Да сум слушнал... само твоето немаше ниту фигуративно, ниту смисла. За измешана патриотска демагогија... Таа се продаваше доволно долго, дури подолго отколку што треба, па сега ова што во овој момент се прави е само обид да се исправи една демагогија од изминатиов период. Жално е што таа демагогија толку те има опседнато па сега ова го гледаш низ таква призма. Патриотизам не продавам затоа што тоа ниту се продава ниту со сила се дава, патриотизам или имаш или никогаш нема да го имаш. Проблемот е во освестувањето, некој го има, а не е свесен дека го има, а некој го нема ниту пак сака да го има. За забите... Додека ги правиш забите, сигурно не одиш со скинати пантолони... си купуваш нови, сигурно внимаваш и на надворешниот изглед затоа што никој не ти ја отвара устата за да те види кој си и каков си, те гледаат надворешно како изгледаш... со еден збор функционираш паралелно целиот со сите твои недостатоци, маани и доблести...А бре Крале си слушнал за пишување во фигуративна смисла.Да расчистиме за моите деца има и ќе има се што е потребно за нормален живот.Ако ти не ме сфаќаш шо ми е поентата ,твој проблем.И не ми продавај патриотска демагогија измешана со дневно политички потреби од изградба на споменици.Кој е поголем патриот нема потреба да расправаме,ќе покаже времето.Изградбата на споменици во моментов ти е исто што и,да имаша полн уста расипани заби а да правиш пластична операција на носот.Примеров ти е за подобро да ме сватиш,оти очигледно не успеваш доволно во тоа.
П.С.Не ми кажувај како да ги воспитувам децата,мој и само мој проблем.
Ама требаше да биде малку поВЕЛИКИ,барем 99 метри,ќе си ги вратевме парите од атрактивна посетеност уште првиот месец.За споменикот на Ацета одамна зборувам зошто никој не го гради и едвај чекам да се изгради али повеќето останати глупости од споменици немаат никаква поента од постоење.
Ама требаше да биде малку поВЕЛИКИ,барем 99 метри,ќе си ги вратевме парите од атрактивна посетеност уште првиот месец.
Pa ovie predhodnive shto bea na vlast neli ne troshea pari na spomenici ama gi ostavija bolnicive i uchilishtava bez nova oprema , bez prozorci i bez plochki. Ama togash toa po se ne ti prechelo.!!!Ако се ’будат’ Македонците, нека трошат пари на поправки на болниците и на училиштата, а не на споменици.....
Сиромаштијата и немаштијата ја потиснува националната свест,а инаетот ја поттикнува.Јас мислам дека доколку бевме само малку поеднакви и со повисок стандард одколку што сега сме,немаше да ги ебеме ни МЗ,ни ЕУ а понајмалку Грците па да им докажуваме колку сме тоа што одсекогаш сме.Потребата од докажување Македонец нема да биде исполнета доколку градиме споменици,затоа што таквата потреба е единствен уникат во светот,под притисок на одредени наши непријатели,како некои од помоќните соседи.Националната свест не се плаќа со ПАРИ...
Искрено мислам дека СРАЊАТА во кои се наогаме се токму поради НЕДОСТАТОК на НАЦИОНАЛНА СВЕСТ...
Вака Александар ќе ги подсетува на генерациите што допрва доаѓат КОЈ СМЕ И ШТО сме , па така можеби тие генерации ќе успеат малку повеќе да ја чуствуват и да се грижат за државата и пред се да бидат горди на тоа што се ...
абе сме учеле историја ебаго.....нема грчки клипчиња на ју тјуб да ме натераат да мислам дека сум бугар ил слав а НЕ МАКЕДОНЕЦ не заборавам балкански војни и без скулптурите...Националната свест не се плаќа со ПАРИ...
Искрено мислам дека СРАЊАТА во кои се наогаме се токму поради НЕДОСТАТОК на НАЦИОНАЛНА СВЕСТ...
Вака Александар ќе ги подсетува на генерациите што допрва доаѓат КОЈ СМЕ И ШТО сме , па така можеби тие генерации ќе успеат малку повеќе да ја чуствуват и да се грижат за државата и пред се да бидат горди на тоа што се ...
Па еве со нови 4 милиона евра “на Заев“ се прави бизнис центар со катни гаражи во Прилеп,ама овојпат раководството на ДПМНЕ го постави камен-темелникот.Античкото минато кај Македонскиот народ не се “тура“ со инка или со изградба на споменици од бронза па макар и од Александар.Античкото минато на Македонците се одржува и се јакне со вистинска антика,со откопување на антички докази,со антички скулптури,со цели антички градови,згради,или мозаици,археолошки докази како што се штитови,шлемови и друга опрема од времето на Александар но и пред него.Македонскиот народ не е дојден од друга планета во Македонија па да лее споменици од бронза и да го јакне Македонското античко чувство,кое му припаѓа со самото раѓање,творење и живеење на овие простори.И на крај,ние можеме да излееме и скулптура колку планина од Адам и Ева,ама тоа нема да не стави на прво место како директни наследници на човештвото,од оние луѓе што Бог ги создал први на земјава,или како што милува да каже Џорџе председателот (први меѓу еднаквите).Натписите на овој весник ја отсликуваат оригинално заедничката цел на СДСМ и Грција.СДСМ со ова сакаат во светската јавност да покажат дека Н.Груевски е изолационист антиеу ориентиран националист.Додека Грција сака да прикаже дека Н.Груевски е провокатор кога не би бил тој би се решил спорот со името.Потесната цел е навистина да се предизвиика изолација на Македонија како надворешен притисок за падод на оваа влада.Од тоа би се извлекло двојна корист за Грција и партнерот Бранко Црвенковски.Но забораваат дека позади оваа влада стои огромно мнозинство народ.Поставувањето споменици веке прејде во трагикомедија.Како само кај нас се ставаат како демек тие пари ке ги решат сите проблеми.Проблемот е идеолошки.Бранко Ц. и неговата приватна партија СДСБЦ скраја да е не сакаат да мрдне колективната свест дека овој наро не од вчера дека има на што да се гордее.Понатака насојузникот Грција да им се одолжи со тоа што ке продолжи да потиснува свеста на македонскиот граганин дека има античко минато.Поставување на овие споменици не за да се докажуваме некоу туку просто ги истакнуваме нашите предци го трансформираме градот во метропола итн.Дај боже и со 8 милионите евра на Заев да се направеше нешто корисно.
Дефинитивно да.ова надминува политика и опозициски цвикања...антидржавни елемнти за одстрел
ti si kriv sto si zivАбе ве возат сите како товарни возила. Тој што спомна за Египет пред 3000 години, Америка пред 100... Е бравос бе, ај да се споредуваме со нешто што било пред 100 години. Тоа кажува дека сме 100 години назад. Си рипаш в уста.
Ако. Не пречи, нека изградат споменици, кој ги тркала невработените, нека се чешаат или уште подобро, нека се проституира младината, нека се криминализира во Франкфурт. А бе Македонци... Одамна е се појдено по врага.
Налет и Грци и се, не се криви Грците.
Само немој некој да ми писнал дека не зел плата или не бил вработен, немој некој од вас дома на неговите да му квикнал оти го родиле ако немаат пари да го издржуваат.
Ако така ни треба. Тралала тралала сама си го барала.