Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Тие луге не може да имат нешто обшто со нас или барем со мене не може да имат.
Тие сите работеле за независна и слободна Македонија, или како Македонија дел од балканска федерација, никогаш за бугарска Македонија.
Гоце Делчев рекол, се дури сум жив и имам пушка на рамо, бугарски војник нема да стапни во Македонија.
...In the Salonica Vilayet the bands are much similar, generally numbering from 30 to 50 men, and no attacks on towns have been made. Even the Razlog district in the N.W. part of the Vilayet where Miss Stone was captured and which is entirely Bulgarian, is comparatively speaking quiet. On the other hand many rumours circulate of projected attacks in the cities of Salonica and Monastir, andas it is said that the Am[erican] missions have been specially designated by the Committee in this connection, I again saw the Vali yesterday and earnestly urged him to take strong measures in order to protect the missions, both against coup de main of the reb[el]s or a possible outbreak of Musulman fanatism. The latter eventuality gives rise to serious apprehension owing to the fact that in case of a panic many Bulgarians, Protestants and others, would certainly take refuge in the Am[erican] missions.
Тие сите работеле за независна и слободна Македонија, или како Македонија дел од балканска федерација, никогаш за бугарска Македонија.
Гоце Делчев рекол, се дури сум жив и имам пушка на рамо, бугарски војник нема да стапни во Македонија.
Тие зборови никогаш не ги кажал Гоце. Самиот тоj е воспитаник на Военото училиште во Софиjа. Бил jункер од Бугарската армиjа - односно бил бугарски воjник со положена клетва за верност кон царот Фердинанд I.
Абе го избркале од таму, а тие зборој се убо документирани колку шо знам.Само да се корегирам точното е:
Додека сум жив и имам пушка на рамо, бугарски офицер нема да влези во Македонија.
Не во тој смисол,офицер со војска под негова команда.Инаку Чернопеев бил и другар со Гоце.
Ама мислата негова сака да кажи, дури е жив не остава бугарска војска да влези во Македонија.
Ok,sfativ . Ke bidem blagodaren ako me osvetlis deka i koga e kazal tae misla Goce, sto posledno vreme mlogu misli mu prepisavte .:smir:
Абе Мисирков,коj ги окупира бе? Коj им попречи да обеват независност и от Отоманската империja и от Бугариja? :pos2:Според Американскиот конзул Периклес Лазаро:
“Луѓето кои што се добро запознати со ситуацијата во источна Румелија не уверуваат дека на еден праведен референдум за населенито ќе се покаже дека тоа население ја преферира состојбата на работите пред анексијата од Бугарија. Ова чуство преовладува и меѓу Македонците кои земаат активно учество во сегашното движење. Тие сакаат да се ослободат од Турците но исто така и од Бугарите кои се претставени во комитетите.’’
(P. Lazzaro to the American Vice-Consul in Constantinople, W Smith-Lyte, Thesalloniki, September 10th, 1903, NAUSA, roll 2, vol I from July 5, 1902 to February 2, 1910, ff.31r-32r, No 607)
И да се случило такво нешто што се сомневам, во време на информативен мрак за Македонците, тие сеуште верувале дека имаат браќа во Бугарија.Што барали македонци да учествуват во таа воjна и во "окупирането" на тиja територии?