Тетово ги тресе ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Тетово ги тресе ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ

Потврдивме дека не играме двојна игра, но прашање е колку ВМРО-ДПМНЕ си стоеше на зборот, вели висок функционер на ДУИ

ДПА ќе ја заборави победничката еуфорија во Тетово, а ДУИ уште не може да се освести од поразот

ДУИ два дена е во шок по изборниот пораз што го претрпе во Тетово, Гостивар и воАрачиново. Најверојатно лидерот Али Ахмети ќе бара од премиерот Никола Груевски објаснување зошто ВМРО-ДПМНЕ не го испочитувала договорот за меѓусебна поддршка на локалните и на претседателските избори, изјави за „Дневник“ висок функционер на ДУИ.

За ДУИ, најболна била загубата на Тетово и не и' сфатливо како можело да и' се случи кандидатот на ДПА, Сади Беџети, да го победи Хазби Лика со речиси илјада гласови. И додека во партијата врие, а членството бара одговори од врвот, челниците се сигурни само дека македонските, а не албанските гласови биле пресудни за исходот од локалните избори во Тетово.За фијаското во најважните градови за Албанците, ДУИ ќе расправа и на Централно претседателство, на кое не ја исклучуваат можноста да се бара и партиска одговорност.

- Поразот во Гостивар беше очекуван уште по првиот круг. Реално, таму никој не можеше да му парира на Руфи Османи, кој е идол кај Албанците. Но, во Тетово очекувавме победа. По детаљните анализи на секое гласачко место во Тетово, ќе биде појасно што се случи таму. Задоволни сме од одѕивот и гласањето на Албанците во Тетово. Потврдивме дека не играме двојна игра. Прашање е колку ВМРО-ДПМНЕ си стоеше на зборот - вели функционер на ДУИ.

Во ДУИ велат дека ВМРО-ДПМНЕ не ќе може да се „вади“ дека нивните членови и симпатизери гласале за Лика, а Беџети победил со помош на поддржувачите на Љубе Бошкоски, бидејќи не веруваат оти „брат Љубе е помоќен од Груевски“. Според ДУИ, иако меѓу двата круга имало дил меѓу Мендух Тачи и Бошкоски за поддршка на Беџети, тие се убедени дека за победата на кандидатот на ДПА придонело и дел од гласачкото тело на ВМРО-ДПМНЕ. И нагласуваат дека ако тоа го потврдат нивните анализи, тогаш Ахмети и Груевски ќе треба да расчистат зошто ВМРО-ДПМНЕ не го почитувала договорот. Во партијата на Ахмети се револтирани оти тие го исполниле својот дел, односно со нивна помош ВМРО-ДПМНЕ добило градоначалници на Велес, Крушево, Ресен, Петровец, Сопиште и во Чашка.

Во ДУИ никој не сака официјално да зборува за поразот во Тетово и во Арачиново, но нервозата во партијата расте, особено по информациите дека ќе се бара одговорност и во сопствените редови. Два дена прашуваме што се случи во Тетово, но ни велат да ја почекаме анализата. Одговорноста треба да се бара на највисоко ниво, кај тие што склучуваат договори и што ги влечат конците во партијата. Членството созрева и нема да се задоволи ако за Тетово, Гостивар и Арачиново се бара жртва во пониските структури - велат во ДУИ.Наспроти ова, висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ завчера ни изјави дека се задоволни што со ДУИ ја продлабочиле соработката и на локално ниво. Дека во македонскиот дел ДУИ добила голема поддршка и во Тетово и во Гостивар.

Извор: ДНЕВНИК

2% излезеност за Претседателските избори кај Албанците представува основ за вакви изјави? :kesa:

Leb za leb Bratot. Ne leb za pogaca.
Kako i da e, pragmaticnosta i mozebi naivnosta mu se lupnaa za glava ovoj pat na Ali.

Али супер ќе си помине ако за поразите во Те и Гв, ги обвини ВМРО, наместо вината да ја бара во сопствените редови. Дали можеби по таа логика, за победата во Струга треба да им се заблагодари на ВМРО? И дали по истата таа логика на пазарење не треба да се праша дали самите ДУИ го исполниле својот дел од пазарот (на председателските избори мислам)?

Ова е мачкање на очи на членството, од страна на функционерите на ДУИ. Се знае дека ДПА за да седи мирна и да не грака како изборите биле за нив ништожни, треба нешто да добие. Ете им голем залак. А за Гостивар, ВМРО - неВМРО, исто им се фаќаше против Руфи.

Ај белким ќе ги растресе до даска и онака ВМРО направи грешка да не речам глупост што коалицираше со нив.

Али супер ќе си помине ако за поразите во Те и Гв, ги обвини ВМРО, наместо вината да ја бара во сопствените редови. Дали можеби по таа логика, за победата во Струга треба да им се заблагодари на ВМРО? И дали по истата таа логика на пазарење не треба да се праша дали самите ДУИ го исполниле својот дел од пазарот (на председателските избори мислам)?

За победата во Струга треба да и се заблагодари на ДПА, што го објаснува поразот во Тетово. Освен ако некој мисли дека ДПА во Струга гласаше за ДУИ гратис од патриотски причини...

Leb za leb Bratot. Ne leb za pogaca.
Kako i da e, pragmaticnosta i mozebi naivnosta mu se lupnaa za glava ovoj pat na Ali.
Во Понеделникот на ТВ (а1), имаше интервју со повеќе Албанци во Арачиново мислам беше..Еден од Албанците не рече дека денеска гласал за Претседател на РМ, сите викаа нешто во смисол, „Тоа си е нивна работа, што сакаат нека прават“ (алудирајќи на Македонците)..

Јас како што знам Арачиново е во Македонија, и кога ќе се одбери Претседателот, тој ќе биде Претседател и во Арачиново, и во Тетово, и во Танушевци и во Виница, и во Крива Паланка, а со тоа се директно засегнати и тие, а не само Македонците..

И после не требало да се бојкотираат избори. Море се у триста.

Понуди квалитет, ќе гласам. Нема квалитет,не гласам.
Така да, ДУИ сами се криви. Народот се буди полека од хибернација.

Во Понеделникот на ТВ (а1), имаше интервју со повеќе Албанци во Арачиново мислам беше..Еден од Албанците не рече дека денеска гласал за Претседател на РМ, сите викаа нешто во смисол, „Тоа си е нивна работа, што сакаат нека прават“ (алудирајќи на Македонците)..

Јас како што знам Арачиново е во Македонија, и кога ќе се одбери Претседателот, тој ќе биде Претседател и во Арачиново, и во Тетово, и во Танушевци и во Виница, и во Крива Паланка, а со тоа се директно засегнати и тие, а не само Македонците..
Tokmu taka i bas radi toa ne glasale.
Ne sakaat supak za pretsednik.

Ова докажува дека било кој лидер неможе до максимум да го исконтролира своето членство и да му нареди да гласа за некој друг. Има многу граѓани на Република Македонија,свесни за нашата состојба, за политиката која се води и самите тие граѓани се демократи, без никој да им побара или пак да ги научи како да бидат демократи, таква им е природата. Може партиите да си прават некои математики на големо ама НАРОДОТ Е НАРОД! Имам пример на повеќе блиски кои иако гласеа за еден претседателски кандидат , својот глас на локалните го дадоа за кандидатот на спротиваната партија! Значи бараме квалитет во личностите и политиката која се води, веќе не им е важно на повеќето од која партија доаѓал и што водачот договорил со партнерите!

Македонија на Македонците! :oeoeoe:

Tokmu taka i bas radi toa ne glasale.
Ne sakaat supak za pretsednik.

1. Дали на локалните сите кандидати биле идеални?
2. Зошто во фрагилен надворешно политички амбиент не играле на цензус и поништување на ливче доколку немало кандидати, како другарчево твое шо направи?

Ne zboruvame za kvalitet ili neshto drugo zboruvame za zloupotreba na albanskiot mentalitet pogotovo t.e besata vo Tetovo,Nie Kako DUI go odrrzivme zborot i Makedonija dobi pretsedatel no od druga strana ne go ispolni dogovorot.Sega koj ke plati shto ke kompenzira neka smislat oni koi se dogovorile

Ne zboruvame za kvalitet ili neshto drugo zboruvame za zloupotreba na albanskiot mentalitet pogotovo t.e besata vo Tetovo,Nie Kako DUI go odrrzivme zborot i Makedonija dobi pretsedatel no od druga strana ne go ispolni dogovorot.Sega koj ke plati shto ke kompenzira neka smislat oni koi se dogovorile

Го исполнивте :uvo: ?
Види ја излезноста за претседател во општините каде што се претежно албанци ќе видиш колкава е фазла од 5 проценти нема.

Ако сте го одржале зборот со 2% излезност на претседателските избори,тогаш со толкаво гласачко тело немате право да им се лутите на ВМРО ДПМНЕ за поразот во Тетово :smir:

Ова се вика бегање од лична одговорност.
Како бе ВМРО-ДПМНЕ да им биде криво за поразот ?

Аљи и ГЗим треба да се реформираат малку од калашников на оловка да одат.

Муабетов е „фала бато, доста ми помагаше“ :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom