За Инвестициите во Културата

ДАЛИ ГИ ПОДРЖУВАТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО КУЛТУРАТА ?

• ДА

Гласови: 33 64,7%
  • НЕ

Гласови: 18 35,3%

• Вкупно гласачи
    51
M

marsovka

Гостин
муабетот ми е наместо да се гордееме шо Александар Македонски, Гоце Делчев, Гемиџии, Кирил и Методиј ќе бидат на плоштад ние се расправаме и збориме глупости ..
те сваќам ама сватиги другите што сакаат да кажат
не е проблем што се градат огромни споменици туку парите што се даваат во време на криза и беда и сиромаштија

океј е тоа да се градат споменици ама не во вакви времиња можеби на пример да имавме барем што се вика средена држава па потоа да се градат вакви работи

Е оти но комент :)
бидејќи не читаш убаво и неам намера дсо тебе да се расправам аргументот ти беше смешен

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
не е проблем што се градат огромни споменици туку парите што се даваат во време на криза и беда и сиромаштија

океј е тоа да се градат споменици ама не во вакви времиња можеби на пример да имавме барем што се вика средена држава па потоа да се градат вакви работи
Очигледно не си го сфатила муабетот со Михајло и Ефтихије. Секад треба да се гради, за да им се остави аманет на идните генерации.

Симон Трпчевски не е крив што се родил во време на транзициони мафијаши. Или ај сега да не му се даваат пари на трпчевски за клавири и нека продава пипер и патлиџан на пазарче. тоа ли е вашата дијагноза. морам да кажам дека е глупава.

Треба да се гради. Но не треба да се краде. Чудно вака што не се бунеа спонзорушиве за парите од транзицијата ? :)

како што напомнав овие пари што се даваат за културата се ништо во споредба со тоа што би можело да се земе од криминалните дејанија на оние што сега преку нивните медиуми зборат за пренамена на пари од Култура.

Не за друго аман сфати глупо е некој кој го крадел народот сега да збори за пренамена на 2,3 % средства од култура, демек така ќе се решеле сите проблеми во државата.

Што би се рекло тоа ти е обична борба за политички маркетинг. Секако тука влага и политиката за самоукинување. та лајат против иредентизам, знамиња скулптури, те ова те она, Сакаат атрофирана маса со која полесно би избуткале преименување и бришење, а таа атрофирана маса со Музеи споменици Знамиња не се прави. напротив.

од таму ова е најверојатното тезиче зошто дотичните се борат за пренамена на смешни 2,03 % од буџетот на македонија.

аргументот ти беше смешен
кажи што тоа било смешно и ние да се насмееме :)

M

marsovka

Гостин
кажи што тоа било смешно и ние да се насмееме :)
за криминалните дејанија валдава има одврзани раце и да гони криминалци и да конфискува имоти јас тоа не го гледам дасе случува освен неколку апсења без епилог

дури и можат од швајцарија да побараат да се отворат сметки за одредени персони

Инаку јас зборев за фактот дека владата за глупата економска и расипничка политка што ја води се правда дека ете ама сдсм крадеа да крадеа ама тоа не им дава за право они да прават глупости а не дека влдата краде
:toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776

која беда и сиромаштија ...
истата онаа која е 18г тука :toe:
со 10милиони ли од споменициве ќе ја решиме?

како и да е ...
работата со спомениците е започната пред 2 години ...
еве се привршуваат ...
ај да ги откажеме ли ..
ќе ни ги вратат парите?

мене ми се гади шо народов внатрешно му се буткаат у психа преку медиуми дека е тоа така ... дека не чинело .. дека се глупости .. и некои од народот застануваат на страна на гејлада и почнуваме да се плукаме меѓу себе ...
на кого не му чини споменикот на Александар и останатите у центар - Мене не !
на кого?
сиет знаеме ... зошто некои се на нивна страна и се делат тоа не ми е јасно ...
зошто некои медиуми преувеличуваат и тоа не ми е јасно ...
(јасно ми е се ама ај да не навлегуваме)

зошто на медиуми не почнат да се занимаваат со други работи ... со пропагирање на Македонската вистина за старт ?
дали сте чуле во Гејлада препукувања меѓу внатрешните опозиции и власта околу заеднички државни интереси?
нема сите се заедно ....
ние за еден споменик се испосравме по форуми колку сме се уназадиле ...

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
за криминалните дејанија валдава има одврзани раце и да гони криминалци и да конфискува имоти јас тоа не го гледам дасе случува освен неколку апсења без епилог

дури и можат од швајцарија да побараат да се отворат сметки за одредени персони

Инаку јас зборев за фактот дека владата за глупата економска и расипничка политка што ја води се правда дека ете ама сдсм крадеа да крадеа ама тоа не им дава за право они да прават глупости а не дека влдата краде
pa i seuste nema. ustavniot Sud seuste pravi dalaveri :)

M

marsovka

Гостин

како и да е ...
еве се привршуваат ...
ај да ги откажеме ли ..
ќе ни ги вратат парите?

мене ми се гади шо народов внатрешно му се буткаат у психа преку медиуми дека е тоа така ... дека не чинело .. дека се глупости .. и некои од народот застануваат на страна на гејлада и почнуваме да се плукаме меѓу себе ...
на кого?

зошто на медиуми не почнат да се занимаваат со други работи ... со пропагирање на Македонската вистина за старт ?
дали сте чуле во Гејлада препукувања меѓу внатрешните опозиции и власта околу заеднички државни интереси?
нема сите се заедно ....
каква бе гејлда бе какви бакрачи избиј си го тоа од умот,
секој здраворазумен ќе ти каже дека владава е или глупа или луда,оди отвори економија да видуш што пишува леандра на тема владата поопасна од кризата па ќе ме сватиш зошто народов е поделен и зошто толку луѓе се бунат

секоја критика кон власта ти ја сметаш за платена пропаганда од гејладата
На медиумите им е должност да критикуваат :pipi::smir:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај наведи примери ...

јас би навел дека не е ништо идеално и дека се придвижуваат работите кон напред обидувајќи се да не дадат газ ...
за разлика од некои други политики кои не тапкаа у место .. и кои мајката би ја продале за личен корист
оваа година ако има визна либерализација полесно ли ќе ти биде ..

а кои се тие третите идеалните кои би ја воделе државата?

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034

како и да е ...
еве се привршуваат ...
ај да ги откажеме ли ..
ќе ни ги вратат парите?

на кого?

нема сите се заедно ....
Старите викаат многу убаво живеевме во времето на Тито; не не интересираше политика, чекавме да дојде лето и да земеме К-15.

Во денешно време сите се политичари (па и сите ние тука нешто сме многу паметни) и сите ќе бевме подобри да требаше ние да водиме држава.

Не му се мешај во работа на кодураџијата! Треба да дојде време кога свеста и довербата ќе бидат на повисоко ниво за сите ние да си ја бркаме сопствената работа!

M

marsovka

Гостин
ај наведи примери ...

јас би навел дека не е ништо идеално и дека се придвижуваат работите кон напред обидувајќи се да не дадат газ ...
за разлика од некои други политики кои не тапкаа у место .. и кои мајката би ја продале за личен корист

како се придвижуваат?
ти мене ме заебаваш?

сериозно сеа те прашувам.....
пак има редици по шалтерите ,пак се чека две недели за извод

Пак судството е хаос
само што се има илјадници отпуштени и безработни луѓе
криминалот расте иамме пукотници на сред бел ден

факултетине кои треба да се финансираат не се финансираат
одозгора се покачија таксите на се

Уште фали да донесат закон секој ден да не ебат со колец и да зеам да се фрлам од прозор ...

Сеа кажи ми што отишло на подобро?

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
каква бе гејлда бе какви бакрачи избиј си го тоа од умот,
секој здраворазумен ќе ти каже дека владава е или глупа или луда,оди отвори економија да видуш што пишува леандра на тема владата поопасна од кризата па ќе ме сватиш зошто народов е поделен и зошто толку луѓе се бунат

секоја критика кон власта ти ја сметаш за платена пропаганда од гејладата
На медиумите им е должност да критикуваат :pipi::smir:
Vikas ALfa televizija koja e vo sopstvenost na sterjo nakov ima pravo da zbori protiv spomenici vamte tamte cak i da laze deka se zapostavuvale zdravstvo obrazovanie i sto li ti ja znam uste ne, a se davale ne znam kolkavi pari za kultura, koga samo sto vi posociv deka za kultura se odvojuvaat samo 2,03 % od bugjetot.

Za Zdravstvo i Obrazovanie bugjetot e daleku pogolem.

I sega ke mi velis deka nema loso sto manipulirale i dolznost im bilo da kritikuvaat ?

Epa vidis jas vikam deka toj sterjo nakov i taa negova televizija nemaat pravo na narodot da mu mackaat oci, bidejki toj e eden od onie koi na grbot i makata na narodot kriminalno se zbogatija ta i otvorija svoi mediumi i televizii.

Sterjo i slicnite na nego neka gi otvorat kesinjata so parite ukradeni od narodot. A ne da mu vikaat na toj narod deka e fasist bidejchi izgradil spomen obeleje ili muzej.

A za grckoto infiltriranje izvini ali premnogu si naivna...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38581

R

RAYTHEON23

Гостин
и адолф хитлер ги палел германците овака....

нас не ни требаат статуи...бронза..(освен александар-чест за тоа)

не ни треба јакнење на духот-читај купување медиуми и да ми тролуваат ти си македонец александар ако се покаеше.......булшет и сега македонија и нејзината младина се расправаат и си го мерат со споредби кој имал појак левел на ДОТА или кој праи повеке хедови на кантер...немаат излез надвор немаат работа,:toe:

ај наведи примери ...

ајде еден ке дадам....МАКСИМАЛНА НЕКООРДИНИРАНОСТ НА МОНЕТАРНА И ФИСКАЛНА ПОЛИТИКА тоа е детски бизарно мизерија....за 7 милијарди евра ветени инвестиции не збориме:toe:

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Persej навечер застани во неколку трафики и погледни го тиражот на дневник..едвај половина е продаден...

време е за ситење...кога медиум 7 дена по ред како селско куче лае и на насловна кубе коси по Александар...тогаш нешто сериозно не е во ред....

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
пак има редици по шалтерите ,пак се чека две недели за извод
ова онака од памет од шо немаше шо да наведеш?
јас пред некоја недела вадев извод за новороденче си завршив работа за 20-30мин. и секогаш било така не дека сега е подобрено:toe: но е ок.

Пак судството е хаос
само што се има илјадници отпуштени и безработни луѓе
криминалот расте иамме пукотници на сред бел ден
судството одсекогаш е хаос ..
и во судството власта неможе да реагира директно и да го среди преку ноќ. илјадници има .. но имало и повеќе ... јас само знам дека фирми кои ги користеа тие невработени и работеа на црно низ велес на големо се осигураат и им се почитуваат работничките права ... пред некоја година сите тие на црно работеа ... затоа шо никој не ги интересираат ... е сега некој почна да прави и за нив .. а она на ТВ шо ни перат мозок и секоја работа ја повторуваат по милион пати ... и се да е супер и најдобро на човек му пука филмот и си ствара реалност каква шо не е..
пукотници ? ахх таа прокредит шо ни направи ... еден човек да плукне у центар и да го фанат на камера медиумиве ќе ја напраат дека и плукачите се во развој ...

факултетине кои треба да се финансираат не се финансираат
одозгора се покачија таксите на се
колку што оваа влада има инвестирано у образованието никој досега не го сторил тоа ...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Под инвестиција во културата подразбирам вложување во филм, серија, литературно, музичко дело кое во иднина може да донесе добивка.

Ова сега не се инвестиции, може да се рече дека е само финансиска поткрепа (помош) на културата.

Е сега дали таа помош е во право време, на право место, на прав начин и на вистински работи...тоа треба да е предмет на дискусија.

Значи генерално.....никој во суштина не е против, предмет на несогласување-дискутирање се: кога, каде и колку треба.

Kajgana Shop

На врв Bottom