Насилство и повредени на протестот во Скопје

Статус
Затворена за нови мислења.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
ииииииииии ексклузивнооооооооооооо
мистеријата е разоткриена...
еве кои се луѓето кои вчера протестираа... :vozbud:

ДОЛЕ ПОЗЕРИ

Нема ништо победно и пострашно од ПОЗЕР...Тоа е тип на човек кој се ,,бунтува" против секое општествено политичко уредување а живее во 120 квадрати стан, вози ауто од 30 тисуча еура а неговите родители биле активни во времето на комунизмот и се наоѓаат на видни општествени функции...Ако почнеме да ги набројуваме позерите тогаш малку ќе ни бидат 3 дена и 3 ноќи.

У време на турското владеење македонецот изградил стотини цркви а денес у посткомунистичкото владеење синовите и ќерките позери на бившите комунисти кои тогаш ги варосуваа црквите богохулат и прават протест против изградба на црква..Ништо не е сменето освен улогите.
Нашите млади левопокондурени позери кои не работат ништо во животот и нивна главна преокупација е да пијат кафиња по 5 пати дневно многу лесно ќе ги препознаете. Тоа е претежно водњанско дебар маалска багра која увек глуми авангарда во општеството а збори на најнов мобилен од 50 000 ден. Најчесто позерите поседуваат по 3-4 стана и дуќани кои нивните родители ,,чесно" ги спечалиле во времето на комунизмот и сите ги издаваат под кирија, а слободното време кое го имаат превише го користат безделничарски со трач муабети во ГТЦ...Во моменти на политичка криза и кога ќе згусти позерите веднаш се активираат кај својот наредбодавател и финансиер Сорос кој пак е продолжена рака на Ес де есот.

Во блогерајот се случува наезда од атеистичко-сатански скакулци и позери...За само 5 часа успеаја да постават преку 50 постови против црква и повеќе од нив беа присутни овде отколку на терен...Тоа докажува дека се оркестрирани од Сорос кој пак има за цел да ја шири декаденцијата и квази демократијата во државата а тоа го прави преку интриги и разноразни сплетки за кои кумровачката школа може дури и вода им носи.

Од 2-3 шамара успеаја да кренат џева дека Македонија е лулка на фашизмот..А што ќе се случеше ако добиеја 2-3 бокса...Сигурно ќе ја кренеа цела меѓународна заедница на нозе и 2 месеци ќе се збореше околу тоа...Сточарите пред 2 недели јадеа ќутек како магариња од полицијата но тогаш ниту еден позер не излезе да ги подржи и не креваше галама како сега.

Позерите се распрдени посткомунистички татини деца кој никогаш во животот не добиле шамар а сакаат да креваат револуции...Еден од нивните организатори која е случајно Соросоид и пишуе лезбејска проза ќе кажуе за тоа дали требало да има црква или не. Тоа ти е е исто како монах у манастир да одлучуе за тоа кај треба да се изгради јавна куќа..
Позерите се најбедната категорија на граѓани кои го загрозуваат напредокот на општеството и не му дозволуваат слободно да дише. Колку побргу ги отстраниме овие хиени толку подобро за нас.

ДОЛЕ ПОЗЕРИ ПОСТКОМУНИСТИЧКИ...

текстов е напишан и постиран тука

кцхсхт

македоноид
Член од
4 февруари 2009
Мислења
341
Поени од реакции
9
Сфаќам, разбирам.
Едноставно, тврдо верувам дека со градбата на било каков објект на таа локација, макар и рудник за злато, на Скопје ќе му се направи трајна штета.
Од локацискоурбанистички аспект можам да се сложам се тебе дека изборот на локацијата за црквата е погрешен, да не кажам несреќен. Комплетно се губи концептот на радијално решение и се гуши локацијата. Како верник не можам да се спротиставам на било какво решение кога е во прашање црква. Како што кажа некој форумџија, ако треба и на автопат би оправдал изградба на црква. И на крај, не можам да го прифатам тајмингот и целта на целата оваа активност...

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Од локацискоурбанистички аспект можам да се сложам се тебе дека изборот на локацијата за црквата е погрешен, да не кажам несреќен. Комплетно се губи концептот на радијално решение и се гуши локацијата. Не можам да го прифатам тајмингот и целта на целата оваа активност...
Ти се согласуваш со мојот став во истиов период. Да те наречам петтоколонаш, соросоид, комуњар, албанец и да те расчукам малку, заради ова? Знаеш ли дека ако сакаме да градиме здрава демократија, треба да се доведеме во ситуација кога и на ден на избори пред влада ќе можеме да се побуниме поради тревата која е посадена и влакно не смее да ни фали? Не друго, сум бил и порано во протести, можеби и во иднина, можеби и рамо до рамо ќе бидеме некаде, како што сме биле со еден куп форумџии....

Кинеска правда може и нам да ни се случи.

Проблемот е комплексен. Сепак, мило ми е што се согласуваш.

А ако некако јас сум погрешил и сум нанел штета на мојата земја, на црквата или на професијата, Бог нека ми прости и пресуди.

А не тепачите на плоштад.

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
ииииииииии ексклузивнооооооооооооо
мистеријата е разоткриена...
еве кои се луѓето кои вчера протестираа... :vozbud:

ДОЛЕ ПОЗЕРИ

Нема ништо победно и пострашно од ПОЗЕР...Тоа е тип на човек кој се ,,бунтува" против секое општествено политичко уредување а живее во 120 квадрати стан, вози ауто од 30 тисуча еура а неговите родители биле активни во времето на комунизмот и се наоѓаат на видни општествени функции...Ако почнеме да ги набројуваме позерите тогаш малку ќе ни бидат 3 дена и 3 ноќи.

У време на турското владеење македонецот изградил стотини цркви а денес у посткомунистичкото владеење синовите и ќерките позери на бившите комунисти кои тогаш ги варосуваа црквите богохулат и прават протест против изградба на црква..Ништо не е сменето освен улогите.
Нашите млади левопокондурени позери кои не работат ништо во животот и нивна главна преокупација е да пијат кафиња по 5 пати дневно многу лесно ќе ги препознаете. Тоа е претежно водњанско дебар маалска багра која увек глуми авангарда во општеството а збори на најнов мобилен од 50 000 ден. Најчесто позерите поседуваат по 3-4 стана и дуќани кои нивните родители ,,чесно" ги спечалиле во времето на комунизмот и сите ги издаваат под кирија, а слободното време кое го имаат превише го користат безделничарски со трач муабети во ГТЦ...Во моменти на политичка криза и кога ќе згусти позерите веднаш се активираат кај својот наредбодавател и финансиер Сорос кој пак е продолжена рака на Ес де есот.

Во блогерајот се случува наезда од атеистичко-сатански скакулци и позери...За само 5 часа успеаја да постават преку 50 постови против црква и повеќе од нив беа присутни овде отколку на терен...Тоа докажува дека се оркестрирани од Сорос кој пак има за цел да ја шири декаденцијата и квази демократијата во државата а тоа го прави преку интриги и разноразни сплетки за кои кумровачката школа може дури и вода им носи.

Од 2-3 шамара успеаја да кренат џева дека Македонија е лулка на фашизмот..А што ќе се случеше ако добиеја 2-3 бокса...Сигурно ќе ја кренеа цела меѓународна заедница на нозе и 2 месеци ќе се збореше околу тоа...Сточарите пред 2 недели јадеа ќутек како магариња од полицијата но тогаш ниту еден позер не излезе да ги подржи и не креваше галама како сега.

Позерите се распрдени посткомунистички татини деца кој никогаш во животот не добиле шамар а сакаат да креваат револуции...Еден од нивните организатори која е случајно Соросоид и пишуе лезбејска проза ќе кажуе за тоа дали требало да има црква или не. Тоа ти е е исто како монах у манастир да одлучуе за тоа кај треба да се изгради јавна куќа..
Позерите се најбедната категорија на граѓани кои го загрозуваат напредокот на општеството и не му дозволуваат слободно да дише. Колку побргу ги отстраниме овие хиени толку подобро за нас.

ДОЛЕ ПОЗЕРИ ПОСТКОМУНИСТИЧКИ...

текстов е напишан и постиран тука
Ако модераторите овде толерираат вреѓање врз основа на сексуална ориентација, тогаш би требало да ме толерираат и мене ако на овој пост одговорам вака: Ебави идиотите ретардирани, одете јадете бурек со Јанко Гебелс у пичку материну.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
Ама шо да им правам јас бе радапцигер? Ако не беа избори, немаше да дојдат? Да ги замолам да го напуштат плоштадот и да се тргнат на радиус од 2 километри? Дали мислиш дека ако тие биле некаква „сива еминенција“ позади некаков чин, дека би излегле на сликање за да се знае кој всушност стои „позади“ нешто?

Незнам шо да кажам...
i te kako bi izlegle...duri i da ne se pozadi organizacijata na protestot besramno bi ve iskoristile....zboram za dvete strani. I toa e fakt.

e sega ona sto mene me maci e kako na vas studentite ne vi tekna?

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
I Serpico, nema na koj, ni zosto, da mu se izvinuvas ili pravdas.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Како прво треба да се расчисти една дилема- Која е Вистинската цел на организаторите на протестот?

Првичниот мотив го разбирам- протест поради локацијата на градба на црквата ,а не заради Црквата како верска институција.
Јас сум православен верник, но искрено не ми е логична локацијата за изградба на црквата, заради што таа не би го имала тој сјај како што го заслужува, едноставно не би се вклопила во амбиентот и затоа ова го сметам за лоша инвестиција на владата.

Но што е уште поголема дилема ми е дали зад мотивот постои нешто уште подлабоко, дали организаторите се политички мотивирани? Како прво тајмингот на протестов, потоа фактотот што не сме виделе порано вакви протести на студентите на архитектура за било градби (како што прашува Македонцки -каде бевте за џамиите, за фиком, за балтазар зградите), како и инволвираноста на луѓе роднини на опозицијата ме прави да го потврдам тоа и да заклучам дека станува за исценирано дејство на дестабилизирање на ситуацијата и се плашам дека во иднина ваквите сценарија ќе се интензивираат.

Значи од една страна сум на страната на студентите заради што се согласувам дека локацијата не одговара, но од друга страна сум против организаторите (значи не велам на студентите, дека веројатно повеќето од нив не знаат какви матни политики се водат) затоа што сето ова алудира на политичко сценарио со крајна цел - дестабилизација!

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Серпико ...
колку души бевте се на се.?
колку студенти од Архитектонски?

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
И на крај, не можам да го прифатам тајмингот и целта на целата оваа активност...
А ќе го прифатеше тајмигот доколку политичката ситуација беше обратна ?

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
abe luge sto vi e na vas

uredno najaven protest ... koj kolku i da ima najzadni nameri ..(ako saka zad nego neka stoi i Grcija i Bugarija i SDSM i Soros i drn drn) bese upotrebena sila vrz ucesnicite na toj protest a policijata nemo posmatrase ..neli gledate vie kade e problemot ?

F

FilipMacedon

Гостин
Сега не сум добро упатен кои се организаторите,ама начув дека и керката на Ѓунер била вмешана.Премногу ми смрди на партиска пресметка,сега можеби излегле неколку со чисто срце,но пак дискутабилно е зошто баш сега на изборите,и зошто баш за црквата.
И ако некои воопшто излегле за архитектонските "правдини",гадно се изманипулирани.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
i te kako bi izlegle...duri i da ne se pozadi organizacijata na protestot besramno bi ve iskoristile....zboram za dvete strani. I toa e fakt.

e sega ona sto mene me maci e kako na vas studentite ne vi tekna?
Бираш меѓу две зла. Или ќе внимаваш да не те осуди јавноста и да те исполитизира, или ќе се потрудиш колку можеш да спречиш архитектонски сериозен проблем на плоштад (поради традицијата изборно да се фрлаат темели на крупни проекти, од кои дел апсолутно поздравувам, како филхармонија или драмски).

Јас бев дефетистот, колегите беа како мене пред неколку лекции по јавни собири. Сепак, одлуката падна да се оди на ризик. Ризикот кој го анализиравме бешек дека јавноста погрешно ќе го прими протестот поради тајмингот и да ќе ги деградира нашите идни акции. Правевме цела стратегија дури и за шаторот на СДС кој несреќно е поставен среде локацијата ако некој би сакал да го поврзи со нас - еден од колегите дури и предложи на шега, на новинарско прашање по однос шаторот, да се одговори: „не очекувавме сдс да влезе во втор круг кога го планиравме протестот“.

Дури и јас со какво такво искуство, не очекував ваква контра реакција. Во најлош случај, помислив дека може да се случат бабите со иконите, а онака, како ултра момент ми дојде можееееби некое јајце према нас - ко некоја фиктивна варијанта. Никако не мислев на тепање...

Серпико ...
колку души бевте се на се.?
колку студенти од Архитектонски?
90% сигурно од протестантите. Имавме меѓу нас дел асистенти и професори од факс, членови на здруженија кои ја поддржаа иницјативата и обични граѓани. По моја проценка, отприлика бевме 150 мина.

"ПСМ"(Прогресивен млад синдикат)
кои се овие Серпико?
Поддржувачи на протестот. Не знам со што се занимавале порано т.е. кон што се насочени во делувањето. Имаа некои ставови по ова прашање со кое ние не се согласивме, за да се задржи поентата на нашиот протест како студенти на архитектонски и се договоривме да бидат едноставно поддржувачи, а не коорганизатори. Така и бидна.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
687
Поени од реакции
662
abe luge sto vi e na vas

uredno najaven protest ... koj kolku i da ima najzadni nameri ..(ako saka zad nego neka stoi i Grcija i Bugarija i SDSM i Soros i drn drn) bese upotrebena sila vrz ucesnicite na toj protest a policijata nemo posmatrase ..neli gledate vie kade e problemot ?
Ај нетупи сега и ти. Грција, Бугарија...дрн, дрн јариња..демек секој може да протестира и со која било цел, а мерило за оправданоста е тоа дали бил најавен или ненајавен протестот во МВР. Се извинувам за оф топикот. Мојот став по темата го искажав во моите претходни постови.

Член од
2 април 2007
Мислења
394
Поени од реакции
13
Studentski protest 96/97 vo Belgrad:

Posle 34 dana mirnih demonstracija, Milošević odlučuje da dovede na Terazije svoje pristalice i da "veličanstvenim mitingom za Srbiju" okonča pobunu naroda: iz provincije toga dana stižu hiljade "kontramitingaša", sa lanč-paketima, slikama vođe i parolama "Hvala za Dejton", "Nedamo Srbiju!". Rečeno im je da treba da "oslobode" Beograd i Srbiju od "pete kolone" i "izdajnika".. Televizijske kamere nekoliko svetskih kuća zabeležile su kako Voja Vučinić, član Opštinskog odbora SPS Priština, vitla pištoljem u pravcu političkih neistomišljenika. Predrag Starčević, član SPO-a, izdahnuo je pod udarcima.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.415
Ама компарација... болно тажна.
Рече си бил на мое место. Ако си осетил тупаница во обид да кажеш еден став на мирен начин, став кој не вади ничии очи туку има за цел да поттикне повеќе опсервација пред правење на некакви трајни проблеми...тогаш знаеш што зборуваш за Ивица и Марица.
Во спротивно, се друго е фактографија (книга).
Брат, тупаницата не боли толку колку што боли чувството на предаденост, али млад си ќе сватиш има време. Некои учат на потешкиот начин, преку лично искуство, ама тие и највеќе научуваат.

А што се однесува до компрацијата, таа е кај нас, што да праам и јас не сакам да е така ама така е. Надворешните непријатели никогаш не ни наштетиле толку колку што ние самите сме си наштетиле. Затоа и викам, секој адитив на екстремната поларизација за време на изборниот период е штетен за Македонија. А има луѓе кои тоа го знааат и токму тоа го потикнуваат. При тоа не се бираат ниту средства ниту жртви.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom