Неписменоста на форумот

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Eпа како може да биде јасно тоа што е напишано ако притоа не се почитуваат некои правила, било тоа да се граматички или правописни ???

Ако не можеш да го искажеш тоа што го мислиш тогаш џабе ти е креативната мисла, колку и таа да била добра...
Сакав да кажам не мора човек да е експерт за правопис и граматика, туку доволно е малку од малку да се разбира.

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
Jaс пишам скоро секогаш на охридски, со исклучок на два-три поста на литературен јазик. Мене пак ми е смешно да пишам на литературен, зш одма ми теквит на глупиов акцент шо го вадиме појќето охриѓани тогаш и зато стриктно охридски.
Мислам дек сум доволно разбирлива и нема никој да се измачит дур протумачит шо сакал да кажит авторот, а и немат некое правило шо велит само на литературен јазик да пишиме, така да ќе си терам охридски. То е во врска со дијалектов, а за другиве работи се трудам (запирки, точки, големи букви, слеано - разделено пишење, едначење по звучност, освен ко ќе сакам да доловам нешто или да сум шега). Фала, чао, пријатно.

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Огромна.
Посебно со интерпункциски знаци.

С

Сатори

Гостин
Не видов негде ваква тема ,ако има споете или бришете...
Имено, страшно ме курчи кога ќе видам некој што нема елементарни познавања од мајчиниот јазик а се праи паметен или што ти ја знам што...Има секакви безвезни примери, ќе наведам неколку...

от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
геогравија наместо географија
атмосвера наместо атмосфера
итн

Да се разбереме, има разлика помеѓу стилот на пишување и неписменоста...Ја на пример си зборам скопски и не ми е гајле, али кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред...Разграничете го тоа, некој пишува на својот дијалект и тоа не му се замерува се додека не направи катастрофална правописна грешка...

Ова ми доаѓа како професионална деформација пошо сум на филолошки и стварно страшно пиздам кога ќе видам паметен пост,издржан,гледан од сите аспекти, но сепак со некоја грешка како овие погоре...Има доста паметни ликови на форумот и моја препорака е да си земат еден правопис од 50 денари, или па на нет ако има да побараат, и кога не се сигурни за некое зборче да си проверат за да не се бламираат...

Коментари од типот, не се гледа опаковката (во овој случај обликот) туку содржината се излишни бидејќи се се гледа и такви грешки може у старт да закопаат нечиј пост...
Ахам, значи ја можам цело време да си зборувам на велешки, да тепам фазла време на форумов со мојот акцент и на крајот пошто пола од луѓето нема да ми разберат пола од постот ќе биде оправдано зошто ние велешани сакаме у еден пост да зборуваме за чардаци, талтаци, цмизрења, дупови, дандали, јалигри, к’кови и итн.

Кога евентуално се отвара тема за тоа како правописот не е добар, тогаш и дијалектот може да биде неразбирлив.Ако се гледа еден пост како е напишан тогаш нека биде на стандарден македонски за биде вреднуван.:nesvest:

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Јас знам литературно да пишувам но не гледам некоја причина на сите теми да пишуваме така. Има некои теми кои просто не издржуваат толкава помпа за тоа. Поинтересно е да внесеме некој жаргон или сленг кој ке ја долови подобро нашата мисла. Но сепак ми пречи членови кои пишуваат на latinica stil - abe stov ei na vas tapas te. Сепак форум е ова а не мИРЦ или МСН.

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
Имено, страшно ме курчи кога ќе видам некој што нема елементарни познавања од мајчиниот јазик а се праи паметен или што ти ја знам што...Има секакви безвезни примери, ќе наведам неколку...

от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
итн

Да се разбереме, има разлика помеѓу стилот на пишување и неписменоста...Ја на пример си зборам скопски и не ми е гајле, али кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред...Разграничете го тоа, некој пишува на својот дијалект и тоа не му се замерува се додека не направи катастрофална правописна грешка...

Ова ми доаѓа како професионална деформација пошо сум на филолошки и стварно страшно пиздам кога ќе видам паметен пост,издржан,гледан од сите аспекти, но сепак со некоја грешка како овие погоре...Има доста паметни ликови на форумот и моја препорака е да си земат еден правопис од 50 денари, или па на нет ако има да побараат, и кога не се сигурни за некое зборче да си проверат за да не се бламираат...

Коментари од типот, не се гледа опаковката (во овој случај обликот) туку содржината се излишни бидејќи се се гледа и такви грешки може у старт да закопаат нечиј пост...
Е како тоа во ред е да си збориме на дијалект, а не е во ред ако не стави запирка или напише "неможе". Се нервираш ако има некоја правописна грешка, а не се нервираш ако некој си пишува на дијалект и неможеш да го разбереш???
Има некои што стварно немаат појма, неможеш да им ги разбереш постовите бидејќи 10 редови текст им се напишани без запирка, без точка и никаде голема буква, ама тие ептен се ретки и слободно можеш да ги игнорираш, а такви грешки ти шо си ги набројал се стварно банални. Незначи дека некој е неписмен ако згрешил, може брзал да пише да не му избега мислата или па не внимавал, нели сепак форумов е за забава и релаксација, немора секој да внимава дали оставил празно месо меѓу "не" и "сака"

btw и мене ме курчи зборот курчи....и се курчам коа ќе видам дека некој нема елементарни познавања на мајчиниот јазик па го користи :smir:

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Е како тоа во ред е да си збориме на дијалект, а не е во ред ако не стави запирка или напише "неможе". Се нервираш ако има некоја правописна грешка, а не се нервираш ако некој си пишува на дијалект и неможеш да го разбереш???
Има некои што стварно немаат појма, неможеш да им ги разбереш постовите бидејќи 10 редови текст им се напишани без запирка, без точка и никаде голема буква, ама тие ептен се ретки и слободно можеш да ги игнорираш, а такви грешки ти шо си ги набројал се стварно банални. Незначи дека некој е неписмен ако згрешил, може брзал да пише да не му избега мислата или па не внимавал, нели сепак форумов е за забава и релаксација, немора секој да внимава дали оставил празно месо меѓу "не" и "сака"

btw и мене ме курчи зборот курчи....и се курчам коа ќе видам дека некој нема елементарни познавања на мајчиниот јазик па го користи :smir:
Секој си бира дали ќе пишува на својот дијалект и јас тука не му се мешам пошо тоа може да му биде своевидно обележје(впрочем, има такви членови)...Ти ако не си ги разбираш дијалектите тогаш немој ни да живееш тука, потруди се малце, уклучи мозокот и потроши додатни 2 минути за да видиш што сакал дотичниот да каже...
Банални се грешките де...Што сум ја крив што они ги праат тие грешки ?
Брзал у пишување...Е ова не го очекував...
Постои нешто што се вика проверка на текстот...Не е тешко после напишаното да провери да не направил некоја грешка во брзање...А исто така постои и опција да се измени постот и тука може да се поправи себеси...И мене ми се дешавало тоа да го напраам и не се срамам од тоа, секој греши ама преку некои работи не можам да поминам...

Naked Angel

more than u're used to
Член од
20 февруари 2009
Мислења
79
Поени од реакции
11
Секој си бира дали ќе пишува на својот дијалект и јас тука не му се мешам пошо тоа може да му биде своевидно обележје(впрочем, има такви членови)...Ти ако не си ги разбираш дијалектите тогаш немој ни да живееш тука, потруди се малце, уклучи мозокот и потроши додатни 2 минути за да видиш што сакал дотичниот да каже...
Постои нешто што се вика проверка на текстот...Не е тешко после напишаното да провери да не направил некоја грешка во брзање...А исто така постои и опција да се измени постот и тука може да се поправи себеси...И мене ми се дешавало тоа да го напраам и не се срамам од тоа, секој греши ама преку некои работи не можам да поминам...
:pos: Треба да ги знам сите дијалекти за да живеам тука??? Е ова јас не го очекував. А за тоа да го уклучам мозокот 2мин за да сфатам што сакал да каже некој член не е баш така...еве на пример можам цел ден да седам и да мислам шо значи "јалигри" (збор што Сатори го спомна погоре и кажа дека е на велешки) и пак нема да знам. Исто и ти, ако веќе отвараш тема каде што ќе го браниш мајчиниот ни јазик оди до крај, брани го, КУРЧИ се на неписмености и ти пишувај литературно, покажи им како треба, а не едно збориш друго правиш. И да се разбереме, не ја бранам јас неписменоста, само кажав дека претеруваш со ситните грешки на еден форум кој е наменет првенствено за релаксација, дружба и забава и не треба толку да се нервираш, едноставно игнорирај ги оние за кои збрував погоре, кои пишуваат по цел текстови без ниту еден интерпункциски знак

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.404
Поени од реакции
25.269
Секој си бира дали ќе пишува на својот дијалект и јас тука не му се мешам затоа што тоа може да му биде своевидно обележје(впрочем, има такви членови)...Ти ако не си ги разбираш дијалектите тогаш немој ни да живееш тука, потруди се малце, уклучи го мозокот и потроши додатни 2 минути за да видиш што сакал дотичниот да каже...
Банални се грешките де...Што сум ја крив што они ги прават тие грешки(пред прашалник нема празно место) ?
Брзал во пишување...Е ова не го очекував...
Постои нешто што се вика проверка на текстот...Не е тешко после напишаното да провери да не направил некоја грешка во брзање...(празно место)А исто така постои и опција да се измени постот и тука може да се поправи себеси...И мене ми се дешавало тоа да го направам и не се срамам од тоа, секој греши ама преку некои работи не можам да поминам...

*чиста проверка, да видам до кај сум со правописот:helou:

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170

от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
итн

Добро...
зошто олку изнервирана реакција?
Темава гледам си ја отворил... ај фино шо си ја отворил, ќе дискутираме и се`, ама јас не гледам никаква корист од ова. Не дека треба да се извлече корист од темава, ама џабе ти е. Не се сите на филолошки, не се сите доволно писмени за да пишуваат комплетно точно и нема сите да купат правопис од 50 денари или на нет да побараат и да се описменат.

Ти пишувај си правописно, со темава нема да ги описмениш другиве.:smir:

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
A sto ima veze koj kako si pisuva?Koj kako si saka na svoj nacin,na svoj dijalekt nek si pisuva a na kogo toa mu smeta neka ne cita tugi postovi i kraj na muabetot.Ijas kolku pati gresam nekogas od brzina nekogas mozda i ne sum ni svesna za toa no ovde ne sme vo skolo pa nekoj da mi naoga zmerki ili pa da se dokazuvame.Ovde mislam deka se doaga za zabava,komunikacija i po nesto covek da nauci od drugite a ne za da se rasprava koj gresi i kade.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
A sto ima veze koj kako si pisuva?Koj kako si saka na svoj nacin,na svoj dijalekt nek si pisuva a na kogo toa mu smeta neka ne cita tugi postovi i kraj na muabetot.Ijas kolku pati gresam nekogas od brzina nekogas mozda i ne sum ni svesna za toa no ovde ne sme vo skolo pa nekoj da mi naoga zmerki ili pa da se dokazuvame.Ovde mislam deka se doaga za zabava,komunikacija i po nesto covek da nauci od drugite a ne za da se rasprava koj gresi i kade.
Епа вака
не мислев да пишам на темава ама после постов морам
значи уствари има врска кој како пишува, мислам малце треба да си свесен дека треба сите да те разберат,сама наведуваш дека треба овде да комуницираш и да научиш нешто од другите, но како ќе го сториш тоа ако ти зборува на некој чкљ дијалект и со еден куп правописни грешки да немојш нишо да разбериш?
Малце треба да се има обѕир. Јас, да понекогаш ќе напишам некој збор на охридски,ама секогаш настојувам појќе литературно да пишам(иако и во приватен живот зборувам по литературно).
Така да сакам да кажам дека тоа да секој има право да зборува како сака,ама нека си зборува литературно ако сака и другите да му го прочитаат постот и да научат нешто од него.
Инаку како што видов темава беше за тоа зборовите правилно не се пишувале ова она. Добро сега, не е секој размислува дали во постот да напиши не може или неможе. Мислам дека од тоа нема потреба, сега треба само да се настојува повеќе литературно да се пишува на форумов, но не и правилно да ги пишуваш(во смисла слеано или одделено) и такви работи. Сепак како што реков секој не е писмен, не секој имал 5ка или 4ка по македонски и студира филолошки факултет.
Да беше за така ќе имаше тестирање на форумов, па ај после за врат да ги фатиме тие шо не напишале правилно некој збор.
Воглавно јас сум за тоа да се пишува само на македонски фонт, да се пишува повеќе литературно(сеа може некој збор на одреден дијалект да го напишиш, ама пак на пример јас неможам струмички да разберам воопшто,па сеа некој таков цел пост да го напиши нема шанса да успеам да го прочитам) и исто така да се внимава повеќе на интерпункцијата.

Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Епа вака
не мислев да пишам на темава ама после постов морам
значи уствари има врска кој како пишува, мислам малце треба да си свесен дека треба сите да те разберат,сама наведуваш дека треба овде да комуницираш и да научиш нешто од другите, но како ќе го сториш тоа ако ти зборува на некој чкљ дијалект и со еден куп правописни грешки да немојш нишо да разбериш?
Малце треба да се има обѕир. Јас, да понекогаш ќе напишам некој збор на охридски,ама секогаш настојувам појќе литературно да пишам(иако и во приватен живот зборувам по литературно).
Така да сакам да кажам дека тоа да секој има право да зборува како сака,ама нека си зборува литературно ако сака и другите да му го прочитаат постот и да научат нешто од него.
Инаку како што видов темава беше за тоа зборовите правилно не се пишувале ова она. Добро сега, не е секој размислува дали во постот да напиши не може или неможе. Мислам дека од тоа нема потреба, сега треба само да се настојува повеќе литературно да се пишува на форумов, но не и правилно да ги пишуваш(во смисла слеано или одделено) и такви работи. Сепак како што реков секој не е писмен, не секој имал 5ка или 4ка по македонски и студира филолошки факултет.
Да беше за така ќе имаше тестирање на форумов, па ај после за врат да ги фатиме тие шо не напишале правилно некој збор.
Воглавно јас сум за тоа да се пишува само на македонски фонт, да се пишува повеќе литературно(сеа може некој збор на одреден дијалект да го напишиш, ама пак на пример јас неможам струмички да разберам воопшто,па сеа некој таков цел пост да го напиши нема шанса да успеам да го прочитам) и исто така да се внимава повеќе на интерпункцијата.
E vaka da ti kazam ja nesto ako te isprovocira moeto mislenje i ako se inatime koj ima poveke pravo mozam da ti kazam deka i ja ne te razbiram tebe koga se izrazuvas so ohridski dijalekt.I bas me interesira ako za tebe ne e problem nekoj greska da napravi vo zbor togas zosto bi ti smetalo nekoj na strumicki ili bitolski ili na bilo koj drug dijalekt da se izrazuva.Sto e spored tebe PO LITERATURNO?I bas me briga koj ke pisuva kirilica ili latinica mene ne mi smeta znam i nemam problem da procitam pobitno mi e sto e napisano a ne kako.No sekoj pat ima cepidlaki pa za se naogaat mana.:baeh:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28

от наместо од
неможе наместо не може
несака наместо не сака
зат наместо зад
итн

Да, имаш право, и мене многу ме нервира кога гледам какви глупости се пишуваат. Кога ќе напишат 'никат' коса ми се крева на глава или нешто како 'предпоставува'. Добро, луѓево никогаш не слушнале за едначење по звучност?! А на англиски па кога ќе почнат да лупаат, мислам 21 век сме, има милиони речници на интернет. Гугл е тука, може бар правописот да си го провери човек. А за тие што си зборат на дијалект, ок е, никој не им замера:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom