H
HITCH
Гостин
Да јас ги поддржувам инвестициите во културата и ако може за Христо Узунов и четата негова еден паметник да се изгради :helou::back:
Абе како може таков сезнајко да не познава човек од село, да не била во село.аха да иам само бесплатен нет опрема нцук кој жити се во село ќе може да си дозволи компјутер?
Посебно лаптоп со безжична картичка,лаптоп обичен чини повеќе од персонален компјутер .:smir:Така да оав ќе биде интересно
уствари знаеш што со оглед дека до сега се фрлија триста лопати ....ајде и ова чудо да го видам ако се случи се разбира ....
никој не омаловажува ни тебе ни луѓето од селоАбе како може таков сезнајко да не познава човек од село, да не била во село.
Сите постови ти се едно големо БЛА БЛА...
Човек од село е повреден од градска ветрушка како тебе.
Јас имам роднини, роднини низ селата од кои 90% имаат компјутери... Внуци, братучеди сите со компјутери кои кога ќе им се расипе компјутерот доаѓаат комшиите да им го поправат компјутерот кои веќе имаат компјутер од поодамна.
Дали сте толку глупи да ги омаловажувате луѓето од село, земјоделците и сточарите и другите кои работат за пари за на крај да си дозволат некој луксуз како компјутер, тие кои нон-стоп ги споменувате во постовите (ТИ, реален и останатите), нели се грижите за нив, а ги омаловажувате како тие можеле да работат на компјутер...
За СРАМОТА сте!
Покојниот претседател Трајковски беше од село, 90% од сите големци се од село, ТИ СИ ОД СЕЛО.
Студент сум по Археологија. Мене ли најде ти да ми збориш за музеи
Празни се оти нема наоди, пола артефакти се во Белград, другите во Софија. Од Археологија најдоброто што го имаме е Големата Мајка од Маџари та и онаа од говрлево. Тие моментално го шетаат светот и ја промовираат културата и културното наследство на Македонија. Друга причина што не се посетенеи е бидејќи за вас многу бил голем буџетот на Министерствот за култура.
Археолошки локалитети имало ? Што има од нив ?
Стоби не е ни 1/3 одкриен, Скупи уопште, Хераклеја бетер. и само тие три се колку толку тпрезентирани. Жими Лихнид и охрид што ни се добро презентирани. та затоа и дава резултати.
Дивите копачи ринеа низ сите други локалитети. Исар марвинци, Цареви Кули, Бонче.
Го вадеа со багери културното наследство на Македонија. Кратерот од Корешница. Си чула некад за него. Е тој кратер поради инертноста на властите на бране завршил преку диви копачи во Њујорк. Тој кратер е еден од петте најубави во свет.
Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.
Истото ќе се десеше и со штитовите на деметриј полиоркет да не беа мои двајца професори кои од свој џеб дадоа пари за да ги откупат сите делови за да не заврши на некое друго место. Човекот што го нашл првин контактирал со мзејот од прилерп но одговорт м бил Македонија нема пари за такви глупости и чвеков за малце ќе го шитнел на грчки инвеститор.
и што правиме со тоа ? ќе дозволиме да ни се продава културното наследство бидејќи Геро и ваша соросоидна компанија треба да наметнат врз народ политика и чувство за проституидно распродавање. Иди бегај бре.
Има споменик од 100 метри да се направи. и тој е одраз на идентитет културно наследство. Ко што е македониум во крушево симбол за борбата културата на тој македонски народ, така и споменикот ќе биде одраз и промоција на македонското културно наследство, за кога ќе дојде некој државник во главниот град да може и нешто друго да види освен секако скендербег и чауш џамија.
Народот немал навика да оди по музеи та ај да се откажеме од нашето културно наследсство нели глупа логика. Ќе се направи навика со културното наследство кое ќе се стави во музеите како што ќе биде археолошкиот Музеј на плоштад македонија ведна до Скулптурата на Александар македонски..Абе нема народот ко прво навика да оди по музеи, ти може одиш оти мораш по школска должност ) Оние кои не мораат верувај, жално е да кажам повеќето во животот не биле во музеј во Македноија.
И нели сега се копа на мртво насекаде низ мкд? Малку е тоа? Ете и таму пари одат. Сега се чека опрема за нови лабаротирии во ископите. И тоа е со пари, е ко капак на то уште и споменик на Аленксандар.
И не туку ми го мешај Сорос. Немам благе везе со него. Ниту работам со Сорос, ниту некогаш сум работела со нив, ниту пак ги познавам тие од Сорос, ниту пак ме интересира кои се. Значи ама сте леви, некој ако не се сложи со вас, одма или е опозиција или е сорос или е грк, трето нема!! Немој ти како представник на нашата интелектуална младина да бидеш толку прот и на некој кој не го ни знаеш (мене) да му се обракјаш со тој тон. Мајка можам да ти бидам бе дете..
Не е малку. ОК е и вака. Само некои налик вас пљукаат и кон тие пари што се даваат, а се повеќе од потребни и неопходни.
Лабараторија за конзервација македонија немаше та затоа и инвестиции се дадоа. Порано конзервацијата и реставрацијата се вршеше или на аматерски начин со охо лепак и лимонова и мравја киселина, или поретко скоро никад се даваа пари за да се реставрира и конзервира во странство. Единствен таков случај е македонскиот шлем од Музеј на македонија
Споменикот на Александар е веќе исплатен со пари од буџетот од 2008. Колку сакате спомнувајте го тој не е крив за светската криза гладта во африка свинскиот грип и глобалното затоплување
Мајка можела да ми биде. мајка ми не дреме пред монитор цел ден за се кара со деца на кои може да им биде мајка, пљукајќи ги децава и викајќи им дека бле прости само заради тоа што сакале бранеле право за свое културно наследство.
Ако немаш врска со сорос и героидните престани да прдиш налик нив.
За споменикот на Александар...Ne e isplaten tuku platena e prvata rata , spomenicite ke se plakaat 4 godini...od 4 budjeta...
Народот немал навика да оди по музеи та ај да се откажеме од нашето културно наследсство нели глупа логика. Ќе се направи навика со културното наследство кое ќе се стави во музеите како што ќе биде археолошкиот Музеј на плоштад македонија ведна до Скулптурата на Александар македонски..
Не е малку. ОК е и вака. Само некои налик вас пљукаат и кон тие пари што се даваат, а се повеќе од потребни и неопходни.
Лабараторија за конзервација македонија немаше не кошта многу та затоа и инвестиции се дадоа. Порано конзервацијата и реставрацијата се вршеше или на аматерски начин со охо лепак и лимонова и мравја киселина, или поретко скоро никад се даваа огромни пари за да се реставрира и конзервира во странство. Единствен таков случај е македонскиот шлем од Музеј на Македонија
Споменикот на Александар е веќе исплатен со пари од буџетот од 2008. Колку сакате спомнувајте го тој не е крив за светската криза гладта во африка свинскиот грип и глобалното затоплување
Мајка можела да ми биде. мајка ми не дреме пред монитор цел ден за се кара со деца на кои може да им биде мајка, пљукајќи ги децава и викајќи им дека биле прости само заради тоа што сакале и бранеле право за свое културно наследство.
Ако немаш врска со сорос и героидните престани да прдиш налик нив.
Парите се крадат безобразно бе,постапките за избор на скулптури намерно се усложнуваат,делата се мешаат за да се содаде впечаток дека скулптурата вреди неколкупати повеќе одколку онаа што е предвидена со тендерската постапка и на тој начин од некоја минимална вредност на одредено избрано дело се прави скулптура со милионска вредност за која сигурно никој не предвидел дека ќе биде толку скапа,освен арамиите што уплаќаат тајно за изработка на делата со народни пари.Еве читни малку што се прави,па после “попувај“:За споменикот на Александар...
Парите се тргнати на страна. уште со буџетот од 2008. какви четири години. Премногу гледаш ТВ на Алфа и А1 Повеќето споменици се во завршна фаза иначе точно е тоа дека се исплаќа на рати, но парите се влечат главно од таа сметка од 2008
Парите кои се трошат за споменици намерно постојано се зголемуваат од медиумите под капа на Милчин, со цел народот да се згрозува од “скапоста“ на тие споменици.Парите се крадат безобразно бе,постапките за избор на скулптури намерно се усложнуваат,делата се мешаат за да се содаде впечаток дека скулптурата вреди неколкупати повеќе одколку онаа што е предвидена со тендерската постапка и на тој начин од некоја минимална вредност на одредено избрано дело се прави скулптура со милионска вредност за која сигурно никој не предвидел дека ќе биде толку скапа,освен арамиите што уплаќаат тајно за изработка на делата со народни пари.Еве читни малку што се прави,па после “попувај“:
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=B7A64F81EC4F234C937571BCD1278EA5
Нека се обрне внимание на економијата. Никој не вика не. Но не на сметка на оние 2,03 % кои од буџетот се влеваат во културата, културното наследство, идентитетот, историјата.Заклучок:Клучот за просперирањето на Македонија е во Културата.
Во период на рецесија, нашата влада е преокупирана со градење не-продуктивни срања.Па да...кога ќе дојдат Грците да не земат,ацета само ќе им го наврти 7 километарското копје и веднаш ќе се вратат назад.Па што ако си македонец кога не вредиш ништо и сите те мразат?Свестете се.Не велам да се турнат спомениците или да се запалат црквите...туку да се обрни барем малку внимание на економијата (со оглед на тоа што е период на рацесија...или не е?).Тоа е се.
Сега можете слободно да ме прогласите за комунист.
А ти можеш ли да објасниш колкав дел од тие 2,03 % се троши на археологија и на македонското културно наследство, а колкав дел на новокомпонирани артефакти?Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.
Многу повеќе пари се трошат сега него порано....А ти можеш ли да објасниш колкав дел од тие 2,03 % се троши на археологија и на македонското културно наследство, а колкав дел на новокомпонирани артефакти?
Не биди смешен, прво информирај се па збори, има тема на форумов побарај ја...Со одговорот ќе дадеш и одговор на прашањето колкав % од генетскиот код ти е од Персеј, а колкав од Цеца.