Ја земаме сета одговорност за името, само како што рече Македон 91 вие како наши сограѓани бидете заедно зад нас и барем давајте морална поддршка. За тежината на нашиот проблем би требало веќе да знаете бидејќи и во вашата историја имавте многу слични борби за зачувување на вашиот народ со сите нишани.Албанците бараа да учествуваат во преговорите. Им беше дозволено? Не. Добија црвен картон. Надвор од игра се. Така да...не знам што се буните на тоа дека албанците се пасивни.
18 години државотворност никогаш албанец не ја водел (не било дозволено) надворешната политика, па ни внатрешната. Кога побарале, добиле шамар.
Сега кога не ги интересира нешто, опа...зашто е тоа така. Друже, едно знај, било што околу името, проблеми, гзолижења, препукувања ...таму се мешани само македонците. Таму барај си го одговорот зашто албанците се дистанцирани. Да сакаа албанците толку многу да се промени името, ќе вршеа притисок, и факт е дека имаме подобро лоби од македонското.
Прашањето, и проблемите околу името, македонците си ги превземаа на нивен грб, екслузивно право да се наречеш македонец било. Ок, така нека биде. Со таква одлука и со таков став, не барај одговорност кај другите. Барај ја во себе.
Голема дума кажа, нам не ни беше јасно :helou:Бидете сигурни во едно-албанците нема шо да губат.
Ne e zakana.. pobogu ne ni sum vo pozicija da se zakanuvam, ne sum od onie sto se silat na tastatura.Ова последново не знам како да го сватам.Околу паламудењево.Се закануваш ли или плашиш деца?
I, koja e togas spored tebe taa nasa kauza?Ама кога и како биле одбијани?И кој му дал црвен картон?И самиот велиш дека имате јако лоби.Зошто тогаш ако бевте заинтересирани се повлековте?Не другар не се повлековте вие затоа што некој ви дал црвен картон (немал право на тоа)туку едноставно кажано тоа нее во вашата кауза.
Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe".Бидете сигурни во едно-албанците нема шо да губат.
Истото важи и за вас.Бидете сигурни во едно-албанците нема шо да губат.
Шо ке изгубиш?Може би ке изгубиш името на држва против коja се борехте точно вие албанците во 2001 година?Или веке нема да си албанец?Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe".
Ние не губиме ништо во право си.Истото важи и за вас.
Tие се тие права што секој треба да ги има секаде, не само албанците во Македонија, туку и Македонците во Албанија, во Пирин и во Егејот. Ете ги шпанците во Америчките држави Калифорнија, Флорида, Њу Мексико, си зборуваат шпански, веат домениканско знаме или порториканско (најмалку важно), поднесуваат документи на шпански јазик, лекарот им се обраќа на шпански, џандарите знаат шпански па ти се обраќаат на шпански ако не знаеш англиски. И што добиле од таков став? Сите шпанци викаат I'm an American!!. Kај нас се гледа како Ultimate Sin ако некој албанец сака да зборува на албански. А споредбата е таква што албанците не се дојдени тука, иако така се третирани.Римз, вие живеете во земјата Македонија каде што имате убедливо најголеми права во целиот Балкан (без Косово и Албанија), каде слободно можете да се декларирате како Албанец, да го веете албанското знаме, да си ја свирите вашата химна (иако неофицијално, сепак присутна е на поголемите собири), да си зборувате и да се образувате на вашиот мајчин јазик, имате два универзитета на албански јазик, имате втор официјален јазик во цела северозападна Македонија. Малку ли се овие права? Меѓутоа, секогаш мора да има незадоволство од ваша страна, ве разбирам, нели вие сте мајоризираните?
Ставови се ставови, ги имаш различни и во македонскиот табор. Но, што е интересно е...дека не сакаш да учествуваме во процесот на преговор, ама сепак нашето мислење и нашиот став ви е важен. Зашто? Кога јас градам куќа, ако не ми е гајле за комшијата, не го ни прашувам. Мене баш ме интересира што ви е толку важно албанското мислење околу тоа прашање, ако не дозволувате да учествуваме во тој процесОколу името, ако не учествувате во процесот на преговори не значи дека треба да давате контрапродуктивни изјави и ставови кои само ќе ни наштетат, а за кои гејците дебело плаќаат. Затоа, ако не ви е толку битно името и идентитетот барем бидете си воздржани.
Воедно и реален.И ти знаеш да си ептен драматичен.
Албанците се понудија, сакаа да учествуваат во преговори. Македонците одбија. Факт кој што не можеш да го негираш.Да сакаа Албанците да им помогнат на Македонците, ќе им помогнеа. Земајќи го фактот дека нивното лоби е далеку поорганизирано и помоќно од Македонското.
Па и се. Дека македонците немаат ни идеа, ни изграден став за името. Сто пати сум кажал и многу добро го знаеш мојот став околу името.Но, не еднаш прашањето за името беше во игра за уценувањата од страна на албанските политички партии.
“Албанците се заложници на проблемите на Македонците со името“
Aj tiiiii, znaes mnogu dobro na sto se odnesuvase mojata konstatacija, i zosto rekov deka bas protiv "tebe" ke se boram, ne mora francuz da mi izigravas.Шо ке изгубиш?Може би ке изгубиш името на држва против коja се борехте точно вие албанците во 2001 година?Или веке нема да си албанец?
Македонците ке изгубат МНОГО повеке.
Един много убав збор- Државата(власта),това сме ние.Бугар, се боревме за наши права во наша земја. Се боревме против власта, против владините институции... не против Македонците.
Знам дека се обидуваш да испровоцираш и наведеш кон тебе посакувана дискусија, но нема да наседнеме.Един много убав збор- Државата(власта),това сме ние.
Сите грагани на РМ сте власта,сите вие сте државата.
Де уре албанците имат право да учествуват во преговорите,но дефакто и от морална гледна точка нема зашто да преговарат те.
Вие нема шо да загубите,ова е вистината.
Види,нема нужда да бараш во секи моj збор провоциране,заштото нема да го наjдиш,заштото го нема.Нека сложим рака на срцето и да речем:Знам дека се обидуваш да испровоцираш и наведеш кон тебе посакувана дискусија, но нема да наседнеме.
Македонските албанци немаат што да изгубат, точно. Но, можат многу повеќе и да добијат доколку застанат со нас и ни помогнат.
И ова е вистината, но никој никого неможе да присили.
@ Римз,
Имаше многу осетливи посети на Ахмети на Атина, постојат отворени заложби на Грците да играат на албанското прашање во Македонија за да си ги остварат своите цели.
Имаше уште поосетливи посети на македонскиот народ во Грчка@ Римз,
Имаше многу осетливи посети на Ахмети на Атина, постојат отворени заложби на Грците да играат на албанското прашање во Македонија за да си ги остварат своите цели.
Ne e zakana.. pobogu ne ni sum vo pozicija da se zakanuvam, ne sum od onie sto se silat na tastatura.
I vprocem ne bese nasoceno kon tebe licno, tuku kon makedonskata politicka elita....
sakaa sami da igraat, nek teraat do kraj muski, bez lov na vesterki i bez cepidlacenje neka ponesat odgovornost.
I, koja e togas spored tebe taa nasa kauza?
Imam sto da izgubam, i toa mnogu, preterano mnogu, zatoa i do kraj ke se boram protiv "tebe". [/quote
Знаеш како правиш ти?Сега значи нормално е да ти речам јас :Ами како ние ви помогнавме околу Косово нели можевме да одолговлекуваме".Значи испаѓа дека ние сме ги сватиле проблемите на Албанците на Косово и воопшто на сите Албанци а за возврат истите ни кажуваат дека нее нивни проблем името.(само не велими дека вие си сакале да се вмешате а некој ве измарширал)тоа нее вистина.Ако е кажи еве уште еднаш ќе те прашам кој и кога ве одбил и како на кој начин.Мене стварно не ми е познато тоа.
Dobro be, sto se pravis so sila ulav da go ebam i sto mesas babi so zabi?!!Знаеш како правиш ти?Сега значи нормално е да ти речам јас :Ами како ние ви помогнавме околу Косово нели можевме да одолговлекуваме".Значи испаѓа дека ние сме ги сватиле проблемите на Албанците на Косово и воопшто на сите Албанци а за возврат истите ни кажуваат дека нее нивни проблем името.(само не велими дека вие си сакале да се вмешате а некој ве измарширал)тоа нее вистина.Ако е кажи еве уште еднаш ќе те прашам кој и кога ве одбил и како на кој начин.Мене стварно не ми е познато тоа.