Археолошки истражувања за Гинис - Македонија и се е можно!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Незнам дали се перат пари и дали тие истражувања толку коштат , само знам дека истражувањара се многу битни за сите нас...
Незнам колку си информиран колку артефакти досега се продадени , на секаде во светот а најмногу на Гејланд...
Инаку Археолошките искупувања се многу сложени и скапи, не е копање (со Багер) како ти шо го опишуваш...
Инаки така да би ја ископал цела Македонија и ја копаат оние во западна Македонија дивите копачи на руда...
Мегутоа овде се копа со лажица а се чисти со четкичка па ти види...

Или на Паско му треба уште еден рачен часовник после покајанието дека застрани во Народна??

Не е толку скапо, иако е бесценето.

Да, тоа е дел од лентата која ја иам голтнато. Не можам да го исклучам repeat :(

Ако веќе правиме анализи, треба да се погледнат годините од осамостојувањето, па навака. Сите, поединечно, па преку синтеза да се дојде до заклучокот. Вакви излоирани податоци не се релевантни, ниту се индиција/директна последица од економската криза.

А, кога веќе збориме за цената на археолошките ископувања...Тука нека се направи соодветна ревизија, колку е торшокот реален или напумпан.
Тоа не го проблематизириав.
Не велам дека мораат да чинат баш 20 милиони. Искрено, благе везе неам, ни орентационо, колку би чинеле.

Она што ми смета е идејата дека воопшто не треба да се случат. Дека не треба ни денар да се потроши за нив. Или да се чекаат поблагопријатни времиња.
не кевкај, никој не рече дека не треба, туку дека не треба да се прави хистерија во предизборие и на праг на светска криза.

Ти реков, лани беше времето...или утре. Не денес.

Со парите за куполите и со дел од арх.истражувања ,владата можеше да го помогне инд/производство со низа од пакети ,како што тоа го прават во Европа
Колку што се сеќавам, пред некоја недела, сите градежници искочија пред камери да зборат како не ја осеќаат драматично кризата и како немаат проблем со проекти. Споменуваа и некоја помош од владата и сл.

Ќе повоторам, можеби не 20 милиони од буџетот. Али апсолутно стопирање на ископувањата, сигурно не.
на Италикот - кога ќе не удри јајцето на газот, доцна е.

на Болдот - лани, не сега.
Епа пројде лани.
По таа логика, за името требаше да се бориме 93-та и 95-та, а не сега.

И не кевкам, али и не гледам дека потсмевањето со ископувањата ја намалува хистеријата, а гледам како им иде у прилог на соросоидите.

Ако ве занима евентуалниот нереален торшок, истото се формурила поинаку.

на Италикот - кога ќе не удри јајцето на газот, доцна е.

на Болдот - лани, не сега.

И??

И кога некој Град имал толкав Амфитеатар јасно е колку бил голем и значаен градот...???
А Стоби до сега беше чепнат ама многу малку, мислам дека има голем туристички потенцијал токму поради големината .Освен тоа Кавадарци е блиску само треба на некој паметен да му текне би можел овој вид на Туризам да го комбинира со Винскиот...

Ада - Токму така, за името требаше во 93-та, не сега, сега веќе е доцна и сме исправени пред два дијаметрално спротивставени патишта:

едниот - промена и обезличување

вториот - непромена!

Јас сум за вториот.

Сега појасен сум кога ќе речам лани требаше, или утре, а не денес!

Нека работат нешто луѓето бре, така барем за археолозите ќе има работа. Светска криза да светска криза, сум преживеал многу полоши работи, а па не некоја си светска криза. Не ја потценувам ама ние сме во криза дваесет години, па преживеавме ќе го преживееме и ова.

Колку што се сеќавам, пред некоја недела, сите градежници искочија пред камери да зборат како не ја осеќаат драматично кризата и како немаат проблем со проекти. Споменуваа и некоја помош од владата и сл.

Ќе повоторам, можеби не 20 милиони од буџетот. Али апсолутно стопирање на ископувањата, сигурно не.

Епа пројде лани.
По таа логика, за името требаше да се борим 93-та и 95-та, а не сега.

Не сум и јас да не се вршат ископувања ,но сум против тоа да се прави баш сега кога кризата полека но сигурно не поклопува.

Ако веќе правиме анализи, треба да се погледнат годините од осамостојувањето, па навака. Сите, поединечно, па преку синтеза да се дојде до заклучокот. Вакви излоирани податоци не се релевантни, ниту се индиција/директна последица од економската криза.
Не се излоирани воопшто, многу фирми затворија бидејќи немаат работа последниве 2 месеца.
Отказ за 113 работници на „Руен“ [08.02.2009]
Откази за 410 вработени во „Силмак“ и во „Тетекс“ [14.01.2009]
Ставен клуч на рудникот „Бучим“, 450 рудари си одат дома [31.12.2008]
Без работа останаа 3.200 луѓе поради рецесијата [02.12.2008]
итн...
Според некои аналитичари, кризата кај нас ќе закасни (бидејќи сме мала и изолирана земја), ама нема да не одмине.
Ако ова се почетоците, јас не сакам да го знам крајот. Ти гледај ако сакаш, јас ќе затворам очи.
Она што ми смета е идејата дека воопшто не треба да се случат. Дека не треба ни денар да се потроши за нив. Или да се чекаат поблагопријатни времиња.
Немаше ниедно (со букви: ниту едно) такво мислење дека не треба да се случат :)

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Кризата во Македонија остави без работа уште 2.000 лица [/FONT]

Текстилците останаа без работа

Ако развиените западни економии моментно ги поминуваат најтешките мигови од економската криза, за жал, вистинските економски последици врз Македонија штотуку следуваат. Повеќе е од јасно дека 2009 ќе биде најтешка за македонската економија во последните петнаесет години. Се' поизвесно е дека во 2009 година ќе го имаме најверојатно најголемиот пад на индустриското производство во Македонија од почетокот на деведесеттите, како и пад на бруто-домашното производство од еден до два процента.

Ден Дончев

Ма јок.....каква криза побогу :)

0,,3569040_1,00.jpg

Ада - Токму така, за името требаше во 93-та, не сега, сега веќе е доцна и сме исправени пред два дијаметрално спротивставени патишта:

едниот - промена и обезличување

вториот - непромена!

Јас сум за вториот.

Сега појасен сум кога ќе речам лани требаше, или утре, а не денес!
Јасен си цело време, умеам да читам, немора да потенцираш и потпрашуваш.

И, ајде не денес...Онда, имаме свестка криза, за која ни најдобрите аналитичари не знаат како и кога ќе се разреши.

Па, земјаќи ја временската неодреденост на кризава во предвид, логично треба да ги стопираме и ископувањата на неодредено.

А, во меѓувреме, ја имаме и Грција наспрам нас, која постојано откупува артефакти од Егејска Македонија и тоа за милионски суми.
И ние така може да се чекаме боља времена со години, а Грција да граба се што ќе и дојде под рака.

П.С
Затоа што приказната со 93-та заврши, не значи дека треба да кренеме раце од истата, и да ја свртиме во наш интерес, колку е тоа можно.

КРИЗА ???? ВО МАКЕДОНИЈА???? А БЕ ТРЕБА ДА СЕ ИСПУЛИМЕ НАГОРЕ ДА ГО ВИДИМЕ ДНОТО!!! Ова што се случуваше во последниве две децении е катастрофа а не криза...е сега и светот кој беше 20 год. поназад од нас почна да не стасува:pos2:

А ако се сеќавате Паско го караја и за ПЛАОШНИК ама сега сите се гордеете со храмот:star:!!!

ЗНАЧИ...

Јасен си цело време, умеам да читам, немора да потенцираш и потпрашуваш.

И, ајде не денес...Онда, имаме свестка криза, за која ни најдобрите аналитичари не знаат како и кога ќе се разреши.

Па, земјаќи ја временската неодреденост на кризава во предвид, логично треба да ги стопираме и ископувањата на неодредено.

А, во меѓувреме, ја имаме и Грција наспрам нас, која постојано откупува артефакти од Егејска Македонија и тоа за милионски суми.
И ние така може да се чекаме боља времена со години, а Грција да граба се што ќе и дојде под рака.

П.С
Затоа што приказната со 93-та заврши, не значи дека треба да кренеме раце од истата, и да ја свртиме во наш интерес, колку е тоа можно.

Ама не е приоритет тоа сега, нели!

ПРЕКИН ЗА РАЗГОВОРИТЕ, ПОГЛЕД КОН ГРАДЕЊЕ ИДНИНА, а СО ГОРДО СЕЌАВАЊЕ НА МИНАТОТО!

Никој нема да не почитува ако самите не се почитуваме.

Ама не е приоритет тоа сега, нели!

ПРЕКИН ЗА РАЗГОВОРИТЕ, ПОГЛЕД КОН ГРАДЕЊЕ ИДНИНА, а СО ГОРДО СЕЌАВАЊЕ НА МИНАТОТО!

Никој нема да не почитува ако самите не се почитуваме.
Токму така...И резултатите од ископувањата се симболи, потсетници и фотификатори на Македонската почит.
Битен дел од истата.

И дај образложи зошто не е приоритет (освен поради евентуалните последици од рецесијата)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom