Како да продолжиме понатаму без НАТО и ЕУ?

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
може вака ,пошто вие сте толку против еу ,на тие што сакаат у еу да им се пратат на курсеви или било што што ќе им даде квалификации за у еу а тие што сакаат и да се издејствува азил у еу или било која нормална и развиена држава а оние кои се патриоти нека си седат тука и нека плаќаат за визи и за било каде за да можат да мрднат надвор од Р.М чим не сме изолирани

Парите се најмал проблем кога ќе се создадат привлечни услови за инвеститорите,верувај ги има и повеќе одколку што можеме да замислиме јас и ти.Доказ за тоа се грандиозните објекти кој непречено се градат изминативе години и кој чинат милјарди евра “мртов капитал“ скоро во сите општини низ Државава.Не верувам дека некој побрзо би изградил “замок“ во кој ќе престојува еднаш годишно одколку да изгради фабрика со 100тина вработени доколку истата му носи по еден таков “замок“ секоја година.Практично сум сигурен во тоа,затоа што од многумина со кој сум контактирал го имаат истото мислење и го чекаат вистинскиот момент,зошто тој момент не би бил веќе од сега или од утре?НАТО или ЕУ не се толкава пречка за инвеститорите колку што тоа се владите и законите во оваа држава,барем до денес.:toe:
Kaj se be druze tie objekti od milijardi evra? Jas ne gi gledam.

Inace, u pravo si deka vladite i zakonite vo drzavava se najgolema precka.

Ех, да ги изгласавте сдсм, Рада за 6 месеци ќе не внесеше у ЕУ и НАТО, па немаше да отвараме вакви теми :(

Нели Самоутепан?:(

Ado, se obiduvame temava da ja izolirame od dnevno-politicki prepukuvanja, i da imame zdrava i korisna diskusija.

Се надевам дека неактивноста на темава е резултат на тоа што нема луѓе на форумов моментално... ако е друго, тешко нас.

Предлагам на крајот од 5та страница од оваа тема (ако достигне до толку) АБЦ да ги ставиш сите корисни работи во еден пост, како збир на сите добри идеи и предлози на темата...

Штом нема некои нови предлози, мој предлог е да разработиме нешто од тоа веќе кажаното...
Ме заинтересира ова твоето... т.е. со земјиштето.

Како тоа да се даде земјиште на тие што сакаат да отворат работни места?
1. На колку време да им се даде тоа земјиште?
2. На кои инвеститори и од кои земји да им се дава тоа?
3. Кои се условите за тоа колку земјиште да им се даде (колку вработени на метар квадратен земјиште?)
4. Што се случи ако фабриката се затвори или пак истата подпадне под капа на некој друг газда или коорпорација. (што ако корпорацијата е непожелна за македонија)?

1.Им се дава во трајна сопственост,но само за индустријска намена.
2.На сите со подеднакви услови.
3.Имаме 150 000 “експерти“ кој се платени да го пресметаат тоа,па нема вањда се да им надробиме јас и ти,а тие само да “сркаат“.
4.Ако се затвори ништо,и онака од тоа празно земјиште би немале никаква поголема корист,а ако му се продаде на било кој друг газда исто нема никаков проблем,до моментот кога тој истиот вработува првенствено Македонски граѓани.(верувај дека нема таков будала што би инвестирал во индустријата на непожелна земја,профитот игра најважна улога).:toe:

може вака ,пошто вие сте толку против еу ,на тие што сакаат у еу да им се пратат на курсеви или било што што ќе им даде квалификации за у еу а тие што сакаат и да се издејствува азил у еу или било која нормална и развиена држава а оние кои се патриоти нека си седат тука и нека плаќаат за визи и за било каде за да можат да мрднат надвор од Р.М чим не сме изолирани

Никој не е против идеата за ЕУ, како што никој не е против некои идеали што ги носи соцјализмот/комунизмот. Ние не ја мразиме ЕУ како идеа, туку ја мразиме за тоа што е постаната! Бирократски лаверинт, која единствена политика ја градат лакоми луѓе во одела чија што единствена цел е да станат побогати! Без оглед на тоа дали се загрозени човекови права, животи и др. Ако не веруваш во тоа гледај што се случува во Македонија, тие што се залагаат за човекови права, всушност ги кршат истите!

Значи ако те разбрав добро... тие што сакаат да бидат напредни и неизолирани (воглавно тие што ја обожаваат ЕУ) да положуваат некој посебен тест што им дава азил во некоја друга држава?
Патриотите пак, оние што наводно ја мразат ЕУ поради понижувачките услови што ни ги наметнува (менување на име како еден пример) да со тој тест се елиминираат и останат во МК за да со визи патуваат каде што им треба.
Ако сум те разбрал добро еве ти одговор на предходниот пасус...
1. За тоа има лек, кога сте толку напредни и не ве интересира ништо, нема проблем... за вас се што почнува со М не ви е важно па така многу лесно може да се здобиете со ЕУ државјанство преку земање на Бугарски пасош (декларација дека си Бугарин/ка) или пак со евентуално земање на Грчки пасош со тоа што ќе се декларираш како Грк/иња кој/а што живее во ФИРОМ и ти се земени сите етнички права!
2. За слободно патување не е потребен влез во ЕУ! За слободно патување е само потребен договор со ЕУ.

2. За слободно патување не е потребен влез во ЕУ! За слободно патување е само потребен договор со ЕУ.
E toa zal ne odi taka, em da ti iska em da ti se stiska ne biva.
Sum kazal, ne barajte pravdina od nepravedni vo nepraveden svet.:toe:

E toa zal ne odi taka, em da ti iska em da ti se stiska ne biva.
Sum kazal, ne barajte pravdina od nepravedni vo nepraveden svet.:toe:
И твојот предлог е? Гледам сите пробуваат да дадат некоја идеја тука на форумов, а ти само им кажуваш дека сето тоа е неостварливо... Што тебе точно те мачи? Еве кажи ти некој предлог немој само да ѓи отфрлуваш другите како неважечки.

Епа зошто да не бива? Како им бива на Норвешка и Швајцарија?
Zosto se Norveska i Svajcarija.

Uste li be na ja sfativte i naucivte ucenuvackata masinerija na EU?

Toj be backo na direkten nacin ti vika: ili ke ides po patot po koj sto jas sakam da ides, ili nema da ides na gosti kaj mene . :toe:

Prosto e, im se moze...:toe:

Zosto se Norveska i Svajcarija.

Uste li be na ja sfativte i naucivte ucenuvackata masinerija na EU?

Toj be backo na direkten nacin ti vika: ili ke ides po patot po koj sto jas sakam da ides, ili nema da ides na gosti kaj mene . :toe:

Prosto e, im se moze...:toe:

Мое лично убедување е дека тие во ЕУ не се овде за СИЛА и власт (како што гејлада пробува да се фрла)... тие се таму за ПАРИ!... зошто пак со пари да неможеме да ги подкупиме? Економски да им понудиме нешто? Еве економска криза има... Кина е далеку... Македонија е блиску... земја за градење на фабрики за безпари(според планот на АБЦ), релативно пониски плати... зошто тие пари да не им се бендисуваат? Пара е пара, дури од магаре да доаѓа.

Мое лично убедување е дека тие во ЕУ не се овде за СИЛА и власт (како што гејлада пробува да се фрла)... тие се таму за ПАРИ!... зошто пак со пари да неможеме да ги подкупиме? Економски да им понудиме нешто? Еве економска криза има... Кина е далеку... Македонија е блиску... земја за градење на фабрики за безпари(според планот на АБЦ), релативно пониски плати... зошто тие пари да не им се бендисуваат? Пара е пара, дури од магаре да доаѓа.
Da, u redu so toa, ne e losa ideja.
Ama pri takov slucaj ke bideme zavisni od nivnite pari, i ke bideme povtorno primorani da igrame spored nivnite pravila. :toe:

Kako sto si primoran koga se zadolzuvas kaj MMF i SB.

Da, u redu so toa, ne e losa ideja.
Ama pri takov slucaj ke bideme zavisni od nivnite pari, i ke bideme povtorno primorani da igrame spored nivnite pravila. :toe:

Kako sto si primoran koga se zadolzuvas kaj MMF i SB.

како да продолжиме, само право и понекогаш малце на лево

ништо не сум смешал АБЦ сум те приметил во повеќето мои постови против сдс ме цитираш и застануваш во нивна одбрана, и тоа не само кај мене туку секој што ќе напише против сдс застануваш во одбрана
инаку добра опозиција е и тоа колку битен фактор за функционирањето на една држава, а тоа што ние немаме квалитетна опозиција и овие од сдс што не го сфаќаат тоа, си имаат голем проблем
а инаку до пред 3 години кога сдс беа на власт секако дека струјата и парите за администрацијата зависеа од нив па и тогаш не цветаше државава туку тонеше
сега другите се на власт па од нив зависи тоа, разбираш

а кога сме кај идентитетот, јазикот и името гледај што мисли професорката Виолета Ачковска

јас мислам дека АБВ не е за сдс туку е за водата

Ех, да ги изгласавте сдсм, Рада за 6 месеци ќе не внесеше у ЕУ и НАТО, па немаше да отвараме вакви теми :(

Нели Самоутепан?:(

ѓубре за рециклажа, можеше ли македонска мајка да роди ваков мутант, без нато (кој воопшто не ни треба) и без еу ќе мора да продолжиме

Ado, se obiduvame temava da ja izolirame od dnevno-politicki prepukuvanja, i da imame zdrava i korisna diskusija.
Одлично.

Можеме да продолжиме како досега (што не е баш пожелно).

А, може и да се обидеме:
- Да расчистиме со олигарсите (на начин на кој што Путин го направи тоа) што би помогнало да се надмине crony капитализмот и би придонело парите од нивните офшор сметки да ги употребат како свеж прилив на капитал во форма на нови инвестиции
- Да го продлабочиме партнерството со Турција со која не врзуваат, особено силно, заедничките непријатели,
- Да ги поттикнеме нашите успешни иселеници (а, не се мал број) да ги искористат своите важни бизнис врски и преки нив да донесат странски инвеститори, а и самите да инвестираат (во склоп на ова може да користи идејата околу давањето земјиште, како и менување на редица закони кои би придонеле да има олеснителни околности и бенифиции за инвеститорите),
- Да работиме на развивање на селскиот туризам кој стои како неискористен потенцијал(како што прави последниве години Хрватска),
-Да ги реставрираме постоечките и да изградиме нови објекти во кои би биле сместени соодветните археолошки ископувања, и истото повторно да се искористи во промовирање на туризмот
- Да го стимулираме враќањето на специфичните, патем изумрени земјоделски/индустриски култури како памук, лен, афион, сусам и сл.,
- Да работиме и стимулираме развивање уникатни, луксузни врсти вина, кои би ги пласирале на странскиот пазар во мали количини, но со цени соодветни на нивната уникатност
- Да поттикнеме промовирање и брендирање на био/еко-храна, како, на пример медот и неговите деривати/продукти(за кој и Кинезите не пофалија), специфични врсти сирења и други млечни производи (ова, заедно со вината, би одело на принцип мали количини, кои би се претставувале како уникатни производи...и пак ќе ја земам Хрватска како пример за истото. Таа тоа го прави со своето маслиново уље, виното...дури и морска вода продаваат, во форма на козметички/терапевтски производи, за папрени цени)...

И се разбира, да ги препишеме сите закони на Словенија :)

Се на се, можности има многу. И средства за нивна реализација ќе се најдат. Уште да се најде Влада која ќе се покаже како успешен медијатор во тој процес, и се ќе биде во ред.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom