Македонија највалкана земја во Европа

• Креатор на темата Креатор на темата AL.
  • Време на започнување Време на започнување
Точно е. Џабе се законите шо ги уведоа сега, едноставно таков народ сме, неодговорен, научени да живееме во лоша средина, ке се реши ли некогаш овој проблем со екологијата :toe:

Да до (дел од) народот ќе да е. Неколку месеци откако го донесоа законот, случајно се најдов во Скопје и сеа не дека по принцип плукам ама пазам немој случајно да ми се случи оти ќе ме казнат, очи од сите страни ме дебнат метропола е ова нема шала. И коа еден типац си се пикна под тоа сводовите од камен мост си го извади таквото, си се олесни и си замина ко ништо да ненормално да не се случило. Покрај депониите и купиштата ѓубре до кај стигнавме и во центарот на главниот град такви работи да се случуваат. За срамови. Треба да се поработи на менталитетот на народот, ама не само со забрани туку со комплекс од мерки меѓу кои и воспитување на децата уште од градинка.

Да до (дел од) народот ќе да е. Неколку месеци откако го донесоа законот, случајно се најдов во Скопје и сеа не дека по принцип плукам ама пазам немој случајно да ми се случи оти ќе ме казнат, очи од сите страни ме дебнат метропола е ова нема шала. И коа еден типац си се пикна под тоа сводовите од камен мост си го извади таквото, си се олесни и си замина ко ништо да ненормално да не се случило. Покрај депониите и купиштата ѓубре до кај стигнавме и во центарот на главниот град такви работи да се случуваат. За срамови. Треба да се поработи на менталитетот на народот, ама не само со забрани туку со комплекс од мерки меѓу кои и воспитување на децата уште од градинка.

И пред се ние кои сме свесни за таквото однесување да не фрламе жубре каде годе и да ја валкаме средината туку да се обидеме да претставуваме пример за тоа како треба да се чува средината и во која живееме.

Kolku sve fabriki zatvorivme , i pak najzagadeni ?
Inaku navistina ima golema zagadenost , sega i nekoi ubavi delovi od drzavata se zagaduvaat , planini , reki , ezera..

Тапа сме. Последни во Европа. Голема работа. Ајде со малце повеќе работа ке успееме во свет да бидеме последни. Затоа продолжете со вашите неодоговорни акции кон уништување на природата и при дуплирајте го сето тоа и ке успееме.

Мислам дека го пишував ова еднаш ама пак ќе кажам за тие што мислат дека ете другите народи имале "вродена еколошка култура". Гледав една емисија со еден германски професор и на прашањето како успеваат да ги одржуваат толку чисти улиците тој рече дека тоа се должи пред се на долго годишни казнувања за загадување на средината.

Мислам дека го пишував ова еднаш ама пак ќе кажам за тие што мислат дека ете другите народи имале "вродена еколошка култура". Гледав една емисија со еден германски професор и на прашањето како успеваат да ги одржуваат толку чисти улиците тој рече дека тоа се должи пред се на долго годишни казнувања за загадување на средината.

Ептен точно, тоа е резултат..посебно во Германија на долгогодишно ТЕШКО КАЗНУВАЊЕ на народ и со камшик утерана дисциплина.......така да тоа е веќе ПАВЛОВ УСЛОВЕН РЕФЛЕКС за германци....иако влијаниево на ова турциве и балканците веќе се чувствува...ни германија веќе не е онаа германија :)
Разликата е што Бизмарк и тие по него тоа стварно и конзистентно го спровеле.....за разлика од кај нас ....тоа е само приказна за рејтинг , а и во пракса се праи уште полошо...се ствара негативна реакција , бидејќи и казнувањето е селективно и се пригледува низ прсти по татина-мамина , па партиска и национална припадност...:) затоа и нема успех...., а за стварање на условен рефлекс да не збориме...:)

Predlagam do site vladini i nevladini organizaciji, do lokalnata samouprava da se sprovede akcija za cistenje na site Makedonski reki, ucesnicite vo akcijata mozat da bidat dobrovolci no i luge na koj im treba nekoe dinarce. Akcijata moze da ja pocneme od severot na Makedonija i da gi opfatime rekite Lepenec, Pcinja, Treska i Vardar i site pomali rekicki i potocinja, vtorata faza ideme nadole prema istocna sredna i zapadna Makedonija za da letoska finisirame so cistenje na Ohridskoto Prespanskoto Debarskoto i Dojranskoto ezero.

Треска е чиста првите 7 километри
што значи многу ќе треба за да се исчисти

Toj шо вели така сигурно не ја посетил Бугарија да види шо е нужник земја. :smir:
Одма ќе го смени мислењето :)

Чисто е во Германија а во Холандија е уште почисто,да гледаш и да се чудиш од чистота.А како?
Само одреден ден во неделата се собира ѓубрето,не смееш пред тоа да оставаш никаде ѓубре.Си има посебни канти за хартија и стакло.
Тревата на секоја недела ја косат,чистат исто секои 2-3месеци метат и чистат како генералка,кога паѓаат лисјата од дрвата не можеш да забележиш дека паѓаат,одма ги нема исчистени се.Се зависи од државата и од културата.

Исто сум слушнал дека по западниве земји ако имаш неуреден двор ти стига опомена да го суредиш до даден рок, а после тоа ти праќаат луѓе, средуваат се и ти даваат сметка.

Чисто е во Германија а во Холандија е уште почисто,да гледаш и да се чудиш од чистота.А како?
Само одреден ден во неделата се собира ѓубрето,не смееш пред тоа да оставаш никаде ѓубре.Си има посебни канти за хартија и стакло.
Тревата на секоја недела ја косат,чистат исто секои 2-3месеци метат и чистат како генералка,кога паѓаат лисјата од дрвата не можеш да забележиш дека паѓаат,одма ги нема исчистени се.Се зависи од државата и од културата.
Ако ова не го почитуваш, што во тој случај? Имаш некои последици?

Ако ова не го почитуваш, што во тој случај? Имаш некои последици?
Во тој случај секако имаш последици.Доколку не можат да дознаат кој го оставил ѓубрето,буричкаат и во него да видат некоја информација,малку е смешно ама така е.Се плаќа парична казна точно колку е незнам,си имаш ред и мораш да го почитуваш тоа ако не сакаш да ти се `закачат` и неможеш да се оттарасиш од нив.

Исто сум слушнал дека по западниве земји ако имаш неуреден двор ти стига опомена да го суредиш до даден рок, а после тоа ти праќаат луѓе, средуваат се и ти даваат сметка.
Да,така е исто важи и за сопствениците на некои згради,фирми или други објекти.Добиваат опомена дека им `стрчиш`и мора да реновираш или средуваш,ако не казна,едноставно мораш да правиш како што треба или ке заглавиш,не е како кај нас тетин,стрико имаш...

Во тој случај секако имаш последици.Доколку не можат да дознаат кој го оставил ѓубрето,буричкаат и во него да видат некоја информација,малку е смешно ама така е.Се плаќа парична казна точно колку е незнам,си имаш ред и мораш да го почитуваш тоа ако не сакаш да ти се `закачат` и неможеш да се оттарасиш од нив.

Да,така е исто важи и за сопствениците на некои згради,фирми или други објекти.Добиваат опомена дека им `стрчиш`и мора да реновираш или средуваш,ако не казна,едноставно мораш да правиш како што треба или ке заглавиш,не е како кај нас тетин,стрико имаш...
Значи ги имаат истренирано со казни. Тоа е добро и поучно, да се земат такви примери од "погоре". Мислам дека и овде ако се воведе тој систем и ако се одржува (постојана контрола и казни, не само првите 2-3 месеци), сигурен сум дека и овде ќе се намали прљавштината. Но потребна е и контрола на загадувањето на економските субјекти, возилата, земјоделството..., не само на отпадоците од домаќинствата. Домашниот отпад е грд за гледање, но е најмала ставка во загадувањето на околината. А цело тоа загадување (покрај штетата по нашето здравје) е еден од параметрите кој директно или индиректно влијае и на другите сектори (пример странскиот туризам).

Значи ги имаат истренирано со казни. Тоа е добро и поучно, да се земат такви примери од "погоре". Мислам дека и овде ако се воведе тој систем и ако се одржува (постојана контрола и казни, не само првите 2-3 месеци), сигурен сум дека и овде ќе се намали прљавштината. Но потребна е и контрола на загадувањето на економските субјекти, возилата, земјоделството..., не само на отпадоците од домаќинствата. Домашниот отпад е грд за гледање, но е најмала ставка во загадувањето на околината. А цело тоа загадување (покрај штетата по нашето здравје) е еден од параметрите кој директно или индиректно влијае и на другите сектори (пример странскиот туризам).
Не знам во Македонија се осекаш лабаво,демек кој мене ке ме казни за губре или за плунка,а овде се почитува тоа,закон е закон и полиција е полиција.
А за другото загадување пример овде возат велосипеди повеке од коли,секаде каде што има пат за коли,одма до него и велосипедска патека,значи секаде.
Македонија е планинска земја,ама верувај овде има повеке дрва-на секој чекор,доволно за да дишеш почист воздух.Секоја година плакаш што ти самиот ја загадуваш околината со нечистата вода,канализацијата,а и плус плаќаш за заштита на животните.
А и се` се рециклира,не смееш да фрлаш стакло на пример во губрето,мораш во посебните канти,има таква `полиција` за губре.За големите објекти сигурно постојат критериуми,за жал не сум сигурно информирана,за точно да кажам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom