Да му кажеме ЗБОГУМ на плоштадот Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Да ти кажам искрено во Германија плоштадите се всушност МАРКТОВИ (пазари)...
Само не класични како нашиот туку летечки, денес продават Цвеќе , Утре има Божиќен пазар и тн...

Еве во Скопје има мислам такви куќички од Нирнберг који се носат за време на божиќните празници....

еј...будалетинка...( јас онака од милина:) ) па тоа се германци бе...не овци....

:pos:ме изнасмеа насловов, штета што на весников не беше поставен истиот наслов, така да сите читатели утре ќе се изнасмееја (или наплачеа :toe:)
како и да е ЗБОГУМ и од мене плоштаду, ќе ми недостигаш:back: (иако малку те имам газено)

Ne ti zboram za MARKTOVI be, tuku za BIT PAZAR...:):)

Patem, imase takvo nesto slicno i u skopje za vreme na novogodisnite i boziknite praznici.... merak ti bese da se setas po plostadot ( okey, trebase malku da se poraboti na prostorna oprganizacija na tezgite... ama kako i da e, atmosfera imase )... ama i toa go upropastija, go zamenaa so svetleckite palmi sred dekemvri..... :):)

Вака во Нирнберг е еден од најубавите новогодишни Божиќни Пазари во Германија кои ги има во секое „село„ ...

Скопје е партнер град со Нирнберг , а идејата била добра како многу идеи во Македонија а не се развила благодарение на градските власти...

Ја познавам оваа проблематика многу добро и жалосно е навистина што вакви работи кои буквално ни се на тацна не ги користиме...

:violent1::violent1::violent1:ке потепам некој за плоштадот

не го даваме!:violent1:

Во Барселона само Авенија Рамбла е широка колку цел Скопски плоштад,а долга колку пола Скопје.Авенија Паралел е слична по ширина но можеби и подолга.Споредбата ти е беспредметна и помалку “ренесансна“ би рекол,слична на онаа која ја прават “фабрикантиве“ на Грујо деновиве,откако прошетаа малку по белиот свет.:toe:

Море абеце...шо напињаш и ти мајка му стара...
За фонтаната зборувам само и нејзиното најтесно окружување...а Рамбла почнува нешто подалеку...и се простира уште подалеку.
На тој простор совршено може да легне некоја слична фонтана, од лаичка гледна точка, кај ја замеша Рамбла...:)
Али ете, ќе си имаме хотел а ла Македонска куќа...:toe:

Ајде мајче уште една демагогија од Ерол Ризаов.
Прво тендите на тоа кремчињата комуњарски кои имаат кафиќи и кој узурпираа едно прекрасно шеталиште е ТРЕНД.Јаоооо.
Тортана у средина, прекрасна е уште свеќа и фали.
Она ругобана пред ЕСМ, убаини.
ЕСМ лепота од архитектура некој се заебавал со Скопје изминативе 50 години.
А црквичено, прво од оваа страна на Вардар Свети Константин и Елена, да го запалиме бел ден да не види.
Оно на нас ќе ни ружни простор пред продавница за патики купување.(види демонстрации во Белград за Косово, сцена патика)

Нека покаже оваа Влада каква идеја има и така плоштадот нема душа.

Во Барселона само Авенија Рамбла е широка колку цел Скопски плоштад,а долга колку пола Скопје.Авенија Паралел е слична по ширина но можеби и подолга.Споредбата ти е беспредметна и помалку “ренесансна“ би рекол,слична на онаа која ја прават “фабрикантиве“ на Грујо деновиве,откако прошетаа малку по белиот свет.:toe:

Па ние место да се шириме се тесниме, шо сега у круг ќе се вртиме...
Нека го прошират центарот и готово...

:pos:ме изнасмеа насловов, штета што на весников не беше поставен истиот наслов, така да сите читатели утре ќе се изнасмееја (или наплачеа :toe:)
како и да е ЗБОГУМ и од мене плоштаду, ќе ми недостигаш:back: (иако малку те имам газено)

Абе ви го проколнавме плоштадот ние Прилепчаниве,уште кога наместо со Прилепски гранит,Пенов ви го поплочи со Босански камен,зошто да дава пари во Македонија кога може во Босна,нели?:pos2:

Божиќните пазари се германска традиција, нема ние што да правиме божиќни пазари, кои имено траат 4 недели во адвентите, а ние ниту славиме адвенти ниту бутур.
Плоштадот и онака ни е мал уште да ставаме уште објекти тотално ќе го затвориме, дури и делот кај шт е паркингот на телеком така слободен простор и широкиот отвор пат кон гтц и собрание му даваат на плоштадот каква таква големина и простор за дишење, а зим се загради плоштадот ќе стане едно пувеж место, дупка.

Мене плоштадот воопшто не ме ареса :tv:

Така да, незнам колку полошо може да биде од сегашнава бетонска писта.

И ќе го градат зеленилото околу плоштадот, што и се очекуваше.

Па ние место да се шириме се тесниме, шо сега у круг ќе се вртиме...
Нека го прошират центарот и готово...

Кај да го прошират бе,ќе избие 4та Светска Војна.:smir:

Божиќните пазари се германска традиција, нема ние што да правиме божиќни пазари, кои имено траат 4 недели во адвентите, а ние ниту славиме адвенти ниту бутур.
Плоштадот и онака ни е мал уште да ставаме уште објекти тотално ќе го затвориме, дури и делот кај шт е паркингот на телеком така слободен простор и широкиот отвор пат кон гтц и собрание му даваат на плоштадот каква таква големина и простор за дишење, а зим се загради плоштадот ќе стане едно пувеж место, дупка.

Божиќните Пазари беа само како пример дадени , не викам апла да се копират ама ете плоштадот треба да има забавен карактер , а не празна и досадна плоча...

Море абеце...шо напињаш и ти мајка му стара...
За фонтаната зборувам само и нејзиното најтесно окружување...а Рамбла почнува нешто подалеку...и се простира уште подалеку.
На тој простор совршено може да легне некоја слична фонтана, од лаичка гледна точка, кај ја замеша Рамбла...:)
Али ете, ќе си имаме хотел а ла Македонска куќа...:toe:

Ако мислиш за оние фонтани што се простираат до Монтжуик,остај не чепкај,од стручна гледна точка,оти ќе ни требаат два годишни буџети и цел извор Рашче нема да стаса за еднаш да “прснат“,всушност и во Барса тоа им е најголем проблем особено во лето,па и таму имаат по некоја промашена инвестиција ебаго,само што сепак им носи големи пари ако гледаш од финансијски аспект.:smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom