Повлеченоста на албанските партии во спорот за името!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бидете сигурни во едно-албанците нема шо да губат.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Албанците бараа да учествуваат во преговорите. Им беше дозволено? Не. Добија црвен картон. Надвор од игра се. Така да...не знам што се буните на тоа дека албанците се пасивни.

18 години државотворност никогаш албанец не ја водел (не било дозволено) надворешната политика, па ни внатрешната. Кога побарале, добиле шамар.

Сега кога не ги интересира нешто, опа...зашто е тоа така. Друже, едно знај, било што околу името, проблеми, гзолижења, препукувања ...таму се мешани само македонците. Таму барај си го одговорот зашто албанците се дистанцирани. Да сакаа албанците толку многу да се промени името, ќе вршеа притисок, и факт е дека имаме подобро лоби од македонското.

Прашањето, и проблемите околу името, македонците си ги превземаа на нивен грб, екслузивно право да се наречеш македонец било. Ок, така нека биде. Со таква одлука и со таков став, не барај одговорност кај другите. Барај ја во себе.
Ја земаме сета одговорност за името, само како што рече Македон 91 вие како наши сограѓани бидете заедно зад нас и барем давајте морална поддршка. За тежината на нашиот проблем би требало веќе да знаете бидејќи и во вашата историја имавте многу слични борби за зачувување на вашиот народ со сите нишани.

Голема дума кажа, нам не ни беше јасно :helou:

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Ова последново не знам како да го сватам.Околу паламудењево.Се закануваш ли или плашиш деца?
Ne e zakana.. pobogu ne ni sum vo pozicija da se zakanuvam, ne sum od onie sto se silat na tastatura.
I vprocem ne bese nasoceno kon tebe licno, tuku kon makedonskata politicka elita....
sakaa sami da igraat, nek teraat do kraj muski, bez lov na vesterki i bez cepidlacenje neka ponesat odgovornost.

Ама кога и како биле одбијани?И кој му дал црвен картон?И самиот велиш дека имате јако лоби.Зошто тогаш ако бевте заинтересирани се повлековте?Не другар не се повлековте вие затоа што некој ви дал црвен картон (немал право на тоа)туку едноставно кажано тоа нее во вашата кауза.
I, koja e togas spored tebe taa nasa kauza?

Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe". :toe:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe". :toe:
Шо ке изгубиш?Може би ке изгубиш името на држва против коja се борехте точно вие албанците во 2001 година?Или веке нема да си албанец?
Македонците ке изгубат МНОГО повеке.

Истото важи и за вас.
Ние не губиме ништо во право си.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Римз, вие живеете во земјата Македонија каде што имате убедливо најголеми права во целиот Балкан (без Косово и Албанија), каде слободно можете да се декларирате како Албанец, да го веете албанското знаме, да си ја свирите вашата химна (иако неофицијално, сепак присутна е на поголемите собири), да си зборувате и да се образувате на вашиот мајчин јазик, имате два универзитета на албански јазик, имате втор официјален јазик во цела северозападна Македонија. Малку ли се овие права? Меѓутоа, секогаш мора да има незадоволство од ваша страна, ве разбирам, нели вие сте мајоризираните?
Tие се тие права што секој треба да ги има секаде, не само албанците во Македонија, туку и Македонците во Албанија, во Пирин и во Егејот. Ете ги шпанците во Америчките држави Калифорнија, Флорида, Њу Мексико, си зборуваат шпански, веат домениканско знаме или порториканско (најмалку важно), поднесуваат документи на шпански јазик, лекарот им се обраќа на шпански, џандарите знаат шпански па ти се обраќаат на шпански ако не знаеш англиски. И што добиле од таков став? Сите шпанци викаат I'm an American!!. Kај нас се гледа како Ultimate Sin ако некој албанец сака да зборува на албански. А споредбата е таква што албанците не се дојдени тука, иако така се третирани.

Околу името, ако не учествувате во процесот на преговори не значи дека треба да давате контрапродуктивни изјави и ставови кои само ќе ни наштетат, а за кои гејците дебело плаќаат. Затоа, ако не ви е толку битно името и идентитетот барем бидете си воздржани.
Ставови се ставови, ги имаш различни и во македонскиот табор. Но, што е интересно е...дека не сакаш да учествуваме во процесот на преговор, ама сепак нашето мислење и нашиот став ви е важен. Зашто? Кога јас градам куќа, ако не ми е гајле за комшијата, не го ни прашувам. Мене баш ме интересира што ви е толку важно албанското мислење околу тоа прашање, ако не дозволувате да учествуваме во тој процес :)

И ти знаеш да си ептен драматичен.
Воедно и реален.

Да сакаа Албанците да им помогнат на Македонците, ќе им помогнеа. Земајќи го фактот дека нивното лоби е далеку поорганизирано и помоќно од Македонското.
Албанците се понудија, сакаа да учествуваат во преговори. Македонците одбија. Факт кој што не можеш да го негираш.

Но, не еднаш прашањето за името беше во игра за уценувањата од страна на албанските политички партии.

“Албанците се заложници на проблемите на Македонците со името“
Па и се. Дека македонците немаат ни идеа, ни изграден став за името. Сто пати сум кажал и многу добро го знаеш мојот став околу името.

Ако не го мењаме, нема што да преговараме, тоа е нашиот став. Не сакам промена ерго, не ми требаат преговори, јас знам кој сум и што сум.

НО, ако веќе преговараме ерго се ценкаме околу нешто, дај да го направиме тоа што поскоро. Јас лично, пре би првиот пример. Некој друг изгледа, се ценка за некоја подобра цена. Но...времето ќе покаже кој бил во право. Се надевам не сум јас.

P

Princ

Гостин
Бугар, се боревме за наши права во наша земја. Се боревме против власта, против владините институции... не против Македонците.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Шо ке изгубиш?Може би ке изгубиш името на држва против коja се борехте точно вие албанците во 2001 година?Или веке нема да си албанец?
Македонците ке изгубат МНОГО повеке.
Aj tiiiii, znaes mnogu dobro na sto se odnesuvase mojata konstatacija, i zosto rekov deka bas protiv "tebe" ke se boram, ne mora francuz da mi izigravas.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Бугар, се боревме за наши права во наша земја. Се боревме против власта, против владините институции... не против Македонците.
Един много убав збор- Државата(власта),това сме ние.
Сите грагани на РМ сте власта,сите вие сте државата.
Деуре албанците имат право да учествуват во преговорите,но дефакто и от морална гледна точка нема зашто да преговарат те.
Вие нема шо да загубите,ова е вистината.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Един много убав збор- Државата(власта),това сме ние.
Сите грагани на РМ сте власта,сите вие сте државата.
Де уре албанците имат право да учествуват во преговорите,но дефакто и от морална гледна точка нема зашто да преговарат те.
Вие нема шо да загубите,ова е вистината.
Знам дека се обидуваш да испровоцираш и наведеш кон тебе посакувана дискусија, но нема да наседнеме.

Македонските албанци немаат што да изгубат, точно. Но, можат многу повеќе и да добијат доколку застанат со нас и ни помогнат.

И ова е вистината, но никој никого неможе да присили.

@ Римз,

Имаше многу осетливи посети на Ахмети на Атина, постојат отворени заложби на Грците да играат на албанското прашање во Македонија за да си ги остварат своите цели.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
А и избори се ближат. И изборите се добро поле за манипукација. Се на се колегите Албанци ги споменуваа политичарите Македонци дека се тие против кои се бореле, така што зошто се наоѓаат засегнати кога ние мислиме дека Али и Тачи и др. играат нечесни игри околу спорот за името. Па и ние се бориме против нивната политика на две столици.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Знам дека се обидуваш да испровоцираш и наведеш кон тебе посакувана дискусија, но нема да наседнеме.

Македонските албанци немаат што да изгубат, точно. Но, можат многу повеќе и да добијат доколку застанат со нас и ни помогнат.

И ова е вистината, но никој никого неможе да присили.

@ Римз,

Имаше многу осетливи посети на Ахмети на Атина, постојат отворени заложби на Грците да играат на албанското прашање во Македонија за да си ги остварат своите цели.
Види,нема нужда да бараш во секи моj збор провоциране,заштото нема да го наjдиш,заштото го нема.Нека сложим рака на срцето и да речем:
Вистина е дека сте во една лодка и македонците и албанците во РМ,НО албанците отдавна спечелиха и то достатачно.
Да приемеме дека спечелите и запазите името (зад което сум и jaс),шо печелjaт албанците во РМ?Сите знаеме шо печелите вие,но албанците?
Обратно,ако изгубите името,шо губите вие и шо губат албанците?
Нека бидеме реални поне еднаж.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
@ Римз,

Имаше уште поосетливи посети на македонскиот народ во Грчка :pipi:

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Ne e zakana.. pobogu ne ni sum vo pozicija da se zakanuvam, ne sum od onie sto se silat na tastatura.
I vprocem ne bese nasoceno kon tebe licno, tuku kon makedonskata politicka elita....
sakaa sami da igraat, nek teraat do kraj muski, bez lov na vesterki i bez cepidlacenje neka ponesat odgovornost.

I, koja e togas spored tebe taa nasa kauza?

Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe". :toe:[/quote
Знаеш како правиш ти?Сега значи нормално е да ти речам јас :Ами како ние ви помогнавме околу Косово нели можевме да одолговлекуваме".Значи испаѓа дека ние сме ги сватиле проблемите на Албанците на Косово и воопшто на сите Албанци а за возврат истите ни кажуваат дека нее нивни проблем името.(само не велими дека вие си сакале да се вмешате а некој ве измарширал)тоа нее вистина.Ако е кажи еве уште еднаш ќе те прашам кој и кога ве одбил и како на кој начин.Мене стварно не ми е познато тоа.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Знаеш како правиш ти?Сега значи нормално е да ти речам јас :Ами како ние ви помогнавме околу Косово нели можевме да одолговлекуваме".Значи испаѓа дека ние сме ги сватиле проблемите на Албанците на Косово и воопшто на сите Албанци а за возврат истите ни кажуваат дека нее нивни проблем името.(само не велими дека вие си сакале да се вмешате а некој ве измарширал)тоа нее вистина.Ако е кажи еве уште еднаш ќе те прашам кој и кога ве одбил и како на кој начин.Мене стварно не ми е познато тоа.
Dobro be, sto se pravis so sila ulav da go ebam i sto mesas babi so zabi?!!

Koga toa nekoj albanec bese vklucen vo kreiranjeto na makedonskata drzavna politika, narocito nadvoresna? Nemaa pristap tamu albancite, ne im bese dozvolen pristap, ne bea primeni vo ekipata, ne im se davase da igraat. Sekogas bese taka, ne mi baraj konkreten moment, oti celo vreme bese taka, ne samo eden moment tuku celi 18 godini. :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom