Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.
M

marsovka

Гостин
трну јас гледам некој кој се мавта и шета и гледа како теле у шарена врата ?
Мислам доказов ти е ...плус неколку студенти изјавија дека биле испрашувани од полицијата ...

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Како дојде до насилство...?

Запазете го студентов кој стои од страна на „Архибригадата“.

Овој сто-посто е Милчин со црна перика камуфлиран во студент :)

Гарант!

Z

Zona Pelucida

Гостин

а зошто би?јас не сум тој што протестира против верски објекти
.

туку ти си тој што ми го негира правото на црква на мој плоштад, истовремено плачипикејски избегнувајки го прашањето за џамијта...

против црква бива...против џамија...не :tapp:
Ne e samo tvoj plostad tuku i moj,i na site skopjani,a jas ne sakam crkva na plostad,kako sto pisa nekoj pogore imas edno 3-4 crkvi u okolina,ako tolku sakas da se molis,moli si se,jas sakam da setam na plostad ne da se stiskam da pominam,kaj go unakazija so toa(poim neam ni so e)cela svetlina se blokira uste ova,po kic nemoze da bide.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Opozicijata ne smee da protestira?!!!

Znaes kade e toa taka? Znaes, znaes.....
А кој рекол дека не смее? :)

Туку нека НЕ се затскрива и шлепа зад СТУДЕНТСКИ протести и притоа профитира на најодвратен начин.

Ја ќе те с'снам, демек поддршка ти давам, а всушност ќе ти го искомпромитирам протестот и ќе излезе дека ти си мојот полтрон.

А како што се сменија повеќе влади, така ниту една не реши ниту едно студентско прашање, ниту се заинтересирале со нас.

Станува збор само за политичко лицемерие и профитирање.

M

marsovka

Гостин
Ne e samo tvoj plostad tuku i moj,i na site skopjani,a jas ne sakam crkva na plostad,kako sto pisa nekoj pogore imas edno 3-4 crkvi u okolina,ako tolku sakas da se molis,moli si se,jas sakam da setam na plostad ne da se stiskam da pominam,kaj go unakazija so toa(poim neam ni so e)cela svetlina se blokira uste ova,po kic nemoze da bide.
и што е најтрагично празни се ...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
а зошто би?јас не сум тој што протестира против верски објекти.

туку ти си тој што ми го негира правото на црква на мој плоштад, истовремено плачипикејски избегнувајки го прашањето за џамијта...

против црква бива...против џамија...не :tapp:
Шутко, џамијата не ми ја градат во мојот град, како прво па ја да земам и организирам.
Второ ќе протестирам против све што јас мислам дека треба да се протестира и да ѓурмоса и убие етноцентризмот од тој вид.
Ако има протести јас ќе бидам прв, од Битола што ќе биде присутен!
Не сакам од државни пари некој политички да впива големини.

И не знам кај ја градат џамијата, ама за црквата знам кај ја градат и сум против тоа. Има разлика!
Момците што излегоа да протестираат, не се против црквата, туку се против местоположбата.

Член од
3 март 2009
Мислења
28
Поени од реакции
3
а бе ти Македонцки некое тешко селанче си.твоите ти купиле галички компјутер и сеа ќе се прајш демек паметен.абе оди смени ги опинците со чевли!

Член од
28 јануари 2005
Мислења
2.163
Поени од реакции
18
Citam nekoi luge ovde ne ubeduvaat deka Grujo izmislil sijalica koja moze denot da go napravi nokj koga kje ja vklucis.
I najverojatno im funkcionira vo stabot.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
трну јас гледам некој кој се мавта и шета и гледа како теле у шарена врата ?
Кога не ти одговара вистината, прави се и понатака слепа. Тука ни Господ ни Сорос не може да ти помогне.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Не знам од каде таа комоција да изиграваш на секој 3ти коментар шериф и да ставаш “тачки“ на дискусии и етикетираш секој што не се сложува со тебе, а притоа ме спомнуваш во нечија “екипа“.

Ја ти објаснив претходно, запревме на мојот пост. Затоа ако имаш уште да ми “докажуваш“ нешто обрати ми се директно и цитирај ме каде не се согласуваме па да спротивставиме аргументи.
Не туку ме мешај кај кур (онака фраерски кажано во твој стил) ти текне за да си начкрабаш некое постче.
Onaka be, radi kur kejf, mi se moze. :toe:

Суштината е што ВИСТИНСКИОТ револт на студентите (дел од нив) кој е против градењето на таа локација, беше ЗЛОУПОТРЕБЕН во чисто ПОЛИТИЧКИ ЦЕЛИ.
А СДСМ ги ЗАБОЛЕ лево маде за Скопје, па затоа делува ко МонтиПајтон верзија “ПОДДРШКАТА“ нивна кога без разлика чива власт беше од Скопје направија едно “Крушево на 6 КАТА“ каде последиците ќе ги трпиме со генерации, можеби додека не бидне нов земјострес. :toe:

Целта беше одење стриктно против овој проект на Владата и МПЦ, а сите други спорни објекти кои ги има насекаде ( на 10 метра од “спорнава“ локација на пр.) и тоа искористување на терминот меѓу ДВАТА ИЗБОРНИ КРУГА.

Вметнувањето на личности кои имаат приватен/фамилијарен/партиски ИНТЕРЕС во организирањето на овој протест целосно го промени и карактерот на искрената заложба за поубаво и пофункционално Скопје.
Се вметнаа, го извалкаа собирот со своето присуство, а притоа настрадаа други лица кои гравитираа околу нив и кои што немаат ништо заедничко со нив.
Потоа се вадат погрешни заклучоци и се поентира на револтот на тие луѓе, додека компанијата СОРОС и СДСМ од една страна а ВМРО од друга си оштрат предизборни аргументи за вмешаноста во целава збрка.

И незнам искрено како се изврти темава со форсирање на фразата “загарантираното право според Уставот“, во случај кога тоа право им беше овозможено на протестантите.
Но, ете убаво звучи, се лепат секакви на вакви фрази без да се обидат воопшто да ги продумаат, па делува во стилот “ајмо сви на барикаде“ , “борба против система“ јбт..српски је кул во вакви моменти.

Ќе завршам уште со следнава поента.

Како може некој да очекува, да биде сфатен протестов како протест на студенти кога во заднина стојат лица како Милчин на пр.?

Доволно е само да се појави, а ќе тури сомнеж.

И кој ќе биде заклучокот на објективниот набљудувач?

-кој кого организирал.. студентите него или Милчин студентите (настрана тоа дека имаше меѓу нив постари ) :toe:

А репутацијата на Милчин и заложбите негови преку СОРОС не треба да ги спомнувам.

Еве, сега од истиве луѓе на Сорос, се организира АНТИ-НАТО протест.
Не верувам дека некој би излегол да протестира контра, но сепак очекувам да биде контроверзно искористен од политичарите за поентирање.

П.С. Најинтересно во целава дискусија ми се луѓе кои секогаш чекаат на некој доволен мотив, да им се даде причина да можат да искомпромитираат некој друг член на форумов, а притоа неговите вистински мотиви да немаат врска со дискусијава уште помалце па се интересирал со форумот Политика.
Bla..bla..bla...drn drn milojko....

Istoto go vrerglas sto pati, a patem samiot moj post koj go citiras e odgovor na tvojot.

Ama ete, da receme deka se soglasuvam so taa emocija na graganite i vernicite, i tebe da ti gi postavam istite prasanje ko na Ada:

Dali smetas deka i policijata smee da bide emotivna, uste poveke koga i od dvete strani se raboti za drzavjani na R.M.?
Mislis deka policijata i za vreme na protestot reagirase pravilno, a i posle toa so lupanje krivicni za protestantite a ne za tepacite?

Dali smetas deka premier na edna drzava smeese da ne gi osudi na najekspliciten mozen nacin tie kromanjonski ispadi na nekoi aslaci?

Dali smetas deka studentski sojuz smee da zavzeme politicki stav i pri toa da kontrira na interesite na studentite koi gi zastapuva?
Ke te zamolam da me udostois so odgovor za ovie prasanje.

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Меѓународната заедница во шок за инцидентите на плоштад!!

Меѓународната заедница е шокирана од ужасните слики на плоштадот. Амбасадорите на САД, ЕУ и ОБСЕ, Фуере, Рикер и Хереро, бараат виновниците за овој настан да бидат изведени пред суд.

Мирните демонстрации се основна придобивка на секоја демократија, сметаат претставниците на меѓународниот фактор во изјавата за А1.

„Сцените кои ги видов на телевизија синоќа беа ужасни. Не сме виделе такво нешто досега во Македонија. Загрижувачки е што ова се случува на ваков начин. Мислам дека не помага тоа што двете партии се обвинуваат меѓусебе. Тие мора да се погрижат за да се справат ефективно со таквиот екстремизам“, смета евроамбасадорот Ерван Фуере.

„Учесниците, кои беа многу транспарентни, кои можевме да ги видиме на телевизија, треба да бидат казнети. Ако се открие дека се активисти на која било партија, треба да бидат избркани од неа веднаш, а тие настани треба да се осудат. Мирните протести се нормален дел на секоја демократија. Вчера, во многу европски градови имаше демонстрации за други теми“, рече Фуере.

„Секако, се надевам дека она што се случи во саботата, е нешто што нема да го видиме никогаш повеќе. Зашто тоа ја покажува грдата страна на македонската политика, која не е во согласност со демократското општество. Ако луѓето сакаат да протестираат, треба да им биде дозволено да демонстрираат мирно. Против кои било прашања. А не да бидат напаѓани од разлутени толпи, што е спротивно на демократската пракса“, додаде Фуере.

„Се согласувам дека секој има право на мислење. Луѓето треба да имаат можност да ги искажат своите мислења. Но, инцидентите кои ги видовме во саботата се неприфатливи. Во целосна смисла, мислам дека општествата кои се во транзиција, како што е случајот овде, луѓето треба да направат напор за да ги одбегнуваат радикализацијата и екстремизмот“, изјави Хозе Луис Хереро, амбасадор на ОБСЕ.

„Значи, да ги заоблат малку аглите на своите мислења, за сите да придонесат во процесот кој е во тек“, додаде Хереро.

„Се согласувам со своите колеги, дека луѓето во демократско општество имаат право да се собираат и да протестираат мирно. Но, за мене е вознемирувачки и срамно дека голема група насилници, можеби неколку илјади... Луѓе, чии организатори остануваат непознати или сакаат да останат анонимни, си земаат право да употребат сила и да спречат протест против планот на владата за градење“, изјави амбасадорот на САД во Македонија Филип Рикер.

„Сите луѓе имаат право да го изразат своето мислење за овие теми и плановите на владата. Верувам дека полицијата презема активна истрага, за да ги изнесе насилниците пред лицето на правдата. Бев многу вознемирен од некои од извикувањата на омраза. Од некои расистички клевети, навреди, покажување нетолеранција“, рече Рикер.

„Нема место за нив во 21-иот век. Ниту во Македонија, која сите ја пофаливме како пример за мултиетничка толеранција. И модел кој треба да се следи во овој дел од светот. Би рекол и дека сега не е време политичките партии да го користат ова. Неодговорните изјави од кои било политички партии го поткопуваат нивниот кредибилитет“, нагласи Рикер.

„Време е да се покаже политичка зрелост, да се изнесат пред правдата одговорните за тоа, и да се дозволи мирно изразување на мислењата на луѓето во оваа демократија. Би додал нешто во врска со претходното прашање. Би сакал да слушнам и изјава од црквата, Македонската православна црква во врска со овој инцидент“, вели амбасадорот Рикер.

„Бидејќи, толпата која ги предизвика насилствата во саботата, тврди дека ја претставува црквата. Мислам дека е важно за црквата да се изјасни и да го осуди ваквото насилство од група луѓе кои тврдат дека дејствуваат во име на црквата“, додаде Филип Рикер.

Линк

Градиме европска Македонија - дрн дрн јариња :tapp:

Б

Бат Елохим

Гостин
Меѓународната заедница во шок за инцидентите на плоштад!!
mi падна во очи насловот па натака не се ни мачев да читам, а и наслушнав нешто на вести.

а бе ај не заебавај!!!

Сега ќе има средба на Г8 во Лондон мислам, па да видам дали ќе се шокираат таму кога Боби ќе го наоружаат до заби!! и ќе им ебат мајката на студентите (вистински)!!
Преку таквото ако меџународната се шокирала... (еба им шокираните)...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Пошто во последно време се во мода компромисите може и по ова прашање да се постигне взаемна согласност на општо задоволство.

Да баталиме цркви, џамии, синагоги и останато..... на плоштадот треба да се направи еден голем бордел, во него сите ќе влегуваат и излегуваат насмеани, во него и околу него престануваат сите расни, верски и којзнае какви се не нетрпеливости...сите се со иста мисла и иста работа таму, подобро..здравје:kesa::vozbud:

А оние што ќе осетат вина после посетата на борделот...па.... во непосредна близина имаат каде да се исповедаат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom