Неписменоста на форумот

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
ТИсто и ти, ако веќе отвараш тема каде што ќе го браниш мајчиниот ни јазик оди до крај, брани го, КУРЧИ се на неписмености и ти пишувај литературно, покажи им како треба, а не едно збориш друго правиш. И да се разбереме, не ја бранам јас неписменоста, само кажав дека претеруваш со ситните грешки на еден форум кој е наменет првенствено за релаксација, дружба и забава и не треба толку да се нервираш, едноставно игнорирај ги оние за кои збрував погоре, кои пишуваат по цел текстови без ниту еден интерпункциски знак
Стил девојче !!! Ало, по кој пат треба да повторам дека има разлика меѓу стил на пишување и правописни грешки...Читајте ги минатите страни да го ебам, не планирам на секои 3 дена да реплицирам на сите кои живеат со мислењето дека ја не сум знаел да пишувам литературно...
Умеам и јас да разграничам ситна и крупна грешка...
Тие што ми се наведени у првиот пост се огромни грешки, а има и некои несвесни за кои и јас понекогаш се мислам дали е Д или Т...

*чиста проверка, да видам до кај сум со правописот:helou:
Седи доле, 5-ка за ова тримесечие :)

Добро...
зошто олку изнервирана реакција?
Темава гледам си ја отворил... ај фино шо си ја отворил, ќе дискутираме и се`, ама јас не гледам никаква корист од ова. Не дека треба да се извлече корист од темава, ама џабе ти е. Не се сите на филолошки, не се сите доволно писмени за да пишуваат комплетно точно и нема сите да купат правопис од 50 денари или на нет да побараат и да се описменат.

Ти пишувај си правописно, со темава нема да ги описмениш другиве.:smir:
Тачно, сами треба да се описменат...
Ја само укажувам на проблемите...

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
E vaka da ti kazam ja nesto ako te isprovocira moeto mislenje i ako se inatime koj ima poveke pravo mozam da ti kazam deka i ja ne te razbiram tebe koga se izrazuvas so ohridski dijalekt.I bas me interesira ako za tebe ne e problem nekoj greska da napravi vo zbor togas zosto bi ti smetalo nekoj na strumicki ili bitolski ili na bilo koj drug dijalekt da se izrazuva.Sto e spored tebe PO LITERATURNO?I bas me briga koj ke pisuva kirilica ili latinica mene ne mi smeta znam i nemam problem da procitam pobitno mi e sto e napisano a ne kako.No sekoj pat ima cepidlaki pa za se naogaat mana.:baeh:
Во претходниот пост велиш дека ти е сеедно дали некој ќе пишува на дијалект или не, а во овој дека не разбираш охридски дијалект... Контрадикција... Имплицитно, не ти е гајле дали ќе разбереш нечиј пост? Тоа се вика егоцентризам. Он топик: Денес забележав нешто што до сега не го знаев. Не се пишува од сега, туку отсега. Во врска со кирилицата и латиницата на форумов, морам да признаам дека на самиот почеток бев скептик. Си бев научена да си куцам на латиница, ама по некое време, поради сугестија на Викторгг си велам, ај ќе се обидам на кирилица. Естетски е поубаво, никој не кине живци да те разбере... Едноставно пофункционално е. Темава не е ,,цепидлачка" како што си ја окарактеризирала, туку е добронамерна од корен. И ајде да пишуваме грешки тука, така можеме да си го чуваме јазикот и она кое не го знаеме да го дознаеме. Баш би било тоа убаво. :smir:

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
Стил девојче !!! Ало, по кој пат треба да повторам дека има разлика меѓу стил на пишување и правописни грешки....
Сакаш да кажеш дека ова е стил на пишување, а не правописни грешки?

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Во претходниот пост велиш дека ти е сеедно дали некој ќе пишува на дијалект или не, а во овој дека не разбираш охридски дијалект... Контрадикција... Имплицитно, не ти е гајле дали ќе разбереш нечиј пост? Тоа се вика егоцентризам. Он топик: Денес забележав нешто што до сега не го знаев. Не се пишува од сега, туку отсега. Во врска со кирилицата и латиницата на форумов, морам да признаам дека на самиот почеток бев скептик. Си бев научена да си куцам на латиница, ама по некое време, поради сугестија на Викторгг си велам, ај ќе се обидам на кирилица. Естетски е поубаво, никој не кине живци да те разбере... Едноставно пофункционално е. Темава не е ,,цепидлачка" како што си ја окарактеризирала, туку е добронамерна од корен. И ајде да пишуваме грешки тука, така можеме да си го чуваме јазикот и она кое не го знаеме да го дознаеме. Баш би било тоа убаво. :smir:
Toa sto go kazav deka ne ja razbiram devojkata koga pisuva so ohridski dijalekt bese kazano kao primer ako sakame da se inatime.Da pisuvam latinica mene mi e super a ti ako si tolku pismena valjda ne ke imas problem ni vaka da me razberes,neli?Isto kako sto i mene ne mi e problem da razberam koga nekoj si pisuva kirilica.Ako za tebe e estetski kirilica za mene e latinica i sega?:baeh:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Toa sto go kazav deka ne ja razbiram devojkata koga pisuva so ohridski dijalekt bese kazano kao primer ako sakame da se inatime.Da pisuvam latinica mene mi e super a ti ako si tolku pismena valjda ne ke imas problem ni vaka da me razberes,neli?Isto kako sto i mene ne mi e problem da razberam koga nekoj si pisuva kirilica.Ako za tebe e estetski kirilica za mene e latinica i sega?:baeh:
Колку сум јас писмена или неписмена, е тема на друга дискусија, за која можеш да отвориш посебна тема. Нека гласи ,,Колку е писмена Мими Симоновска". :tapp: Ако си дојдена овде да се инаетиш, јас не сум дел од твојата пациентела. И сега, во врска со болдираново, ќе кажам дека ретко кој ќе те чита... Болно е, но вистинито. Се добива очобол, верувај ми. А и легислативата на форумот бара од тебе да пишуваш на кирилица. Со тоа што тоа не го почитуваш, покажуваш за тоа колку се грижиш за твојот мајчин јазик.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
:pos: Епа шо се буниш тогаш, на форумов никаде нема правописни грешки....едноставно има само различни стилови на пишување, нема неписменост
Види вака...
У=во
одзади=позади
правам-праам
глава=глаа
курчи=нервира
масира=тапи

А од друга страна...
во=\фо
зад=\зат
под=\пот
глупаф=\глупав

Малце појасно ?

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Kolku gi svakas ozbilno rabotite ne mi bese uopste namerata da te navredam.No ne mi e jasno sto ti smeta koj kako pisuva kirilica ili latinica?A za toa dali nekoj ke me cita ili ne i toa ne mi e problem ama uopste nikakov, ja ovde ne se boram za onie mali zeleni kockici pod moeto ime veruvaj mi ti.POZDRAV:pipi:DO TEBE MIMI SIMONOVSKA

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Kolku gi svakas ozbilno rabotite ne mi bese uopste namerata da te navredam.No ne mi e jasno sto ti smeta koj kako pisuva kirilica ili latinica?A za toa dali nekoj ke me cita ili ne i toa ne mi e problem ama uopste nikakov, ja ovde ne se boram za onie mali zeleni kockici pod moeto ime veruvaj mi ti.POZDRAV:pipi:
И да се бориш, ќе треба да употребиш нуклеарна артилерија за да ти успее. Нејасно остана зошто ја спомна репутацијата на тема за правописни грешки...:nesum:Демек сите ние овде со зелени коцкички под аватарот сме љубители на зелената боја и затоа пишуваме?:tapp: Како и да е, пречи латиницата затоа што се добива очобол. Те болат очите кога читаш мегаломански пост на латиница. Воопшто не ме навреди, немаш толкава компетенција ниту моќ. Во иднина ќе го почитувам твојот став дека ти е неважно дали те читаат или не, па да те читам, нема. Сполај ти.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
И да се бориш, ќе треба да употребиш нуклеарна артилерија за да ти успее. Нејасно остана зошто ја спомна репутацијата на тема за правописни грешки...:nesum:Демек сите ние овде со зелени коцкички под аватарот сме љубители на зелената боја и затоа пишуваме?:tapp: Како и да е, пречи латиницата затоа што се добива очобол. Те болат очите кога читаш мегаломански пост на латиница. Воопшто не ме навреди, немаш толкава компетенција ниту моќ. Во иднина ќе го почитувам твојот став дека ти е неважно дали те читаат или не, па да те читам, нема. Сполај ти.
Sto podrazbiras pod toa i da se boram nema da mi uspee?Sto ti e devojce ej?Da ne slucajno zivotot mi zavisi od toa dali ke me cita nekoj,dali isto misli ili ne?Da ne slucajno ovde delat pari za nesto,ne te razbiram uopste?Bidi si ti inteligentna do besvest ako sakas ne mi preci no nikoj ne e perfekten i ne gi gledaj rabotite mnogu id visoko.A ako ne sum vredna da me citas sto se navrakas da mi odgovoris so replika dusicke?:pipi:I uste nesto od kaj znaes dali mene majcin jazik mi e makedonskiot pa da me osuduvas kako da pisuvam?

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
неможе наместо не може
несака наместо не сака

катастрофална правописна грешка...
Секој си бира дали ќе пишува на својот дијалект и јас тука не му се мешам затоа што тоа може да му биде своевидно обележје(впрочем, има такви членови)...Ти ако не си ги разбираш дијалектите тогаш немој ни да живееш тука, потруди се малце, уклучи го мозокот и потроши додатни 2 минути за да видиш што сакал дотичниот да каже...
Банални се грешките де...Што сум ја крив што они ги прават тие грешки(пред прашалник нема празно место) ?
Брзал во пишување...Е ова не го очекував...
Постои нешто што се вика проверка на текстот...Не е тешко после напишаното да провери да не направил некоја грешка во брзање...(празно место)А исто така постои и опција да се измени постот и тука може да се поправи себеси...И мене ми се дешавало тоа да го направам и не се срамам од тоа, секој греши ама преку некои работи не можам да поминам...
Не гледам разлика помеѓу катастрофалните правописни грешки шо погоре ги наброја и овие твоиве, и не се вади дека е стил на пишување. Како може празното место кај зборот "неможе" да биде катастрофална грешка, а твоето неоставање празно место после точка да биде стил??? :icon_lol: Контрадикторен си и џимеј убаво ти кажа, само се правиш дека не си разбрал
Си го читал Тончи? Ако си го читал си забележал како ги пишува глаголите (видоф, отидоф).... е за ова можам да кажам дека не е неписменост туку стил на пишување, а не твоето.
Сакав да ти кажам да не се нервираш за такви ситни грешки и да не претеруваш оти сите ги правиме, па дури и ти, а за останатите вистински неписмени ќе ти кажам по 3ти пат, игорирај ги.
И не измислувај грешки од типот во=фо :pos: ако си сретнал такво нешто тогаш не си го разбрал сеирот или иронијата

И полека со професионалната деформација, не брзај, мал си уште. Заврши ја барем првата година па соли ни памет

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Не гледам разлика помеѓу катастрофалните правописни грешки шо погоре ги наброја и овие твоиве, и не се вади дека е стил на пишување. Како може празното место кај зборот "неможе" да биде катастрофална грешка, а твоето неоставање празно место после точка да биде стил??? :icon_lol: Контрадикторен си и џимеј убаво ти кажа, само се правиш дека не си разбрал
Си го читал Тончи? Ако си го читал си забележал како ги пишува глаголите (видоф, отидоф).... е за ова можам да кажам дека не е неписменост туку стил на пишување, а не твоето.
Сакав да ти кажам да не се нервираш за такви ситни грешки и да не претеруваш оти сите ги правиме, па дури и ти, а за останатите вистински неписмени ќе ти кажам по 3ти пат, игорирај ги.
И не измислувај грешки од типот во=фо :pos: ако си сретнал такво нешто тогаш не си го разбрал сеирот или иронијата

И полека со професионалната деформација, не брзај, мал си уште. Заврши ја барем првата година па соли ни памет
Ало Франкфурт...Сакаш инает-ќе добиеш инает...
Ти ако не знаеш(одвоено напишано за неписмените) што е стил тогаш прогуглај и види...Ја не ставам точка, ја ставам три точки и тоа има своевидна симболика во смисла дека никогаш ништо не може да биде конечно кажано , конташ ?
Шо го ебам ја Тончи ? Ја знам дека правилно е видов/отидов/ебав/изебав и никој не може да ми докаже дека со Ф на крај е правилна граматичка форма...Нема тука ни што да се докажува пошто има правила според кои за секое време имаш одредени наставки...

Грешка за фо=во имаше во линкот што го поставив вчера во ова време...Темата беше насловена како Новини фо фудбалот, а после тоа модераторите ја описменија и ја поправија грешката...И не беше никаков сеир, иронија, туку беше апла неписменост на членот кој ја отворил темата...

И по 24343058358 пат на форумов се повторува истата тематика дека се гледа членот, а темата се става во втор план...Ако сакам психоанализа или да ми кажеш што мислиш за мене тогаш ќе те прашам, а дотогаш лади си го/ја и не ме замарај со кретенизми...

Гледам дека има потреба од ваква тема, и добар беше предлогот на Мими Симоновска тука да поставуваме некои грешки кои се повторуваат , а со цел во иднина да не се прават...
А ти ако не ја сфаќаш целта на темата тогаш препрочитај ги минатите страници и може нешто ќе разбереш....

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
Шо го ебам ја Тончи ?
Не го еби де, сакав да видиш, да направиш разлика
И да, не се замарам веќе со кретенизам затоа не ми рециплирај веќе, не ми е до инат нити дикажување на некој шо не разбира
Едно е да отвореше тема за најчесто правени грешки, а друга е твојава за тоа како ти се КУРИШ на грешките, шо ми е мене гајле шо те нервира тебе. Ти прочитај си го првиот пост и види дали темата ти е поставена како предлогот на Мими, ти само ни кажа колку се куриш и се пофали за ПРОФЕСИОНАЛНАТА деформација (професија, yeah right) Еден завршен семестар на тој факултет нималку не те прави тебе професионалец во таа област

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Не го еби де, сакав да видиш, да направиш разлика
И да, не се замарам веќе со кретенизам затоа не ми рециплирај веќе, не ми е до инат нити дикажување на некој шо не разбира
Едно е да отвореше тема за најчесто правени грешки, а друга е твојава за тоа како ти се КУРИШ на грешките, шо ми е мене гајле шо те нервира тебе. Ти прочитај си го првиот пост и види дали темата ти е поставена како предлогот на Мими, ти само ни кажа колку се куриш и се пофали за ПРОФЕСИОНАЛНАТА деформација (професија, yeah right) Еден завршен семестар на тој факултет нималку не те прави тебе професионалец во таа област
Ја глеам ја разликата, ти не ја глеаш, али има време, може и ќе ти текне...

Ауууу, да не ти реплицирам веќе...Е сеа на блок ме стаи или што ?
Сигурно дека нема да ти попуштам кога знам дека појма немаш од тоа што го зборуваш па ја тераш дискусијата у правец кој тебе ти одговара, а се тоа со цел да се забошоти целта на темата...

Не ја отворив темата за цел тука да се пишуваат грешките, туку тоа го предложи Мими а е во контекст на темата и би можело да му користи на некого...Секој предлог е добредојден, дали е лош или добар секој си носи сопствен суд...

Кој рече дека ме праи професионалец ? А уствари шо има врска кој што студира у врска со темава ? Демек ако е некој на правен оттука тој тогаш нема да може да збори за темата...
А друга е работата што јас ја отворив темата,а тоа е затоа што непосредно, да не речам секојдневно се судрувам со таква проблематика и тоа ме поттикна да ја отворам...

Kajgana Shop

На врв Bottom