Неписменоста на форумот

Член од
15 март 2008
Мислења
546
Поени од реакции
63
Шо, као, пеер, он... И сите оние кои се прифатени од англискиот јазик а кои ги користат само скопјани.
Као и он се србизми , шо го има во цела Македонија , пеер е сленг , сигурно нема да слушнеш возрасни луѓе да викаат пеер.
Англиските зборови сите ги користат , затоа што сакаат да се прават фенси.
Порано , во 19 век , аристократите(оние кои имале можност да се школуваат) во цела Европа , користеле француски зборови , за да се прават мајмуни , е сега англискиот ја наследил таа улога.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.681
Поени од реакции
34.172
Неписменост значи да неможеш да прочиташ каде јузернејм каде пасворд да пишеш. Уствари не би знаел ни да пишуваш.

ОКЕЈ, ова нема врска со другар ми што ме регистрираше. ПИСМЕН СУМ!

Мањебитно, сарказмот, изразувам револт кон насловот. Неписменост и многу поширок поим.

:back:

M

miss Lebedica

Гостин
Не видов негде ваква тема ,ако има споете или бришете...
Имено, страшно ме курчи кога ќе видам некој што нема елементарни познавања од мајчиниот јазик а се праи паметен или што ти ја знам што...Има секакви безвезни примери, ќе наведам неколку...

от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
геогравија наместо географија
атмосвера наместо атмосфера
итн

Да се разбереме, има разлика помеѓу стилот на пишување и неписменоста...Ја на пример си зборам скопски и не ми е гајле, али кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред...Разграничете го тоа, некој пишува на својот дијалект и тоа не му се замерува се додека не направи катастрофална правописна грешка...

Ова ми доаѓа како професионална деформација пошо сум на филолошки и стварно страшно пиздам кога ќе видам паметен пост,издржан,гледан од сите аспекти, но сепак со некоја грешка како овие погоре...Има доста паметни ликови на форумот и моја препорака е да си земат еден правопис од 50 денари, или па на нет ако има да побараат, и кога не се сигурни за некое зборче да си проверат за да не се бламираат...

Коментари од типот, не се гледа опаковката (во овој случај обликот) туку содржината се излишни бидејќи се се гледа и такви грешки може у старт да закопаат нечиј пост...
вребаш на неписменост и непознавање македонски јазик и правопис а користиш србизми, друго писменоста незначи само правилен изговор и правопис туку и кулутра а кај овој текст како воведен имаше доста некулутрни зборови како на пр. страшно ме курчи,

кога критикуваш некој треба самиот да бидеш пример за истото за кое критикуваш

патем барем за воведна содржина можеше да се воздржиш од вакви грешки!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Свахили и македонски дијалект спореди? Браос!:pipi:
Леле стварно, колку ли сум ја тоа ненормален? :shok: Можеби треба да се само-казнам. :uvo:

Споредив неписменост/игнорантност/непочитување преку благ сарказам. Али изгледа ги преценив форумџиите... пошто ако ти не ме сфати, шо остана за Зора на слободата или некои као него. :toe:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Леле стварно, колку ли сум ја тоа ненормален? :shok: Можеби треба да се само-казнам. :uvo:

Споредив неписменост/игнорантност/непочитување преку благ сарказам. Али изгледа ги преценив форумџиите... пошто ако ти не ме сфати, шо остана за Зора на слободата или некои као него. :toe:
Па со оглед на тоа што ме имаше во твојот пост, веројатноста е голема дека те сфатив. Со таа разлика што, не се согласувам дека дијалектите се еквивалент на свахили, ниту дека се неразбирливи. Не знам, може стварно да ме имаш преценето.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Не ме нервира, но би требало да се исфрли од битолската практика, бидејќи не е лексичка, туку граматичка грешка:

П.С. Занемарете ја содржината на постот. Ако можете.
Како да исфрлам нешто шо ми е во дијалекто од дедовци и баби :toe:

Па со оглед на тоа што ме имаше во твојот пост, веројатноста е голема дека те сфатив. Со таа разлика што, не се согласувам дека дијалектите се еквивалент на свахили, ниту дека се неразбирливи. Не знам, може стварно да ме имаш преценето.
Работата е шо тој самиот се има преценето,а то е веќе фатално.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Хммм. Мими? Кој е во тебе, ѓаволу, излези од Новинарката!!!

Не се согласувам и јас дека дијалектите се еквивалент на свахили јазикот, и не... те немаше во мојот пост.
Односот, “не ме интересира што мислите и дали ме разбирате“ е за дома пред огледало, не за на форум. Затоа е сарказмот од моја страна. Дијалектот не влегува во оваа категорија ако напишаното е разбиливо. И англискиот јазик не е стандарден литературен македонски, но чим некој го напише every single mother fucker knows what the fuck ur talking about. Поентата на која целев не е избегнување дијалекти на форум, туку обрнување внимание на разбирливоста и почитувањето на другите форумџии. :jaj:

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
На пример со авто-сугестија и свесност дека употребуваш неправилност.
Каква неправилност,неправилно во однос на шо ?Нема никаква неправилност.

Како шо реков кратката заменска форма за трето лице и за множина во битолскиот и во подрачје од солунскиот дијалект е му,шо е работата,каква граматичка грешка,каква граматика ?
Не се прај и ти попаметна од шо си како овај со брачед му :pipi:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Во изворите за дијалектните особености, оваа слободно ќе кажам, аномалија на битолскиот дијалект, не се споменува. Значи - таа е настаната како резултат на невниманието на народот. Во ниту еден извор, не се споменува како карактеристика ,,нив треба да му се каже". Гладиус, кого лажеш за Крпен Живот? :) Човек што ја прочитал?
Зора на слободата, кога сме кај паметност и останати интелектуални категории, послужи се:

http://mk.wikipedia.org/wiki/Прилепско-битолски_дијалект

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Во изворите за дијалектните особености, оваа слободно ќе кажам, аномалија на битолскиот дијалект, не се споменува. Значи - таа е настаната како резултат на невниманието на народот. Во ниту еден извор, не се споменува како карактеристика ,,нив треба да му се каже". Гладиус, кого лажеш за Крпен Живот? :) Човек што ја прочитал?
Зора на слободата, кога сме кај паметност и останати интелектуални категории, послужи се:
Новинарке, јас ти објаснив:) Ти сфати си како сакаш.:smir:
И неписменоста не е употребата на овие дијалектички единици, туку е грешното пишување на одредени зборови.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111

http://mk.wikipedia.org/wiki/Прилепско-битолски_дијалект

Кузнај шо имаш читано и ти,каква невнимателност на народо?Тука живеат 100 тина илјади луѓе само во градо,за да се отстапи до толкава мерка треба да има некакво влијание од соседен јазик а такво нема во Битола.

Кузман Шапкарев(Космос Паскали) Бѫлгарски народни приказни - Битолско

Тàја сѝ мèтеше дворòјте и плàчеше. Бòлена Дòјчина је слỳшнал и му вèли: «Шчо мèтиш двòрој, сестро, и плàчеш?“

Тàја со плàченье си òтишла дòма и му кàжала на брата си, како му рекол налбато“

И брàт му ѝ рèче“

Тàа òтишла при мàјка си и му кàжала, зàшчо му вèли тàка пѝлето?“

Имам една чỳпа; нà утро се мѝјет и от лѝцето му тèчи млèко; и му јè жàл да го в'̀рла во двòро, та за тòа го в'̀рлам во мòрето“
Ова е пред 150 години,кога не се ни размислуваше за македонска граматика :toe:

gunner_mkd

>МиСтЕр ТиПсТеР
Член од
12 септември 2009
Мислења
1.483
Поени од реакции
83
Mene me nerviraat onie nepismenjaci sto pisat na latinica.
нели ќе беше подобро да напишеш на кирилица ако веќе те нервираат тие неписмењаци шо пишуваат на латиница :pos2::pos2::pos2:

Член од
20 мај 2008
Мислења
961
Поени од реакции
43
А барем самиот тој што ја отвори темава да си прочиташе што напиша, уште во старт ќе требаше клуч да и стави! На пример: “ме курчи“, “у“, “бламира“...
Прво почнува, како демек го нервира непочитување на правопис, а после се вади со тоа што е на ФФ, ама ќе си “збори“ на скопски дијалект, и “не му е гајле“. Мизерно!:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom