Tie makedonci sto go odbrale i zastanale za makedonskoto dostojoanstvo se pravi heroi, tie se pravilnite makedonci i pogolemi patrioti od site politicari i forumdzi zaedno.
Sekoja cest momci, se gordeam so vas.
Достоинство и Македонци ... да научиш барем нешто од форумов де.
Туку, какво црно достоинство? Да се повлекуваш од проблем е достоинство? Да се делиш и ограничуваш во свое училиште е достоинство? И бесни тинејџери можеш да ги ставиш во група на најголемите патриоти?
Правдата што побргу треба да ја превземеме во свои раце и со некаква интервенција или некоја акција како во 2001 тие си ги бараа правата со пушка врака и ние така друго чаре НЕМА!Додека не се случи ова се ни е џабе правдата сама нема да дојде мора да ја донесеш по секоја цена макар тоа било и со примена на сила !!!
Супер. Наместо да одиме напред, ние ќе се враќаме назад. Секој проблем со пушка ќе го решаваме, дека сме животни без мозок и друго ништо не ни доаѓа на памет. Или па толку може да смислиме, па ги билдаме проблемите за да наметнеме такво решение како единствено. Браво за тебе и твојот труд да повикаш луѓе на нешто гнасно.
Нели имавме бе соживот?
Нели сите инциденти беа само од криминална природа, без етнички предзнак?
Ајде, сакам да чујам беседи за соживотот пак. Тој соживот кој го има, а не го глеаме.
Ада, почнуваш да иритираш со овие твои реторичко иронични прашања.
Тивко етничко чистенње........
Па јас мислам ако е етничко чистење, Албанците ќе се залагаат да се делат и да ги отфрлат Македонците. Добро, може грешам ...
Туку мој одговор на темава.
Навистина е крајно лошо ова што го слушам. Лошо, а и жално за децата кои учествувале во тепачките и биле повредени. Но, тоа во никој случај не се решава вака! Има на темава доста добри предлози, ама кој да ги види или реализира.
Вчера на вести ја видов за прв пат директорката на Нико Нестор. Ако некој очекува таа да среди еден ваков проблем, подобро е истиот да се фрли во езеро и да се удави. И не само таа ... сите по неа што се одговорни за случајов. Од тепачка помеѓу ученици, прават толкав проблем. Па добро, нели се тоа ученици кои треба да се воспитуваат и донесуваат во некаков ред? Зарем не може никој возрасен и стручен да ги смири овие проблеми? Секако дека може, доколку нема корист на истото да не реагира или да донесува погрешни одлуки.
Не ми е јасно како може таков неред да има во едно училиште. На тоа место каде што сите деца одат да учат и да се изградат во позрели личности. И јас сум учела таму и ова воопшто не ми звучи на истото место. Па имало ред бре, било тоа што треба да е. Имало професори кои се почитуваат, стравопочит кај сите ученици, дружење, учење, смеење, дури бегања од часови за да се помине повеќе време заедно, што наредниот ден заеднички сме го оправдувале.
А мислите дека денес го нема тоа? Сигурно го има, но таквите приказни се досадни за народот и не привлекуваат внимание. Подобро е нешто што ќе ја подгрее веќе преголемата омраза, која се јавува најчесто кај посматрачите од страна. Да, кај тие кои гледаат на тв и ќе седнат да коментираат според тоа.
Значи да скратам ... воопшто не е во ред да се дозволат вакви работи и под итно треба да се казнат децата кои учествувале во тепачките. Не да се распрашуваат ... сите да се казнат. Кога едни ќе завршат така, наредните ќе помислат дали да посегнат по таков потег. И добар е предлогот на засилено обезбедување или полиција. Тоа е стресно за тие кои не се замараат со овие страшни проблеми, но ситуацијата тоа го налага. Треба и суспендирање на сите професори кои ги тераат учениците на вакви злобни нешта. И смена на тоа чудото што се нарекува директорка. Тоа се може, само треба некој да ја потегне таа иницијатива и со објективен тим да ги исфрлат олошите од училиштето.
Не е начин делењето, кога после часови пак сите деца се по чаршија, или кога после матурата ќе седнат во иста канцеларија. Тогаш пораат да не ќе бидат родителите? Или само школото е проблем? Или па недостаток на работа, што резултира со дополнително влошување на проблемите?
Не знам ... едноставно ми е криво што сега не учам таму и што не можам да реагирам, иако и да беше така се сомневам дека нешто ќе сменев. Тука на форум не можам да се разберам со некои индиферентни ликови, не па да влезам во таа забегана маса.
Штета, која се надевам за доброто на сите, правилно ќе се реши.