде што им е место, во клупите, бидејќи во согласност со законот учебната година трае 180 наставни дена и таа завршува на 10 јуни.
- Кога станува збор за екстерното проверување на знаењето на учениците, има одредена структура која е против тоа, а тоа се директорите кои се слаби раководители, слаби менаџери во училиштата, наставници кои се слаби наставници, родители кои се научени нивните деца да добиваат оценки без знаење и ученици кои се научени да добиваат оценки без да научат. Тоа е мала група кои се против екстерното проверување - напомена Спасовски.

Вчерашните протести не беа поддржани ниту од Средношколската унија на Македонија, бидејќи како што изјави нејзин претставник, учениците кои протестираа пред Министерството за образование, биле добро информирани дека ќе полагаат екстерни тестови
- Повеќето од учениицте кои се дојдени на протест воопшто и не знаат за што протестираат. Се оди само на губење на часови - изјави претставникот на Средношколската унија.

Член од
24 ноември 2008
Мислења
1.035
Поени од реакции
44
ова ме потсети на времето кога бев во основно па и средно, на неколку наврати на час ќе дојдеше инспектор ( посебно почесто во основно кога бев) и инспекторот ке оценуваше работата на наставникот на часот вклучително и проверка на знаењето на учениците. во 7 оделение на крај на година неколку дена пред крајот им каза дека ќе испитуваат по македонски јазик, наставникот ни даде 3 дена слободни за да се спремаме за македонски за цел материјал вклучително и граматика......како на нас во тие доцни 80 години не ни текна да излеземе на штрајк и демонстрации се прашувам, глупави ли бевме???
По се изгледа глупи бевме ! или не ?? ама колку што се сеќавам психолози немаше тогаш, а и Шамарите беа како воспитно поправни мерки дозволени и прифатени :)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Како Груевски ќе донесе странски инвеститори кога имаме неписмена младина?

СрбоЛегенда

Сами против свих
Член од
24 декември 2008
Мислења
2.694
Поени од реакции
123
По се изгледа глупи бевме ! или не ?? ама колку што се сеќавам психолози немаше тогаш, а и Шамарите беа како воспитно поправни мерки дозволени и прифатени :)

:toe:Проверено и докажано средтство за дисциплина.

Х

Ханзо

Гостин
Срамота, неписмена дечурлана. Секоја година се напатени бели глувчиња и секоја година протестираат за правото на неписменост. Па уште долу влада?! Каде летате бре? Ајде на губење часови урааа!
Воопшто не ме чуди што наставниците ги поддржуваат, па тие најмногу ќе настрадаат од екстерното тестирање, ќе се видат подарените и купените оценки.

noodle ®

Teetleh
Член од
3 декември 2005
Мислења
1.527
Поени од реакции
257
Неписмана дечурлана, така? Истата која сомнително ја добила оценката, сомнително и ќе го положи испитот. Истата која сомнително ќе заврши факултет, и сомнително ќе се вработи.

Губење на часови, тоа е оправдувањето. Нормално, нели на никого не смее ништо да му смета во државава. Ако не можеш десетгодишник да го наречеш комуњар, наречи го уличар. Проста аналогија.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Децата што викаат доле влада и што маваат со јајца се неписмени дечурлана, а возрасните што викаат доле влада и маваат со јајца се интелектуалците?
Од кај ги научиле децата тие работи? Од кај знаат така да штрајкуваат? Од секојдневните штрајкови кои се даваат на вестите. Секој втор ден во Македонија се штрајкува. А штрајкуваат нивните родители, нивните блиску луѓе.

Пред неколку години баш интеректулаците односно професорите низ основните и средните училишта штрајкуваа три недели и децата не одеа одеа на настава. Децата си го помнат тоа сега си ги бараат своите права. И имаат право бе. Зашто кај нас секој си штрајкува за што сака. Така сме си научени. Секоја година има штрајкови во образованието.

Што ги окривувате децата? Најмалку се тие виновни. Виновни се тука според мене пред се министерството за нивната глупава политика во образованието последниве 10тина години каде се воведуваат секој втор ден нови закони без претходно да се увиди дали е возможна нивна реализација. Виновни се родителите за нивното воспитување проследено со политика, каде им ја полнат главата на децата со политика од најмала возраст намерно или ненамерно. А потоа се виновни и професорите што немаат гз да излезат и да се спротивстават на овие тестови, кои не им се допаѓаат него се кријат зад овие протести на учениците.
Децата не се виновни, бидејки тие секогаш се под влијание на некој или некои други лица.

По сите овие штрајкови што ги има секоја година во сферата на образованието се согледува само нефункционирањето на образовниот систем во Македонија. Колку сме само заостанати спрема другите земји во ова сфера.

Kajgana Shop

На врв Bottom