За Инвестициите во Културата

ДАЛИ ГИ ПОДРЖУВАТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО КУЛТУРАТА ?

• ДА

Гласови: 33 64,7%
  • НЕ

Гласови: 18 35,3%

• Вкупно гласачи
    51
H

HITCH

Гостин
Да јас ги поддржувам инвестициите во културата и ако може за Христо Узунов и четата негова еден паметник да се изгради :helou::back:

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
аха да иам само бесплатен нет опрема нцук кој жити се во село ќе може да си дозволи компјутер?
Посебно лаптоп со безжична картичка,лаптоп обичен чини повеќе од персонален компјутер .:smir:Така да оав ќе биде интересно

уствари знаеш што со оглед дека до сега се фрлија триста лопати ....ајде и ова чудо да го видам ако се случи се разбира ....
Абе како може таков сезнајко да не познава човек од село, да не била во село.

Сите постови ти се едно големо БЛА БЛА...

Човек од село е повреден од градска ветрушка како тебе.

Јас имам роднини, роднини низ селата од кои 90% имаат компјутери... Внуци, братучеди сите со компјутери кои кога ќе им се расипе компјутерот доаѓаат комшиите да им го поправат компјутерот кои веќе имаат компјутер од поодамна.

Дали сте толку глупи да ги омаловажувате луѓето од село, земјоделците и сточарите и другите кои работат за пари за на крај да си дозволат некој луксуз како компјутер, тие кои нон-стоп ги споменувате во постовите (ТИ, реален и останатите), нели се грижите за нив, а ги омаловажувате како тие можеле да работат на компјутер...

За СРАМОТА сте!

Покојниот претседател Трајковски беше од село, 90% од сите големци се од село, ТИ СИ ОД СЕЛО.

M

marsovka

Гостин
Абе како може таков сезнајко да не познава човек од село, да не била во село.

Сите постови ти се едно големо БЛА БЛА...

Човек од село е повреден од градска ветрушка како тебе.

Јас имам роднини, роднини низ селата од кои 90% имаат компјутери... Внуци, братучеди сите со компјутери кои кога ќе им се расипе компјутерот доаѓаат комшиите да им го поправат компјутерот кои веќе имаат компјутер од поодамна.

Дали сте толку глупи да ги омаловажувате луѓето од село, земјоделците и сточарите и другите кои работат за пари за на крај да си дозволат некој луксуз како компјутер, тие кои нон-стоп ги споменувате во постовите (ТИ, реален и останатите), нели се грижите за нив, а ги омаловажувате како тие можеле да работат на компјутер...

За СРАМОТА сте!

Покојниот претседател Трајковски беше од село, 90% од сите големци се од село, ТИ СИ ОД СЕЛО.
никој не омаловажува ни тебе ни луѓето од село
не се пали толку многу
И јас иам роднини кои живеат во село и немаат компјутери едвај имаат еден телевизор што се вика
ти реков ајде да го видиме и тоа чудо ако стават воопшто тоа што го велат

Или пак само сликање лопата една стави и после тоа аш ги нема

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Студент сум по Археологија. Мене ли најде ти да ми збориш за музеи
Празни се оти нема наоди, пола артефакти се во Белград, другите во Софија. Од Археологија најдоброто што го имаме е Големата Мајка од Маџари та и онаа од говрлево. Тие моментално го шетаат светот и ја промовираат културата и културното наследство на Македонија. Друга причина што не се посетенеи е бидејќи за вас многу бил голем буџетот на Министерствот за култура.

Археолошки локалитети имало ? Што има од нив ?

Стоби не е ни 1/3 одкриен, Скупи уопште, Хераклеја бетер. и само тие три се колку толку тпрезентирани. Жими Лихнид и охрид што ни се добро презентирани. та затоа и дава резултати.

Дивите копачи ринеа низ сите други локалитети. Исар марвинци, Цареви Кули, Бонче.

Го вадеа со багери културното наследство на Македонија. Кратерот од Корешница. Си чула некад за него. Е тој кратер поради инертноста на властите на бране завршил преку диви копачи во Њујорк. Тој кратер е еден од петте најубави во свет.

Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.

Истото ќе се десеше и со штитовите на деметриј полиоркет да не беа мои двајца професори кои од свој џеб дадоа пари за да ги откупат сите делови за да не заврши на некое друго место. Човекот што го нашл првин контактирал со мзејот од прилерп но одговорт м бил Македонија нема пари за такви глупости и чвеков за малце ќе го шитнел на грчки инвеститор.

и што правиме со тоа ? ќе дозволиме да ни се продава културното наследство бидејќи Геро и ваша соросоидна компанија треба да наметнат врз народ политика и чувство за проституидно распродавање. Иди бегај бре.

Има споменик од 100 метри да се направи. и тој е одраз на идентитет културно наследство. Ко што е македониум во крушево симбол за борбата културата на тој македонски народ, така и споменикот ќе биде одраз и промоција на македонското културно наследство, за кога ќе дојде некој државник во главниот град да може и нешто друго да види освен секако скендербег и чауш џамија.

Абе нема народот ко прво навика да оди по музеи, ти може одиш оти мораш по школска должност :)) Оние кои не мораат верувај, жално е да кажам повеќето во животот не биле во музеј во Македноија.

И нели сега се копа на мртво насекаде низ мкд? Малку е тоа? Ете и таму пари одат. Сега се чека опрема за нови лабаротирии во ископите. И тоа е со пари, е ко капак на то уште и споменик на Аленксандар.

И не туку ми го мешај Сорос. Немам благе везе со него. Ниту работам со Сорос, ниту некогаш сум работела со нив, ниту пак ги познавам тие од Сорос, ниту пак ме интересира кои се. Значи ама сте леви, некој ако не се сложи со вас, одма или е опозиција или е сорос или е грк, трето нема!! Немој ти како представник на нашата интелектуална младина да бидеш толку прот и на некој кој не го ни знаеш (мене) да му се обракјаш со тој тон. Мајка можам да ти бидам бе дете..

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Абе нема народот ко прво навика да оди по музеи, ти може одиш оти мораш по школска должност :)) Оние кои не мораат верувај, жално е да кажам повеќето во животот не биле во музеј во Македноија.

И нели сега се копа на мртво насекаде низ мкд? Малку е тоа? Ете и таму пари одат. Сега се чека опрема за нови лабаротирии во ископите. И тоа е со пари, е ко капак на то уште и споменик на Аленксандар.

И не туку ми го мешај Сорос. Немам благе везе со него. Ниту работам со Сорос, ниту некогаш сум работела со нив, ниту пак ги познавам тие од Сорос, ниту пак ме интересира кои се. Значи ама сте леви, некој ако не се сложи со вас, одма или е опозиција или е сорос или е грк, трето нема!! Немој ти како представник на нашата интелектуална младина да бидеш толку прот и на некој кој не го ни знаеш (мене) да му се обракјаш со тој тон. Мајка можам да ти бидам бе дете..
Народот немал навика да оди по музеи та ај да се откажеме од нашето културно наследсство нели :) глупа логика. Ќе се направи навика со културното наследство кое ќе се стави во музеите како што ќе биде археолошкиот Музеј на плоштад македонија ведна до Скулптурата на Александар македонски..

Не е малку. ОК е и вака. Само некои налик вас пљукаат и кон тие пари што се даваат, а се повеќе од потребни и неопходни.

Лабараторија за конзервација македонија немаше не кошта многу та затоа и инвестиции се дадоа. Порано конзервацијата и реставрацијата се вршеше или на аматерски начин со охо лепак и лимонова и мравја киселина, или поретко скоро никад се даваа огромни пари за да се реставрира и конзервира во странство. Единствен таков случај е македонскиот шлем од Музеј на Македонија

Споменикот на Александар е веќе исплатен со пари од буџетот од 2008. Колку сакате спомнувајте го тој не е крив за светската криза гладта во африка свинскиот грип и глобалното затоплување

Мајка можела да ми биде. мајка ми не дреме пред монитор цел ден за се кара со деца на кои може да им биде мајка, пљукајќи ги децава и викајќи им дека биле прости само заради тоа што сакале и бранеле право за свое културно наследство.

Ако немаш врска со сорос и героидните престани да прдиш налик нив.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Не е малку. ОК е и вака. Само некои налик вас пљукаат и кон тие пари што се даваат, а се повеќе од потребни и неопходни.

Лабараторија за конзервација македонија немаше та затоа и инвестиции се дадоа. Порано конзервацијата и реставрацијата се вршеше или на аматерски начин со охо лепак и лимонова и мравја киселина, или поретко скоро никад се даваа пари за да се реставрира и конзервира во странство. Единствен таков случај е македонскиот шлем од Музеј на македонија

Споменикот на Александар е веќе исплатен со пари од буџетот од 2008. Колку сакате спомнувајте го тој не е крив за светската криза гладта во африка свинскиот грип и глобалното затоплување

Мајка можела да ми биде. мајка ми не дреме пред монитор цел ден за се кара со деца на кои може да им биде мајка, пљукајќи ги децава и викајќи им дека бле прости само заради тоа што сакале бранеле право за свое културно наследство.

Ne e isplaten tuku platena e prvata rata , spomenicite ke se plakaat 4 godini...od 4 budjeta...

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Ne e isplaten tuku platena e prvata rata , spomenicite ke se plakaat 4 godini...od 4 budjeta...
За споменикот на Александар...
Парите се тргнати на страна. уште со буџетот од 2008. какви четири години. Премногу гледаш ТВ на Алфа и А1 :) Повеќето споменици се во завршна фаза :) иначе точно е тоа дека се исплаќа на рати, но парите се влечат главно од таа сметка од 2008

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Народот немал навика да оди по музеи та ај да се откажеме од нашето културно наследсство нели :) глупа логика. Ќе се направи навика со културното наследство кое ќе се стави во музеите како што ќе биде археолошкиот Музеј на плоштад македонија ведна до Скулптурата на Александар македонски..

Лабараторија за конзервација македонија немаше не кошта многу та затоа и инвестиции се дадоа. Порано конзервацијата и реставрацијата се вршеше или на аматерски начин со охо лепак и лимонова и мравја киселина, или поретко скоро никад се даваа огромни пари за да се реставрира и конзервира во странство. Единствен таков случај е македонскиот шлем од Музеј на Македонија

Мајка можела да ми биде. мајка ми не дреме пред монитор цел ден за се кара со деца на кои може да им биде мајка, пљукајќи ги децава и викајќи им дека биле прости само заради тоа што сакале и бранеле право за свое културно наследство.

На форумов, не дојдов да се карам туку да дебатирам, дебата, знаеш што е? И јас не ’прдам’ туку разговарам. Мајка ти не те научила на домашна култура. Срамота. Поздрави ја од мене и речи и нека си набави нов син, воспитан.

А на темава, нема да ги научиш македонците да одат по музеи и да крцаат со артефакти, џабе е, тоа е до воспитувањето, навиките, интересите. Ние го немаме тоа.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
За споменикот на Александар...
Парите се тргнати на страна. уште со буџетот од 2008. какви четири години. Премногу гледаш ТВ на Алфа и А1 :) Повеќето споменици се во завршна фаза :) иначе точно е тоа дека се исплаќа на рати, но парите се влечат главно од таа сметка од 2008
Парите се крадат безобразно бе,постапките за избор на скулптури намерно се усложнуваат,делата се мешаат за да се содаде впечаток дека скулптурата вреди неколкупати повеќе одколку онаа што е предвидена со тендерската постапка и на тој начин од некоја минимална вредност на одредено избрано дело се прави скулптура со милионска вредност за која сигурно никој не предвидел дека ќе биде толку скапа,освен арамиите што уплаќаат тајно за изработка на делата со народни пари.Еве читни малку што се прави,па после “попувај“:

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B7A64F81EC4F234C937571BCD1278EA5

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Парите се крадат безобразно бе,постапките за избор на скулптури намерно се усложнуваат,делата се мешаат за да се содаде впечаток дека скулптурата вреди неколкупати повеќе одколку онаа што е предвидена со тендерската постапка и на тој начин од некоја минимална вредност на одредено избрано дело се прави скулптура со милионска вредност за која сигурно никој не предвидел дека ќе биде толку скапа,освен арамиите што уплаќаат тајно за изработка на делата со народни пари.Еве читни малку што се прави,па после “попувај“:

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B7A64F81EC4F234C937571BCD1278EA5
Парите кои се трошат за споменици намерно постојано се зголемуваат од медиумите под капа на Милчин, со цел народот да се згрозува од “скапоста“ на тие споменици.

Иначе воопшто цената за изработка не е ни 35 милиони евра, не е ни 22 милиони, не е ни 15 милиони евра. Далеку поевтино е.

Медиумите прво кажуваат: се од институциите се држи во тајност, та се жалеа ништо не им кажувале, за после да кажат дека цената е толку и толку. Проста иронија, ако е се во тајност, нема шанси да дојдат до вистинската цена на спомениците. Од кај им се тие податоци кога сите ќутеа. Чисти шпекулации и манипулации да се замајува народ.

Член од
26 февруари 2009
Мислења
45
Поени од реакции
1
Заклучок:Клучот за просперирањето на Македонија е во Културата.
Во период на рецесија, нашата влада е преокупирана со градење не-продуктивни срања.Па да...кога ќе дојдат Грците да не земат,ацета само ќе им го наврти 7 километарското копје и веднаш ќе се вратат назад.Па што ако си македонец кога не вредиш ништо и сите те мразат?Свестете се.Не велам да се турнат спомениците или да се запалат црквите...туку да се обрни барем малку внимание на економијата (со оглед на тоа што е период на рацесија...или не е?).Тоа е се.
Сега можете слободно да ме прогласите за комунист.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Заклучок:Клучот за просперирањето на Македонија е во Културата.
Во период на рецесија, нашата влада е преокупирана со градење не-продуктивни срања.Па да...кога ќе дојдат Грците да не земат,ацета само ќе им го наврти 7 километарското копје и веднаш ќе се вратат назад.Па што ако си македонец кога не вредиш ништо и сите те мразат?Свестете се.Не велам да се турнат спомениците или да се запалат црквите...туку да се обрни барем малку внимание на економијата (со оглед на тоа што е период на рацесија...или не е?).Тоа е се.
Сега можете слободно да ме прогласите за комунист.
Нека се обрне внимание на економијата. Никој не вика не. Но не на сметка на оние 2,03 % кои од буџетот се влеваат во културата, културното наследство, идентитетот, историјата.

Македонија се наоѓа во период кога од сите страни е притисната да смени име, име на јазик, народност, културно наследство, идентитет.

Од нивна страна на сите страни се шири пропаганда за грчкото или бугарското потекло на македонија, македонската култура, културно наследство, историја, идентитет, јазик, народност.

Се печатат книги кои понатаму бесплатно се делат низ универзитети амбасади, книжари, насекаде. книги како документи за креацијата на Македонија од страна на тито во ’45, под спонзорство на Мин. за Култура на Бугарија и Грција. Книги како онаа на Бакојани пред една две недели, книги како онаа на Каракачанов и Божидар Димитров за бугарскиот идентитет на Македонија, книги кои сега се рашируваат низ сите институции на Европската ти Унија.

Се прават споменици, и во Грција и во Бугарија, та и надвор од нив, со пари од Грчко и Бугарско Мин, за Култура. Споменици на личности од Македонската Историја, и Македонското културно Наследство, Грандиозни споменици на Александар во Ирак, Споменици на Александар и филип во секое село и Град од Егејска за нив Грчка Македонија, Споменици на “Бугаринот“ Климент Охридски во Русија. итн итн итн

Пред да почне систематски археолошки да се копа, нашето културно наследство беше крадено и препродавано на страна главно спонзорираљно од грција и Бугарија. Грција има посебна државна институција во која се даваат пари и субвенции за нашиве диви копачи да копаат и откупуваат артефакти и наоди од нашето културно наследство.

Го вадеа со багери културното наследство на Македонија. Кратерот од Корешница. Си чул некад за него. Е тој кратер поради инертноста на властите на бране завршил преку диви копачи во Њујорк. Тој кратер е еден од петте најубави во свет.

Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.

Истото ќе се десеше и со штитовите на деметриј полиоркет да не беа мои двајца професори кои од свој џеб дадоа пари за да ги откупат сите делови за да не заврши на некое друго место. Човекот што го нашл првин контактирал со мзејот од прилерп но одговорт м бил Македонија нема пари за такви глупости и чвеков за малце ќе го шитнел на грчки инвеститор.

И што правиме со тоа ? ќе дозволиме да ни се продава културното наследство бидејќи Геро и ваша соросоидна компанија треба да наметнат врз народ политика и чувство за проституидно распродавање. Иди бегај бре.

Од буџетот на Македонија се двојат само 2,03 % за мин. за култура. Другите Мин. имаат далеку поголеми буџети, од таму логичен заклучок ти е дека тие 2,03 % за Мин. за Култура, не ги запоставуваат другите Министерства туку напротив. 2,03 % не се криви за глобалното затоплување и гладните во Африка. Што не ти е јасно тука. Или сакаш тотално да се уништи Мин. за Култура и воопшто во него да не се инвестира ?

Од таму се поставува прашање зошто Милчин и компанија толку многу плукаат кон тие 2,03 %

Логичен заклучок е дека тоа се прави за да се замајува народот, и да се постави прашање културно наследство или ЕУ и НАТО.

Извини но ќе се инвестира во културата, културното наследство, и историјата на овој народ, та колку сака нека им сметаат тие 2,03 % на Геро и компанија кои работат на продавање и бришењето на идентитетот на овој народ и земја по грчка нарачка и изработка.

Доста тресеш глупости и чукни се малце во тинтарата. Нервните клетки ти зарибале додека гледаш Велија Рамковски Штерјо Наков и Милчинова весела дружина како ти го перат мозокот.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38741

Член од
4 мај 2009
Мислења
209
Поени од реакции
9
А ти можеш ли да објасниш колкав дел од тие 2,03 % се троши на археологија и на македонското културно наследство, а колкав дел на новокомпонирани артефакти?

Со одговорот ќе дадеш и одговор на прашањето колкав % од генетскиот код ти е од Персеј, а колкав од Цеца.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
А ти можеш ли да објасниш колкав дел од тие 2,03 % се троши на археологија и на македонското културно наследство, а колкав дел на новокомпонирани артефакти?
Многу повеќе пари се трошат сега него порано....

Со одговорот ќе дадеш и одговор на прашањето колкав % од генетскиот код ти е од Персеј, а колкав од Цеца.
Не биди смешен, прво информирај се па збори, има тема на форумов побарај ја...

R

RAYTHEON23

Гостин
ние сме имале повеке култура во турцко него ли сега...ај може со инвестицииве ке оствариме ПРОФИТ......културен:pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom