Чудно ама мислам дека баш добар однос мака син ќе иамте ако се дружш со неа. А ако не знаеш кој си и што си тогаш е навистина жалосно. Сепак јас мислев дека Македонците знаат кои се и што се и дека никој не може да не прекрсти ама еве ако тој споменик ти помогне тебе да разбереш кој си и јас мудавам подршка. Само знај кој си. Ако анвистина тој споменик не прави Македонци а без него не нека се изградат уште десет. Ама некако имам чуство дека Македониците знаеле кој се и без него.
Точно знам и кој сум и што сум. и не давам други да ми кажуваат дека немам право да им оддадам чест на оние дејци што ме направиле тоа што сум. не давам да ми забрануваат да си ја востоличувам мојата култура, фолклор, обичаи, историја, макар и преку споменици, музеи, итн.
Не давам други да ми забрануваат да се градат споменици од личности од историјата на мојот народ и земја.
Иначе да и скулптурите се еден начин на означување на приказната за даден народ, култура, историја културно наследство та и идентитет ако сакаш.
тоа ако не го знаеш твој проблем не мој.
Жалосно е што ти како студент по археологија не ја знаеш. Никогаш не реков дека немало споменици пред 45 година реков дека се граделе и во тоа време. И дека не требало милионски суми за да се создаде нешто што ќе трае со векови како што и не требало да бидат десетици статуисекоја година за да ни опстане културата. Ама кризно било тогаш.
Слободно прашај било што за историја. Со драго срце би ти одговорил
Ипак јас не поставував прашање за други да ми ги кажуваат кои се спомениците на културата во македонија од пред ’45. Ти мене ме прашуваше. Заклучок немаш појма кои се
Иначе во тие времиња македонците не смееле да ги поставуваат. Ќе летале глави. од таму и ги нема. Да можеле гарант ќе ги имало и статуите. Тие културата си ја држеле преку црквата обичаите фолклорот песните. бидејќи тоа било единствениот начин.
Но сега е независна Македонија. Држава со државни институции. Или не можеш да поверуваш дека македонска држава постои. Време е спомениците да се изградат, за да им се остави аманет на потомците, никогаш тие минати дејци и нивната жртва да не се заборават. макар и преку споменици
Ни јас. Ти ме праша каде можат тие 6% да помогнат јас тикажав. Ја се залагам да се одложат поголемите проекти, да не се оди на големи трошоци за време на криза и да се цени секој денар затоа штоможе да ни притреба.
Точно 2,03 % се од цел буџет, А ти цел буџет од мин. за култура сакаше да го делитнеш.
![Насмевка :) :)](/styles/default/xenforo/smilies/smile.png)
кој е заклучокот ? Баталење на историја, културно наследство културно творење, идентитет, култура.
Сори не ми се баталат такви работи. А тоа што овие смешни 2,03 % од буџет за мин за култура, ги доживуваш за непотребно трошење на пари, поише говори за твојата духовна култура. За мене историјата културата културното наследстве се потребни.
А некој правел хајки против споменикот? Не знаев дека да дадеш критика како се трошат парите е хајка, ама ти си студент по архиелогија сигурно знаеш.
не бре не прават хајка. гарант оние термини букефализација пари за археологија во прашина од немукает ги урлаат ко бесни кучиња.