За Инвестициите во Културата

ДАЛИ ГИ ПОДРЖУВАТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО КУЛТУРАТА ?

• ДА

Гласови: 33 64,7%
  • НЕ

Гласови: 18 35,3%

• Вкупно гласачи
    51

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Da skulptorkata koja raboti na Aleksandar Makedonski e odredena Valerija Stefanovska. Sekako ima i skulptori od firenca koi pomagaat vo lienjeto na spomenikot, bidejki ne e zaebancija da se napravi umetnicko delo od 17 metri. Nie takvi maheri od umetnici nazalost nemame. A Spomenikot go zasluzuva najdobroto.
Па да платиш еден наш скуптор ќе те кошта 5000 евра годишно, да му дадеш плата сума далеку погоема од оваа. И не мора со волку големи проекти во криза да се подржуваат. Живееле и работеле тие и без вакви проекти може да работат и денес.

Parite baraj gi kaj Zaev, Sterjo Nakov, velija, brane i ostalom koi go unistija i zemjodelstvoto dodeka si gi gradea kriminalnite piramidi. ne e dolzno ministerstvoto za kultura, i kulturnite rabotnici da stradaat poradi kriminalnite dejanija na pettokolonasite.
Ќе им ги барам тие што ги украле. ама они сега не се на власт веќе 3 години се ВМРО и доста веќе се вадат со тоа. имаа доволно време. Они ветија дека ќе средат 100 чекори за нивниот мандат и за тоа и ги избра народот. Ајде нека почнат.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Па да платиш еден наш скуптор ќе те кошта 5000 евра годишно, да му дадеш плата сума далеку погоема од оваа. И не мора со волку големи проекти во криза да се подржуваат. Живееле и работеле тие и без вакви проекти може да работат и денес.
Sto znam bas i ne ziveele. Tuku pitacele. Na primer mihajlo i Eftihije odele od manastir do manastir za da pravat umetnost za da mozat da si zemat parce leb za da preziveat.

Ta od sto denes ke ziveat skulptorite ako drzavata ne zastane zad niv ?

Trifun sluucajno da ne gi finansira da mu napravat spomenik ?

Ili ne beeee neka idat na grobishta neka pravat umetnost za nadgrobni ploci ?

Lesno e da se zbori, aj odi najdi rabota za toa sto oni zafrsile fakulteti i sakale da si ja proslavat svojata zemja narod folklor obicai preku dletata i vrednite race.

Ќе им ги барам тие што ги украле. ама они сега не се на власт веќе 3 години се ВМРО и доста веќе се вадат со тоа. имаа доволно време. Они ветија дека ќе средат 100 чекори за нивниот мандат и за тоа и ги избра народот. Ајде нека почнат.
Vo tie sto cekori se spomnuvaat i pari za kulturata. Ta narodot glasase i za taa programa so proektite vo kulturata, protiv koi ti tuka postojano mi palamudis.

Celo vreme mi ja saltas diskusijata na druga strana a jas uste cekam odgovor.

Народов гарант го гледате како мајмун кој нема осет за културно творење и живеење. Демек не знае што е култура па ај од таму ќе грабаме пари иако таму и речиси најмалце се дава кога ќе се компарираат парите со буџетите од другите министерства.

Иначе уште чекам да ми се одговори како ете со 6 % на Мин за култура од буџетот на МКД, исус вајстина се врати на Бихачка, ќе ја препородел македонската економија на 15 Септемвли :)

Сепак доколку пак не можеш да ми го најдеш рецептот како со ете 6 % ќе ја оправиш цела економија можам да заклучам дека останува фактот дека хајкава против инвестициите во културата се фура или од борба за политички маркетинг, или од политика за грчко распродавање итн.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Sto znam bas i ne ziveele. Tuku pitacele. Na primer mihajlo i Eftihije odele od manastir do manastir za da pravat umetnost za da mozat da si zemat parce leb za da preziveat.

Ta od sto denes ke ziveat skulptorite ako drzavata ne zastane zad niv ?

Trifun sluucajno da ne gi finansira da mu napravat spomenik ?

Ili ne beeee neka idat na grobishta neka pravat umetnost za nadgrobni ploci ?

Lesno e da se zbori, aj odi najdi rabota za toa sto oni zafrsile fakulteti i sakale da si ja proslavat svojata zemja narod folklor obicai preku dletata i vrednite race.

Celo vreme mi ja saltas diskusijata na druga strana a jas uste cekam odgovor.

Народов гарант го гледате како мајмун кој нема осет за културно творење и живеење. Демек не знае што е култура па ај од таму ќе грабаме пари иако таму и речиси најмалце се дава кога ќе се компарираат парите со буџетите од другите министерства.

Иначе уште чекам да ми се одговори како ете со 6 % на Мин за култура од буџетот на МКД, исус вајстина се врати на Бихачка, ќе ја препородел македонската економија на 15 Септемвли :)

Сепак доколку пак не можеш да ми го најдеш рецептот како со ете 6 % ќе ја оправиш цела економија можам да заклучам дека останува фактот дека хајкава против инвестициите во културата се фура или од борба за политички маркетинг, или од политика за грчко распродавање итн.
Веќе ти дадов одговор како јас би ги искористил тие пари. Ама тебе изгледа не ти штима. ЌЕ го намалам надворешниот долг и со тие пари ќе спречам да се плаќаат камати во идните генерации камати кои ќе пораснат многу.

Или пак ќе го финансирам сточарството па ако треба и ќеплатам за да донесам странска фирма да гозамени сведмилк само да не изумре оваа гранка туку напротив да расте. Многу поскапо ќе не кошта во иднина пак да добиеме сточарство.

Ќе инвестирам во образованието, ќе реновирам училишта, ќе извршам масовно обучување на настаниот кадар со користење на компјутери, ќе воведам е-учење, ќе воведам програма за laptop-for-every-child. За да идните генерации бидат поспособни и помодернизирани и да можат повеќе да придонесат а земјава, а во една подобра ситуација и за културата.

Градење на автопати и магистрали и проекти кои денес се запрени затоа што нема пари или пак затоа што грција прекинмала да ги финансира. Тие автопати ќе донесат транзит на земјава, а со тоа и давачки од стрнаците и профит.

И да сите овие четири предлози само поединечно десет пати повеќе ќе и помогнат на државата од статуите коиосвен за украс нема да служат за ништо друго. Тие 6% псото нема да ја поправат цела економија но можат многу да помогнат. А верувај 3/4 предлози може и со пола од тие пари да се имплементираат ако не и со уште помалку.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
зборам баш за пари и како треба да се трошат

читај убаво значи океј е дасе дават пари за споменици иако се кратат пари од здраството ?:pipi:

со пари од буџетот значи мои ,твои пари ,од она 19% што го плаќам секој ден кога купувам нешто од тие пари:tapp:

Еве само до пред некое време каде одеа твоите , моите ПАРИ:

Освен со Албанија, Македонија нема ниту железничко поврзување со Бугарија. Пругата кон Бугарија - проект за кои се потрошија огромни суми пари, а сето она што некогаш таму беше изградено сега пропаѓа.

Дали сега ти е јасно зошто за секоја инвестиција треба проект и време...???

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Веќе ти дадов одговор како јас би ги искористил тие пари. Ама тебе изгледа не ти штима. ЌЕ го намалам надворешниот долг и со тие пари ќе спречам да се плаќаат камати во идните генерации камати кои ќе пораснат многу.
Мislam deka parite od Min. za kultura ne ti se dovolni da go namalis nadvoresniot dolg.

vikash 200 milioni ke sme se zajmele znaci ti odma сите 60 milioni od Kultura gi koristish za izsplatuvanje na toj del od dolgot. :)

такашто ем ќе ти останат 140 милиони евра надворешен долг ем sredstvata za podolnive fermani koi ke ti gi ispleskam se prakticno nevidlivi :)

ќе го финансирам сточарството па ако треба и ќеплатам за да донесам странска фирма да гозамени сведмилк само да не изумре оваа гранка туку напротив да расте. Многу поскапо ќе не кошта во иднина пак да добиеме сточарство.
Зар мислиш дека со купување и вложување во една млекара ќе се решат проблемите на македонското сточарство ? Глумиш лудило ? Ало апоите не си ги заборавај :)

На страна што тоа е приватен капитал и владата нема право многу многу да се меша.

Од друга страна

Оваа година за земјоделството се субвенционираат 70 милиони евра.

Значи во старт се даваат повеќе пари само за субвенции во земјоделието, отколку цел годишен буџет на мин. за култура. Башка што се даваат и други средства за земјоделството.

Та како ако се знае дека се даваат повеќе пари само за субвенции од цел годишен буџет на мин. за култура, некој сепак вика дека земјоделството умирало бидејќчи се граделе споменици. Евала глупа теорија.

Следната година тоа ќе бидат 100 000 милиони евра само субвенции.

Значи нема опасност од изумирање. :) А ова со пренамената на средства од култура е обична политичка игра и бркање на политички поени. од типот на Велија Raмковски

Ќе инвестирам во образованието, ќе реновирам училишта, ќе извршам масовно обучување на настаниот кадар со користење на компјутери, ќе воведам е-учење, ќе воведам програма за laptop-for-every-child. За да идните генерации бидат поспособни и помодернизирани и да можат повеќе да придонесат а земјава, а во една подобра ситуација и за културата.
Мислам дека вакви мерки веќе се во нацрт програмата на буџетот од 2009 година та џабе ќе ми земаш пари од културата кога веќе ги има во буџетот за 2009 година :)

Градење на автопати и магистрали и проекти кои денес се запрени затоа што нема пари или пак затоа што грција прекинмала да ги финансира. Тие автопати ќе донесат транзит на земјава, а со тоа и давачки од стрнаците и профит.
Еднаш веќе кажав со 60 милиони евра на Министерството за Култура, не можеш да направиш ни 50 километри пат камоли автоипат. Секој километар е пар милион евра од слој. А за добар пат се насипуваат по неколку слоја автопат.

И да сите овие четири предлози само поединечно десет пати повеќе ќе и помогнат на државата од статуите коиосвен за украс нема да служат за ништо друго. Тие 6% псото нема да ја поправат цела економија но можат многу да помогнат. А верувај 3/4 предлози може и со пола од тие пари да се имплементираат ако не и со уште помалку.
Жалам

Тие 60 милиона ти ги потроши на подмирување на 200 милионскиот долг како што најгоре кажа. та од другово ништо не направи единствено ја шитна македонската култура за подмирување на некој долг кој можеше да се подмири на повеќе рати повеќе пати :)

Та не само што немаш исполнување 3 од 4 од горенаведените тези, ти фактички немаш ниедно цело, тебе каматите ќе ти останат високи. само што во случајов ќе немит култура која воопшто ќе не презентира по светот, та сега сите културни работници ги избрка надвор на улица и сега Дац Шенка колозова ванчо петрушевски трппчевски и цел народ поради откажувањето на проектите за изградба на музеј на Тодор проевски итн, ќе ти спремаат штрајкови и пучеви пред Влада и Собрание, бркајќи секакви инвеститори :) хахаха

Иначе парите за скулптурите се веќе ставени настрана та не влагаат во овие твои буџетски проекции. Жалам што ќе те разочарам, али за таа програма гласал народот на минатите парламентарни избори :)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Мislam deka parite od Min. za kultura ne ti se dovolni da go namalis nadvoresniot dolg.

vikash 200 milioni ke sme se zajmele znaci ti odma сите 60 milioni od Kultura gi koristish za izsplatuvanje na toj del od dolgot. :)

такашто ем ќе ти останат 140 милиони евра надворешен долг ем sredstvata za podolnive fermani koi ke ti gi ispleskam se prakticno nevidlivi :)
Ќе помогнат 66 000 000 пати сигурно повеќе од спомениците. Тоа ти го гарантирам па сега.

Оваа година за земјоделството се субвенционираат 70 милиони евра.

Значи во старт се даваат повеќе пари само за субвенции во земјоделието, отколку цел годишен буџет на мин. за култура. Башка што се даваат и други средства за земјоделството.

Та како ако се знае дека се даваат повеќе пари само за субвенции од цел годишен буџет на мин. за култура, некој сепак вика дека земјоделството умирало бидејќчи се граделе споменици. Евала глупа теорија.

Следната година тоа ќе бидат 100 000 милиони евра само субвенции.

Значи нема опасност од изумирање. :) А ова со пренамената на средства од култура е обична политичка игра и бркање на политички поени. од типот на Велија рамковски
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Абе да бе тоа сточарите кои ги гедаш кои инаку не се земјоделци туку сточари (има голема разлика) халуцинираат кога ги губат крабите. Дали воопшто се читаш што пишуваш или само сакаш да плукаш по нешто.

Мислам дека вакви мерки веќе се во нацрт програмата на буџетот од 2009 година та џабе ќе ми земаш пари од културата кога веќе ги има во буџетот за 2009 година :)
Ниту една од овие мерки не е во нацрт буџетот а 2009 година. Не е ни предложена а идејата е оригинално моја. Така да тешко и да биде.

Еднаш веќе кажав со 60 милиони евра на Министерството за Култура, не можеш да направиш ни 50 километри пат камоли автоипат. Секој километар е пар милион евра од слој. А за добар пат се насипуваат по неколку слоја автопат.
Колку ќе направат толку. Грција ни запре 70 милиони. Со ова може даги покриеме тие дупки. Добро е за почеток.

Тие 60 милиона ти ги потроши на на подмирување на 200 милионскиот долг како што најгоре кажа. та од другово ништо не направи :)

Та не само што немаш исполнување 3 од 4 од горенаведените тези, ти фактички немаш ниедно цело. хахаха
Е немам кога немам пари кога отидоа за споменици. А сите тие проекти можат да се направат со буџетот, а инаку надворешниот долг не е200 милиони новиот долг кој го правиме е тој. Овие мерки за стабилизација првен ги предлагаше и во еден кус период и ги спроведе и самата влада, ама тоа беше дедека имаше пари. Тогаш велеа вака ќе отплаќаме за да не ни плаќаат децата тогаш многу полесно ќе се оди напред.

Каматите ќе си останат високи. само што во случајов ќе немит култура која воопшто ќе не презентира по светот :)
Ок што е многу многу е. Па во светот се презентира со стари и древни споменици, а новите градби доаѓаат на второ место. Да кажеше рипнал буџетот за археологија ај да речеш туризам, да кажеше во Охрид ќе се ставаат спомениците давање на подревен изгледа на нашата туристичка атракција, ама во скопје:vozbud:

Иначе парите за скулптурите се веќе ставени настрана та не влагаат во овие твои буџетски проекции. Жалам што ќе те разочарам, али за таа програма гласал народот на минатите парламентарни избори :)
Народот не гласал за таа програма. Овие споменици никогаш не биле во таа програма. И тие пари не се веќе обезбедени туку допрва ќе се даваат.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
igor108367 дај не паметувај многу. Далеку си од експерт за се и сешто.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Ќе помогнат 66 000 000 пати сигурно повеќе од спомениците. Тоа ти го гарантирам па сега.
Аман бре спомениците ако ги гледаш само. тогаш тоа се само неколку милиони евра

значи од тој долг од 200 милиони со парите спомениците не можеш да намалиш ни 3 % камоли да трескаш зелени дека тоа ќе помогнело 66 000 000 пати повеќе, ако сакаш стави уште 00000000000000000 нули пак не ти помага :)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Аман бре спомениците ако ги гледаш само. тогаш тоа се само неколку милиони евра

значи од тој долг од 200 милиони со парите спомениците не можеш да намалиш ни 3 % камоли да трескаш зелени дека тоа ќе помогнело 66 000 000 пати повеќе, ако сакаш стави уште 00000000000000000 нули пак не ти помага :)

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Абе 35 милиони само спомениците плус црквата. Па земи ги само спомениците пак си ќар минимум 35 000 000 евра без да одиш во минус. А не дај боже да почнат партиските војничиња да се отпуштаат има воплус да отидеме ептен. Наместо 200 000 во минус без камата ќе отидмеме во плус салдо.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Абе да бе тоа сточарите кои ги гедаш кои инаку не се земјоделци туку сточари (има голема разлика) халуцинираат кога ги губат крабите. Дали воопшто се читаш што пишуваш или само сакаш да плукаш по нешто.
Ок мала збунка :) мислев во субвенциите на министерството за земјоделство сточарство шумарство и водостопанство влегуваат и субвенции и за сточарите.

Не знаев дека ги делат на земјоделци и сточари :)

мислев оти у пакет идат

Али како и да е.

Не знам колку субвенции се проектирани за сточарството али не верувам дека не се оставени без ич, та и не верувам во заговори за колапс на телевизии на Велија рамковски

Другото ќе ти го повторам...

Зар мислиш дека со купување и вложување во една млекара ќе се решат проблемите на македонското сточарство ? Глумиш лудило ? Ало апоите не си ги заборавај :)

На страна што тоа е приватен капитал и владата нема право многу многу да се меша.

Ниту една од овие мерки не е во нацрт буџетот а 2009 година. Не е ни предложена а идејата е оригинално моја. Така да тешко и да биде.
Да бре компјутер за секое дете е твоја мерка хахаха Не сум знаел ;)

Колку да знаеш користењето на интернет во македонија е покачено на 44 проценти од населението :)

Колку ќе направат толку. Грција ни запре 70 милиони. Со ова може даги покриеме тие дупки. Добро е за почеток.
Грција не запрела ништо. Грција може само да проба да запре но европските фондови не се во сопственост на Грција та она стриктно за истите да одлучува.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ок мала збунка :) мислев во субвенциониите на министерството за земјоделство сточарство шумарство и водостопанство влегуваат и субвенции и за сточарите.

Не знаев дека ги делат на земјоделци и сточари :)

мислев оти у пакет идат

Али како и да е.

Не знам колку субвенции се проектирани за сточарството али не верувам дека не се оставени без ич, та и не верувам во заговори за колапс на телевизии на Велија рамковски

Другото ќе ти го повторам...

Да бе се е пропаганда. И затворањето на Сведмилк и намалувањето на побарувачката на млеко во Битолската млекара, а тие сточарите што ги даваат на сите можни телевизии се само актери вработени да глумат сточари.:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

А тоа што е прифатен капитал не мења ништо. Владата преку субвенции,спонзорства ветувања може да донесе странски инвеститор или пак да интервенира во приватниот секотор.

Ако не ми веруваш види ги мерките на УСА за банките и за Генерал Моторс.

Да бре компјутер за секое дете е твоја мерка хахаха Не сум знаел ;)

Колку да знаеш користењето на интернет во македонија е покачено на 44 проценти од населението :)
Лаптоп за секое дете. И да моја идеја е. Превземена е од странство, ама ниеден политичар во Македонија ја нема предложено така да ја сметам за моја.:baeh:

Грција не запрела ништо. Грција може само да проба да запре но европските фондови не се во сопственост на Грција та она стриктно за истите да одлучува.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=105050

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Е немам кога немам пари кога отидоа за споменици. А сите тие проекти можат да се направат со буџетот, а инаку надворешниот долг не е200 милиони новиот долг кој го правиме е тој. Овие мерки за стабилизација првен ги предлагаше и во еден кус период и ги спроведе и самата влада, ама тоа беше дедека имаше пари. Тогаш велеа вака ќе отплаќаме за да не ни плаќаат децата тогаш многу полесно ќе се оди напред.
Парите што се трошат за споменици не одземаат ни 0,00000000001 % од буџетот на македонија

Знам дека надворешнмиот долг на македонија не е 200 000 милиони. Поголем е од таму зачудува твоето дека тој долг ќе си го покривал со 0,000000000001 посто од пари за споменици та се надеваш дека со тие 0,00000000001 % ќе ги бутнеш каматите :pos2::pos2: хаха

Ок што е многу многу е. Па во светот се презентира со стари и древни споменици, а новите градби доаѓаат на второ место. Да кажеше рипнал буџетот за археологија ај да речеш туризам, да кажеше во Охрид ќе се ставаат спомениците давање на подревен изгледа на нашата туристичка атракција, ама во скопје:vozbud:
Значи парите за музејот на вода Археолошкиот Музеј археолошките ископувања се во ред а. ок може веќе така.

ископувањето и реконструкцијата на Скопско кале ќе ја крене туристичката привлечност на Скопје

иначе да и Спомениците се одредена туристичка атракција во даден град,. како што сите се сликаат пред споменикот на кирил и Методија во Охрид така тука ќе се селикаат пред споменикот на Александар македонски.

Народот не гласал за таа програма. Овие споменици никогаш не биле во таа програма. И тие пари не се веќе обезбедени туку допрва ќе се даваат.
Биле биле. Провери си ги информациите :)

Лаптоп за секое дете. И да моја идеја е. Превземена е од странство, ама ниеден политичар во Македонија ја нема предложено така да ја сметам за моја.
http://www.mio.gov.mk/?q=node/83 :baeh:

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Парите што се трошат за споменици не одземаат ни 0,00000000001 % од буџетот на македонија

Знам дека надворешнмиот долг на македонија не е 200 000 милиони. Поголем е од таму зачудува твоето дека тој долг ќе си го покривал со 0,000000000001 посто од пари за споменици та се надеваш дека со тие 0,00000000001 % ќе ги бутнеш каматите :pos2::pos2: хаха
Ок смешен сум. Ама исто и груевски кога тврдеше дека со тоа што подмири 50 милиони долари од надворешниот долг за 2 години и кога го преставуваше за голем успех и кога рече дека ова ќе ни помогне нас многу за во иднина е исто смешен.

Значи парите за музејот на вода Археолошкиот Музеј археолошките ископувања се во ред а. ок може веќе така.

ископувањето и реконструкцијата на Скопско кале ќе ја крене туристичката привлечност на Скопје

иначе да и Спомениците се одредена туристичка атракција во даден град,. како што сите се сликаат пред споменикот на кирил и Методија во Охрид така тука ќе се селикаат пред споменикот на Александар македонски.
Скопје не е и нема да биде туристичка атракција.

Биле биле. Провери си ги информациите :)
Пред недела дена испадна информацијата не се прави будала.
Не се прави глуп кога добро знаеш дека ова нема врска со моето. Лаптоп за секое дете е меѓународен проект. 100$ лаптоп. Побатај го. Ова нема никаква врска со тоа. Исто каде е системот за e-lеrning на национално ниво.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Да бе се е пропаганда. И затворањето на Сведмилк и намалувањето на побарувачката на млеко во Битолската млекара, а тие сточарите што ги даваат на сите можни телевизии се само актери вработени да глумат сточари.:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:
Актери има на двете страни. бидејќи од друга страна на пример имаш сточари кои се ракуваат и сликаат со министерон Спасеновски од кај Ѕингото. :)

Да беа обединети ајде де. но не се. Едни глумци за пред велија, други глумци за пред Ацета.

А тоа што е прифатен капитал не мења ништо. Владата преку субвенции,спонзорства ветувања може да донесе странски инвеститор или пак да интервенира во приватниот секотор.
Така се руши конкуренцијата на пазарот. Еу ќе ти мава чцрги.

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Оваа година со културата се добро.Споменици,нови археолошки наоѓалишта.Добро е напредуваме.

Kajgana Shop

На врв Bottom