Неписменоста на форумот

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Ти марче на Блажета Конески Фнуче да не му си???:pos2::pos2::pos2:
едит:мене ме нервираат само кога пишуваат пост од пола страна,и ниту една запирка не ставаат.
Ај се по мое:)мене ме нервира ко че видам полојнастрана пишувано,а запирка ашш...:)
Исто и мене ме нервира ова.Пример CELTIK, ќе се отепа раскажување, ама ништо не се разбира.50 реда, а запирка ни со лупа не се наоѓа.Исто така од такт ме вади и неписменоста на некои кога не користат ј меѓи "и" и "а".Македониа, телевизиа...

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Убаво кажа Кафеделмар неписменоста е секаде околу нас.
Форумов е само дел од местата каде таа може убаво да се прикаже. И да си објавиме јавно колку сме неписмени.

А што треба да се направи?
Да се постават одговорни лица кои ќе ги поправаат граматичките грешки и правописот на форумот???
Форумџиите се над 13-14 годишна возраст. Значи сите учеле македонски, сите треба да го спроведуваме тоа што сме го научиле.
Но денес е шема да кратиш зборови, да употребуваш србизми и англиски зборичиња, да употребуваш 6,4,3, @ и такви срања.
Форумот не е виновен, не се ни виновни професорите по македонски јазик. Самите ние сме виновни. Повеќе сакаме да сме ин и да употребуваме нови фрази, не сакаме да учиме "глупости" по македонски јазик, не мрзи лектири да читаме (тие биле застарени сите ... ова е изговорот на повеќето средношколци), има многу поинтересни работи од македонскиот јазик (игрици, мсн, излегувања ...) итн.

И секогаш некој друг ни е виновен. А сите ние правиме граматички грешки и правописни. Сите!

Нали
кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред..

Ова ми доаѓа како професионална деформација пошо сум на филолошки и стварно страшно пиздам кога ќе видам паметен пост,издржан,гледан од сите аспекти, но сепак со некоја грешка како овие погоре...Има доста паметни ликови на форумот и моја препорака е да си земат еден правопис од 50 денари, или па на нет ако има да побараат, и кога не се сигурни за некое зборче да си проверат за да не се бламираат...

Коментари од типот, не се гледа опаковката (во овој случај обликот) туку содржината се излишни бидејќи се се гледа и такви грешки може у старт да закопаат нечиј пост...
Ја отвори темава зашто си револтиран од останатите форумџии.
А рече филолошки си ...
Сигурно? :icon_lol:
(еве ти ги и овие грешки, а и друг форумџија те поправи)
Ах што е убаво да се правиш паметен НАЛИ ... овој нели де

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Aбе ако ја вака пишам, тоа незначи дека незнам као се пише! Нели форумов не одсликува какви сме, па ако си пишеме као шо се понашаме дур збориме појасна слика има за нас. На пример ја коа зборам за мене си викам ЈА а треба ЈАС и ја тоа го знам ама го пишам ја зашо побрзо ми е и така сум навикнат! Тоа не значи дека јас не знам, или не сакам да пишувам македонски, туку дека на форумов водам најобични разговори, на секојдневен „уличен“ јазик. Значи, ако веќе отвараш ваква тема погрижи се и ти да немаш во постовите зборови во стил на ПИШАМ, У, ПИЗДАМ, како што наброи Крали Марко. Ајт сеа создравје :)

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Не дека не знам како, туку од ќејф си кратам/вметнувам/додавам и слично, зборчиња.

Не ме нервираат зборчиња толку, колку коа ќе почне некој пост со мала буква.

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Убаво кажа Кафеделмар неписменоста е секаде околу нас.
Форумов е само дел од местата каде таа може убаво да се прикаже. И да си објавиме јавно колку сме неписмени.

А што треба да се направи?
Да се постават одговорни лица кои ќе ги поправаат граматичките грешки и правописот на форумот???
Форумџиите се над 13-14 годишна возраст. Значи сите учеле македонски, сите треба да го спроведуваме тоа што сме го научиле.
Но денес е шема да кратиш зборови, да употребуваш србизми и англиски зборичиња, да употребуваш 6,4,3, @ и такви срања.
Форумот не е виновен, не се ни виновни професорите по македонски јазик. Самите ние сме виновни. Повеќе сакаме да сме ин и да употребуваме нови фрази, не сакаме да учиме "глупости" по македонски јазик, не мрзи лектири да читаме (тие биле застарени сите ... ова е изговорот на повеќето средношколци), има многу поинтересни работи од македонскиот јазик (игрици, мсн, излегувања ...) итн.

И секогаш некој друг ни е виновен. А сите ние правиме граматички грешки и правописни. Сите!
Значи, да има лектори на форумов е апсолутно невозможно. Не може никој да чита и корегира илјадници постови дневно.
Второ...србизми се најглупавото нешто што постои јеботе! х) Шала на страна, значи тоа е нешто толку смотано што ме вади од кожа коа читам и слушам србизми наоколу!
Трето...околу 4 (поздрав4е, кис4е) и 6 (6то прави6 бе) ми се најглупаво нешто! Па луѓе, пишувајте на КИРИЛИЦА, златна азбука си имаме а вие пишувате бројки наместо букви! Лично би забранил јас и латиница пишување, но со оглед на тоа дека има и некој што пишуваат од школо, интернет кафе, и слично каде што нема македонска поддршка на компјутерите, ајде оправудавам, но во такви случаи ќе си ставите (izvinete za latinicata) знакче на крај на постот!
Четврто... лектирите како лектири не ми сметаат затоа што се лектири, него затоа што ни даваат ГЛУПОСТИ! Баш така. Што не ни дадат книга некоја од Агата Кристи да прочитаме? Него ќе ни даваат да читаме „Тартиф“ и „Цар Едип“, и секоја година Шекспир ќе го работиме у школо. И мрзата исто владее! Разгалени сме до немај каде! И сеа не се става јас во друга група! И јас спаѓам овде у таа „размазена“ група! И мене не ми се учи и не ми се чита! Но барем читам редовно и списанија поучни!
И на крај само да кажам дека MSN-то и игрите се стварно поинтересни од правописот и од школото. :kesa:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
значи ова беше добра лекција по правопис.. фала браќа од денес ќе знам како треба да пишувам литературно... јес (не, јес е грешно ) поправка : се возбудив...
благодарам што ме сослушавте...
пријатно

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Можеби си викате само на форум е ова вака, во брзање, итање и што не, ама ќе дојде време кога некои од вас несвесно ќе почнат вака да пишуваат на училиште на писмена по македонски јазик.
Прва година и втора година средно (прва повеќе), се учи правописот темелно, со едначење на согласките по звучност, редување, испуштање на безвучни согласки и други поспецифични правила на македонскиот јазик. Не е потценување за некој ако му биде посочена грешката, срамота е ако тој што ја направил грешката не сака да запамети за друг пат да не ја направи истата.
Зборувате за 13-14 годишни форумџии. До средно образование стигнале, мали се тие да не знаат дека државата се пишува „Македонија“, а не „Македониа“? Не мора за тоа да го знаат правилото дека за зборовите од домашно потекло важи правилото помеѓу „и“ и „а“ стои „ј“. Незаинтересираноста според мене е главниот проблем.

Друга работа што ме нервира инаку, не на форумов, за говорниот македонски јазик зборувам, е акцентирањето. Не ве иритира и вас кога ќе чуете реДОВно, наместо РЕдовно? ГерМАНски наместо ГЕРмански?:jaj: И акцентот отиде јабана, ајде.....:)

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
курчи- ме нервира
праи- прави
што ти ја знам што- што знам што
безвезни-невкусни
зборам-зборувам
али- но
у- во
се мора- мора се
у- во
пошо-бидејќи
стварно- навистина
пиздам- се нервирам
доста- многу
па- пак

Еден студент на Филолошки факултет кој претендира да стане иден просветител треба да обрне повеќе внимание на форумов, посебно кога отвора тема за правилно пишување. Ова е со најдобра намера. Инаку и јас сум за правилно пишување на македонскиот литературен јазик, но со исклучоци кога треба да доловиме нешто користејќи фрази, жаргони и сл. за вистински да го искажеме нашето мислење.:smir:
Kaко што напоменав во воведниот пост, јас пишувам на скопски дијалект, жаргон од улицата да не кажам и тоа не планирам да се промени во блиска иднина...Разграничете стил на пишување со правописни грешки...
Не алудирав на пишувањето на македонски литературен јазик туку на грешките кои несвесно се прават...Еве , овој пост е на литературен како доказ дека го владеам тој сегмент, а можам и да продолжам вака...Но, тоа не би бил вистинскиот јас :smir:

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
Можеби си викате само на форум е ова вака, во брзање, итање и што не, ама ќе дојде време кога некои од вас несвесно ќе почнат вака да пишуваат на училиште на писмена по македонски јазик.
Прва година и втора година средно (прва повеќе), се учи правописот темелно, со едначење на согласките по звучност, редување, испуштање на безвучни согласки и други поспецифични правила на македонскиот јазик. Не е потценување на некој да му посочиш каде му е грешката, срамота е ако тој што ја направил грешката не сака да запамети за друг пат да не ја направи истата.
Зборувате за 13-14 годишни форумџии. До средно образование стигнале, мали се тие да не знаат дека државата се пишува „Македонија“, а не „Македониа“? Не мора за тоа да го знаат правилото дека за зборовите од домашно потекло важи правилото помеѓу „и“ и „а“ стои „ј“. Незаинтересираноста според мене е главниот проблем.

Друга работа што ме нервира инаку, не на форумов, за говорниот македонски јазик зборувам, е акцентирањето. Не ве иритира и вас кога ќе чуете реДОВно, наместо РЕдовно? ГерМАНски наместо ГЕРмански?:jaj: И акцентот отиде јабана, ајде.....:)
ако така гледаш.. и мојата професорка по македонски ги греши акцентите..т.е секој можен професор шо го познавам.. дури пола од нив зборат полусрпски.. ама тоа е ... јебеш га :)

Kaко што напоменав во воведниот пост, јас пишувам на скопски дијалект, жаргон од улицата да не кажам и тоа не планирам да се промени во блиска иднина...Разграничете стил на пишување со правописни грешки...
Не алудирав на пишувањето на македонски литературен јазик туку на грешките кои несвесно се прават...Еве , овој пост е на литературен како доказ дека го владеам тој сегмент, а можам и да продолжам вака...Но, тоа не би бил вистинскиот јас :smir:
види си го тајтлот :) :smir:

tomislayer

Елегантно дебел =)
Член од
18 ноември 2008
Мислења
1.482
Поени од реакции
82
Тоа го реков и јас, дека затоа пишувам така „улично“ затоа што тоа сум јас! :) А не дека не можам вака... можам ама не сум јас тоа... затоа батали и пиши си као сакаш! :)

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Неписменоста дефинитивно постои во голема мера кај голем број членови на форумов, како што постои и надвор од него. Не се фаќам за секоја правописна грешка, меѓутоа ми пречат зборови како: сВаќа, коЈ (за множина) и слично.
Сепак најмногу ми пречи кога некој пишува на латиницам со споени редови без никаква интерпункција реферати од 15 реда.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
ДонЈас...

Намерно е така напишано :)
Не сум неписмен ебате беља, така само се изразувам...
А тоа нема никаква врска со тоа дека ја го владеам нашиот јазик во секој поглед...

DonJas

Married and Happy
Член од
22 јуни 2008
Мислења
2.651
Поени од реакции
586
хмм... шознам брат.. прво викаш дека ти сметаат некои ствари.. а после сам ги користиш.. можда они во постојте намерно пишувааат грешно бе од каи знаеш?

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Ја на пример си зборам скопски и не ми е гајле, али кога е у прашање правописот тогаш се мора да е у најдобар ред...Разграничете го тоа, некој пишува на својот дијалект и тоа не му се замерува се додека не направи катастрофална правописна грешка...

Што сакаш да кажеш со оваа реченица? Како може некој да пишува на свој литературен правописен дијалект, кога дијалект си е дијалект. Во дијалектите постои и „от“, и „зш“ и „пошо“. Но она за што ти зборуваш и она што тебе те нервира, повеќе се однесува на македонскиот литературен јазик, а во тој контекст ги споменувам и моите исправки на твоите грешки.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Неписменоста дефинитивно постои во голема мера кај голем број членови на форумов, како што постои и надвор од него. Не се фаќам за секоја правописна грешка, меѓутоа ми пречат зборови како: сВаќа, коЈ (за множина) и слично.
Сепак најмногу ми пречи кога некој пишува на латиницам со споени редови без никаква интерпункција реферати од 15 реда.

Тие такви не ги ни читам.

Kajgana Shop

На врв Bottom